Last news in Fakti

26 Юни, 2020 16:54 1 404 2

Приеха втората актуализация на бюджета

  • covid-19-
  • коронавирус-
  • парламент-
  • бюджет

Целта е страната ни да издаде гаранции за два европейски инструмента за противодействие на Covid-кризата

Приеха втората актуализация на бюджета - 1
Снимка: БГНЕС

Народното събрание одобри окончателно втората актуализация на бюджета за 2020-а за по-малко от половин час. С промяната се увеличава максималният размер на гаранциите, които страната ни може да издава - до 1,84 милиарда лева през годината.

Целта е страната ни да издаде гаранции за два европейски инструмента за противодействие на Covid-кризата - SURE за подкрепа на заетостта и за Паневропейския гаранционен фонд, уточнява БНР.

Общо с 310 милиона лева се увеличава лимитът на държавните гаранции, които ще издаде страната ни през 2020 година. Малко над 200 милиона лева от тях ще бъдат за инструмента SURE за подкрепа на заетостта, а останалите  - за Паневропейския гаранционен фонд.

Преди дни в ресорната бюджетна комисия в парламента бе обявено, че най-вероятно страната ни ще потърси един милиард лева (или 500 милиона евро) по инструмента SURE под формата на заем за схемата „60 на 40“.

Другата схема, по която ще са необходими около 100 милиона лева за гаранции, е през Паневропейския гаранционен фонд. За него все още се разработват проекти, с които да кандидатстваме.

Единственото изказване по време на дебатите в пленарната зала бе на депутата от левицата Румен Гечев:

„Тези средства, макар и на заемна основа, ще бъдат разпределяни на конкурентна основа и решението кой и какви средства ще получи, може би, слава Богу, ще се взима извън България, но проектите се разработват от България“, каза Гечев, като призова правителството да разработи защитими пред Брюксел проекти.

Пред БНР икономистът Георги Ангелов предупреди, че парите от европейските инструменти за справяне с Covid-кризата най-вероятно ще бъдат обвързани с ангажименти за реформи: „Включително не само икономически – пазара на труда, бизнес средата,  но и в съдебната система,  въобще върховенството на закона“.

Втората актуализация бе одобрена единодушно на първо и второ четене в пленарната зала. Тя влиза в сила веднага след обнародването ѝ в Държавен вестник.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иво

    4 0 Отговор
    Има ли данък "шкафче"?
  • 2 цербер

    2 0 Отговор
    Баце говори немски. Знае една дума. Майне,шойне Ангела! И на английски е така. Знае само конгречулейшън.