Last news in Fakti

29 Октомври, 2020 06:41 6 267 34

Влязоха в сила новите мерки за борба с коронавируса

  • мерки-
  • борба-
  • коронавирус-
  • ресторанти-
  • училища-
  • стадиони-
  • публика-
  • театри

Те ще продължат до 12 ноември

Влязоха в сила новите мерки за борба с коронавируса - 1
Снимка: БГНЕС

Нови временни противоепидемични мерки влизат в сила днес и ще продължат до 12 ноември, предаде Българската национална телевизия. Причината – нарастващият брой на заразените с COVID-19. С какво ще бъде по-различно ежедневието ни през следващите седмици?

Кой ще учи онлайн?

Със заповед на здравния министър се преустановяват присъствените занятия за учениците от гимназиален етап на образование. Преустановяват се присъствените лекции и на студентите. По-малките ученици ще продължат да ходят на училище, където часовете трябва да протичат при спазване на насоките за работа, изготвени от здравното и просветното министерство.

Сред тях са задължително носене на маска или шлем в общите помещения (коридори, библиотеки, бюфет), максимално ограничаване на контактите между учениците от различни паралелки, дезинфекция на повърхностите и проветряване.

Всички ученици няма да могат да посещават групови извънкласни занимания и занятия в езикови центрове и занимални. Изключение се допуска само за дейностите по интереси и занималните за ученици от начален и прогимназиален етап на образование, които са организирани по начин, който не допуска смесване на деца от различни паралелки.

Ще ходим ли на дискотека и ще вечеряме ли в ресторанти?

За периода се забраняват посещенията в дискотеки, пиано барове, нощни барове и клубове, както и други подобни нощни заведения за развлечения на закрито.

Всички заведения за хранене и развлечения, в това число ресторанти, заведения за бързо хранене, питейни заведения, кафе-сладкарници, трябва да осигуряват физическа дистанция от 1,5 м между облегалките на най-близко разположените столове от две съседни маси, като не се допускат повече от 6 човека на една маса.

Ще ходим ли на кино, театър, концерт, семинар?

Отговорът е да, но при спазване на стриктни мерки. Културните мероприятия като театър, кино, концерт, могат да се провеждат при заетост на местата до 30% от общия им капацитет на закрито. Присъстващите трябва да спазват физическа дистанция от 1,5 м и задължително да носят маски.

Провеждането на конференции, семинари и изложения се допуска при участие на не повече от 30 души, при спазване на дистанция от 1,5 м и носене на маски. Преустановява се организирането на екскурзии и групови посещения на туристически обекти.

Ще подкрепяме ли на живо любимите си спортни отбори?

Тук отговорът е не. Всички колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер и на закрито, и на открито ще се провеждат без публика.

Изключение се допуска само за тенис турнира Sofia Open 2020. Там зрителите ще се настаняват най-малко през две седалки, при спазване на физическа дистанция от 1,5 м и задължително носене на защитни средства.

Как ще ходим на пазар?

На пазар ще ходим задължително с маска. На всички пазари, тържища, базари на открито и закрито трябва да се създаде организация за еднопосочно движение и да се осигурява дистанция от 1,5 м между посетителите. Работещите там също са длъжни да носят маски, допълва Българската национална телевизия.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жоро

    49 6 Отговор
    На пазара на ляво или на дясно требе да се движим като одим за зимнина

    Коментиран от #16, #19

  • 2 Бонговец

    59 9 Отговор
    Напънала се планината и родила мишка....
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ТЕРОРИЗЪМ

    70 13 Отговор
    АНТИЧОВЕШКИ ТЕРОРИЗЪМ ЛЪЖА ПРЕСТЪПЛЕНИЯ СРЕЩУ НАРОДА СИ ПОД ЧУЖДА ДИКТОВКА,ПО 3 БОНА ЗАРАЗЕНИ НА ДЕН МАЛКА 4 МИЛИОННА БЪЛГАРИЯ ИЗПРЕВАРВА В ЗАРАЗЯВАНЕТО МНОГО МИЛИОННИ ДЪРЖАВИ КАТО АВСТРАЛИЯ ТЕЗИ ТЕРОРИСТИ СЕ САМОЗАБРАВИХА В ЛЪЖИТЕ СИ НЕ СЕ УСЕЩАТ ВЕЧЕ КАК МАМЯТ И ЛЪЖАТ ЗА ЛЪЖАТА КОРОНАВИРУС.

