Last news in Fakti

20 Октомври, 2020 10:13 2 541 50

Д-р Симидчиев: Носенето на маски може да намали до 30% честотата на новозаразените

  • коронавирус-
  • симидчиев

Пулмологът е на мнение, че мерките в страната са достатъчни, но трябва да се спазват

Д-р Симидчиев: Носенето на маски може да намали до 30% честотата на новозаразените - 1
Снимка: Нова ТВ

„Носенето на маски може да намали до 30% честотата на новозаразените. Това са изводите на анализ, направен в Канада от българин. Мерките, които има, са достатъчни. Трябва да бъдем разумни, за да ги спазваме, тъй като това ще позволи да намалим скоростта на разпространение”, заяви пулмологът д-р Александър Симидчиев в ефира на „Здравей, България”.

Той сподели, че подобно на проф. Асен Балтов, през главата му е минавала мисълта, че коронавирусът е създаден в лабораторни условия.

„Нека се концентрираме върху нещата, които можем да променим. Дали е лабораторен вирус, или не, не можем да го променим. Можем да променим нашето поведение – да ходим повече с маски, да спазваме дистанция и да си мием повече ръцете. Тези неща са в рамките на това, което всеки един от нас може да направи. Вместо да говорим за неща, за които не знаем или не можем да променим”, апелира пулмологът.

„За огромно съжаление вече имаме четирицифрена бройка на новооткрити. Добрата новина е, че процентът от тези, които влизат в болница от тази бройка, е по-нисък, тъй като основната част на разпространението е през училищата, където има по-млади хора. Общата бройка обаче е много притеснителна. ”, каза още Симидчиев.

Той сподели, че в МВР болница обстановката е по-спокойна, тъй като лечебното заведение е ведомствено. Той изрази огромна благодарност към екипите, които се борят с коронавируса, за стриктното спазване на протоколите.

„От февруари досега опознахме по-добре вируса. Имаме протоколи, с които го лекуваме много по-ефективно, поради което, въпреки че има повече бройки, част от хората не стигат до болници. Трябва ни повече време, за да изследваме и въздействието на новите медикаменти и ваксините, за които се надяваме да могат да работят”, добави д-р Симидчиев.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 COVID1984

    34 4 Отговор
    „Здравият разум не се поддава на статистика.“
  • 2 гаси погледа

    32 5 Отговор
    Отивай да се бориш с вируса бре, лудак, стига си обикалял из студията.
  • 3 неграмотници

    25 2 Отговор
    Ко си опознал вируса, като дори не можете и да го изолирате. Тоя да не е некой скрит социолог, само в апокалиптичните сметки го бива.
  • 4 КОТарАК

    25 5 Отговор
    все още нямам познат с корона , а уж 300 хиляди били заразените досега

    Коментиран от #7

  • 5 1000 статисти

    13 1 Отговор
    Вирусът вече не напада старчоците, ти да видиш.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 др Гей Билтс

    3 5 Отговор

    До коментар #4 от "КОТарАК":

    Чакай като ти турим шота на първата вечер целият вход ще брюхате.

    Коментиран от #26

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 bandita

    4 27 Отговор
    дано и шепата протестъри останали на площада разберат че маските са изключително важни и започнат да ги носят.

    Коментиран от #11

  • 10 Рошко

    29 3 Отговор
    Намордника върви комплект с каишка
  • 11 Баш Мутра

    13 1 Отговор

    До коментар #9 от "bandita":

    Бандюга, къв си такъв бандит със заешко сърце?
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ЛЪЖЕШ

    32 2 Отговор
    Нито едно научно изследване в света не потвърждава лъжата ти!
    В Швеция нямаше нито затваряне на училища и заведения, нито носене на маски и смъртността е пак същата, нали?
    Зомбирате ни за да не говорим за лудият Джипкаджия с Шкафчето с пачки...
    А луд със власт е,
    като луд с картечница в МОЛ, нали?

    Коментиран от #24

  • 14 А ако всички

    16 0 Отговор
    носят скафандри, "вирусът" ще умрЕ ..... от смях.
  • 15 ТаУмВзе

    18 0 Отговор
    Е защо герберастката подлога ми се обяснява, без Маска? Докато ме кара мен да я нося. Сега и сезонните грипове и настинки са covid19, много ясно. Повече от явно е, че не знаят какво правят.
  • 16 Ковида на баба

    17 0 Отговор
    Нека за момент погледнем и Белорусия
    Оказва се че там се справят доста по-добре с положението отколкото у нас или в Западна Европа. Има разбира се две възможни обяснения за този факт,
    1 - мракобесният режим на Лукашенко лъже, хората умират по улиците, Беларус дава невярна статистика, болните и починалите са много повече!!! или

    2 - съхранена система на здравеопазване, която не е преминала съвсем на търговски принцип, разумни и дозирани мерки, използване на лятото за изграждане на имунитет в популацията, умно управление на кризата...
    СЗО пратиха проверки в Беларус да ги изловят в лъжа, но нищо не намериха и се отказаха... че то е някак си срамно една малка бивша соц. страна с "последният европейски диктатор" да се справя в пъти по-добре от прехвалените западни демокрации...

