Last news in Fakti

15 Октомври, 2020 12:46 2 125 15

337 заразени с COVID-19 ученици и учители

  • коронавирус-
  • ученици-
  • училище

Образователният процес протича нормално

337 заразени с COVID-19 ученици и учители - 1
Снимка: БГНЕС

172 са децата и учениците с коронавирус, а учителите са 165. Това каза на брифинг образователният министър Красимир Вълчев.

0,5% са карантинираните учители и ученици, което министърът отчете като малко, защото около 95% от учениците са в училище и образователният процес тече нормално.

Между 5 и 6 са заразените ученици на ден от началото на годината, това е 6-7 пъти под средните стойности общо за населението. Това заяви министърът на образованието Красимир Вълчев на брифинга на Националния оперативен щаб за Covid-19:

„Имаме всички шансове учебната година да се проведе над 98% присъствено. Вероятно ситуацията ще се влоши, но не толкова зарази Covid-19, но и заради настъпването на сезонните вируси.

И в момента основният проблем са не толкова високият брой ученици, а тези, които са развили грипоподобни симптоми. Принципът на предпазливост изисква децата да останат“.

Карантинираните учители и ученици са 0,5%, т.е. петима ученици на 1 000 не учат, каза още Вълчев.

„Не можем да си позволим да затворим училища. През пролетта организирахме компенсаторно обучение, но то не може да бъде за постоянно и не може да бъде толкова ефективно.

Световните лидери се изказаха, че ние рискуваме да забавим развитието на децата и да се изправим пред поколенческа катастрофа“, коментира министърът на образованието, цитиран от БГНЕС.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сиреч

    9 1 Отговор
    Изучиха се за тая година !
  • 2 И този Мунчо слугува.

    11 2 Отговор
    Това което правят с децата и юношите като се знае, че пораженията върху тяхната психика, учебни навици и работа над учебниците са огромни! Нарушен е стериотипа на учещите, изместен е центъра на тяхното внимание което трябва да е учебния процес. И всичкото в за да се запази властта на лица отдавна загубили човешкия си образ още няколко месеца.
  • 3 Истината

    6 4 Отговор
    Айде в кошарата...подготвят ни....след 2 седмици КПП-та....след още 2 гражданска война.То не се траят вече простотиите и машинациите на политиците
  • 4 3779

    9 4 Отговор
    337 заразени, щото не сте тествали всички ученици с грипоподобни симптоми. Оставени са да се разхождат навсякъде из градовете без никакви предпазни средства. А колко хора ще заразят?!
  • 5 3779

    5 1 Отговор
    В Просветата предварително знаеха, че струпването на много ученици на едно място ще доведе до масово заразяване, но не предприеха адекватни мерки. Защо класовете не ги направихте по 9-10 ученици максимум? Свидеха ви пари за заплати за допълнителен брой учители? Пълно е с безработни учители, които можеха да намалят риска от масово заразяване. Сага лаптопи ще им купуват- ще "усвояват" пари за лаптопи.
    Колко са разходите за лаптопи и ЛЕЧЕНИЕ на заразените в болниците???
    Здравната система няма ли да се счупи???
  • 6 Aз съм

    7 3 Отговор
    Прекратете присъствените учебни занятия. Две седмици пълна безкомпромисна карантина в цялата държава - това е формулата. Никой не знае какви поражения нанася вируса дори след отрицателен тест на заразените.
  • 7 минчо

    1 3 Отговор
    А ККО КЛОШАРИ СА БОЛНИ ЗНАЕЛИ СЕ ИЛИ ВОЛФАДЖИЙ ИЛИ ПРОСЯЦИ ИЛИ КАРУЦАРИ.?АААА СТИГА ГЛУПОСТИ

    Коментиран от #9

  • 8 психо

    6 1 Отговор
    Да ходят да учат в Кауфланд и Лидъл там не се разболяват
  • 9 3779

    3 3 Отговор

    До коментар #7 от "минчо":

    Те не контактуват с толкова много хора в ЗАКРИТИ помещения. Нито на училище ходят, нито градския транспорт ползват, нито в магазини и заведения влизат.
    И за какви клошaри и прoсяци пишеш- нали в Бг всички са много богати?!

    Коментиран от #15

  • 10 Румпелщилцхен

    1 2 Отговор
    Само едно ще кажа - ИЗМАМА.
  • 11 Оня

    2 0 Отговор
    5-6 средно на ден.Ама лятото бяха във ваканция.Защо ги смята на ден,а не като процент на дневна база.
  • 12 Търговищенци

    3 0 Отговор
    Търговище, в края на септември се проведе панаир-фиеста. Десетки хиляди хора от Търговище и селата се събраха на гъсто да празнуват и да се веселят.
    Резултатът е виден. В Търговищката поликлиника не приемат вече болни от Ковид. Местата са запълнени. Онзи ден е отказана болнична помощ на учителка , която по-късно умира.
    Бате Бойко, уволни молим те кмета и обл.управител, само те излагат.

    Коментиран от #13, #14

  • 13 селтак

    0 2 Отговор

    До коментар #12 от "Търговищенци":

    ЪЪЪ учителката на 100 години ли е била?
  • 14 3779

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "Търговищенци":

    Никъде няма инфо по случая. Но Търговище е комунистически град, там всичко се крие. В сайта им се пишат само хвалебствия за местните институции и особено за училищата и учениците, а обикновените хора са представени само в негативна светлина.
  • 15 минчо

    2 4 Отговор

    До коментар #9 от "3779":

    АААА КОЛКО ДЕЦА СА С РАЗТРАЙСТВО.?ИЛИ КОЛКО УЧИТЕЛИ ИМАТ ЗАПЕК?