30 Октомври, 2020 11:55 2 377 22

Красимир Гаджоков: България отказва да се поучи от световния опит с Covid-19

  • твърдица-
  • красимир гаджоков-
  • коронавирус

Липсва планиране на фази и мерки, така че гражданите и бизнесът да са наясно, казва сънародникът ни от Канада

Красимир Гаджоков: България отказва да се поучи от световния опит с Covid-19 - 1

Българското правителство пропусна да проведе обяснителна кампания, с която да информира и да подготви хората за втората вълна на коронавируса. Така смята Красимир Гаджоков, консултант по информационна сигурност в голяма канадска телекомуникационна компания. Сънародникът ни, който живее и работи в провинция Онтарио, е на мнение, че лятото е било подходящ период за подготовка на страната, защото тогава броят на заразените беше нисък.
„Беше хаос във всякакви отношения, в изказвания, в твърдения. По едно време Щабът изчезна, нямаше го, сега пак го възстановиха“, посочи Гаджоков пред БНР.

В България отказваме да се учим от световния опит, подчерта Красимир Гаджоков, според когото можехме да сме готови поне със седмица по-рано, проследявайки как се развиват нещата в другите страни.

„Да се опишат – какви типове мерки, фази – в тази фаза затваряме примерно ресторантите. В следващата фаза затваряме училищата. На хора, на бизнес, на гражданите – на всички ще им бъде ясно на базата на какви условия ще бъдат прилагани тези фази.“

Статистиката в България изглежда много по-зле в сравнение с тази в Канада. В провинция Онтарио, която е два пъти по-голяма от България като население – 14 милиона души, вчера е имало 934 заразени с коронавирус. В Торонто, който е с население 3 милиона души, само 5% от тестваните имат положителни проби за Covid-19, даде примери Красимир Гаджоков. Там обаче ресторантите са отворили едва първата седмица на август, докато в България дискотеките заработиха още в началото на юни, направи друг паралел Гаджоков.

Красимир Гаджоков вижда едно от обясненията на масовата съпротива в България в някои от крайните мерки, които бяха въведени през пролетта:

„Затвориха парковете, забраниха на хората напълно да излизат навън. Това не беше толкова адекватно на броя на заразените хора, на това, което се случваше тогава като въздействие на този вирус. И хората реагират на това нещо. Тук никога не са забранявали примерно да се напуска града. Имаше единствено КПП-та между провинциите Онтарио и Квебек, защото в Квебек случаите бяха два пъти повече.“

От 10 октомври в Канада са затворени заведенията за обществено хранене, клубове, дискотеки, кина и фитнеси. Преди това е имало ограничение на броя хора, които могат да се събират.

„Хората в Канада се отнасят много по-отговорно, не се хвърлят по всеки следващ професор, доцент или лекар, който се появи по телевизията. Медиите проверяват дали са реномирани тези хора, които искат да изкажат някакво мнение, колко са признати по света. Хората чуват реномирани и опитни експерти, които изказват мнения, които са реалистични, не плашат хората“, разказа Красимир Гаджоков в предаването „Преди всички".

"Взимат се решения, които са преценени, разумни, рационални, базирани на наука и на баланс."

В Канада има разработени фази и се използват същите критерии от началото на пандемията. Те описват ограниченията, които се въвеждат с всяка фаза и това е ясно на хората, поясни още сънародникът ни. Правителството има безброй програми за помощ на бизнеса, за помощ на безработни хора. Огромна част от хората знаят, че могат да разчитат на това, допълни Гаджоков.

Маските са задължителни, но с много разумни правила, отбеляза още той.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 13 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ваканция

    16 9 Отговор
    Пуснаха учениците във ваканция сега масово се разхождат по магазините. Ще разнесат заразата още повече. Прегръщат се, целуват се. Малоумна работа.
  • 2 Констатация

    19 4 Отговор
    Имам чувството, че само доцент Мангъров е чел Дарвин в тази държава. Ако Мангъров не се окаже прав, значи вируса е изкуствен.

    Коментиран от #15

  • 3 Гост

    13 7 Отговор
    Не само правителството и хората отказват да се учат! Тука всеки втори е излъган прецакан и какво ли не още!

    Коментиран от #13

  • 4 Подозрителен

    4 1 Отговор
    Who are you looking for "А дали е така, кой ще ти каже, ти
    вървиш по света и подсвиркваш си даже, но защо ли сърцето ти спира,
    спира да бие, ако covid-19 в някой ОТКРИЕ"
  • 5 умен

    14 5 Отговор
    Не знам дали има нещо в света което да сме направили както трябва.Започвам да се чудя явно материялът е много ама много калпав.Всеки е нагъл и по-тарикат от другия.90% е такова населението.Управлява ни пожарникар,дясната му ръка физкултурник един няма,който да знае какво да прави....
  • 6 Българка

    14 3 Отговор
    Единствените фази, които продажните ни управляващи и политици обсъждаха и още обсъждат е крадене, бързо приемане популиски и лобиски закони.
    Българите са оставени на произвола отдавна. Сега тепърва се търсят медицински кадри, оборудват ковид отделения. А за училищата - смех. Оказа се, че се заразяват само големите ученици.
    Престъпни управляващи- пред равни рискове се вземат или не се вземат и равни мерки!
    Ха подавайте оставки!

