Last news in Fakti

14 Юни, 2020 08:13 2 248 20

Кръводарителите в България намаляха с повече от 30%

  • кръводарители-
  • кръвни центрове

Eжедневно има недостиг на кръв и кръвните центрове принуждават пациентите да си търсят дарители

Кръводарителите в България намаляха с повече от 30% - 1

На 14 юни се чества Световния ден на доброволния кръводарител. На тази дата е роден на Карл Ландщайнер, австрийски биолог и лекар, открил системата на кръвните групи „А-В-0“ в началото на 20 век. За това свое велико откритие, спасило и продължаващо да спасява милиони човешки животи, той е награден с Нобелова награда, а рождената му дата е определена от Световната Здравна Организация като денят, на който всяка година да се отбелязва Световният ден на доброволния кръводарител.

14 юни има за цел да насочи общественото внимание към изключителната значимост на даряването на кръв от доброволни и безвъзмездни кръводарители, които специалистите определят като най-безопасната група дарители. Основна цел, част от Програма 2020, на Световната здравна организация е всички държави да осигуряват нуждите си от кръв и кръвни съставки чрез доброволни неплатени донори, в съответствие и в изпълнение на приетата още през 1975 г. Резолюция 28.72 на Световната здравна асамблея.

Опитът на Българска организация за доброволно кръводаряване (БОДК) показва, че в България ежедневно има недостиг на кръв и кръвни съставки. Болници и кръвни центрове постоянно принуждават близки на пострадали и пациенти да търсят кръводарители, за да им бъде оказана необходимата им здравна помощ. Вместо да се предприемат радикални мерки за справяне с проблемите, институциите мълчат и прехвърлят отговорността на нуждаещите се.

БОДК застава твърдо против прокрадващите се все по-често призиви за въвеждане на платено кръводаряване и предоставяне на допълнителни облаги на дарителите, които представляват предпоставки за рискови кръводарители и скриване на противопоказания и които противоречат на добрите световни практики и стандарти за безопасност!

Пандемията от COVID-19 засегна всяка сфера от нашия живот и кръводаряването не прави изключение. В България броят на кръводарителите намаля с повече от 30%. Това, на фона на и без това недостатъчния брой кръводарители, доведе до сериозно влошаване на условията за пациентите.

Вследствие на пандемията, тази година отбелязването на Световния ден на доброволния кръводарител се различава от традиционния формат, при който всяка година има формална „държава-домакин“ на кампанията. През 2020-та предвид световната обстановка, публичните събития ще са по-малко, но 14-ти юни отново има обща основна тема – „Безопасната кръв спасява животи!“. Тя поставя фокус върху това, че за функционирането на всяка здравна система, респективно – за ежедневното спасяване на хиляди човешки животи, наличието на безопасна кръв е от жизнено значение. Такава е именно кръвта, събирана от доброволни, безвъзмездни кръводарители.

Слоганът на тазгодишния Световен ден на доброволния кръводарител - „Дари кръв и помогни на света да бъде по-здрав!“ – насърчава всеки от нас, който здравословно има възможност – да стане доброволен кръводарител и да даде своя безценен принос за това здравните системи по света да разполагат с необходимите количества безопасна кръв както за извънредни ситуации и случаи на бедствия, така и в ежедневната грижа за стотици хиляди нуждаещи се пациенти.

Като част от стратегията си за разрешаване на проблемите, БОДК създаде и въведе системата Дари кръв за регистрация на доброволни кръводарители и нуждаещи се от кръв. Системата се поддържа и администрира изцяло от доброволци-членове на БОДК и предоставянето на помощ чрез нея е изцяло доброволно и безвъзмездно. Предстои пускане на изцяло нова верия на мобилното приложение Дари кръв, разработено като дарение за БОДК от технологичната компания Аксидиа, което вече ще е достъпно както за потребители на iPhone, така и за тези, които ползат Android приложения.

