Last news in Fakti

7 Юли, 2020 12:45 3 341 36

"Галъп": Тревогата от COVID-19 – отново нагоре

  • коронавирус-
  • галъп-
  • галъп интернешънъл-
  • проучване-
  • covid-19

Обществото пред необходимостта от лична отговорност

"Галъп": Тревогата от COVID-19 – отново нагоре - 1

С ръста на тестване и на положителни проби за коронавирус тревогата сред българите отново започва да расте, но няма предразположение за затягане на мерките, коментират от "Галъп". Обществото по-скоро разчита на личната отговорност и на трезвата преценка за заплахата. Работата на властта продължава да се оценява по-скоро високо, но за няколко седмици е намаляло усещането, че заплахата е под контрол. Заедно с това намалява и увереността, че скоро ще се върнем в пълнота към живота от преди.

Изводите са от деветата вълна на бърз телефонен сондаж по темата „коронавирус“. Сондажът този път е проведен между 25 и 27 юни сред 820 пълнолетни българи. CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing); национална извадка (820 ефективни интервюта) за населението на възраст 18+ г. 25-27.06.2020 г. 1% се равнява на около 55 хил. души. Абсолютна максимална грешка  ±3.3 при 50% дялове. Това показва анкетата на проучването.

Той показва важни хипотези за развитието на общественото мнение по темата.

Тревогата от зараза – отново нагоре

След като постоянно спадаше след пика си от април, сега тревогата в обществото ни по повод коронавируса отново расте. Преди седмици 51% се страхуваха, че те или член на семейството им могат да се заразят с коронавируса. Сега този дял е 60%. Тези, които не се боят, са 39%, а в началото на месеца бяха 48%.

"Галъп": Тревогата от COVID-19 – отново нагоре

В началото на юни 72% смятаха, че вирусът у нас вече е под контрол, докато сега този дял е само 38%. Промяната е очевидна и се дължи на ръста на регистрираните случаи.

Заедно с тази промяна намалява и увереността, че до края на годината ще има пълно връщане към нормалния живот. Сега в това вярват 40%, а седмици по-рано бяха 61%. Реципрочно, расте делът на онези, които не вярват, че до края на годината ще се върнем към нормалността в пълна степен.

"Галъп": Тревогата от COVID-19 – отново нагоре

Опасенията явно растат, но не се виждат признаци на паника. Тревогата остава далеч от пиковите си стойности, достигнати през април. Очевидно, обществото вече гледа на вируса с по-различни очи в сравнение с периода около началото на кризата.

Затягане на мерки? По-скоро лична отговорност

Въпреки по-тревожната ситуация, мнозинство от 61% е против ново затягане на мерките. 38% са на обратното мнение. Малцина остават тези, които не могат да преценят.

"Галъп": Тревогата от COVID-19 – отново нагоре

Явно надделява нежеланието за нови ограничения. Вероятно и заради тази своя позиция, засега правителството удържа по-скоро положителните оценки, макар също да страда от ерозия на симпатията. Сега 59% смятат, че правителството се справя добре, а 39% са на обратното мнение.

Две трети от запитаните твърдят, че и сега сами спазват ограничения. 28% казват, че вече не спазват, а има и 6%, които твърдят, че никога не са спазвали. Може би в данните личи и известна декларативност, но те са достатъчно показателни за това, че немалка част от обществото вече започва да възприема отговорността си пред заразата. Наскоро, изследване на „Галъп интернешънъл“ показа, че сериозно мнозинство съзнават, че отговорността е главно лична.

"Галъп": Тревогата от COVID-19 – отново нагоре

Убеждението, че заплахата е преувеличена остава на нивата, регистрирани наскоро – 59%. Делът е сравнително висок на фона на данните за други държави по света и показва, че обществото ни продължава да не е склонно да преувеличава нивата на опасност.

"Галъп": Тревогата от COVID-19 – отново нагоре

Явно, българите по-скоро се доверяват на идеята за лична отговорност и не показват признаци на паника пред опасността. В популярната напоследък теория „чук и танц“ по-голямата част от обществото вероятно очаква по-умел „танц“, а не нов „чук“.  


