12 Август, 2020 07:08 2 490 10

Гонят ръководството на болницата в Добрич

  • добрич-
  • болница-
  • коронавирус

Причината е лошата организация на работа при лечението на заразени с коронавирус

Гонят ръководството на болницата в Добрич - 1
Снимка: БГНЕС

Ръководството на болницата в Добрич ще бъде сменено заради лошата организация на работа и лечение на заразените с Covid-19, предаде Българската национална телевизия.

Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов. Той беше на проверка в лечебното заведение заедно с главния държавен здравен инспектор.

Проблемите в добричката болница се обостриха със затварянето на инфекциозното отделение през юни заради липсата на специалисти. Ръководството не съумя да задържи лекарите, които бяха най-добре подготвени да се справят със зарази. Не успя и да привлече нови специалисти. Липсата на кадри в цялата болница е хронична, но последните месеци бяха белязани от множество сигнали на работещите тук, че изнемогват. В последните дни две млади лекарки бяха оставени да се справят сами с доказано болни от Covid-19, хора със съмнения за зараза и пациенти с белодробни заболявания, при все че те са завършили своята специализация само преди месеци. Заради сигнал на друг медик, Окръжната прокуратура в Добрич назначи проверка за организацията на работа на МБАЛ-Добрич.

"Най-притеснителното в област Добрич е, че интензивно расте броят на заразените с коронавирус и ако през май няма нито един случай, през юни те са 7, сега броят им наближава 550", заяви доц. Ангел Кунчев.

"Расте броят и на заразените медици в местната болница, заради лошата организация на работа там. Не може да ги сложиш в едно отделение и да кажеш половината е Covid, другата не е Covid. Не може един и същи персонал да влиза да работи и с едните и с другите и ти да твърдиш, че си взел противоепидемичните мерки. Не може да тръгнеш да закриваш единственото инфекциозно отделение, обслужващо 1/3 от Черноморието в България", допълни Кунчев.

Министър Ангелов беше категоричен, че предписанията на здравните власти не се изпълняват. По думите му първото фрапиращо нарушение е смесването на потоците от болни пациенти.

"Видях го на 5-я етаж в болницата, където ми беше обяснено, че в единия край на коридора са нечистата зона, в другия край на коридора е т. нар. образно мръсна зона, която се обслужва от един персонал, който обслужва всички пациенти. За мен това е излагане на риск, необясним риск", каза министърът.

В национален план прогнозата относно пандемията от коронавирус е оптимистична, подчерта главният държавен здравен инспектор.

"В последните 3 седмици ние достигнахме едно плато от около 1500 случая седмично, което се задържа трета седмица. Това е доста обнадеждаващо, защото при заразните болести, този цикличен характер винаги го има и е подчертан и обикновено след достигане на някакви стойности има известно намаление.

Пробивите в рискови звена - домове за стари хора, социални домове и други в Русе, Варна и София, са ограничени и инфекцията е под контрол", каза още Кунчев.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Издялано в ссср

    9 9 Отговор
    Браво комунистическите директори вън ,нарочно провалят държавата
  • 2 да де

    22 1 Отговор
    То и Александровска болница не е в цветущо състояние благодарение на тоя, но го направиха министър явно за да "оправи" и други болници.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Анализаторр

    0 1 Отговор
    Ще им пръднат на дуката ако са мъже. За жени не съм сигурен.
  • 5 Гошо

    5 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "Ръководството не съумя да задържи лекарите, които бяха най-добре подготвени да се справят със зарази"
    А тоя що каже как да ги задържи ръководството ,тия лекари ,нали е министър
  • 6 8585

    4 0 Отговор
    Поредната пародия, после нямало медицински персонал, щели да дават на тия които са на първа линия, а за другите??? тях кучетата ги яли, нека работят за смешни пари, но като ви потрябват на зима да видим от къде ще намерите медицински персонал. Всичко е прах в очите, загубена държава. Тия лекари, сестри и други нямат ли синдикати??? Съседката ми се хвали, бачкам в хранителен магазин вземам повече пари от една медицинска сестра, няма нощни дежурства, отговорност, напразно съм си загубила годините да ставам сестра. А от другата страна един излиза по телевизията и реве, че не достигало персонал по болниците, е с тия смешни заплати няма да стане
  • 7 Миризлив пор

    5 0 Отговор
    Толкова години тормоз върху лекари, сестри и санитари и сега "ма ръководството не успя да ги задържи". Хайде сега да видя кардиохирурзите които вземаха лъвския пай от здравната каса дали ще ви лекуват или ще се покрият.
  • 8 Обяснение

    1 0 Отговор
    Многото заразени по черноморието не се дължи на лоша работа на болниците, а на многото хора в заведенията.
  • 9 4234

    5 0 Отговор
    кога ще отстраните ръководството на УМБАЛ " Св Анна " София за злоупотреби с европеиски средства? Не е приятно да гледаме как МЗ си затваря очите!
  • 10 Света

    2 0 Отговор
    В Добричката болница мизерията е голяма.Добрите лекари работят в частни кабинети или в болници във Варна.Естествено за по-големи заплати.В Добричката болница само некадърници.Кой ще иска да дойде да работи,нито съвременна апаратура,нито нито нищо.Всеки се натиска за джипи,защото хем мързелуват хем не си знаят парите.Няма дневни,нощни.Сладка работа.