ФАКТИ.БГ

Как да е достоверен PCR тестът

Пациентите с леки симптоми на Covid-19 се лутат къде да си направят допълнителни изследвания

Публикувана: 26 Октомври, 2020 14:46
25 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2376
Как да е достоверен PCR тестът
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 2.7 от 6 гласа.

"По четири-пет хиляди пациенти тестваме месечно, както беше и през лятото, но сега все повече от тестовете са положителни". Това каза пред БНР д-р Веселина Колева, началник Клинична лаборатория в болница "Токуда".

Д-р Колева изтъкна един основен проблем пред пациентите, дали положителна проба за коронавирус. Няма отделно звено, медицински център или доболнична помощ, където да се направят допълнителните изследвания за тези пациенти, които са в лека клинична симптоматика, но искат да си направят рентгенова снимка или други изследвания, без да се смесят с останалите пациенти.

"Така хората се лутат, защото няма ясно уредени алгоритми къде да отидат, без да нарушат карантината. Трябва да има ясен път за насочването им".

Д-р Колева поясни, че последните седмици идват все повече хора, които са със симптоми за коронавирус или са контактни на хора с коронавируса.

"Два са основните потоци от хора, които се тестват - самонасочилите се и с оплаквания или такива, на които фирмите плащат. Много малко са хората, които идват с направление, одобрено от РЗИ с бланка №4 А, още по-малко са тези, насочени за PCR тест през НЗОК чрез специалист от доболничната помощ".

Д-р Колева е категорична, че вече се е доказало, че бързите кръвни тестове за антитела не могат да откриват пациенти с коронавирус в ранната фаза на болестта.

В момента на пазара са навлезли нови бързи тестове, които са подобни на PCR тестовете, защото се взема също нозофарингиален секрет, но това може да стане и в домашни условия, и при личния лекар, но разликата е, че резултатът излиза за 20 минути.

Тези нови тестове установяват антиген, това е белтък в обвивката на вирусните частици, това е и разликата с PCR тестовете , при които се определя рибонуклеиновата киселина на вируса.

Но и двата теста, за да бъдат достоверни - и PCR тестовете, и новите бързи, трябва да се вземат последните 48 до 72 часа преди изява на клиничните симптоми, тоест, поне 7 дни след евентуален рисков контакт и първата седмица от изява на клинични симптоми.

"Тоест, ако вие се чувствате неразположен и имате температура, бързият антигенен тест е добрият скринингов тест, който за половин час с голяма достоверност може да покаже дали вие сте болен от коронавирус, или от някакво друго заболяване. Тези тестове не изискват специфична апаратура и затова са добър вариант за малките населени места, те могат да се правят до леглото на болния или при личния лекар - добра алтернатива на PCR тестове. Важно е пробата да се вземе правилно. Това са домашни антигенни тестове. Но има и домашни тестове за определяне на антитела, които аз абсолютно не препоръчвам за скрининг за определяне дали сте инфектиран, или не сте".

Специалистът посочи още, че на пазара вече има и комбинирани тестове, които с вземането на една проба да установят дали сте заразен с коронавирус, или с друг грипен вирус - кой тип точно, аденовирус или друг вид коронавирус. Има и бързи комбинирани тестове за коронавирус, грип тип А и тип Б.

"Ако сте болен с грип и се тествате за коронавирус, това няма да промени резултата, защото тестовете за коронавирус са достатъчно специфични и улавят само коронавирусния причинител".

Д-р Колева уточни, че на регулация и за бързо известие към РЗИ и оттам по веригата до Националната информационна система подлежат само положителните PCR тестове.

В Единната информационна система се докладват и данните от тестовете за антитела и антигени и на национално ниво се събират данни от положителните тестове, но в статистиката влизат само положителните PCR тестове.

Въпреки това не може един пациент да бъде преброен два пъти от единната система като положителен, ако се е тествал в няколко лаборатории, защото системата веднага го засича по ЕГН. Той се рапортува с първата дата от първия му положителен резултат.

"Не е голяма бройката на фалшиво положителните тестове, по-голям е броят и рискът от фалшиво отрицателните тестове. При кръвните тестове може да има фалшив резултат, ако твърде рано сте взели проба. Тогава един отрицателен резултат не изключва вие да сте заразен. Ако вие сте болен от две седмици, може чрез кръвен тест да се провери дали е коронавирус", поясни още специалистът.

По думите ѝ PCR тестовете са златният стандарт за поставяне на диагнозата - това е одобрено от Международната федерация по клинична химия и Центъра за контрол на инфекциозните заболявания в САЩ.

"Ние използваме външна система за оценка на качеството на тестовете. От април участваме в немска система за оценка на качеството. Това ни дава сигурност в диагностиката за този коронавирус".