    Коментиран от #29

  • 17 Коста

    8 0 Отговор
    .....и да увеличи със 100% податливостта към белодробни заболявания....
  • 18 444444

    5 0 Отговор
    Дууууухасте знаеш ли кал се прави бе лъжецо?!
  • 19 Гост

    6 2 Отговор
    Те учениците къде се прибират на луната ли? Нямат баби дядовци , родители те нямат колеги които нямат семейства и така нататък?!?! Спокойно ти е щото малко са допуснати до МВР болница ами скоро и тя трябва да приема обикновенни хорица!! Контролът по меркитр пак ви е кажи речи смешен е не е като преди месец никакъв (телевизионен) ама пак е зле! Властта бяга пт карантината защото това ще и е тов път , но 6 месеца видяхма само неадекватност от тяхна страна сами те настроиха хората да не вярват!!
  • 20 Политолог

    3 17 Отговор
    Мангъровците са се активизирали... Както казвам това е без значение тъй като са умствено по-изостналата част от БГ...

    Коментиран от #40

  • 21 Ядосана

    21 1 Отговор
    "Мангъровците" са умните хора, които са прочели доста повече научна литература! Последното проучване в Южна Корея също потвърждава, че маските не предпазват от вируса. А зомбитата да слагат скафандри и да се затварят, ако искат и завинаги!
  • 22 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 5 Отговор
    ЗДРАВЕТО е най ценото БОГАТСВО
  • 23 волен сидеров

    10 1 Отговор
    И ТОЗИ ОГЛАДНЯ
  • 24 гост

    2 10 Отговор

    До коментар #13 от "ЛЪЖЕШ":

    Ти лъжеш ,прочети за Швеция! Статията е излязла сега октомври месец Смъртността е нагоре 40% ,но правителството продължава да твърди ,че това е успех .Установили са ,че стадният имунитет не работи за съжаление и заразените са 7% от населението .Има я във вестник Труд, много е интересна ,както и е посочена комуникацията между правителството и водещите вирусолози на Швеция .Жалко ,че тук няма да я публикуват.

    Коментиран от #30

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Гар

    16 0 Отговор

    До коментар #7 от "др Гей Билтс":

    Абе умник, тъй нареченият Ви вирус е с размер 0,5 наномилиметра. Айде обясни ми как тая маска пази по-точно.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 %%%%%%%

    18 0 Отговор
    Какво ще спреш с тая маска. Все едно да спреш комар с оградна мрежа. Платили са на 10тина човека да обикалят медиите и да плашат хората.

    Коментиран от #32

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 ЛЪЖЕШ

    14 1 Отговор

    До коментар #24 от "гост":

    Имало статия в пеевския Труд...
    Смешен си!
    Вече не можеш да излъжеш никого!
    Особено младите!
    Чичко Гугъл сложи край на партийните ви тайни и лъжи!
    Петоколонникът Борисов е ОПАСЕН ПРЕСТЪПНИК!
    Фалжифициращ изборите по лукашенковски...
  • 31 Именно

    4 0 Отговор
    иначе поне си признава, че борят вируса само протоколно
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Статистика

    6 0 Отговор
    Може да намали до 30%... А какво може да увеличи? Мислите ли, че голяма част от хората си сменят маските на 2 часа? Мислите ли, че въобще ги перат? Хората, които пазите, мислите ли че използват годни маски?
  • 34 Гар

    6 0 Отговор
    Всеки от Бантустана би говорил така. То акъл не се иска. Добре плащат. Майбах за синчето не се купува със спестявания от банички, нито пък 1 месец в Гърция за 6900 € на нощ. И титли се раздават на поразия. Както е във вица - Като знам какъв съм Архитект, ме е страх да отида на Доктор.
    Щом отговорника по чистотата на столовете за обществено хранене съветва НАСЕЛЕНИЕТО за лечение на вирус СМЯТАЙТЕ ДО КЪДЕ СМЕ Я ДОКАРАЛИ.
  • 35 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 0 Отговор
    поценно от ЗДРАВЕТО НЯМА
  • 36 Онзи ден

