Last news in Fakti

28 Октомври, 2020 16:44 3 854 22

БАН към медиите: Не всявайте паника!

  • бан-
  • българска академия на науките-
  • заразени-
  • медии-
  • паника

Специално трябва да се обърне внимание на ранните и късни последици от една коронавирусна инфекция, които могат да засегнат всички органи и системи на човешкия организъм. За съжаление все още има хора, които не разбират или отричат голямата сериозност на тази пандемия и създават много трудности в правилната, научно и практически обоснована борба с нея, пишат от Академията

БАН към медиите: Не всявайте паника! - 1
Снимка: БГНЕС

Учени от Отделението за медицински науки на Събранието на академиците и член-кореспондентите на БАН изразиха тревожно становище спрямо развитието на коронавирусната пандемия в България. От Академията призоваха представителите на медиите у нас да не всяват излишна паника и тревожност у хората, защото от тях зависи поведението на обществото.

Ето и цялото изявление на учените от БАН:

Членовете на Отделението за медицински науки при БАН, което включва едни от най-изтъкнатите специалисти у нас в областта на медицината и здравеопазването, са крайно разтревожени за застрашителното развитие на пандемията от коронавирусната инфекция у нас и по света. Вече над 43 милиона души са заразени в света и над 1 милион и 200 хиляди са починали, у нас – над 43 000 са заразени, от тях близо 2 000 здравни работници, над 2 200 се намират на болнично лечение, близо 1 150 са починалите. Тези стойности ежедневно растат и прогнозите са наистина много тревожни, още повече като се има предвид и предстоящата грипна епидемия в края на годината. Огромно е отрицателното въздействие на пандемията не само върху здравето на хората, но и върху социалния и икономически живот в страната.

Специално трябва да се обърне внимание на ранните и късни последици от една коронавирусна инфекция, които могат да засегнат всички органи и системи на човешкия организъм. За съжаление все още има хора, които не разбират или отричат голямата сериозност на тази пандемия и създават много трудности в правилната, научно и практически обоснована борба с нея. Това налага пълно обединение на усилията на цялото общество, на всички държавни, общински и други публични институции, на всеки трезво мислещ гражданин за борба с коронавирусната инфекция. Наше професионално и морално задължение е да допринесем с нашия богат опит и експертиза за разбирането и овладяването на тази пандемия с голямо здравно, икономическо и социално значение. Огромна е информацията, която всеки ден се появява и обновява в публичното пространство относно механизма на възникване на инфекцията, нейната диагноза и лечение и особено профилактика, която ние много внимателно следим и анализираме. Данните, които съобщават най-големите световни центрове, занимаващи се с проблемите на инфекциозните болести в света, каквито са СЗО, Центърът за контрол на заболяванията на САЩ, Европейският център за контрол на заболяванията, Университетът Джонс Хопкинс, САЩ, Институтът Паул Ерлих, Германия и много други, категорично предлагат мерки и подкрепят политиката за ограничаване на пандемията чрез:

• въвеждане на различни по характер и размер карантинни мерки, съобразно локалното или национално разпространение на инфекцията,

• висока гражданска дисциплина и съзнание за носенето на маски на обществени места и очилата, предписани за корекция на зрението, тъй като става въпрос за една въздушно-капкова инфекция,

• спазването на социална и физическа дистанция, с ограничаване на масовите обществени мероприятия,

• висока лична хигиена, особено с редовно миене на ръцете, тъй като вирусът може да се задържа дълго време върху различните повърхности,

• приемане на средства за подкрепа на имунната система, когато човек е още клинично здрав, с профилактична цел, за стимулиране на естествения, вродения имунитет,

• ограничаване на социалните контакти без необходима нужда,

• активно спортуване на открито,

• пълноценна храна с преобладаване на плодове и зеленчуци.

Спазването на всички тези мерки, които досега активно се предлагат у нас, са единствените възможности за ограничаване на коронавирусната инфекция. Медицинската наука не разполага все още с нейното специфично, причинно лечение, истински безвредна и ефикасна ваксина също е проблем на бъдещето. Това, което можем всички ние като общество и като отделни индивиди, е да проявим високо чувство на съзнание и дисциплина и да спазваме тези основни изисквания, с което да намалим тревожното разпространение на инфекцията и последиците от нея. В това отношение много е важна ролята на институциите, отговорни за контрола за правилното реализиране на тези мерки. Специално обръщаме внимание на медиите, тъй като от обективната информация, без внасяне на излишна паника и тревожност, зависи много поведението на обществото. В този смисъл изразяваме нашата подкрепа на водената политика от страна на Министерство на здравеопазването и Националния оперативен щаб, която е научно обоснована и единствено правилната към настоящия момент. Високо оценяваме активността на нашите колеги от другите звена на БАН, които с практическата си работа и компетентни изяви в медиите допринасят за правилното разбиране на коронавирусната инфекция и справянето с нея.

