Last news in Fakti

5 Юли, 2020 20:44 5 855 65

Директорът на "Пирогов": Все повече млади се заразяват в дискотеките и фитнесите

  • асен балтов-
  • коронавирус-
  • дискотеки-
  • млади хора-
  • фитнес-
  • пирогов-
  • болница-
  • пик

Има пик на заразени млади хора

Директорът на "Пирогов": Все повече млади се заразяват в дискотеките и фитнесите - 1
Снимка: Shutterstock

За последните две седмици в „Пирогов” се забелязва увеличаване на броя на по-младите пациенти, заразени с коронавирус. Повечето от тях са били на дискотеки, абитуриентски балове и фитнес зали. В болница остават само тези, които се нуждаят лечение с антибиотици. Техният брой също се увеличава. Смятам, че има пик на заразени млади хора. Това заяви пред Нова телевизия директорът на „Пирогов” проф. д-р Асен Балтов.

Според него тежките натоварвания и физически упражнения ще доведат до по-бързо навлизане в белите дробове. Той е на мнение, че след отварянето на дискотеките и фитнес залите се е променил контингентът в болниците.

„Вирусът има две места в човешкия организъм, на който обича да бъде – носоглътката и белия дроб. Коронавирусът предизвиква освен разграждане на алвеолите и тромбозиране на малките съдове – т. нар. васкулит. Вътрешната част на малките съдове вече не е така тънка и фина и задържа еритроцити, което след това предизвиква микротромби ”, обясни той. Балтов е на мнение, че в първите три месеца от разпространението на заразата се е направило много. Той е категоричен, че хората трябва да продължат да спазват трите Д-та – дисциплина, дистанция и дезинфекция.

„Нормално е да го има големия брой на тестовете. В „Пирогов” се правят по 150 теста всеки ден. Но не защото искаме да хванем повече болни, а защото искаме да направи защитна стена, с която да си предпазим пациентите", обясни Балтов. Директорът на „Пирогов” твърди, че всеки човек има 4-5 контактни от първи ред. Той е на мнение, че всеки контактен на заразен трябва да прекара карантина, за да се спре разпространението на заразата. Според него има леко отслабване на вируса. Балтов не очаква нов пик на заразата през септември.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Стара Гръцка поговорка

    23 56 Отговор
    Когато не се учим от словото - Трагедията става учител, Бате си остави Мангъровците да си трошат главите . . .

    Коментиран от #11

  • 2 Доктор Жозеф Игнасий Гилотин

    37 34 Отговор
    Управляващите сами си го направиха.Бай Ганьо не може да живее без пукница и субстанции, та ей му дискотеки и публични домове
  • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    27 7 Отговор
    се заразяват предимно от венерични болести

    Коментиран от #61

  • 4 любопитен

    50 5 Отговор
    значи в пирогов имат антибиотици за коронвируса?
  • 5 Гост

    56 11 Отговор
    Вместо да дрънка глупости, гледайки тавана, кадъра на еднокнижния да даде точни данни и бройки на заразените във фитнеси, дискотеки и стадиони! В абсурда си ще стигнат до там, да забранят спорта, като "вреден"!

    Коментиран от #13

  • 6 Суха съчка

    23 0 Отговор
    Никой не смее да предложи някой елементарни мерки които ги има в Германия ние сме напред с материала.
  • 7 qwerty

    26 2 Отговор
    Ни на дискотека имам пари да харча, ни на фитнес ходя, че да се хваля по дискотеки.
  • 8 Предложение

    40 13 Отговор
    Младежите не са виновни - виновен е един страх.ливец, кра.дец и самозабравил се нарцис от село Банки. На него трябва да благодарим за осра-ната ситуация с вируса. Мда....

    Коментиран от #15, #51

  • 9 КралиМарко

    43 8 Отговор
    Това младите са болни отдавна..от безделие, от друсане , от пиене,от оглупяване...така, че и не осъзнават, че след тях, всички в семейството ще са болни.Като се има в предвид, че внуците се гледат и спонсорират основно от баби и дядовци, щото майките и бащите за чеп не ги бива..то е ясно къде ще има поражения...Матерялаааа, калпав е от всякъде...
  • 10 567

    32 23 Отговор
    Тъпанарите не разбраха, че спиране на вируса няма да има. Нездравите и крехките ще си отидат, а здравите ще продължат напред. Такъв е законът на природата и нито някакъв измислен щаб, нито някакви си мерки ще го спрат.

