Last news in Fakti

15 Септември, 2020 08:57 2 895 24

Доц. Кунчев: Училище ще се затваря при 10% заразени деца

  • ангел кунчев-
  • доц. ангел кунчев-
  • училища-
  • ученици-
  • заразени

Държавният здравен инспектор е убеден, че ако има ръст на заразените ученици, родителите сами ще спрат децата си

Доц. Кунчев: Училище ще се затваря при 10% заразени деца - 1
Снимка: БГНЕС

"Аз съм уплашен от нивото на разпространение на неверни новини, слухове и всякакви теории на конспирации. В нашето общество има силна почва на развитие, прекалено много хора нямат критерии да отсяват вярно от невярно", заяви в ефира на "Нова телевизия" главният държавен здраве инспектор доц. д-р Ангел Кунчев относно слуховете, че училищата ще бъдат затворени в края на октомври.

Според него няма причина държавата да затваря училищата.

"Заболеваемостта у нас е такава, че това не се налага. На Балканите, заедно със Сърбия, сме с най-ниска заболеваемост. В Европа не съм проверявал, но бяхме на 19 място, мисля, че паднахме още надолу, защото започна втора вълна в някои страни", обясни той.

Кунчев коментира и слуховете, че се подготвят готови конструкции на КПП-та за тяхното повторно поставяне.

"Дори чух, че са разтоварени на пристанището в Бургас и чакат да бъдат поставени. Не е вярно. Коя е тая държава, която ще иска да си провали икономиката, да спре социално-икономическия живот и да плаща за безработица, хора, които нямат пари и така нататък? Не виждам смисъл в това", заяви доц. Кунчев.

Според него не могат да се вземат еднакви мерки за всички училища, тъй като те имат различен брой ученици. Със сигурност ще се действа първо в рамките на паралелката, ако има случаи на заразени ученици в повече паралелки, тогава може да се мисли за преминаване към онлайн обучение за цялото училище.

Доц. Кунчев е убеден, че ако има ръст на заразените ученици, родителите сами ще спрат децата си. Той представи и конкретни числа за прагове, при които училищата да бъдат затваряни.

"Колегите от института по инфекциозни болести подготвиха такъв доклад, но той е доста сложен и научен - така трудно ще намери приложение в практиката. Специално за училищата те са поставили 10% заразени ученици. Такъв процент е определил само Израел и се придържа към него. Но вкарването в такива граници пречи. Не е едно и също в един областен град да имате 100 заразени, но 95 от тях да са в старчески дом. За какво да го затваряме този град? Но ако са пръснати в целия град е друго. Толкова е динамична ситуацията", каза още той.

Доц. Кунчев сподели, че е важно как се разпространява вируса - централизирано или разпръснато. Ако случаите на заразени не са централизирани, това означава, че има дифузно разпространение и мерките трябва да се затегнат. Той обаче е на мнение, че то затваряне на градове няма да се стигне.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Псевдоним

    40 4 Отговор
    Кунчев ме кефи. Така ловко обръща палачинка, както само държавен служител с петцифрена заплата умее.
  • 2 Behemoth

    16 0 Отговор
    Чи такоз образованието бе чиляк читът без разбиране ...функционално неграмотни ....аз съм прост и вили сте прости...
  • 3 Последния Софиянец

    35 4 Отговор
    Какво си дал за това училище,че да го затваряш бе шебек!
  • 4 др Гей Билтс

    12 6 Отговор
    На 13-ти Ноември Петък, ще затваряте и при по-ниски проценти.
  • 5 Стига фалшифи данни и манипулации

    37 7 Отговор
    Кратунчев не разбра ли, че си отива с шайката заедно в затвора за насаждане на паника , лъжи и злоупотреби с живота и здравето на българите?!?
  • 6 Доктора

    12 2 Отговор
    На Балканите с най ниска заболеваемост е Турция - дневно между 1,38 и 1,6 % !
  • 7 Късогледи лъжци

    21 5 Отговор
    Планът е отново да се мъчат да парализират изцяло нормалния ритъм на живот, но глупаците пропускат, че ще има други събития по света и у нас и ъози чът номера няма да мине.