Акад. Богдан Петрунов, акад. Владимир Овчаров, акад. Ваньо Митев, акад. Дамян Дамянов, акад. Иван Миланов, акад. Лъчезар Трайков, акад. Николай Попов, акад. Петя Василева, акад. Радомир Радомиров, чл.-кор. Асен Гудев, чл.-кор. Григор Горчев, чл.-кор. Иван Митов, чл.-кор. Йовчо Топалов, чл.-кор. Николай Петров, чл.-кор. Николай Цанков, чл.-кор. Олга Полякова, чл.-кор. Чавдар Славов.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОВИТО......МЪГЛЯВИНАТА ЗА БСП

    7 22 Отговор
    И КОЙ НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА ПОЧИНАЛИТЕ ОТ КОВИТО.....УПРАВЛЯВАЩИТЕ ИЛИ ....БАН
  • 2 Лост

    42 3 Отговор
    Браво на БАН. Скоро ще им подхвърлят някой лев.
  • 3 КОВИТО......МЪГЛЯВИНАТА ЗА БСП

    28 8 Отговор
    БРАВО НА БАН....ПРЕПОРЪЧВАТ МЕРКИ КОИТО ГИ ПИШЕ ВЪВ ВСЕКИ ВЕСТНИК...,......СТАРЧЕТАТА ДА СИ ОПРАВДАЯТ ЗАПЛАТИТЕ
  • 4 Перо

    0 23 Отговор
    Носете маски ББ мисли за всички
  • 5 БАН....ФЕОДАЛНИТЕ СТАРЧЕТА

    17 8 Отговор
    ЕДИН БИВШ ФИНАНСОВ МИНИСТЪР ИМ ДАДЕ ТОЧНОТО ОПРЕДЕЛЕНИЕ
  • 6 БАЙ Х@Й

    30 1 Отговор
    БАН : Е ВСЯВАЙТЕ ПАНИКА! ОТ КОВИД НЯМА ПОЧИНАЛ НИТО ЕДИН ПРЕЗИДЕНТ, НИТО ЕДИН ПРЕМИЕР, НИТО ЕДИН ПОЛИТИК!!

    Коментиран от #14

  • 7 Дедо Jo

    32 4 Отговор
    Все още чакам от КОВИД-19 да се гътнат 6 топгербераста в България!
    Например: Баце, Владко, Цвета, Мента, ... Тогава ще им повярвам.

    Иначе ВИРУС ИМА, но ОПАСНОСТТА Е ПРЕНЕБРЕЖИМО МАЛКА.

    На герберастите огромната алчност за власт и пари ще им изяде простите глави.

    Времетo минава, Нaрoдът пoумнявa, ГEРБ си зaминaвa!

    Коментиран от #11

  • 8 провинциалист от провинция Тракия

    21 1 Отговор
    Е къ да не всяват паника, нали иначе нема пари...
  • 9 Мангъров

    4 15 Отговор
    Какво разбират някакви академици, професори и доценти от БАН, важното е Мангъров какво казва...
  • 10 сила

    21 3 Отговор
    късно е те вече я всяха навсякъде из софия се разхождат обезумели маскирани зомбита
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Диверсант

    10 0 Отговор
    В Италия има асоциация от над 2500 члена и в световен мащаб са над 45 000 щв се намери ли някой в България с дупе да каже какво мислят пък те.
  • 13 Кове нема тва е измама

    13 1 Отговор
    Но медиите подчинени на юдейското управленско ядро гърмят до откат 😂😂😂😂😂и така у цел свет...у занзибар некои да е чул да има кове у виетнам у япония у камчатка у намибия у шри ланка у коста рика у исландия у финландия у куба у венецуела у мианмар у арженитна у сирия у ирак у дубай ..нема само у европата пищиииии олелее мамо олелеееееее грип олелееееееее свърши света😂😂😂
  • 14 Леле

    10 3 Отговор

    До коментар #6 от "БАЙ Х@Й":