    Коментиран от #16

  • 7 Някоя

    5 2 Отговор
    Спазват се протоколите от СЗО.

    Коментиран от #12

  • 8 КОВИД 19

    12 4 Отговор
    Борисов да подава оставка и да се разкара от животът ни ЗАВИНАГИ!
  • 9 ем4н3

    8 2 Отговор
    И кво да се почуим от Канда?! Да озаконим наркотиците и гей-браковете ли? Това ли ви е хубавото там? Или да чакаме телевизора да ни коаже кога е код за акане и пишкане?
    Ми не, нещем да се поучваме от вас. Освен това, моите СЪНАРДОНИЦИ си седят в България и работят за нея. Те внасят данъци в БГ и не дават акъл как да живеете в канада!
    Ай, ша ви и джендърите!
  • 10 Д.ИВАНОВА

    6 1 Отговор
    Прави впечатление,че полицаите не носят маски, не спазват дистанция,събират се на групи...за "БЕЗСМЪРТНИТЕ ПОЛИЦАИ" на които ВСИЧКО е предоставено БЕЗПЛАТНО -КОРОНА ВИРУС и мерки не съществуват-важното в случая е,че нещо не е наред.Сезонен грип и настинки няма ли или всичко е КОВИД 19 ?!
  • 11 Д.ИВАНОВА

    2 1 Отговор
    ген.МУТАФЧИЙСКИ къде се изгуби ?!

    Коментиран от #21

  • 12 Д.ИВАНОВА

    6 1 Отговор

    До коментар #7 от "Някоя":

    И те са едни измислени продажни ментета...много противоречиви и никога конкретни
  • 13 Д.ИВАНОВА

    4 3 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    Дипломи отдавна се купуват драги,учителите са неграмотни-нали това е целта на управляващите-така се управлява държава !
  • 14 !!!?

    9 7 Отговор
    Какво разяснение за COVID на Андрешко бе ?
    Я му вижте коментарите бе !
    Какво разяснение даде "държавния глава" Радев бе ?
    Нарече вируса провокация, а сега се е самоизолирал от него !
    Носи маска, нарича го "активно мероприятие", а се крие под юргана !!!?
  • 15 Д.ИВАНОВА

    7 5 Отговор

    До коментар #2 от "Констатация":

    Носенето на маски от здрави хора е противопоказно-СЗО/цитирам/ ограничава достъпа на кислород в кръвта,предизвиква замайване...,а продължителното носене причинява пневмония...Това стига ли ...БОЙКО Е ВИРУСА-ОСТАВКА !
  • 16 Българин

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "Българка":

    Ти със сигурност мъж/жена нямаш..няма и да видиш,със това непрестанно цвилене!
  • 17 месара

    5 0 Отговор
    много лесно се дават мнения и съвети от хиляди километри.мерки се взеха на време,ама стадото си искаше отворени чалготеки,молове, фризьорски салони,фитнеси!не се носят маски масово,дистанция не се спазва,вижте пощите когато се дават пенсиите,само дето не се целуват,за личната хигиената не се знае.е какво да направи правителството след като го има всичко това?

    Коментиран от #19

  • 18 Тука е българия

    3 0 Отговор
    За всичко така казваме ние сме спесифични. Не можем да заимстваме от нищо,било конституция, било финаанси, икономика ..... даже начин на управление. Караме по бай Ганьовски.
  • 19 Например

    3 0 Отговор

    До коментар #17 от "месара":

    Пенсионера с пенсия 250лв не може да си позволи да има дебитна карта, неможе ли като в белите държави да нямат такса и то толкова висока. Примери колкото искаш, ресторантьорите реват че ще пропадне бизниса и правителството кляка, когато се разболеят над 50% кой ще им ходи по заведенията по дългосрочно?
  • 20 лошо

    2 2 Отговор
    Да, цяло лято не измислиха как да обучат студенти или млади лекари, 5 месеца да бяха отделили, вече щяха да се чувстват по-спокойни за мед.сестри и лекари в такива отделения, а не сега идвайте на помощ. Те и да дойдат, какво ще стане?? само ще ги уплашите, да се откажат от професиата после. Но не са лекари виновни, а управляващи, за такива неща се отделят пари и се пишат планове. А то Бацето се кръстеше и се надяваше да го отмине пандемията, като се престори като Мангъров че вирус няма.
  • 21 нормално

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "Д.ИВАНОВА":

    Ами отказа се да се занимава с тикви и глупаци, то може да убеждаваш умни хора, глупакът смята, че той най-разбира и че все другите го лъжат...
  • 22 ТЪП ТА ТЪП

    1 0 Отговор
    БЪЛГАРИЯТА ОТКАЗВА ДА СЕ ПОУЧИ ОТ ЧУЖД ОПИТ ЩОТО БЪЛГАРИЯ ТОВА Е ЕДНОКНИЖНИКА БОЙКО - ТОЙ КОЛИ , ТОЙ БЕСИ !