Last news in Fakti

27 Октомври, 2020 18:24 1 845 12

София хвърля допълнителни екипи срещу COVID-19

  • софия-
  • маски-
  • мерки

Носене на предпазни маски на най-натоварените метростанции в час-пик

София хвърля допълнителни екипи срещу COVID-19 - 1
Снимка: БГНЕС

Увеличават се екипите на полицията и на Столична община, които контролират за задължителното носене на маски в градския транспорт, в търговските обекти и при струпвания на хора на открито. Това предложение направи кмета на София Йорданка Фандъкова по време на заседание на софийския оперативен щаб за ограничаване на разпространението на COVID-19. От днес екипи на дирекцията за аварийна помощ и превенция на Столична община се включват в контрола на задължителното носене на предпазни маски на най-натоварените метростанции в час-пик.

Това съобщиха от столичната община.

По искане на кмета Фандъкова Столична дирекция на вътрешните работи засилва полицейското присъствие на местата с по-голямо струпване на граждани и за съдействие на екипите на Центъра за градска мобилност за контрол в градския транспорт.

По решение на софийския оперативен щаб се увеличават екипите на ЦГМ и Общинска полиция за извършване на съвместни проверки в градския транспорт. Продължават и проверките на търговски обекти и пазари от служители на Столичен инспекторат и Столична община.

Кметът Фандъкова информира щаба, че мнението на епидемиолозите от медицински съвет на София е, че спазването на предприетите мерки – носене на маски, дистанция и дезинфекция – са ключови за развитието на епидемиологичната обстановка през следващите дни.

Началникът на Регионално управление на образованието - София град Ваня Кастрева изнесе данни за карантинираните ученици в столичните училища. Към момента в карантина са над 5700 ученици, а 201 са в положителен тест за COVID-19. Три училища са взели решение да преминат към обучение в електронна среда. Кметът Фандъкова предложи щабът да даде допълнителни указания на директорите, за да бъдат подпомогнати при вземането на решения за преминаване на дистанционно обучение.

По предложение на медицинския съвет и за да улесним директорите във въвеждането на дистанционно обучение, препоръчваме на онлайн обучение да преминават учениците от гимназиален етап (без 8 клас) при условие, че има над 20% отсъстващи. Препоръчваме 8-ите класове да продължават обучение в училищна среда, тъй като на този етап се усвояват базови познания и компетентности.

В детските градини в София карантинираните групи са 13. По предложение на родители кметът ще поиска от министъра на образованието задължително присъствие на децата в предучилищните групи (5 и 6 години) временно да бъде извинявано от директора при писмено искане от родителите. По указания на дирекция „Образование“ тази възможност вече беше дадена за децата на 3 и 4 години. Родителите, които искат децата им да останат вкъщи, могат да подадат декларация в свободен текст до директора на детската градина и отсъствията на децата ще бъдат извинявани служебно за времето на извънредната епидемиологична обстановка. Декларациите могат да се подават и онлайн.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Малко

    13 2 Отговор
    хрантутници , та още ! Кой ще им плаща разходките в тази криза ?

    Коментиран от #4

  • 2 Боби

    3 1 Отговор
    Как ги хвърля,това им е работата.
  • 3 Бббб

    3 3 Отговор
    Няма нужда.
  • 4 Рап

    4 8 Отговор

    До коментар #1 от "Малко":

    Всички ние сме виновни,ако се спазваха мерките няма нужда от допълнителни екипи!
  • 5 Скоро

    5 2 Отговор
    Скоро ще освободим всички, смучещи от т. н. пандемия
  • 6 Последния Софиянец

    6 0 Отговор
    След час да дойдат на площада.Чакаме ги с яйца и павета.
  • 7 NikNay

    5 1 Отговор
    Каква е ползата от карантината ? Значи тества се дадено лице и се оказва вирусоносител . Затварят го без някакви симптоми у дома за 14 дена - вируса не умира а остава в организма и след изтичане на срока на карантина и може пак да го разпространява. Какво правим в такъв случай?

    Коментиран от #8

  • 8 Патето яки

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "NikNay":

    Вируса умира на 14-тия ден, след което се прави нов тест ако е отрицателен вируса вече е умрел.

    Коментиран от #10

  • 9 Пеньо Стайков Коронаджиев

    2 0 Отговор
    Имам един колега, който се разболя от ковид и след като свърши карантината се върна понапълнял и отпочинал, явно му беше харесало много. Та другите колеги като видяха и почнаха да питат къде могат и те да отидат и да се заразят. Търсиха, ама не ги огря.
  • 10 NikNay

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Патето яки":

    От 6 до 10 дни след заразяването с вируса се образуват анти тела в организма но това не значи, че вируса в теб е мъртъв и не може да го разпространяват!
  • 11 Продължавайте да вярвате

    2 0 Отговор
    и да се хващате за неспазване на мерките.
    Те мерките ви разказаха играта на психичното ви здраве и кризата,която скоро ще е голяма и да видим като масово останат хората без пари какво ще прави Бойко Борисов?
  • 12 Някой

    1 0 Отговор
    Тиквата не може да направи нищо. В световен мащаб трябва да се въведе социализъм. Заплащане на всеки по равно.