Last news in Fakti

12 Юни, 2020 09:11 2 080 15

Иво Петров: Вирусът се задържа във фините прахови частици

  • проф. иво петров-
  • коронавирус-
  • covid-19

Според специалиста екстремно рестриктивните мерки не трябва да бъдат връщани отново заради повечето случаи на инфектирани

Иво Петров: Вирусът се задържа във фините прахови частици - 1

„Италианско проучване доказа, че вирусът на COVID-19 вирее във фините прахови частици, които се разпространяват във въздуха. Обеззаразяването на въздушната среда е много важно. Има методика, в която България е пионер – „озониране на въздуха”. Това е известно отдавна, не го откриваме сега. Такава процедура би била много полезна” Това заяви в студиото на „Здравей, България” кардиологът проф. Иво Петров.

Той смята, че моментът с големия брой заразени идва като изтрезняване за нас. „Това е нова инфекция, нещо, с което не сме се срещали преди. Именно това е и причината за големия брой заразени. Хубаво е, че по естествен начин сред нас остават само по-малко агресивните мутации на вируса. По-агресивните си отиват, за съжаление, с хората, които умират”, казва професорът.

Той добавя, че както вече знаем при много от случаите на инфекция не се наблюдава симптоматика.

„Смъртността категорично е по-ниска от тази в началото. Вирусът е само една частица и има нужда от наша жива клетка, за да може да се разпространява. Нужно е да го приемем, за да ни разболее. За да не го приемем е нужно да следваме препоръките за това”, добавя проф. Петров.

Според специалистът екстремно рестриктивните мерки не трябва да бъдат връщани отново заради повечето случаи на инфектирани. „По-скоро заразата трябва да бъде ограничавана в клъстерите”, казва той.

Професорът смята, че не се намираме във втора вълна на заразата, а случващото се е израз на разпространението на вируса в затворени общества, където той се разпространява по-лесно заради по-близките контакти. Той добавя, че и броят тестове е важен за резултатите. „В началото, когато се изследваха само хора в болниците, тези без симптоматика оставаха извън статистиката”, казва Петров.

Кардиологът обясни, че в Щатите сред медицинския персонал се изследват само тези, които имат симптоми. „Само те са отстранявани от работния процес. Ако се направи масово тестване ще се открие , че има много заразени. Но при голяма част от нас този вирус ще мине без да имаме някакви симптоми”, казва Петров.

Той добавя, че има становища, че ефикасна ваксина ще бъде създадена много трудно. Това е заради мутацията на вируса. „В медицината никога няма абсолютност. Няма да има медикамент, който да ни предпазва на 100%. Ще има такива, които да правят заразата по-малко опасна”, казва Петров.

Професорът обясни, че болниците у нас са много по-подготвени към този момент и не смята, че може да настъпи криза при тях.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Натовска пръскачка

    9 1 Отговор
    Той така и дойде.
  • 2 Как още не са се сетили

    12 2 Отговор
    Абе я кажи,че се раэвива и в иэгорелите гаэове на колите та да вдигнат още данъците.И всяка кола да мине на эадължитекен корона-преглед с цена 50лв.
  • 3 Гей Билтс

    10 1 Отговор
    Ваксината ще е сезонна бре, будали мутирали. Всяка есен и пролет боц.
  • 4 оптимисти

    12 1 Отговор
    Кои точно болници са подготвени- В Каварна, в Добрич, в Шумен, дето няма лекари...Колко населени места пък са въобще без болници и ще трябва да разчитат на други. Дайте истинските цифри на лекари и сестри в инфекциозните отделения спрямо броя на населението и процентът на хора, които попадат в болница и ще видите, че ако пламнем, при нас ще е доста по-зле от Италия или други страни, където имат повече медицински персонал. дори и средно подготвени болници в София

    Коментиран от #5

  • 5 ПиАр мисирка

    11 3 Отговор

    До коментар #4 от "оптимисти":

    Лекари и болници може да няма, ама хасиенда за 1 млн има, и то не в Барцилона, а до Софето.
  • 6 куку руку ку

    7 6 Отговор
    Вирусът витае из кухи глави само.
  • 7 ААААА

    9 2 Отговор
    Писна ми вече от капацитети и драскачи. Нали беше тежък и веднага падаше на земята. Сега хвърчи, утре ще плува.... И всичко е свързано с някъква далавера вероятно! Аман.....
  • 8 Санитар

    12 2 Отговор
    Корона вируса телевид се разпространява по телевизионно-електронен път и поразява рационалното мислене! Пазете тв дистанция, излезте на вън проветрете си главата и да влезем в парламента за да потърсим сметка на крадливите антибългари!

    Коментиран от #11

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ХАХАХАХА

    6 2 Отговор
    Специалист ? Кардиолог е човекът. Публикации с изказвания на "специалисти" - коремен хирург, кардиолог, счетоводител, математик. КАЛИНКИ !!! СПЕЦИАЛИСТИТЕ ГИ ПРИЗОВАХА НА ДЕБАТ, и последва коментар от НОЩ , че такава покана НЕ БИЛА КОЛЕГИАЛНА. Раята спи

    Коментиран от #13, #15

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 кой създаде кови19

    0 1 Отговор
    строго секретно има видео което указва бил гейт и америка и ангия като производители на кови19 и главната цел намаляване на населението на земята.БесогонTV «Без цензуры и изъятий: Познер, поп Гапон и Гуси-Лебеди» има го и в ютуб.
  • 13 мда

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "ХАХАХАХА":

    Кардиолог, а сега И общински съветник от....ГЕРБ. Така де, умните хора намират време за всичко, глупавите за нищо...Сякаш като е професор научи всичко за кардиологията. Винаги е чудно, когато някой бърка науката с политиката...
  • 14 Гост

    1 1 Отговор
    Ех Професор Петров,голям си Иво!Гледай си Кардиологията в прекрасната болница АДЖЕБА БАДЕМ!Не падай до нивото на всички "експерти" по вирусология, воглаве с НОЩ.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.