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 2.7 от 6 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
др Гей Билтс
1 Отговор
Вика му се производствен брак.. Баце пак ви е цакал с ментета.

Оценка:
-2 +18

тишина
2 Отговор
Тия льольовци от БАН нема ли да кажат нещо за качеството на PCR тестовете?

Оценка:
-0 +24

3
Този коментар е премахнат от модератор.
Гражданин
4 Отговор
Нашите мили управляващи ни вкараха в батака и се направиха на болни.Като не могат да се справят да сложим други които могат.

Оценка:
-2 +18

5
Този коментар е премахнат от модератор.
6
Този коментар е премахнат от модератор.
7
Този коментар е премахнат от модератор.
ГосТ
8 Отговор
Елайза

Оценка:
-2 +1

Мими
9 Отговор
Голяма обърквация,защото живеем в демокрация!

Оценка:
-0 +7

Хахаха
10 Отговор
ЗВУЧИ КАТО ПРИЗНАНИЕ , ЧЕ ТЕСТОВЕТЕ СА НЕВЯРНИ !!!! ЦИФРИТЕ - ФЕЙК !!!!

Оценка:
-0 +12

Рошко
11 Отговор
Ами оня ден имаше хубава статийка за пцр тестовете, интересното че откак има корона не отчита ло други болести, демек всичко е лъжа и измама

Оценка:
-0 +5

Без коментар
12 Отговор
"Човешките същества са пълни с ретровируси. Не знаем дали са стотици или хиляди или стотици хиляди. Едва наскоро започнахме да ги търсим. Но те никога досега не са убивали никого. Хората винаги са преживявали ретровирусите", твърди още той.
Мълис оспорва популярната "мъдрост", че болестотворните механизми на ХИВ са твърде "загадъчни", за да бъдат разбрани. "Тайната на този проклет вирус — каза той по онова време — е генерирана от 2 милиарда долара годишно, които харчат за него. Вземете всеки друг вирус и похарчете 2 милиарда долара по него и можете да измислите някои големи мистерии и около него".

Оценка:
-0 +8

Всичко е бизнес за милиарди
13 Отговор
Ако хората мислят, че съм луд човек, няма проблем. Но сега съм и Нобелов лауреат, и се опитвам да задам един прост въпрос на онези, които похарчиха 22 милиарда долара и причиниха смъртта на 100 000 души, казва Мълис в интервю с журналистката.
"Много хора, изучаващи това заболяване, търсят остроумните малки пътечки, които да могат да се съберат заедно и да покажат как болестта работи. Подобно: "Ами ако тази молекула е била произведена от тази и после тази от тази, и какво ще стане, ако тази и тази предизвиква тази?" — само след две молекули обаче тези неща се превръщат в предположения от най-спекулативен вид. Хората, които седят там и говорят за това, не осъзнават, че самите молекули са донякъде хипотетични и че взаимодействията им са още повече такива и че биологичните реакции пък са съвсем такива. Не е нужно да гледате толкова далеч. Не откривате причината за нещо като СПИН, ако се занимавате с невъобразимо неясни неща.

Оценка:
-0 +3

Истината се пречупва според
14 Отговор
това да е изгодна на определени кръг от хора:
Докато много хора се опитват да се дистанцират от противоречивия Дюсберг, Мълис го защитава страстно и изглежда искрено загрижен за съдбата му.
"Опитвах се да подчертая този въпрос пред хората от ABC — казва той, — че Питър е малтретиран сериозно от научния елит, до степен да не може да прави научни изследвания. Не само това, но и целият му живот е в безпорядък заради всичко това, и то само защото той е отказал да прави компромиси с научните и моралните си стандарти. Трябва да има някаква проклета частна фондация в страната, която да каже: "Е, ще се наместим там, където отпадат NIH [Националните здравни институти]. Ще се погрижим за това. Просто продължавай да казваш това, което казваш, Питър".
Когато видите думата "случаи" на вашия телевизионен екран, в този свят, който сега е заложник на едно-единствено събитие, един ужас, ще ви бъде простено да си мислите, че това са случаи на коронавирус. Броят на "случаите" често е много голям брой, осветен в червено.

Оценка:
-0 +0

По медиите говорят ли ви за това?
15 Отговор
Не ни става ясно какво е "активен" случай. Това означава ли случай, диагностициран напълно по симптомите? Или е частично симптоматичен случай? Ако е последното, то със сигурност обхваща грипа и пневмонията, които магически, както мнозина забелязаха, изчезнаха безследно като заболявания през 2020 г.
Обикновено в Китай диагностицират "корона" с компютърна томография (КТ) и след един или два положителни PCR теста. В САЩ е трудно да разберем какво определя един "случай", т.е. каква е дефиницията за "случай". В САЩ ние направо сме зарязали класическата диагностична медицина, в полза на биотехнологията или лабораторната медицина. Това се случва от доста време насам и представлява опасен завой.
От един имейл от Кари Мълис, писан на 7 май 2013 г. до вдовицата на боксьора Томи Морисън, кариерата и животът на който бяха унищожени от "тест за ХИВ" и която години наред стръвно се бореше за компенсация от производители на тестове, четем: "PCR открива много малък сегмент от нуклеиновата киселина, която е част от вирус.

