Last news in Fakti

13 Ноември, 2020 13:17 2 786 34

Ресторантите може да посрещнат Нова година

  • туризъм-
  • марияна николова-
  • коронавирус

Спасени са над 30 000 работни места

Ресторантите може да посрещнат Нова година - 1

В момента има въведен единен час за всички заведения, но продължаваме да следим показателите относно заболеваемостта. В случай, че те се подобрят, бихме могли да обсъдим преразглеждането му по време на предстоящите празници. Това съобщи вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова в ефира на БНТ.

По думите ѝ обаче трябва стриктно да се следи за събирането на твърде големи групи празнуващи, което е предпоставка за разпространението на заразата.

"Надяваме се да спазим традицията и да посрещнем Нова година в полунощ", коментира тя, като допълни, че не се планира пълното затваряне на даден курорт както се случи с Банско в началото на пандемията, тъй като лично проверява ски дестинациите в страната и до момента всички са въвели задължителните противоепидемични мерки.

По отношение на помощта за бранша тя отново заяви, че схемата 60:40, която беше преобразувана в 80:20 за туристическия сектор е спасила над 30 000 работни места. Специализираните мерки за туризма са помощ на туроператори и туристически агенти са 10 млн. лв. по линия на Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност", за която до момента са кандидатствали около 840 компании. Представителите на сектора могат да се възползват и от обявения от правителството пакет социално - икономически мерки в размер на над 2 млрд, лв. Екскурзоводи обаче се жалват, че са останали извън фокуса на внимание и готвят протести.

"Ситуацията при тях е изключително деликатна, тъй като повечето са физически лица, а не компании, на които лесно да се отпуска помощ според европейското законодателство. Разработили сме 3 варианти за одобрение от управляващия орган на Министерството на икономиката - той има последната дума, но средствата вече са осигурени.", поясни Николова. Средствата се очаква да бъдат получени до Нова година като до края на годината по икономическите мерки ще бъдат усвоени над 400 млн. лв.

Припомняме, че Министерството на туризма и Съюза на екскурзоводите у нас изработиха над 20 видеа, които показват изключително красиви, но непознати забележителности из страната, гледани от над 2 млн. души в Европа и над 1 млн.души на Балканите.

Във връзка с обособяването на карантинни хотели на територията на България, Николова обобщи, че там ще бъдат настанявани единствено хора без симптоматика, за да не се претоварва здравната система. Все още се работи по разчетите, но настаняване от такъв тип би излязло два пъти по-евтино на държавата.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дельо Хайдутин

    22 1 Отговор
    От гълтане на сперма е затъпяла съвсем.
  • 2 Гост

    23 4 Отговор
    Абе то не само баш толупа а всички в герб сте за карлуково!!!! Огледайте се какво става ( не че не знаете не ви изнася) ! В цял свят мерки тука за нова година мислят????

    Коментиран от #5

  • 3 Бибитко

    19 0 Отговор
    Сърдечната тръпка на Валерката Кабелчето от Бургас Мариана Николова е пак в действие! Когато говори тя трака като картечница и никой не може да я разбере какво иска да каже. А тя не казва нищо съществено, защото знае,че повечето българи обичат да им разтягат локуми и да им обещават светло бъдеще.

    Коментиран от #19

  • 4 Тая

    23 0 Отговор
    "компетентната" след като "спаси" летния сезон , сега и алъш - вериша на кръчмите по Нова година !
  • 5 Мадрид

    13 2 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Ха ха ха , нали?! Абе хем е смешно , хем е страшно!

    Коментиран от #14

  • 6 От щаба

    11 0 Отговор
    Ще спрем вируса за празниците, а после ще пишем бройките за догодина.Както лятото.
  • 7 ПРЕЗИДЕНТ ЗЕЛЕНСКИС

    9 0 Отговор
    ГОУ ГОУ СКРИЙСЕ МА
  • 8 Жоро

    3 2 Отговор
    Много си е убава милфката направо трака

    Коментиран от #10

  • 9 Манипулация

    13 0 Отговор
    след манипулация- и журналистите са част от цялата игра вие също сте част от този целия геноцид като лягате на всичките тези тулупи и мисирки да манипулират тъпия български народ колко добре живеем колко бели работни места спасили най-голямото дъно на света 300 евро минимална работна заплата Балева мляко в магазина платено здравеопазване което в реално не съществува но си плащаш като поп в брой разбира се плащаш и от осигуровки тъпи българи сами сте си виновни
  • 10 Стоян златния