    Коментиран от #31

  • 5 Асен

    64 6 Отговор
    Добре че в казината вируси не виреят.Затова не са ги затворили.Там ще си правим и баровете и дискотеките че и ресторанти даже.

    Коментиран от #7

  • 6 Рошко

    12 2 Отговор
    Защо ли само мисерок тиши, е на първа линия с тези прекрасни новини
  • 7 Кокорчо🙄

    30 2 Отговор

    До коментар #5 от "Асен":

    То и по министерства банки нап и съдия изпъл ители не виреят
  • 8 БАЦЕ А МОЖЕ ЛИ ДА СЛИЗАМЕ ДО МАЗЕТО

    18 11 Отговор
    ЗА ДА ПРЕТОЧВАМЕ ЗЕУЕТО...А БАЦЕ? ПУСНИ НА ПУНЕ ЗА ЗЕУЕТО ДА ОДИМ...ЧЕ АКО НЕ СИ ТИ БАЦЕ СВЕТА ЩЕ ПОТЪНЕ В ЧЕРНА ДУПКА....ЕВАУА БАЦЕ...
  • 9 БАЙ Х@Й

    40 3 Отговор
    Искаме мерки! Жестоки мерки! Като на Президенти, като ма Премиери , като на Депутати- те са наистина ефективни НЯМА НИТО ЕДИН ПОЧИНАЛ от тези среди!!!!!!!
  • 10 Тулупа

    15 16 Отговор
    Слагайте маските бе тулупи
  • 11 Корона глад

    27 3 Отговор
    Тоя вирус много избирателно заразява.Явно не обича да се вози в градски транспорт,разбрахме че не обича и тенис.А бе май всичко пълен т....к
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Последния Софиянец

    28 6 Отговор
    Нови 200 000 безработни .Чакам ги на площада да си върнат работата и живота.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 КХБГУ

    22 8 Отговор
    коронавируса Е ИЗМАМА!!!!!!!!!!!!!

    Коментиран от #29, #33

  • 16 Син сити

    7 1 Отговор

    До коментар #1 от "Жоро":

    От ляво на дясно да се смърка белотот в чалготеката за да се спазва дистанция и да не си удрят главите клиентите.
  • 17 Дидо

    18 2 Отговор
    Защо отново мерките започнаха с училищата и университетите, а баровете и дискотеките работят??? Това поколение ше бъде абсолютно неграмотно и асоциално!!!! Как е възможно да обучаваш бъдещи медици и стоматолози он лайн?! Защо болничната система не издържа при положение, че БГ има три пъти по вече действащи болници от аналогични по площ и население държави от ЕС ??? Видно е как “ефективно” харчи парите на данъкоплатеца властта!!!!

    Коментиран от #26, #32

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 PСR-ът ГЛУПOCТ

    7 1 Отговор

    До коментар #1 от "Жоро":

    Cупeрзвeздaтa нa Ювeнтуc Криcтиaнo Рoнaлдo инфoрмирa пocлeдoвaтeлитe cи в Инcтaгрaм,
    чe ce нaмирa в дoбрo cъcтoяниe.
    И нaдъхa cъoтбoрницитe cи прeди cблъcъка c Бaрceлoнa в Шaмпиoнcкaтa лигa.
    Роналдо нaглeднo изрaзи мнeниeтo cи зa PСR тecтoвeтe,
    cлeд кaтo пocлeдният му тaкъв oтнoвo дaдe пoлoжитeлeн рeзултaт зa кoрoнaвируc.

    “Чувcтвaм ce дoбрe и здрaв! Фoрцa Ювe! #дoкрaй”,
    “PСR-ът E ГЛУПOCТ”,
    нaпиca Рoнaлдo към cвoя cнимкa, кoятo кaчи в coциaлнaтa мрeжa.
  • 20 Дед

    14 2 Отговор
    Като си стоим мирно и им четем безсмислици те, все така ще ни лъжат. Ама ще дойде видов ден. Да видим как ще се крият лъжците от масивният народен гняв.

    Коментиран от #25, #27

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Един

    7 2 Отговор
    Въпросните “мерки” са пълно малоумие!
  • 25 Учен

    4 1 Отговор

    До коментар #20 от "Дед":

    Няма бе, няма видов ден.
    Българите специално, нали 5 века ги клал Турчинът, пък пак си го искат!