Оценка:
-0 +3

Да продължим по темата
16 Отговор
Откритият специфичен фрагмент се определя от донякъде произволния избор на използваните ДНК праймери, които застават в краищата на амплифицирания [умножения] фрагмент". (бел. ред. - Морисън умира през 2013 година от инфаркт, предизвикан от полиорганна недостатъчност поради септичен шок, появил се заради пневмония. Той е на 44 години. Диагностициран е с ХИВ през 1996 година, с което де факто спира с професионалния бокс в тежка категория). Ако нещата се направят както трябва, е твърде рано да се говори за "заразяване" при положителен PCR тест.
Трябва да имате огромно количество от всеки организъм, за да предизвикате симптоми. Огромни количества от него, заявява д-р Дейвид Расник, биохимик, разработчик на протеази и бивш основател на ЕМ лаборатория, наречена Viral Forensics (бел. ред. - Расник е известен като един от учените, които отричат ХИВ като причинител на СПИН - точно темата, за която Силия Фарбер пише най-често.

Оценка:
-0 +1

Надеждни ли ви се виждат тези тестове
17 Отговор
В Южна Африка му е забранено да опитва да провежда клинични проучвания, след като твърди, че там не е имало епидемия от ХИВ). "Не започвате с тестване; започвате със слушане на белите дробове. Скептичен съм, че PCR тестът винаги е верен. Това е чудесен инструмент за научни изследвания. Но е ужасно средство за клинична медицина. 30% от заразените ви клетки са били убити преди въобще да проявите симптоми. Докато покажете симптоми… тези мъртви клетки генерират симптомите", добавя той.
Попитах д-р Расник какъв съвет има за хората, които искат да бъдат тествани за COVID-19. "Не го правете, казвам, когато хората ме питат" — отвърна той. — "Нито един здрав човек не трябва да бъде тестван".
При ХИВ смъртното заклинание (код) първоначално дойде при хората под формата на два теста за антитела, наречени ELISA и Western Blot. Не тестове PCR — те дойдоха по-късно, за да се измери "вирусното натоварване" и подчертано не трябваше да се използват за диагностициране на ХИВ. По-скоро, за да стресират хората относно техните "сурогатни маркери", които бяха представени като показател за това докъде са стигнали в битката си срещу ХИВ. (Наистина ли хората трябваше да участват в "битка" срещу ХИВ? Това беше въпросът за трилиони долара.)

Оценка:
-0 +2

Кой ще отговаря за лъжите?
18 Отговор
Във всеки случай тези тестове не са изградени върху "златен стандарт", което означава пречистване на действителен вирус. Пречистване означава, че патогенът е бил отделен от всички останали. Съоткривателят на ХИВ и Нобелов лауреат Люк Монтание каза в известно изявление пред журналиста Джамел Тахи: "Повтарям, не го пречистихме." (бел. ред. - Монтание изрази мнение, че новият коронавирус е човешко творение - нещо, което беше многократно опровергано и отречено от редица негови колеги). И Фарбер заключва: "ХИВ никога не е бил "отделен от всичко останало". Това беше и е лабораторен артефакт, набор от измъчвани в лаборатория антигени, около които е изграден "тест" — тест, който разби безчет милиони животи, защото хората гледат телевизия и вярват на това, което им се казва. Те не са имали възможност да чуят какво казват Кари Мълис или десетки други реални учени за ХИВ".
"Нищо не беше доказано, преди да бъде "общоприето“

Оценка:
-0 +3

И от кого всъщност се страхуваме?
19 Отговор
Статията на Фарбер продължава така: В началото на 90-те PCR влезе в популярна употреба, а Кари Мълис беше удостоен с Нобеловата награда по химия за технологията през 1993 г. Най-просто казано, PCR е термичен цикъл, използван за създаване на милиарди копия на специфична ДНК проба, което я прави достатъчно голяма, за да може да бъде изследвана. Това става за часове, а не както е било преди - за много по-дълго време, Както правилно се казва на страницата на Wikipedia за PCR, PCR е "незаменим метод" с "голямо разнообразие" от приложения, "включително биомедицински изследвания и криминалистиката". Страницата казва, че едно от приложенията на PCR е "за диагностициране на инфекциозни заболявания".
PCR е технология от типа "игла в купа сено", която може да бъде изключително подвеждаща при "диагностицирането на инфекциозни заболявания". Първият конфликт между тази революционна технология и човешкия живот се случи на бойното поле на СПИН и самият Мълис излезе на предна линия, оспорвайки PCR като диагностичен инструмент. През 1987 г. вирусологът Питър Дюсберг от Бъркли обрече финансирането и кариерата си на смърт, като издаде предупреждение в една публикация, публикувана в Cancer Research, за ширещите се и произволни от негова гледна точка твърдения, правени около темата за раковите вируси, включително и за поне едно, за което той щеше да спечели Нобелова награда, ако не беше сам отхвърлил значението му.

