Last news in Fakti

17 Юни, 2020 09:43 1 794 16

Велев: Кризата ще бъде по-тежка от тази през 2008 година

  • аикб-
  • васил велев-
  • криза-
  • коронавирус-
  • мерки

Председателят на АИКБ е на мнение, че е възможно е безработицата да се увеличи отново през есента

Велев: Кризата ще бъде по-тежка от тази през 2008 година - 1
Снимка: БГНЕС

„През последните три седмици броят на новоназначените работници е по-голям от освободените. Това е в резултат на доминиране на тенденцията за назначаване на сезонните работници в туризма и строителството. През есента ще има обратна тенденция. Ако дотогава не се почувства по-осезаемо отблъскване от дъното, на което се намираме, има опасност да се увеличи безработицата”, заяви председателят на АИКБ Васил Велев в ефира на „Здравей, България” по "Нова телевизия".

От АИКБ смятат, че "дъното" е достигнато през май, но през юни няма видимо изтласкване. Според Велев може да има повишаване през юли. Той е на мнение, че кризата ще бъде по-тежка от тази през 2008 година.

„Ние настояваме е да се направи нов дизайн на мярката за подкрепа на заетостта, за да се противодейства на този взрив на безработицата. Февруари се оплаквахме от недостиг на работна ръка, а само за април имаме 1,77% увеличение. След година и половина пак ще стигнем до стремежа да искаме да внасяме работници. Единият сценарий е да се върнем към миналогодишните нива на продажби през 2021 г. Ако това се случи, отново ще имаме недостиг на работна ръка”, обясни председателят на АИКБ.

Според него, ако сега бизнесът не успее да задържи хората на работа, ще им бъде още по-трудно. Мярката за подкрепа на заетостта ще има нов дизайн от 1 юли.

При среща между бизнеса и премиера се стигна до решението за споразумение минималната заплата да е според професията. Велев определя това решение като огромен успех.

„От няколко месеца преговаряхме със синдикатите. Постигнахме съгласие по над 40 реформи, които предложихме на правителството. Споразумението е тристранно и в него в средносрочен план са обосновани реформи, за които трите страни са съгласни, че трябва да ги подкрепят. Една от тези 40 е за договаряне на национална минимална работна заплата и на тази основа договаряне на минимални работни заплати по икономически дейности”, обясни той. Според него в страните, където има такава практика, минималните работни заплати са с 60% по-високи.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Баце да си ходи

    3 1 Отговор
    Как възможно, то е неизбежно бре.
  • 3 Експерт

    5 0 Отговор
    Не е лошо, когато пишете статии за икономиката на България да имате поне някаква минимална финансова грамотност!
  • 4 Гойко Митич

    9 1 Отговор
    Нова канят само удобните коментатори и "експерти".
  • 5 Ташун Касапа

    11 2 Отговор
    Откакто Герб е на власт ние сме перманентно в криза.
  • 6 християнин

    10 1 Отговор
    Ами то,от както ГЕРБ е на власт криза си има.Заплатите станаха ниски и има безработица.Едно сравнение пенсията през 80-те е била 65 лева-200 хляба,сега 250 лева-пак 200 хляба.
  • 7 ИСТИНАТА

    8 0 Отговор
    АИКБ - тези предрешени комсомолчета в бизнесменчета си останаха същите селячета от крайните къщи и 40 години след идването си да следват - учат в София. Тези трябва да се трепят заедно с политиците....пък може и преди тях.
  • 8 шрт

    7 0 Отговор
    На Велев му е все тежко и с криза, и без криза. На Велев и преди пандемията му пречеше МРЗ и искаше да плаща само 300 и няколко лева заплата, колкото е социалния минимум, пречеха му празниците, клас прослужено време, осигуровките му пречеха и си ги поделиха с работниците, майчинството му пречеше, БОЛНИЧНИТЕ му пречат... Сега остана и оня от синдиката да го подкрепи. Щото в Бг синдикатите са подкрепящи "бизнеса" и против работещите.
  • 9 Аве Адолф Хайллллл

    3 0 Отговор
    Нормално е кризата да бъде по-тежка , този път балона се наду прекалено много и прекалено бързо ..... успех на всички алчни бизнесменчета .
  • 10 1234578

    6 0 Отговор
    Г-н Велев оправете заплатите и ще видите как ще се намерят работници. И няма да ви се налага да внасяте, индийци, виетнамци, араби... Пък и те не са глупаци и ще предпочетат да са роби на арабите от Арабският полуостров, отколкото на българските оигарси. Причината е че българските бизнесмени сте некадърни и не можете да осигурите дори заплати, каквито взимат в Китай. Китайксите заплати са по-високи от българските. Няма работници, защото заплатите са мизерни и бъгарите редпочитат да ходят да работят на Запад. Ако оправите заплатите до 1 млн. работници ще се върнат в България.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 месара

    0 2 Отговор
    по тежка криза от времето когато бсп управляваше няма как да има !
  • 16 селянин 1

    2 0 Отговор
    Тоо е голям сволоч,не моом да го гледам,а па камо ли да го слушам..