    Коментиран от #16, #20

  • 11 ееее

    22 9 Отговор

    До коментар #1 от "Стара Гръцка поговорка":

    А ето какво ще става https://covid19.healthdata.org/bulgaria в средата на август свършват леглата в болниците, тогава или всички в къщи на среща със св.Петър или стадиони, зали и др. такива да станат болници. Обаче от къде лекари, 25 години унищожавахме, от 100 легла на 1000 души при Тато стигнахме до 10/1000 . Меринджей смотани, да ни пази Бог !
  • 12 Гейтс и СЗО

    23 12 Отговор
    Епа нема страшно, Гейтс отдавна ни е приготвил ваксинката с наночипчето. А докторчетата дето са търговци в бели престилки ще ни принуждават насила да се ваксини, пардон чипираме.
  • 13 Спортувай на открито

    33 5 Отговор

    До коментар #5 от "Гост":

    или си купи уред за домашна употреба. А не да пъшкаш и дишаш тежко във фитнес залата сред още 20 себеподобни потни и задъхани и после да се наврете в още по-тясната съблекалня... Един да има заразен и... Едва ли спортувате с маски. Абсурдно е. Бягай за здраве в парка, занимавай се с йога в къщи, отиди на излет в планината или плувай в морето, карай колело. Има десетки варианти човек да се поддържа във форма без да се тъпче по фитнес зали.

    Коментиран от #30, #37

  • 14 Който има

    14 3 Отговор
    Шкафче пълно с €€€€ ще ходи където си иска .
  • 15 Да, той Бойко

    14 16 Отговор

    До коментар #8 от "Предложение":

    ви е виновен и за лунното затъмнение днес, и за коронавируса по цялата планета... Като има мерки защо има, като няма - защо няма. Някои маски не искат да носят, други крещят и се прегръщат по стадионите. За дебилизма на населението Бойко не е виновен. Той си е типичен представител просто...

    Коментиран от #26

  • 16 Целта не е да

    12 15 Отговор

    До коментар #10 от "567":

    се спре, умнико. Целта е да се забави разпространението, за да издържат здравните системи. На ваксина едва ли ще може да се разчита, а и антителата във вече преболедували изчезват твърде бързо, за да е сигурно, че няма след 10 месеца пак да се разболеят. Така, че разумните мерки и самоограничения са единственото средство, за да се удържа броят новозаразени в допустими граници.

    Коментиран от #19, #23

  • 17 Fhxg

    13 10 Отговор
    Болните от С19 са като електората на герп. Всички значт за тях, но никой не ги е виждал!
  • 18 Ахахаха

    11 4 Отговор
    Балтов, дай статистика нещо! Или си мислиш, че за някое кирливо евро просто ей така ще ти повярваме! Искаме преди и сега, динамична справка ако ме разбираш!
  • 19 Потрес

    22 6 Отговор

    До коментар #16 от "Целта не е да":

    Ами с тези милиарди, които крадете десета година умнико да бяхте направили системата така, че да издържи, а не да рухва при 300 болни в интензивно! Вие герберипитеците сте просто некадърници и крадци! Крадете всичко, затова се налага да търпим малоумщините ви как трябвали да издържат двете болници! ТАпанари! Махайте се! Просто се разкарайте и никога да не си показвате наглите мутри! Крадци!

    Коментиран от #32

  • 20 Гост

    7 4 Отговор

    До коментар #10 от "567":

    Ние не сме животни това е присъщо за тях ! Идеята е да св забави а не да се спре! Защото препълниме ли болниците какво правим? Да не би да е само корона вирус? В пъти са повече други опасни за живта болести и състояния на хора!