    Няма и да има починал президент и премиер защото ги лекуват най-добрите лекари, с най-добрите лекарства. Пък теб ако те хване вируса ще те сложат на легло в мазето и ще те лекуват с аналгин. И студент медик доброволец ще проверява веднъж на ден дали си още жив или да те изнасят и настаняват друг.
  • 15 един от стадото

    10 0 Отговор
    алоо Академиците и член-коровете да вземе да се върнете в първи курс на фелшерското училише. Първо прочетох инфекция, после коронаВИРУСНА инфекция. Един техник ли да обяснява на един медик, че разликата между вирус и микроб не е само в името. Да, има вторична инфекция, но тя вече не е вирусна. Може и да не те хване, можеи да минеш и без нея, и то масово е така. Все пак това е официално обръщение, може и да сме от стадото, но не сме толкова залюпени..
  • 16 Софиянец в повече

    6 1 Отговор
    От нямане какво са правя днес от около девет сутринта до сега слушам Хоризонт (тук друго не се хваща, а сините венци ми чопнаха телевизора) - с прекъсвания от 5-6 минути всеки час през цялото останало време ви пудреха мозъка с короната!
    Мое да към дърт и проС, ама ако това не е всяване на страх и паника в населението, то какво друго да е?
    А тоя пърдел на снимката ако си стоеше в МС - а не да маа с жипа по сокаците, нямаше да се короняса...ако изобщо е болен, че ич му немам вера!
  • 17 Некой да ми обясни

    4 1 Отговор
    Гледам в студенския клошари от години едни и същи се мотат...пият ядат квото намерат не се мият още джиткат там за тех кове нема ли 😂😂😂😂😂гледам и чистачки метат улиците и те са живи 😂😂😂а тръмп и тиквата дето ги пазят службите олелеееее заразени сме и каракачанката също😂😂😂😂😂😂😂как да не е измама ковето
  • 18 Ицката

    5 1 Отговор
    Кой сега слуша учените от БАН, важното какво казва Най-ученият у нас, Най-честният, Най-можещият, Незаменимият и Недостижим в мисълта си, човекът Бог, дрОгаря Борисов. Той ако каже, че 8 часа ще е 10, ако каже, че няма да сме 2020 а 1933 когато Хитлер идва на власт, това ще е. С птичият си мозък създаде такова психическо натоварване, че тези под него, като Кунчев и министъра на здравеопазването го засилват още, без да си дават сметка, че тази идиотщина ще струва много пари като загуби. Загуби които ще плати Българския народ а не той. Да насъскаш медиите да бълват и плашат хората е гнусно и гадно! Само и само да се крие по горите и чака да да дойде Март, да купи и тези избори и да ни надува главите как биел и хората го искали?????? Няколко питат и търсят отговора, къде са снайперистите да решат проблема. Да живне тази държава, да се отърси от тази тегоба, която набута България в Трета национална катастрофа.
  • 19 Има някои истини от години

    6 0 Отговор
    са актуални и до днес.Защо е така оставям сами да си отговорите на този въпрос?
    „Лекарите са хора, които предписват лекарства,

    за които знаят малко, за да лекуват болести,

    за които знаят още по-малко, и то на хора,

    за които не знаят нищо“

    Волтер
  • 20 бабаяга

    1 0 Отговор
    Последиците са умишлено заразяване.
  • 21 незнайко

    0 1 Отговор
    Който е ИЗМИСЛИЛ ВИРУСА със сигурност знае и АНТИДОТА, но се чака момента за неговото ПУСКАНЕ за да се спечелят НЕИМОВЕРНИ ПЕЧАЛБИ от "тази" фармацевтична компания !!! След като дълго време не е имало световна война ето начина за да се избият достатъчно хора !!!
  • 22 Антон

    0 0 Отговор
    Фаворит ми е: "...носенето на маски на обществени места и очилата, предписани за корекция на зрението..."
    Това даже няма и да го коментирам, защото звучи, като виц, но виж друго прави впечатление: "активно спортуване на открито".
    Аз лично много добре помня как не ме пускаха да отида на Витоша и парковете бяха заградени, като че ли са развъдници на пепелянки.
    От друга страна обаче: "В този смисъл изразяваме нашата подкрепа на водената политика от страна на Министерство на здравеопазването и Националния оперативен щаб..."
    И сега съм леко раздвоен, това същия щаб дето забрани разходките в парковете и планините ли е или някой друг?
    А, и относно последното: въпросния щаб ли ще раздава безплатна "здравословна храна" на пенсионерите или те сами ще трябва да си я купуват?