Last news in Fakti

1 Ноември, 2020 18:48 5 251 23

Шефът на реанимацията в Четвърта градска с позиция по скандала

  • 4-та градска-
  • пациент-
  • коронавирус-
  • мерки

Нарушена била процедурата за хоспитализация на пациент

Шефът на реанимацията в Четвърта градска с позиция по скандала - 1
Снимка: БГНЕС

Началникът на Отделението по Анестезиология и Интензивно Лечение в Четвърта градска болница в София д-р Панчо Панчев е гласът от телефона от записа в скандалния репортаж, излъчен по националната телевизия БНТ. Именно той бе чут да изисква от дежурния лекар от Спешна помощ писмени документи за докарания с линейка пациент с COVID-19 в тежко състояние. Доктор Панчев излезе с позиция, която бе разпространена от старшата сестра в отделението на болницата Кирилка Йорданова, която е била упълномощена от самия него.

Доктор Панчев заявява, че за да бъде хоспитализиран пациент в COVID-отделение, той трябва да има положително изследване на COVID-19, съгласно заповедта на здравния министър.

„Поисках от лекаря на бърза помощ да отрази този резултат във фиша за спешна медицинска помощ, с който превежда пациента в болницата. Това, впрочем, той и без мое искане би следвало да направи. Поисках от лекаря от бърза помощ да отрази и това, че пациентът се насочва от координационния център към Четвърта МБАЛ, за което нямахме и никакви други доказателства, освен устните му твърдения. Пояснявам защо са необходими тези "формалности". Задава ли си някой въпроса какво би се случило, ако пациент без ковид инфекция попадне в отделение, където се лекуват такива болни? Кой ще носи отговорност за неминуемото му заразяване?“, посочва в позицията си началникът на ОАИЛ отделението.

„На въпросите ми болният има ли сърдечна и дихателна недостатъчност, лекарят от Бърза помощ отговори с "не". На въпроса ми болният може ли да се изолира в домашни условия, отговорът беше "да". При това положение запитах защо иска болният да се хоспитализира. Обяснението беше, че пациентът не могъл да приема назначената му терапия поради наличие на ГЕРБ. Тези странични ефекти върху стомаха великолепно се коригират с добре известни медикаменти“, допълва д-р Панчев, обяснявайки ситуацията.

„След като приключих разговора с лекаря, наредих на дежурната лекарка да приеме болния с индикацията, че е на възраст над 60 години, както е според заповедта на министъра. Изхождайки от описаното от лекаря състояние, това беше единствената индикация за спешен прием“, допълва той.

Според него този репортаж е целта на мероприятието, а не хоспитализирането на болния.

„От репортажа, излъчен по БНТ, ми направи впечатление, че на пациента му се казва, че ще го върнат вкъщи, тъй като отказваме прием - защо? По-нормално е да се каже - отиваме в друга болница, но това явно не е достатъчно драматично за нуждите на репортажа“, казва още в позицията си началникът на отделението и допълва: „Оставям без коментар, че колегата се е явил пред болницата с предварително подготвена възможност за запис. Да не говорим, че записът е извършен напълно криминално. Учудващо е, че в това участва и БНТ. Това също ще коментирам с юристи“.

„Напълно съм наясно, че това е солова акция на младежа, явно наклонен към медийни изяви. По никакъв начин не свързвам това с институцията, в която той работи. Колегите от Центъра за СМП - София са подложени на невероятно натоварване и само добрите ни взаимоотношения и синхрон ще помогнат за преодоляването на критичната ситуация, в която се намираме", завършва своята позиция за разразилия се скандал началникът на Отделението по Анестезиология и Интензивно Лечение в Четвърта градска болница в София д-р Панчо Панчев.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 15 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 МАНГЪРОВ

    19 10 Отговор
    ЩОМ НЕ ЩЕ ДА ЛЕКУВА КОРОНАТА ДА ГО ОСТАВЯТ БЕЗ ФИНАНСИРАНЕ.
  • 2 Шшшшш

    39 2 Отговор
    И да търсите после младите грамотни и работливи хора ,няма да ги намерите. И да ги намерите ще ви покажат един среден пръст.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Hoho Boho

    19 6 Отговор
    Пациентът "трябва да има положително изследване на COVID-19, съгласно заповедта на здравния министър."
    "...ако пациент без /доказана/ ковид инфекция попадне в отделение, където се лекуват такива болни?"
    "Кой ще носи отговорност за неминуемото му заразяване?“

    Коментиран от #6, #15, #21

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Петьо Петров

    23 7 Отговор

    До коментар #4 от "Hoho Boho":

    Почти всяко спешно отделение има изолатор за подозрителни пациенти заразени с Ковид. Така,че няма място за оправдание, само за понасяне на отговорност.Нима не са могли да му направят ПСР тест и след 30 мин да знаят,но той не е могъл а си плати и е отсвирен.

    Коментиран от #8

  • 7 оставка

    26 2 Отговор
    Всичко е пълен батак и за това са си виновни управляващите. Лесно е да уволняваш, но имат ли достатъчно анестезиолози.
    И след като има такива указания какво да прави? Цяло лято си пекоха толупите гербуляците и никой не помисли как ще става със спешните но недоказани с тест болни.
  • 8 възмутен

    35 3 Отговор

    До коментар #6 от "Петьо Петров":

    Всички ПСР тестове трябваше да са безплатни, а не да дерат кожите и на умиращите.
    Оставка бе! И конфискуване на всички чекмеджета.
  • 9 Пациент

    15 0 Отговор
    Вземат ли лекарите да си правят 'мръсно', спукана ни е работата /живота/.

    Коментиран от #11

  • 10 Дада

    17 1 Отговор
    Герб е лошо заболяване да не дава бог
  • 11 Hoho Boho

    19 3 Отговор

    До коментар #9 от "Пациент":

    Средната възраст на лекарите в България е над 60 години.
    Много от тях са в рисковата група.
    Подвиг е, че те рискуват живота си за здравето на хората.
    Трябва да им бъдем признателни.
  • 12 Прав е

    14 6 Отговор
    1/ трябва да е сигурно и подплатено документално, че даден пациент е с Ковид
    2/ конкретният пациент не е показан за болнично лечение- няма дихателна или сърдечна недостатъчност
    3/ репортаж сниман за едната сензация
  • 13 Петьо Петров

    10 2 Отговор
    Я,излезе нова статия кой е виновен,хайде обръщайте палачинката,това го можете.Самият шеф на болницата е признал вината си!
    Бъдете здрави и мислете с мозъците си,а не с партийните книжки!

    Коментиран от #16

  • 14 Петьо Петров

    7 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Шефът на IV градска болница в София: Съжалявам! Грешката е повече от фрапантна.

    "Грeшкaтa e пoвeчe oт фрaпaнтнa. Cъжaлявaм и нe знaм зaщo тoвa ce e пoлучилo. Пaциeнтът e дoкaрaн c линeйкa, c дoкaзaн СОVID-19", зaяви прeд Bulgаriа ОN АIR дирeктoрът нa coфийcкaтa IV грaдcкa бoлницa дoцeнт Aркaди Ивaнoв.

    "Мъжът e имaл дихaтeлнa нeдocтaтъчнocт, бoлки в кoрeмa. Вмecтo дa бъдe приeт зa 15-20 мин e cтoял 2 чaca прeд лeчeбнoтo зaвeдeниe. Aбcoлютнo нeдoпуcтимo зa мeн. Aкo мeдицинcкoтo cъcтoяниe нa пaциeнтa e тaкoвa, чe тoй e в тeжкo cъcтoяниe, тo c СОVID-19 и бeз СОVID-19, тoй пoдлeжи нa хocпиcтaлизaция", дoпълни дoц. Ивaнoв пo пoвoд тoвa, чe пaциeнт cъc зaрaзнoтo зaбoлявaнe дa чaкa двa чaca зa прeглeд.
  • 15 Гост

    6 2 Отговор

    До коментар #4 от "Hoho Boho":

    Спешния медик казс , че пациента е с доказан covid крантиниран от няколко дена на домашно лечение! Каза , че може да се провери и не всичко е само на хартия! И да ако не беше камерата на БНТ човечецът нямаше да бъде приет т болницата едвали има някой който да св съмнява в това от чутия разговор между спешния медик и въпросния НАЧАЛНИК!

    Коментиран от #17

  • 16 Hoho Boho

    5 0 Отговор

    До коментар #13 от "Петьо Петров":

    "Пациентът е докаран с линейка, с доказан COVID-19"
    - заяви доцент Аркади Иванов
    Доктор Панчев заявява:
    "...за да бъде хоспитализиран пациент в COVID-отделение, той трябва да има положително изследване на COVID-19"

    "Мъжът е имал дихателна недостатъчност..."
    - доцент Аркади Иванов
    „На въпросите ми болният има ли сърдечна и дихателна недостатъчност, лекарят от Бърза помощ отговори с "не"."
    - доктор Панчев
  • 17 Hoho Boho

    6 0 Отговор

    До коментар #15 от "Гост":

    Съгласен съм, че в здравната система има проблем.

    Аз нищо не съм казал, само цитирам написаното, което ми е направило впечатление, без да го вадя от контекста.
  • 18 К Лапчев

    3 2 Отговор
    Слаб, изсмукан от пръстите сценарий, жалка журналистика! Когато не спазваш закона - при бай Ставри. Когато го спазваш - пак. А главният герой не ни заслужава. Не, ние не го заслужаваме. Чудим се... Но за кратко - той още утре заминава - за Щутгарт. Завеса.
  • 19 НЕУВАЖАЕМИ ДОКТОРИ

    3 3 Отговор
    ТЪРГАШИ И ПРОДАЖНИЦИ! ВИЕ УСПЕШНО ИЗПЪЛНЯВАТЕ ЗАВЕТА НА ТУЛУПА ПРОСТ БОРИСОВ ЗА НАМАЛЯВАНЕ НА БЪЛГАРСКОТО НАСЕЛЕНИЕ!!!
  • 20 ЛЛЛ

    0 0 Отговор
    Абе какво се правите на ощипани госпожици? Всеки се е сблъсквал с такива неуредици, а тези дни се доказа, че здравната ни система се срути и изобщо не действа. Имаше от март месец достатъчно време да се подготвят. Като се вижда, че се закъсва ми да се изкарат военните - те за кво са? Да си бъркат в носа ли?
  • 21 Именно

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Hoho Boho":

    "Кой ще носи отговорност за неминуемото му заразяване?“
    Това не е ли малко неадекватен въпрос, когато алтернативата която са избрали е да не носят оговорност и да го оставят да умре?
    А и ако пациент излъже или се обърка че има ковид и го настанят в ковид отделение, си е в крайна на краищата за негова сметка.
    Иначе предвид колко се увеличават заразените, това че държавата продължава да лъже че ще плаща за тестовете, и това че самите (PCR) тестове си отнемат не малко време, e идиотско да имаш спешен случай пред болницата (който и както се оказва умира след 4 часа) а ти да искаш тепърва да доказват че е ковид!
  • 22 Hoho Boho

    2 1 Отговор
    Това което си написал
    е голям микс от безсмилици:
    Пример.
    Ти си написал в едно изречение:
    "Инaчe прeдвид кoлкo ce увeличaвaт зaрaзeнитe, тoвa чe държaвaтa прoдължaвa дa лъжe чe щe плaщa зa тecтoвeтe, и тoвa чe caмитe (PСR) тecтoвe cи oтнeмaт нe мaлкo врeмe, е идиoтcкo дa имaш cпeшeн cлучaй прeд бoлницaтa (кoйтo и кaктo ce oкaзвa умирa cлeд 4 чaca) a ти дa иcкaш тeпървa дa дoкaзвaт чe e кoвид!"

    :)
  • 23 Лекарите станаха търговци отдавна!!!

    1 0 Отговор
    Какво очаквате от Търговци, да Скубят пари от пациента лично и да скубят от клинични пътеки пари, за не извършени лечения! Минал съм го този път!!!! Рибата мирише от към Главата!!!