    Коментиран от #25

  • 21 Селяндур

    6 3 Отговор
    Трябва да се ходи в,барове, заради секса
  • 22 Санитар

    15 4 Отговор
    От къде знае гусин директора подробности за вируса,след като са забранени аутопсиите на починалите с корона вирус?От СЗО опровергаха подобни твърдения.Няма ли да спрете най-накрая?Излекувахте рака за една седмица със сода и марули и сега се лепнахте за вирусите.Директора на Пирогов на кого е човек във властта?"Всеки сам да се пази" нали така беше?Тогава спрете да плашите хората ние на първа линия още сме живи със здрави бели дробове и нормална кръв
  • 23 Питам си

    6 3 Отговор

    До коментар #16 от "Целта не е да":

    След като чакаш ти бат бойко някой да се зазява повторно, само и само да гепнете 6млрд евро, как така цял свят разработва ваксина?! Как ?! Или този въпрос е прекалено сложен за твойта мозъчна единствена клетка?! Може ли безакълници от герб да не се опитват да дават акъл! Маааршшшшш! Бат бойко абдикира! Оставете ни да оправиме държавата ни след десет години кражби и разруха!

    Коментиран от #33

  • 24 въпрос

    3 1 Отговор
    От какво се заразяват?
  • 25 Нагоставана

    13 3 Отговор

    До коментар #20 от "Гост":

    Ами да не бяхте краднали, а да бяхте строили болници! Стиропора по блоковете как ви помага?! Абе долна крадлива сганн

    Коментиран от #27, #36

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Гост

    1 1 Отговор

    До коментар #25 от "Нагоставана":

    Нещо не те разбирам? Кои ние ?
  • 28 Младеж

    11 4 Отговор
    Няма лошо, аз коронавируса го хванах от една дискотечна търновлийка, но си заслужаваше

    Коментиран от #60

  • 29 Зайко Байко многознайко

    5 3 Отговор
    Към цялата палитра в този ден за да ни " развесели" и CoVid19 се яви! Тези "мили" и "умни" гербери ще ни "съживят"! Помислете само кой ни управлява: Тиквоций Едно доказан "почтен човек" ( на Козяк знаят как да го галят по топките ), Цецо КаунЬя , доказан "внимателен спестовник", Барни Ръбъла, който " може" да каже две думи на кръст, Владко Горанов "внимателен", "внимателен", " внимателен" до безкарайност. Гледат ни в очите и в прав текст ни казват, че сме "умни" оФце и само "добро отношение" и "намалени" данъци ни оправят. Имат обаче и две много важни "овчарски зайчета" "г-н" Гешев и "г-н" Цацаров , който гледа като "мило розово животинче " из тикви! Жална ни майка! "Свободни" пътища, "свободна" вода, бонус-" бонус" , всякакви "положителни" решения за да "улеснят", " прекрасния" ни живот нема да се очудя ако ни ощастливят и с "персонални апарати" за пречистване на въздуха. Да са ни честити другарЕ и пак да си ги " изберем"!
  • 30 ХХХХ

    9 1 Отговор

    До коментар #13 от "Спортувай на открито":

    Забравяш най важното за тези места които предлагаш:
    Там няма кой да го види колко е як и добре изглеждащ.
    Трябва да е модерен и всичко да го видат, че тренира, а в къщи няма как.
  • 31 ърли

    5 0 Отговор
    темата взе да става безинтерестна..видяхте се че не ставате за нищо
    сега ще чакаме ЕС да ни оправят батаците с вентилатори и доктори
    българските селяндури тържествено отказаха да носят отговорност за собственото си битие..да бият една бомба тука малко булдозери и да идва който ще
  • 32 Само 30 са

    9 3 Отговор

    До коментар #19 от "Потрес":

    болните в интензивни отделения с ковид инфекция. Засега. От поведението на хората зависи да не станат рязко повече. Легла има, лекари няма достатъчно. По точно инфекционисти, анестезиолози, реаниматори.

    Коментиран от #35, #38

  • 33 ХХХХ

    9 2 Отговор

    До коментар #23 от "Питам си":

    Съгласен съм Б.Б. да се маха,
    Само, че не виждам кой ще е тоя дето ще дойде да оправя държавата.
    Виждам само едни глудници гладници дебещи се едни други коя да докопа кокала.

    Коментиран от #34, #41, #45

  • 34 Ами аз

    2 3 Отговор

    До коментар #33 от "ХХХХ":

    Аз аз. Реално всеки един е по-добър от скапанякак
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Болници има

    1 1 Отговор

    До коментар #25 от "Нагоставана":

    предостатъчно като сгради. Толкова много частни се нароиха. Но един лекар работи много често поне в 2,3,че и в повече. И всички се натискат да стават ортопеди, офталмолози, кардиохирурзи, гинеколкози. Никой не иска да е инфекционист, анестезиолози, патоанатом. Не е доходоносно...