Оценка:
-0 +4

Защо не използват военните стари пушки
20 Отговор
Основният му аргумент е, че синтезираният вирус на Гало/Монтание, който после беше наричен ХИВ, е (както всички вируси от неговия клас) едва способен да зарази клетките. Той заразява толкова малко на брой клетки, че Дюсберг оприличи патогенния модел с абсурдната мисъл, че можете да завладеете Китай, като убивате по 3-ма китайски войници на ден. Просто нямаше достатъчно "виж ти!" под формата на клетъчна смърт. „Това е вирус като гальовно коте", каза той. Дори каза, че няма да има нищо против да си го инжектира. (Само не, ако идва от лабораторията на Гало.)
Канадският изследовател със специалност биология и математика Дейвид Кроу е водещ на подкаста "Инфекциозният мит" и президент на мозъчния тръст "Преосмисляне на СПИН". Той посочи на части проблемите с PCR теста, калибриран за коронавируса, много подробно, разкривайки ни един свят на невъобразима сложност и измама.

Оценка:
-0 +0

Продължаваме смело напред
21 Отговор
Първото нещо, което трябва да знаем, е, че тестът не е двоичен/бинарен. Всъщност не смятам, че въобще съществуват тестове за инфекциозни заболявания, които да са положителни или отрицателни. Това, което правят, е, че вземат някакъв континуум и те произволно казват, че тази точка е разликата между положителното и отрицателното", казва той.
"PCR е наистина производствен метод — обясни Кроу. — Започваш с една молекула. Започваш с малко количество ДНК и на всеки цикъл количеството се удвоява, което не звучи толкова много, но, ако удвоите 30 пъти, получавате приблизително милиард пъти повече материал, отколкото когато сте започнали. Така че като производствена метод е чудесен. Това, което правят, е да прикрепят флуоресцентна молекула към РНК, докато я произвеждат. Излъчвате светлина с една дължина на вълната и получавате отговор, получавате светлина, изпратена обратно с различна дължина на вълната. И така, те измерват количеството светлина, която се връща, и това е техният заместител за това колко ДНК има. Използвам думата ДНК. Има стъпка в RT-PCR теста, където преобразувате РНК в ДНК. Така че PCR тестът всъщност не използва вирусната РНК. Използва ДНК, но е сходна с РНК. Така че логично става дума за едно и също нещо, но може да бъде объркващо. Като например защо изведнъж говоря за ДНК? По същество, има определен брой цикли".

Оценка:
-0 +1

Защо професорите ни не говорят за това
22 Отговор
В един документ — обяснява Кроу — намерих 37 цикъла. Ако не сте получили достатъчно флуоресценция в рамките на 37 цикъла, тестът се смята за отрицателен. В друга публикация границата е била 36. 37 до 40 се смятат за "неопределени". И ако сте попаднали в този диапазон, тогава сте направили повече тестове. Видях само два документа, които описват какъв е бил лимитът. Така че е напълно възможно различни болници, различни щати, Канада срещу САЩ, Италия срещу Франция, всички да използват различни стандарти за чувствителност към границата на теста за коронавирус. Така че, ако отсечете на 20 цикъла, всички биха били отрицателни. Ако отрежете на 50, всички могат да бъдат положителни", обяснява той.
Лабораториите на практика могат да манипулират колко случаи има в държавата им, твърди Кроу. Ето каква е тезата му: "Мисля, че ако една страна каже: "Знаеш ли, трябва да прекратим тази епидемия", те тихо биха изпратили бележка, в която се казва: "Не трябва да имаме прекъсване на 37-мия цикъл. Ако го поставим на 32, числото на положителните тестове ще спадне драстично. Ако и това не е достатъчно, добре, знаете, 30 или 28 или нещо подобно. Така можете да контролирате чувствителността на теста".
Така ли направиха ненадейно китайците, та случаите при тях изведнъж изчезнаха, пита журналистката.

Оценка:
-0 +4

23
Този коментар е премахнат от модератор.
24
Този коментар е премахнат от модератор.
Алфа Ромео
25 Отговор
Създателя на ПСР теста е казал че не става за диагностика на инфекциозни заболявания, през 2019 случайно е починал...

Оценка:
-0 +6

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


ТОП 5