26 Октомври, 2020 11:14 3 087 15

И училищата се готвят за онлайн обучение

  • ученици-
  • училища-
  • обучение

Това ще става след заповед на министъра на образованието

И училищата се готвят за онлайн обучение - 1
Снимка: Архив

Училищата ще могат да преминават към обучение в електронна среда от разстояние след разрешение от министъра на образованието и науката, по предложение на ръководителите на образователните институции, предвижда нова заповед.

Това съобщиха от министерството на образованието.

Предложението за преминаване към обучение от разстояние може да бъде направено от ръководителите на образователни институции, в области с усложнена епидемична обстановка, които попадат в червена или оранжева зона, съобразно критериите на Министерството на здравеопазването (МЗ). Когато се намират в тези зони и в конкретното училище има увеличаващ се брой отсъстващи и/или под карантина, както и нарастващ брой положителни проби за COVID-19 или случаи с грипоподобни симптоми, ръководителят на образователната институция може да инициира преминаване към обучение от разстояние. За да бъде издадено разрешение е необходимо предложението да е взето от педагогическия съвет, съгласувано с обществения съвет и отчитане мнението на преобладаващата част от родителите.

Преминаването към обучение в електронна среда от разстояние следва да се случва при отчитане на принципа, че най-нежелателно е то да се осъществява в началния етап от обучението на учениците. При взимане на решение за превключване в обучение от разстояние Министерството на образованието и науката (МОН) препоръчва то да се предлага и осъществява първо за гимназиален етап, след това за прогимназиален и като краен вариант за начален етап - при обективна невъзможност да се продължи присъствено. Срокът за обучение от разстояние се съобразява с практиката на Регионалните здравни инспекции (РЗИ), епидемичната обстановка и при отчитане, че присъственото обучение е приоритетно за постигане на заложените образователни цели и социализацията на учениците.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    19 4 Отговор
    Защо не се закрият училищата физически и да има само онлайн, един учител ще преподава на до 2000 ученика и няма да се усети липсата на кадри, а понеже преподава от тях си ще му се смъкне и заплатата с 50%. Пък за да се угоди на майтапчийски преди да ги затворят може да ги направиме на полеви болници. Просто да може да каже по телевизията - казах ли ви.
  • 2 Румен

    13 0 Отговор
    Седи си едно пияно правителство, а един шебек от тях определя кой е ТКП. Сега пък той е в карантина, щото му дошло.
  • 3 Българка

    16 3 Отговор
    А министърът на образованието спи ли? Или е покосен от ковид?
    Нали уж Бащицата даде свобода на местните структури -областни общински и РЗИ. Защо отново се чака централизирано разпореждане?
  • 4 Айнщайн

    13 7 Отговор
    Това трябваше да стане в началото на месеца!

    Сега е късно...
  • 5 Българка

    12 1 Отговор
    Народът е казал "Много баби- хилаво дете"
  • 6 Грейс

    9 3 Отговор
    Добре ще ги обучат дистанционно, поне малките българчета да ги научат да четат и пишат. А онея от другият етнос пак ще си останат необразовани, но ще преминават от клас в клас, за да се усвояват парите. А лаптопите им търсете в заложените къщи, ама на кого му пука да не са ги платили от доб джоб.
  • 7 Учител

    7 4 Отговор
    Значи дете първи клас, което учи буквите няма да има проблеми да се обучава онлайн, а? Съвсем не знаете къде се намирате

    Коментиран от #11

  • 8 BG гражданин и данъкоплатец

    14 2 Отговор
    Поредната голяма лъжа! Още от лятото всички училища си иэготвяха учебните планове и програми с периоди на дистанционно обучение - 03.11.2020 - 10.01.2021 и от 04.03.2021 до 07.05.2021 год. Эащо т.нар. управляващи лъжат, мажат, манипулират?! Така им иэнася, эаради эадаващите се иэбори, които ще се опитат да отлижат, эаради КОКОНАвируса! На кой му потекъл носа, кой иэцапал бельото - не ме интересува, има носни кърпички, памперси, сапун и лична хигиена. Стига тормоэ и параноя!!! Всеки да си върши работата, а който го е страх - у дома и да чака второто пришествие....
  • 9 101

    8 3 Отговор
    Не се палете излишно, тази мярка даже закъсня ужасно.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Грейс

    4 3 Отговор

    До коментар #7 от "Учител":

    Личи колко сте учител, след като не разбирате какво искам да кажа! Та да ви обясня родителите на малките, ако минат на дистанционно ще се стараят повече да им отделят време, за да се научат да пишат и четат. Не одобрявам дистанционното, защото от звука от самите родители не е положителен, а аз съм от поколението при което отсъствието от у~ще не се толерираше и при, което нямаше нито грипна нито дървена ваканция.
  • 12 MERS

    9 1 Отговор
    Болниците станаха развъдник на ковид!
  • 13 а на бас

    6 1 Отговор
    за да могат да дадат на сиганчетата безплатни лаптоми, които те ще използват за всичко друго, но не и за учене, а на техните майки по 900 лева на месец.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Анонимен

    3 2 Отговор
    Е хайде де, издавайте я най-после тази заповед за преминаване на дистанционно обучение, какво още се чудите и "готвите"?? Ако е пак "след дъжд качулка", си подавайте оставките!!!