    Коментиран от #39, #40

  • 37 Гост

    1 5 Отговор

    До коментар #13 от "Спортувай на открито":

    Абе както тръгнало ти и кекс сам ще си правиш за домашна употреба.... Дето се казва самоизолацията ти идва дюшеш, защото и без това цял живот сам си го правиш кекса, а вече и другите призоваваш да това....

    Коментиран от #59

  • 38 Ахахаха

    5 3 Отговор

    До коментар #32 от "Само 30 са":

    Чуваш ли се какво говориш бе! Щом се плашите от 30 болни в интензивен, въобще за каква “система” говориш! Просто си вземете чантичките и дим да ви няма! Просто не ставате с тъпизмите си!
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Потрес

    5 3 Отговор

    До коментар #36 от "Болници има":

    Така е понеже мракобесната хунта изгони кадърните лекари в чужбина! Останахте си сами! И както каза генералчето ... ще мрете!

    Коментиран от #46

  • 41 Потрес

    6 3 Отговор

    До коментар #33 от "ХХХХ":

    Щом за теб БМБ е най-високото възможно ниво в нашата държава, това говори много за теб! След като онова недоразумение е кръгка нула, ти си доста по-ниско! Многооо си злеее! Много! По-добре си намери друго занимание! Тук даже и простоватите хора са по-умни от теб! Просто ходи да садиш картофи! БМБ така ти беше казал преди време! Следвай го!

    Коментиран от #54

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 2572

    1 1 Отговор
    М@лоумнik
  • 44 Ахаха

    4 2 Отговор
    Амбицирах се да размажа брутално някой мутротрол! Трябва да им се покаже какви турботъпаци са! Трябва да бъдат унизени до дупка! И без това за нищо не стават! Даже кукумявката шехерезада става само да припка по офисите като инкасаторка!
  • 45 9454

    3 3 Отговор

    До коментар #33 от "ХХХХ":

    Аз мога да сменя Боко! Само ми предложи! Ще отнемем откраднато от Боко и компанията и делим 25% за мене 75% за народа! Имаме ли сделка?
  • 46 Кадърните лекари?

    1 3 Отговор

    До коментар #40 от "Потрес":

    Управлявани от алжирци, тунизийци и мароканци? И как се лекува короната? Докторите, медиците, нямат дарба, а само диплома! Защо не се наричат лекари?! Защото не могат да лекуват 150 болести, от 3 000, по човека! Клиничната пътека и парите, ги интересуват... кинти..
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Потрес

    9 3 Отговор
    Темата е изчерпана! Трябва да се вдига коронабройката, за да се вземат пътеките! Да се вземат и помощите от ЕС! Нещо неясно?!

    Коментиран от #57

  • 49 Peci kupona

    3 4 Отговор
    Всеки, който го е страх, да си седи у дом и да остави другите да живеят както искат!
  • 50 ПРИ

    4 0 Отговор
    Е нали Баце отлаби мерките? Ся кво друго мое да се очаква? Пък и какво още ни очаква?

    Коментиран от #55

  • 51 нттн

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "Предложение":

    ДА ТОЧКО СИ Е ТАКА. Квото каже онзи, лекари, доктори за парлама и оправдание след това.
  • 52 111111

    5 4 Отговор
    ПИСНА МИ ДА ВИ СЛУШАМ ИЗМИСЛИЦИТЕ И БРЪТВЕЖИТЕ ЗА ТАЗИ СМЕШНА КУУУУУРОНА!!!!!!!!!!!!!!!