Активна е и кампанията за набиране на доброволци за дейностите на сдружението.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 7596

    19 0 Отговор
    Крадец да си в тази страна! Пазят те всички, и модераторите на факти и правителство и правораздаване! Преди повече три месеца, на 23.02.20, Нова ТВ направи разкритие за четвърт милион лева усвоени с измама от ръководството на УМБАЛ „ Св. Анна“- София от програма за развитие на човешките ресурси на ЕС. Повече от два месеца гледаме наглите усмивки на ръководството на болницата и нулева реакция на МЗ и лично на министър Ананиев. Въпроса е, коронавируса , дали е повод за амнистия за финансови престъпления със средства на ЕС.Д-р Москов се хвали, че има чадър от най-високо. Постоянството на този коментар е протест срещу толерантността на правителството към крадците!
  • 2 do dr. Moskov

    18 0 Отговор
    Колкото и да трие модератора истината за кражбите в УМБАЛ "Св Анна", крадливото ръководство начело с Москов, ще бъде в затвора!
    А 'Факти" станаха известни с това , че прикриват истината!
  • 3 Ха ха

    3 6 Отговор
    "Кръвта пренася вируса.Нито давам, нито приемам."По Йехова.
  • 4 цербер

    1 0 Отговор
    На тази дата е роден на Карл Ландщайнер
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Bai nudals

    6 0 Отговор
    Еми стига ги стригаха,и тях. И после се изнася на вън,и тука кръв все няма.
  • 7 препис

    3 1 Отговор
    (БОДК) Боко Одма Даде Къща на мис Гащи.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 7596

    5 0 Отговор
    Колкото и да трие модератора истината за кражбите в УМБАЛ "Св Анна", крадливото ръководство начело с Москов, ще бъде в затвора!
    А 'Факти" станаха известни с това , че прикриват истината!
  • 10 фен

    14 1 Отговор
    Винаги съм давал кръв.Наложи ми се аз да ползвам кръвопреливане за операция.Наложи ми се да купя сак с кръв за 200 лв от циганите.Иначе няма операция от болницата искат първо да намеря кръводарител.Еми купих.
    Затова повече аз няма да кръводарявам!

    Коментиран от #14, #18, #19

  • 11 Сиромаха

    8 0 Отговор
    На народа не му остана кръв герберастите крадливи-алчни му изпиха и кръвчицата сиромашка!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Чочо

    7 3 Отговор
    Че защо се противопоставят на платеното кръводариъелство? Ще изследват кръводарителите за болести и ще им плащате! Нали пазарната икономика е мантрата на новите икономисти. След като няма кръв, значи пазара определя да се плаща или не. И ако толкова сте загрижени що не отидете пред кръвния център в София да видите кои и как продават кръв? Ама защо ли го пиша, вие го знаете много добре. А днес само за да отбележите датата си плямпате
  • 14 goni

    3 3 Отговор

    До коментар #10 от "фен":

    Ти сега ли се усети?!:) Живеем в пазарна икономика! Всичко е пари! Мислиш че като даряваш ще дарят и на теб?!:) Наивник!:) Ще ти дарят, като си платиш!:)
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 оня с коня

    3 3 Отговор
    Нещата са прости и елементарна:Даряват ти кръв- даряваш пари.Някои хора обаче се правят на разсеяни...
  • 17 САМО КАЗВАМ!

    2 2 Отговор
    От редовното кръводаряване се става хипертоник, поне при мен така стана! Естествено надали докторите ще го признаят!
  • 18 1234578

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "фен":

    И на мен така дарявал съм кръв. Баща ми и той даряваше преди, даже много пъти е дарявал основно по времето на комунизма. И когато трябваше да го оперират трябваше от болницата поискаха двама кръводарители, наложи са освен да даря и да купя кръв за 150 лева/преди 8 години сега цената сигурно е друга/.

    С какви очи ги правят тези кръводарителски кампании, а после ни изнудват в болниците. Дарваш кръв, а когато на теб ти потрябва те карат да патиш кръвата, която си дарил.
  • 19 плевен

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "фен":

    При мен пък стана обратното. Когато видя, къде ще ходя да търся кръв, лекарят в банката ми даде документ, за четири дози кръв. Операцията мина добре , и баща ми живя дълги години след това.До сега съм дал кръв 12-14 пъти. Смятам го за борч, който ще връщам с удоволствие докато мога.
    Но твоя случай е по скоро правило. Винаги съм смятал, че който дава кръв, трябва да получава с предимство. Който подпише документ за донорство, трябва да получава орган с предимство. А философите, които не даряват, да вървят при циганите.
  • 20 Рошко

    1 0 Отговор
    Обяснете ако обичате защо от ваксинрани не се взема кръв,
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове