26 Юни, 2020 20:20 2 489 5

Първи случай на коронавирус в Асеновград

  • асеновград-
  • заразени

Положителен резултат за заболяването е дал 49-годишен мъж

Първи случай на коронавирус в Асеновград - 1
Кметът на Асеновград д-р Христо Грудев

49-годишен мъж от Асеновград е първият болен от коронавирус в града. Информацията потвърди кметът д-р Христо Грудев на заседание на Общинският оперативен щаб за борба и превенция с COVID-19 днес.

Кметът на Асеновград доктор Христо Грудев благодари за усилията на всички членове от Общинския оперативен щаб в града за борба и превенция срещу новия коронавирус COVID-19. Градоначалникът е и председател на щаба.

"Благодарение на всички добри решения, които взехме в последните месеци и на дисциплинираните асеновградчани, успяхме да останем толкова дълго време без нито един заразен с коронавирус в Асеновград. Запазихме местата, в които сме най-уязвими и се надявам и за в бъдеще това да остане така. Дори и сега можем да кажем, че първият случай не е пробив в организацията ни, а е внесен от човек, който работи извън града. Устояхме на желанието на всички, които искаха пищни празненства. Понесохме упреци. Изтърпяхме негативите за отменени мероприятия. Но всичко това е в името здравето и живота на асеновградчани. Смятам, че нашите съграждани са интелигентни и ще разберат действията ни", каза като въведение на днешното заседание на Общинския оперативен щаб Грудев.

Кметът посочи, че трудното в битката с новия коронавирус тепърва предстои, защото хората смятат, че всичко е отминало, но не е така. Той е категоричен, че Асеновград ще се справи. Необходимо е само да се спазват социална дистанция, да се извършва дезинфекция на домашни и служебни помещения и повърхности и всички да бъдем дисциплинирани. По думите му, градът е подготвен за "битката", която реално ще се състои в болницата. И припомни, че за справяне с кризата общината отпусна 290 000 лева, с които за 2 седмици беше построено изцяло ново специализирано COVID отделение. Освен това, бе организирана дарителска кампания, която за 3 дни събра над 300 000 лева, от които в резерв имаме около 34 000 лева. "А това означава огромно доверие на гражданите към ръководството на администрацията", коментира кметът Грудев. Той посочи, че благодарение на съвместната работа между общинската управа и търпението на гражданите успяхме да постигнем целта на платото, вместо да се втурнем изведнъж нагоре към върха с множество положителни случаи.

Доктор Христо Грудев допълни, че е изключително благодарен на РУ-Асеновград и на служителите на РЗИ в града, тъй като извършват непрекъснати проверки и ежедневно се излагат на опасността от срещата с вируса. Кметът се обърна и към медиците в града с благодарност, че не напускат работните си места във времена на криза, въпреки че никой не е запознат, няма опит и рутина за работа точно с това заболяване. Той похвали и екипите, които са обслужили и продължават да се грижат за първия заболял от COVID-19 в града за адекватната реакция. Кметът не пропусна да отправи благодарност и към доброволците. Те са хората, които отделиха от личния си живот и частица от себе си, за да бъдат опора на нуждаещи се. Напълно безвъзмездно те дариха от времето си в подкрепа на възрастни хора.

По време на днешното заседание на Общинския оперативен щаб от РУ-Асеновград увериха, че ситуацията в града е нормална. Извършват се ежедневни проверки, превенция и контрол. Здравният медиатор също следи за спазване на въведените противоепидемични мерки в ромския квартал на града. Той напомня на хората там да не се събират на групи и да носят маски или други средства, които покриват носа и устата, когато посещават закрити пространства.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Честито

    9 6 Отговор
    1800 лева.
  • 2 От Плевен

    8 6 Отговор
    Приятелю, кажи къде ги дават тези 1800 лв. Ще запиша и жена си, и децата си! Добре ще ми дойдат! За сведение на разумните хора клиничната пътека, която изплащат на болниците, лекуващи Ковид, е 600лв. Твърде малка и в момента лекарите се борят за повече. Стига ръсете простотии и лъжи вече, защото подлъгвате много хора с тези конспирации и може да им струва скъпо!

    Коментиран от #4

  • 3 Ветеринарен психолог

    5 2 Отговор
    Тоя ще е третия почетен гражданин на Асеновград след Тодор Живков и Бойко Борисов
  • 4 Антимилиционер

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "От Плевен":

    В другите новинарски сайтове са 98%, но тук са 100% дпбитъци и организми.
  • 5 2loop

    2 1 Отговор
    Да ви е честито, дай Боже всеки му