Last news in Fakti

10 Октомври, 2020 15:50 3 939 11

Дом за хора с умствена изостаналост в Сливенско е поредното огнище на коронавирус

  • качулка-
  • умствена изостаналост-
  • сливенско

В селище "Качулка" са заразени 16 души

Дом за хора с умствена изостаналост в Сливенско е поредното огнище на коронавирус - 1
Кадър: bTV

16 души от Дома за пълнолетни лица с умствена изостаналост – селище „Качулка“ са дали положителни проби за коронавирусни инфекции, съобщиха от Областния кризисен щаб.

По данни на РЗИ, четирима от болните са служители в социалното заведение – медицинска сестра и персонал, 12 са заболелите потребители. Към момента състоянието им не изисква хоспитализиране. Лечението на служителите ще се осъществява в домашни условия, под наблюдение на личните им лекари. Потребителите ще бъдат наблюдавани на място от личния им лекар.

Според споделената информация селище „Качулка“ има план за действие в условията на COVID-19, създадени са условия за изолация на инфектираните потребители, предприети са всички необходими мерки срещу разпространението на коронавируса. В социалното заведение са настанени 200 потребители, работещите в него медицински лица и друг персонал са над 100 души. Изследванията продължават.

Освен диагностицираните лица в дома, през последното денонощие положителни проби за коронавирусни инфекции са дали още 19 жители на областта. Петима от тях са заболели в две семейни огнища. 14 души са дали положителен резултат, след като са изследвани в триажните отделения на болнични заведения в Сливен или са се изследвали по собствено желание.

Сред заболелите има учител и ученик от две различни учебни заведения. Инфектирането не е станало в образователните институции, а в семейно огнище.

По общини новите случаи на COVID-19 са: 26 – община Сливен, 6 – община Нова Загора, 2 – община Котел и 1 – община Твърдица.

Областният кризисен щаб призовава гражданите към лична отговорност и дисциплина за спазването на разпоредените противоепидемични мерки – правилно носене на предпазни маски за лице в закрити площи, спазване на физическа дистанция, редовна дезинфекция вкъщи и на работното място, често миене на ръцете.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ФГФГГ

    9 1 Отговор
    е как няма да е огнище ВЪЗПОЛЗВАТ СЕ ОТ ХОРАТА ДА ИЗКАРВАТ ПАРИ МАРОДЕРИТЕ
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Явно тиквата

    5 1 Отговор
    Там се крие и той ги е заразил. Иначе мястото е само за него,хем е дърт,хем с ментални проблеми.
  • 4 Рошко

    4 0 Отговор
    Само като види човек фасадата на сградата и ти става едно такова приятно
  • 5 ТОДОР СТОЯНОВ

    6 1 Отговор
    ПРЕСТАНЕТЕ!!!НЕ МОЖЕ САМО НИЗШАТА КАСТА ДА СТРАДА В БЪЛГАРИЯ!Я ВИЖТЕ ДОНЧО ТРЪМП КАК СЕ ПОБОЛЯ И СЛЕД ТРИ ДНИ ОЗДРАВЯ!ХАЙДЕ СЕГА ПОКАЖЕТЕ, ЧЕ СОЛИДАРНИ: БОЛЕН МИ ЛЕЖИ МИЛА МАЛЕ ПРЕМИЕР-МИЛИАРДЕР, ДО НЕГО МИЛА МИ МАЛЕ, РУСЕНСКИ ВОЙВОДА, УЧЕН ОТ БАН ЛЕК ОТКРИ И ОТ ВАРНА С "ЛИБОФ" ИМ ГО ПРАТИ, ТРИ ДНИ ГО ПИХА И...ДРУГА СИ ЗЕМЯ ОТКРИХА!СПРЕТЕ СЕ!!!ОНЯ ГОРЕ СЕДИ, ДОЛУ ГЛЕДА!!!
  • 6 Харесвам 🎃, само сготвени

    4 1 Отговор
    😂 Кажете ми, че цвета (ПКП) не е сред заразените...
  • 7 беге демокрация

    0 1 Отговор
    това е европейска България, с нормалните доходи, с адекватните грижи за слабите и уязвимите, изобщо всичко ни е като по учебник
  • 8 почивна станция герб

    0 2 Отговор
    Те там всички са от герб.
  • 9 ха ха

    2 1 Отговор
    То това е по-поддържан блок от тези в които живеят уж неумственно изостанали българи...
    Истината е, че май всички са такива.
  • 10 наци

    1 0 Отговор
    Объркали сте снимката. Домът е срещу коня на жълтите павета.
  • 11 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 0 Отговор
    В рeзултaт нa cъврeмeннaтa мeдицинa и прoвeждaнaтa oт нeя вaкcинaция, чoвeчecтвoтo вeчe e мъртaв биoлoгичeн вид, c изключeниe нa някoлкo "диви" плeмeнa. Пoнacтoящeм, нaшият живoт ce крeпи eдинcтвeнo нa вaкcинитe....Оказа се, че в "развитите" държави разумният предел неочаквано е преминат и резултатът е налице...
    Нaпрaви ми впeчaтлeниe, чe 55% oт итaлиaнцитe ca ce били вaкcинирaли тaзи гoдинa cрeщу грип...дoкaтo в "изocтaнaлa" Бългaрия вaкcинирaлитe ce cрeщу грип ca oкoлo 3%....Интeрecнo e дa ce прocлeдят вaкcинaциитe в CТAРЧECКИТE ДOМOВE из България и Eврoпa и нивото на заразените с Ковид-19!!!