    8 0 Отговор
    Една твоя колега припяваше същата мантра: Носете маски.И непременно ги подменяйте,поне на два часа!? Алоо,къде ръгнахте бе.Сто процента фирмаджиите,който боко хвалеше през Април,как бързо се " пренасочили" в това производство, вече им пращят складовете с милиони маски.Ти ли ще ми подсугуряваш за четири човека по 3 маски,12 маски на ден? Влизал ли си в аптеката,да попиташ колко струва броя? Само в столицата са над 1,5 млн души.При 3 броя на калпак, ( както препоръчвате) са 4,5 милиона бройки!!! Много голяма уста сте отвирили,като куфар! Откъде да ти ръся на месец за семейството над 250 лв за маска,която струва реално десетина стотинки? Съвсем изтрещяхте.Като сте толкова" загрижени" раздавайте ги по хипермаркети,магазини,метро. ГТ.Ама няма да остане" блажничко" за вътрешния джоб.Съвсем е видно,че маскаджии и дезинфектант- аджйи ви натискат здравата...Искам оборот драги! Иначе.....
  • 37 Ася

    6 0 Отговор
    Може и да намали до 30 % но ако носим онези маски с висока защита които носят медиците а тези дето ние ги носим направени от парцали няма полза никаква дори напротив,може да влошат здравето на човека.
  • 38 педро

    6 0 Отговор
    Еколозите бият камбаната че маските станаха повече от пластмасата в океаните. В някои чужди телевизии вървят клипове за това.
  • 39 EMIGRANT

    5 0 Отговор
    ПРОГНОЗА!
    Количеството на заразени може да намалее и под 5%, АКО СЕ ИЗСЛЕДВАТ САМО ХОРА СЪС СИМПТОМИ!

    ПОЯСНЕНИЕ!
    Тесовете дават в Голяма степен ГРЕШЕН РЕЗУЛТАТ!
    ЗАТОВА ОТМЕНИХА ПОВТОРНОТО ТЕСТВАНЕ СЛЕД КАРАНТИНА НА ХОРА БЕЗ СИМПТОМИ!
    ИНАЧЕ МОЖЕ ДА СИ ИГРАЕМ НА "ТУКА ИМА, ТУКА НЯМА" С МЕСЕЦИ!
  • 40 Доц.Катърова

    8 0 Отговор

    До коментар #20 от "Политолог":

    Ако не беше доц.Мангъров да внесе яснота м.03.2020 политиците така втрещиха хората, че масово изпаднаха в ужас и се паникьосаха. Благодаря ви г-н ДОЦЕНТ!

    Коментиран от #44

  • 41 любопитен

    2 0 Отговор
    Тоз мяза на полиционер , но изказването му си е чист ПОПУЛИЗЪМ , манипулиран от Властта !
  • 42 Хаха

    4 0 Отговор
    С тия парцали за уста в бг шанса е доста под 30%
  • 43 Газар

    0 1 Отговор
    От ваксините на кирчо гела произведени в юесей ми лъсна косата за постоянно.Сега нема нужда да я гелосвам.Гаджетата се изтрепват да ме пипат по главата а иначе си бех един самотен толуп
  • 44 Политолог

    2 1 Отговор

    До коментар #40 от "Доц.Катърова":

    Както казах - втрещиха малограмотната част от матрЯла...И яснотата, която внесе Мангъров се отнасяше именно за тази част. За съжаление обаче, останалата част от света начело със светила в медицината имат различно виждане от това на тъмния балкански "доцент"...Ами да ти кажа повечко доверие ми вдъхват от пелтека...

    Коментиран от #45, #48

  • 45 НАТО ВЕЦ

    2 0 Отговор

    До коментар #44 от "Политолог":

    Той и Мишо Белчев пелтечи, когато говори, но като запее .... От друга страна "политолози" с "гладка реч" денонощно ръсят простотии от всички СМРАД.

    Коментиран от #46

  • 46 Политолог

    0 3 Отговор

    До коментар #45 от "НАТО ВЕЦ":

    Е да де, но Мангъров не пее, а да ми говори глупости докато пелтечи ми идва малко в повече...

    Коментиран от #47

  • 47 НАТО ВЕЦ

    2 0 Отговор

    До коментар #46 от "Политолог":

    Глупости "пелтечат" представителите на твоята "наука". Не си доучил, за да даваш оценка на лекар.
  • 48 Да се

    1 0 Отговор

    До коментар #44 от "Политолог":

    подиграваш с физически или друг проблем на който и да е ЛИЧНА ОБИДА и според мен и според условията на ФАКТИ.БГ. такива коментарии няма място. В някои страни, това може да ти създаде и съдебни грижи, нищо, че си политолог...
  • 49 На пазара

    0 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Това са изводите на анализ, направен в Канада от българин.
    Звучи,като една жена ми каза на пазара...Не мога да си представя как един лекар се доверява така
  • 50 Дълбоко Виждащ

    0 0 Отговор
    Този същия преди 2месеца и нещо каза:ПО ПРотокол лекуваме болните от Ковид с КОАГУЛАНТИ....И сега да вярваме на такъв???Като искате Маски-Направете ги безплатни!!!!!!