    Религиозно МРАКОБЕСИЕ, НОВОТО СРЕДНОВЕКОВИЕ - Сектата на "Ковидиотската" РЕЛИГИЯ ЗАВЗЕ СВЕТА!
    Чакат ни 2000 години шизофреничен фашизъм.

    Коментиран от #30

  • 26 Това е целта

    6 0 Отговор

    До коментар #17 от "Дидо":

    не им трябва стадо с умни овце.Всички тябва да са прости и да се кланят безпрекосло̀вно.
  • 27 Ще дойде

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "Дед":

    кога. С драскане по клавиатура няма да стане.
  • 28 Шопо

    1 0 Отговор
    Тая игра сме я играле !!! Резултат нема,но чекаме едни каймета $£¢€¥ да ги подреждаме у гардеробо! У чекмеджетата нема место....
  • 29 Nike

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "КХБГУ":

    Вярвай ми не е.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Coronaviridae

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "ТЕРОРИЗЪМ":

    SARS CoV 2 не е никаква измама - очевидно биологията не ти е силна страна. България не е с 4000000 човека население, явно и по география сме поспивали :) Но, по български благодарение на спелчекъра имаме предимно липсващи запетайки :) До тук (3=) но гледай да не ме изненадаш сега и с математически познания, че отиваме надолу, а тези неща не са от университета. :) А после очакваме да няма вирус... То като няма елементарно образование, как може да се реши какъвто и да е проблем?
  • 32 Coronaviridae

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Дидо":

    Това, че държава няма не е новина. Държавата я има само за да събира данъци и глоби. Тя няма за цел да направи така, че хората да живеят по-добре, а конкретни хора да живеят по-добре. За училищата обаче не съм съгласен. Децата карат вируса често безсимптомно, но са много заразни. Не случайно има толкова много болни учители. Просто те го карат симптоматично и затова при тях си проличава. Често пъти има семейства с повече от едно дете на различни възрасти и така вируса лесно се разпространява от клас в клас. Всички могат да видят разликата в броя заразени преди и след отварянето на училищата. Освен това в един бар дали ще отидеш или не е все тая - той не е задължителен. Има хора без родители или пък такива, които нямат читаво семейство и гаден живот, мразят роднините си. Защо да не ходят в дискотека. Има и някои момичета, които... така се препитават. Аз разбира се мисля, че баровете и дискотеките са нещо от което човек може да се лиши лесно за известно време и хич не са задължителни.
  • 33 Coronaviridae

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "КХБГУ":

    Така е! Всички са се наговорили заради тебе баце. Ти си велик и те ти завиждат на славата, уменията и милиардите. Но те са пропуснали, че си и най-умния и ще се досетиш за този толкова коварен план. Всичко е за да ти вземат бизнеса с кварталния дюкян. Упс... Май нещо се обърках - ти кой беше въобще? Че защо му е на някой да те лъже? И ако си тоя дето им разваляше глобалния план щеше ли въобще да можеш да пишеш глупости сега?
  • 34 тирбушон

    0 0 Отговор
    ЗДРАВНА КАТАСТРОФА Е ТОВА НЕКАДЪРНИ СРЕБРОЛЮБЦИ-УПРАВНИЦИ ДЕТО ТЪПЧИТЕ С ПАРИ БАНДИТИ -ЛИХВАРИ И КОЛЕКТОРИ ! ДАДОХТЕ ПЪРВО 75 МИЛИОНА НА МАРОДЕРИТЕ НА НАРОДА МРЪСНИЦИ, НЕ НА ОБИКНОВЕНИТЕ ХОРА КАКТО НАПТАВИХА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ДЪРЖАВНИЦИ ! КЪДЕ ВИ Е ЕВРОПА И АМЕРИКА - НАВСЯКЪДЕ Е В ИЗВЪНРЕДНО ПОЛОЖЕНИЕ И ГРИЖА ЗА ХОРАТА СРЕЩУ ЗАРАЗАТА, А У НАС САМО ЛЪЖИ - НЕ ЗДРАВЕ, А ВИЛНЕЕ С ВСЕКИ ДЕН ВСЕ-ПОВЕЧЕ ЗАРАЗАТА НА КОВИДА И СМЪРТТА !!!!