    Коментиран от #56

  • 53 Ами затворете ги

    5 0 Отговор
    Ами затворете фитнесите и дискотеките ако ви стиска
  • 54 ХХХХ

    1 2 Отговор

    До коментар #41 от "Потрес":

    Бъркаш нещо.
    БМБ за мен изобщо не е най-доброто. Просто всички останали са същите маскари, като него.
    Това, което струва бяга от власта, като дявол от тамян.
    И ни остава да избираме, кое най-малкия буклук.
    Но всеки боклук качил се на кормилото на власта неизменно става още по голям боклук.
  • 55 Отслаби ги, за

    0 0 Отговор

    До коментар #50 от "ПРИ":

    да ви угоди, а и защото няма мъни да плаща държавата помощи на маса безработни с месеци. Парите от ЕС дето ги чакаме са за това, но ще дойде първия транш чак през есента. Затова сега хотелите са отворени, но далеч не всички. Защото за 10 пъти по-малко туристи пак ти е нужен персонал, а има и разходи за дезинфекция и т.н.
  • 56 Куууронясай се

    3 0 Отговор

    До коментар #52 от "111111":

    тогава с измислената кууурона. И се смей на воля после.
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Петров

    5 0 Отговор
    БАНКЯНСКА МУТРА-

    умопомрачителните записи

    и снимки с пачки от 500 Евро в шкафчето

    и пищак върху него-

    върхът на падението и беззаконието-

    да се биеш бабаитски в мутренските гърди-

    и да каканижеш в Тодор Живковски маниер

    пред недоклатените подопечни мисирки:

    „След нас всеки ден оставяме направено.Това не могат да го боядисат след това!“

    СЛЕД ВСЕКИ ДЕН ОСТАВЯМЕ ОТКРАДНАТО!

    „Няма как да удариш дъното,ако си шамандура…“
  • 59 Луд

    2 1 Отговор

    До коментар #37 от "Гост":

    Не,просто човека ти обяснява ,че след публичните домове най-лесно е да хванеш каквото и да било във фитнеса. И аз обичам спорта и съм човек поддържащ доста добра форма от 18-19 години ,но сега от няколко месеца на фитнес не ходя и скоро няма да отида,точно заради нещата който ти изброй колегата.
  • 60 Тиро вампиро

    1 0 Отговор

    До коментар #28 от "Младеж":

    Аз от красива бензинджиика и не се сърдя също.Мина ми като на кутре
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Мишо

    4 0 Отговор
    Кой съсипа здравната ни система и ги направи търгаши.Кой реши че спешна помощ ще една за 2 милионна столица да хвърчат линейки и хора и коли да се пръскат като пилци.Когато всяка поликлиника имаше дежурен екип в квартала с линейка а спешната помощ се ползваше само при бедствия аварии и катастрофи.Само Фандъка закри няколко поликлиники и други даде под наем а линейките им гният в дворовете.Ако всичко беше както преди нямаше да се тестват всички екипи а само един.Колко болници гробарите закриха и лекарите напуснаха страната останали без препитание.Има цели села с по един фелшер без нито една аптека но с магистрала до тях.Тикво проста сега твоя приятел на ВМА,шефа на Пирогов и счетоводителя незабавна оставка.А народа с нетърпение чака твоята и да се махнеш от България един път завинаги тъй като няма и теб кой да накаже.
  • 63 Сиганим

    1 1 Отговор
    Живея в бяла държава,хора стига с тая бройка на заболели и умрели. Има вирус и той отнема животи. Единственото за което ви пука са парите,но те нямат значение ако сте мъртви. Дали ще умрете след прекаран вирус е божа работа.
  • 64 Зайко Байко многознайко

    1 1 Отговор
    Към цялата палитра в този ден за да ни " развесели" и CoVid19 се яви! Тези "мили" и "умни" гербери ще ни "съживят"! Помислете само кой ни управлява: Тиквоций Едно доказан "почтен човек" ( на Козяк знаят как да го галят по топките ), Цецо КаунЬя , доказан "внимателен спестовник", Барни Ръбъла, който " може" да каже две думи на кръст, Владко Горанов "внимателен", "внимателен", " внимателен" до безкарайност. Гледат ни в очите и в прав текст ни казват, че сме "умни" оФце и само "добро отношение" и "намалени" данъци ни оправят. Имат обаче и две много важни "овчарски зайчета" "г-н" Гешев и "г-н" Цацаров , който гледа като "мило розово животинче " из тикви! Жална ни майка! "Свободни" пътища, "свободна" вода, бонус-" бонус" , всякакви "положителни" решения за да "улеснят", " прекрасния" ни живот нема да се очудя ако ни ощастливят и с "персонални апарати" за пречистване на въздуха. Да са ни честити другарЕ и пак да си ги " изберем"!
  • 65 Факт

    1 0 Отговор
    А хранителни отравяния има ли!?