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    10 5 Отговор
    всеки си носи кръста

    Коментиран от #3

  • 2 Блондин

    14 26 Отговор
    Не се плаши българино.
    Сценаристите на Слави и Мангъров казаха, че няма
    такова нещо като ковид-19.

    Коментиран от #32

  • 3 Земляк

    2 7 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    И ти твоя, оди спи!

    Коментиран от #15

  • 4 Йосарян

    21 8 Отговор
    Палави чекмеджета и записи водят до Калъп сондаж.
  • 5 Кочо

    13 2 Отговор
    Абе, що не си ЕПМ!
  • 6 Васил

    5 9 Отговор
    Много е просто за диктатора живота на Българина не струва нищо за какво да се занимава с него като има по важни неща да обикаля България на гърба на данъкоплатеца. Ако му пукаше щеше да затвори София и другите градове както правят в Южна Корея Китай Сингапур че и даже Испания няма нищо от това.
  • 7 Гражданин

    15 6 Отговор
    Не превръщайте лятото на хората в Ад! Спрете се !!!!

    Коментиран от #9, #12, #30

  • 8 Питащ

    22 5 Отговор
    Много интересно, как разрастването на скандалите в управлението винаги е правопропорционално на затягането на мерките срещу К19!!!!

    Коментиран от #10

  • 9 Антимилиционер

    12 11 Отговор

    До коментар #7 от "Гражданин":

    Като не те осведомяват за епидемията, тя изчезва, нали доби.тък?
  • 10 Антимилиционер

    5 19 Отговор

    До коментар #8 от "Питащ":

    Скандалите с Мутрата се отразяват и на другите страни(Сърбия, Турция, Израел, САЩ, Бразилия, Испания...). И там затварят, про.ста хлебарка. Ползвай презервативи.

    Коментиран от #13

  • 11 До кога

    15 2 Отговор
    Омръзна ни от платени сондажи и звадки. Ние народа ли сме толкова прости или вие се иамте за толквоа хитри....
  • 12 Се ло

    3 10 Отговор

    До коментар #7 от "Гражданин":

    Ела да те заразя че да видиш тогава какво е ад
  • 13 Гост

    6 10 Отговор

    До коментар #10 от "Антимилиционер":

    Световно всичко го правят за да не се усъмни нещо българина. Недай си Боже пламнем като Италия или някоя друга силно засегната държава не ни виждам.

    Коментиран от #20

  • 14 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    10 0 Отговор
    БОЙКО не му пука особено за обикновените хора

    Коментиран от #36

  • 15 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "Земляк":

    САВЧЕВ не ме хваща сън не мога да спя
  • 16 7767т

    9 3 Отговор
    Хубавото е, че всички, които през март си мислеха че след няколко месеца ще живеят както преди, ще започнат да се събуждат и задават въпроси. А то е ясно и за слепец, че приказката за вируса е пробита като рибарска мрежа, само най-големите шарани се хващат.
  • 17 гжгж

    13 2 Отговор
    Поръчкова статия. Подгряват населението за така наречената "втора вълна". За верните поклонници на Торбалан това е звезден миг, доказващ правотата на техния култ. Но в същност нова си е част втора на световния експеримент по манипулация на човечеството. Първият успешен и сега иде ред на следващия. Древна практика е да се управляват тълпите чрез внушения, страх и най - важното НЕВЕЖЕСТВО. На поклонниците на Торбалан, преди да се нахвърлят с всякакви средства да ме оборват бих казал : Видяхте ли труповете от първата вълна? Какво направиха с тях ; видяхте ли? Или е филм както правеха "белите каски" в Сирия? Защо са забранени аутопсиите? Ами шишенцето с "бойно отровно вещество", което Колин Пауъл размахваше преди да нахлуят в Ирак? И това ли беше истина? Има много още такива примери. Не е лошо да си зададем въпроса : "Кой има полза и какво цели?". Ако си мислите, че на управляващите ги е грижа за нас, жестоко се лъжете. Ако беше така 4-и неща щяха да бъдат добре : здравеопазване, образование, доходи и правна система. На така нареченият, самообявили се за "елит" им трябват хора та да са прости, уплашени, послушни и необразовани. Да не им пречат и гледат в канчето. И ще затягат примката докато има трайкащи си. Ае, стига толкова. Бъдете здрави.

