Last news in Fakti

4 Октомври, 2020 12:14 2 179 10

Близо 4000 кандидати за българско гражданство не подадоха документи заради COVID-19

  • българско гражданство-
  • паспорт

От правосъдното министерство изчисляват, че така забавянето на процедурата ще бъде до осем месеца

Близо 4000 кандидати за българско гражданство не подадоха документи заради COVID-19 - 1

Близо 4000 кандидати за българско гражданство са изпуснали часовете си за подаване на документи и явяване на интервюта в правосъдното министерство заради КОВИД пандемията. Записването им за нови интервюта ще удължи процедурата с около три години. Затова от министерството предприеха промени в системата и отварят допълнителни часове. Желаещите да запишат по-ранен час могат да го направят само през октомври, разкрива БНТ.

Митко Янев е от Република Северна Македония. През 2016-а кандидатствал за българско гражданство, тъй като корените на рода му са български. В началото на тази година бил издаден и указ, а през март имал час за получаване на удостоверение.

Роднини и приятели на Митко, обаче, през същия този период не успели да дойдат, за да си представят документите за произход и да се явят на интервюта. Записали си нови часове, но за лятото на 2022 година. От правосъдното министерство преценили, че така процедурата се удължава прекалено много и затова отварят допълнителна възможност.

Десислава Ахладова, министър на правосъдието: Считано от 1 октомври до 31.10.2020 година, всеки от кандидатите, който вече е резервирал час, подчертавам, който има резервиран час за подаване на документи и за провеждане на интервю за получаване на българско гражданство, да получи e-mail от системата, автоматично, с който се уведомява, че може да презапише часа си за по-ранна дата, като освобождаваме около 4000 свободни часа в петъчния ден, следобяд.

От правосъдното министерство изчисляват, че така забавянето на процедурата ще бъде до осем месеца. А Митко Янев вече може да получи български лични документи и прави планове за бъдещето си.

Митко Янев сподели, че живее в София, намира си и работа. А децата, които са на 14, 13 и 11 години ще учат в българско училище.

В Струмица Митко Янев има цех за производство на памучни платове, които в момента изнася за България. Амбицията му е най-късно в началото на лятото бизнесът му вече да е преместен близо до София.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 номад

    2 1 Отговор
    хахах аз се отказвам а то какъв наплив имало !
  • 2 БОРИСОВ....ВОЖДА И УЧИТЕЛЯ

    4 0 Отговор
    МНОГО ЖЕЛАЕЩИ, ЗА НАЙ *БЕДНАТА* ДЪРЖАВА В ЕС
  • 3 Али Раза

    3 0 Отговор
    Да не би да са македонци
  • 4 гост

    3 1 Отговор
    По малко рушвет за свинятя Каракачанов и Далавери
  • 5 РЕАЛИСТ

    6 0 Отговор
    Абе как ги давате тези български паспорти. Доста хора срещнах в чужбина, които като разбера че са българи ги заговарям, а те и дума български не знаят. В същото време имам приятел бесарабски българин, който да го разкатали, докато вземе паспорт, защото нашите чиновници чакали да им кихне мангизи.
  • 6 шегичка

    2 0 Отговор
    Пуу у у да му се не види пишман войводите останаха на сухо.
  • 7 Шкембе

    0 0 Отговор
    воеводата тупа топката, за сега. Ослушва се, оглежда се.
  • 8 Перо

    3 1 Отговор
    В Струмица живеят много хора,роднини на петричани. Според макетата едните са антични македонисти,а другите татари. Всички надписи по манастири,църкви,паметници и др.са изтрити /неуспешно/,да се заличи територията на бившата българска държава. Макетата са потомци на етническите българи,но се пишат като македонска етнос,като българите не фигурират даже като малцинство,за разлика от дузината измислени други.
  • 9 лют пипер

    0 0 Отговор
    Ако направят и Зайо (Зоран Заев)български гражданин с паспорт,е т ва ще да е връхта!
  • 10 Аллах е велик

    0 0 Отговор
    Те ся всички са в Мека на поклонение след една седмица паспортите да са готови