    Коментиран от #23

  • 8 Breaking Bad

    37 4 Отговор
    Вие ненормални ли сте всичките, бе?! Децата цялата ваканция бяха един до друг нонстоп, сега ще ходят с маски по коридорите и ще ги затваряте в изолатори като животни! Грам съвест ли не ви остана, толкова ли ви се услаждат тия пари, дето ги дава СЗО, че почнахте и децата да съсипвате!
  • 9 Анонимен

    19 3 Отговор
    С разпространяването на лъжи/невярна информация/ започна НОЩ! Видно е, че Кунчев смята повечето от нас за неспособни да отсеят вярно от невярно! За което БЛАГОДАРЯ на доцента! Той самия/Кунчев/ също много пъти се въртя като калайджия в тиган! Ама бутай!
  • 10 ТОЗ ТЕРОРИСТ И УБЕЦ ПРОДЪЛЖАВА

    24 5 Отговор
    ЛИЦЕТО ОТ СНИМКАТА Е ИЗКЛЮЧЕТЕЛНО ЧУЖД АГЕНТ РАБОТЕЩ ПРОТИВ БЪЛГГАРСКИЯ НАРОД И БЪДЕЩЕТО НА БЪЛГАРИЯ-ДЕЦАТА ТОЗИ БЕЗРОДНИК ИЗТРЕБВА БЪЛГАРИТЕ С ФАШИСТКИ РЕПРЕСИВНИ ЗАКОНИ НАРОДЕ НАРОДЕ СПЯЩ ТОЛКОВА СИ ТЪРПЕЛИВ!
  • 11 Децата ще колабират от маските

    16 6 Отговор
    Или децата да си ходят свободно без маски, или да се продължава с електронно обучение.

    Управляващите да вземат една крайна позиция, а не да се лутат с половинчати мерки. Файда йок, да предположим, че има "много опасен вирус" - подлагате на всеобщо заразяване родители 2-ма и баба и дядо 4-ри. Към 800 деца ще си носят заразата в къщи по 4 члена семейство 3200 новозаразени по Десет колеги на работа - 50% от БГ заразена.

    Децата ще започна да колабират час и половина общо междучасия с МАСКА, час и нещо "вирусът ще почива".
    Угасяващо 9 г. дете с намордник. Аз полудявам за 5 минути с намордник-трениран човек, какво остава за децата?
  • 12 Гост

    17 2 Отговор
    Коя е тая държава дето иска да плаща за безработицата и да подпомага безработните? Ами доценте не е наща!! Как ни подпомогна държавата през Март и Април като ни спряхте от работа? С без лихвен кредитн1500 лева!? Коя друга държава от Европейският съюз направи така? Мярката 60/40 за наши хора само и то на повечето не им и трябваше ама нали е далавера
  • 13 Христов

    12 4 Отговор
    Кунчев: нагъл и тъп човек.
  • 14 бре,бре

    11 2 Отговор
    Браво бре Кунчев!С първото изречение утепа рибата!Е тва е причината 11 години да бъде избирана филията с мас!

    Коментиран от #24

  • 15 бре,бре

    5 0 Отговор
    Корекция-с второто изречение!
  • 16 Гост

    9 4 Отговор
    В нашето училище са 1200 деца. 10% са 120 заразени. Значи при 100 заразени деца, няма да го затворите и аз трябва да съм спокоен, така ли?
  • 17 Шопо

    8 5 Отговор
    Коронавирусът е най-голямата ЦИОНИСТКА лъжа на 21 век !!!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Госあ

    7 1 Отговор
    И к'во, едни училища ще затварят, а други ще работят, но после учениците равнопоставено ще полагат зрелостни и кандидат студентски или гимназиални изпити. Евала бе калинки. Тотален хаос и провал в мерките. Затова и единствения читав професионалист (пък макар и лекар) се покри
  • 22 АНОНИМЕН

    4 0 Отговор
    Кантарджиев и Кунчев от 6-7 дни обикалят медиите и се изявяват "меко"! Както казваше професор Вучков : Гледам и не вярвам на ушите си, слушам и не вярвам на очите си!
    Може би и те получават СМС-и и е-маЙли със специфично съдържание, както генерала се плачеше пред Дойче Веле преди време!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "бре,бре":

    Е да, някои ядяхме филии с и без мас, а за други имаше УБО и ведомствени кухни! Знаеш ли, че всеки по-издигнат партиец въобще не стъпваше в полупразните ни магазини, а му се носеше направо на адреса???