    Коментиран от #19

  • 18 Лост

    5 0 Отговор
    Галъп -новите "Ало измамници".
  • 19 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 1 Отговор

    До коментар #17 от "гжгж":

    напълно си прав във твоя пост

    Коментиран от #28

  • 20 Сливи за смет

    2 1 Отговор

    До коментар #13 от "Гост":

    Пламтят само цветните картинки във фантазиите ти.

    Коментиран от #33

  • 21 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 0 Отговор
    тия политици герб ще ни уморят
  • 22 Кирил

    2 2 Отговор
    Мнозинството се отнася сериозно и отговорно,обаче малцинство от Мангъри провалят усилията.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 още малко

    1 2 Отговор
    Няма още искане за контрол, защото не са видели дебелия край, като го видят друга песен ще запеят. Препълнени болници и липса на помощ, тогава ще се усетят някои.
  • 25 Да благодарим

    1 2 Отговор
    за това, на недоразуменията президент, някой си мангъров и БСП!
  • 26 БГ електорална овца

    1 2 Отговор
    Искам пак в кошарата. Бееееееее.
  • 27 Антимилиционер

    0 1 Отговор
    В Аяювстралия ,заключиха по домовете им 3000 души и не ги пускат да излязат по каквато и да е причина. Мангъра пое към канала.

    Коментиран от #35

  • 28 дяволи

    2 2 Отговор

    До коментар #19 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Айде хвалете си се един друг колко сте прави, пък те хората си се заразяват, докато вие се надприказвате, колко ви били ограничавали. Той и президентът на Бразилия нищо не направи за страната си и хората, щото нямало вирус, пък сега като го хвана и се оказа, че и рентгенова снимка си прави и превантивно лекарства пие, въпреки, че не бил много болен. И вие сте такива нещастници. Тайно си пазите кожичката, но сеете дезинформация сред простите хора, да върви бизнеса ви.
  • 29 GG1989

    1 1 Отговор
    Христо Иванов е почнал война срещу Доган и беше до летните сарай (пристанище и замък) преди час като от НСО му попречиха да стъпи на обществената част от плажа и го заглушаваха.

    Скоро пак ще ни приберат, а мишките ще гледат тия поръчкови статии и ще цвърчат...
  • 30 лош материал

    1 3 Отговор

    До коментар #7 от "Гражданин":

    Ще ти стане на тебе горещо наесен, ако няма място за теб в болницата, ама нейсе. Чалгари и пияндурници, не се наядохте, малко самоконтрол ни трябваше, ама това е за цивилизовани държави като Германия, не за разпасани като българите. Срамота, бройките на заразените ни са вече колкото в Германия, навсякъде ще ни отрежат заради вас, като Щвеция.
  • 31 Българинът реагира

    0 0 Отговор
    само, когато му дойде яйцето до г..а.
  • 32 ни бойте се бре маскари

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Блондин":

    НОЩ-ниците от Генкоронавирусщаба: "2 отрицателни теста, правят 1 положителен"
  • 33 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Сливи за смет":

    Дано да е така !!
  • 34 четете и знайте

    2 0 Отговор
    Пишете в чичко Гугъл: ИСТИНАТА ЗА КОРОНАВИРУС, КОЯТО НЕИСТОВО КРИЯТ, ЗА ДА НАСАЖДАТ СТРАХ!- ФАКТИ И ВИДЕО
    #чететеизнайте
  • 35 Страхотна комбинация

    0 1 Отговор

    До коментар #27 от "Антимилиционер":

    Злобен и глупав!Не заслужаваш реплики,защото пръскаш кафяво.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.