    3 2 Отговор

    До коментар #8 от "Жоро":

    Ше я лижа
  • 11 Гост от село

    10 0 Отговор
    Е сега ще дойде петък вечер и няма да идем на кръчма. Или на НГ да се съберем да отпразнуваме края на света. Ама то нали тва каза и бате Бойко - Оставяме кръчмите, че психическото състояние на хората да е стабилно.
    Наздраве на всички, и не забравяйте, че днес е Петък.
  • 12 123

    8 3 Отговор
    И после ще ревем, че няма място в болницата!
  • 13 Навсякъде в Европа пари за всеки низнес

    4 0 Отговор
    Без кандидатстване, без доказване, буквално - пари на калпак! При нас с нумащина, с доказвания, с комисиони за изработващите документите. И пак само за някои , а големи пари само за наши хора!
  • 14 Опа

    6 2 Отговор

    До коментар #5 от "Мадрид":

    И тъжно !!! А още по тъжно то е за тези който сега ще ни нащракат минусите и ще се имат за велики. Но пък колко пък да ми пука от минуси ха ха ха
  • 15 Питам

    5 2 Отговор
    Какви ресторанти, каква Нова година?
  • 16 Опа

    8 0 Отговор
    Ако някой си мисли че ИкономикА са прави с ресторанти хотели дискотеки и магистрали (на който нямат и паркинг къде да пикаш) жестоко ни лъже. Слави ще излезне прав. Няма такава Държава. Закривай
  • 17 Един

    16 1 Отговор
    Абе затворихте децата вкъщи и им съсипвате бъдещото, обаче за ресторантите - няма проблем. Боже, какви мaлoумници ни управляват!
  • 18 Ха сега де!?

    7 0 Отговор
    В едната статия пише да не се плануват пътувания и празненства по Коледа и Нова година,а в тази,че ресторантите можело и да "посрещнат" празниците.Авее ей,тая игра на котка и мишка,на доброто и лошото ченге започна не да доскучава,а ЯКО да изнервя хората!
  • 19 Имах си хас

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "Бибитко":

    Валерката нал е собственик на хотел край границата в Малко Търново и "къща за гости" с ресторант?Първо опитаха преди ковида навремето да прекара закон да се забрани хазарта освен в пограничните райони,ама не му се отвори парашута.Сега драпа за хотелиерството и ресторантьорството си!
  • 20 бацо

    4 0 Отговор
    И тази почна да плещи като предишната . Отрицателен корона тест с валидност от преди 1 час, ще искате ли на входа в ресторантите? Ами тестове на обслужващия персонал?
  • 21 Behemoth

    3 0 Отговор
    Впечатлен съм от тая госпожа....сигурно е била пълна отличничка в училище...класически зубър,задават и въпрос и тя с равен тон скорострелно си изпява урока ...само да не я прекъсват с уточняващи въпроси ,че се обърква....
  • 22 Селянин

    4 0 Отговор
    Не знаех,че в България новата година,настъпва в час различен от полунощ.Разсипаха я тая държава.
  • 23 МРАЗЯ ГЕШЕВ И ДОГАН

    7 0 Отговор
    Спираш телевизора и COVID-19 изчезва на секундата

    Коментиран от #29, #30

  • 24 Гост

    9 0 Отговор
    Чудесно, децата на училище да не ходят, да им се отнема правото на качествено образование, а за Нова Година всички да се блъскат в заведенията. "То вирус там няма". Не казвам, че не трябва собствениците на заведения да не се издържат, при тях най-много се усеща тази криза, но е смешно да спираш образованието на децата, за да се блъскат хората по заведенията. Просто няма смисъл да се правят постоянно някакви частични мерки и да се обърква народа какво се случва в тази държава.
  • 25 тъп

    10 0 Отговор
    За ресторантите, разбрах - може да посрещнат Нова година. Не ми стана ясно, какво ще правят собствениците и клиентите :-)

    Коментиран от #28

  • 26 Васил

    8 0 Отговор
    Пир по време на чума е това го няма никъде
  • 27 Само да попитам

    5 0 Отговор
    А Коронката къде ще кара ЧНГ? В определен ,изолиран модул? Яко ви държат за гушата,якоо! Пенсионери в ограничителен режим,но за милионерчевите - може и да ни Олаби вируса,специално от Коледа до 1 Януари! Не си задавайте глупавия въпрос,защо народа не ви вярва.Като не работят ресторантите,дискотеките,ще се срути икономиката? Щом е толкова страшно,и сме на ръба,какви са тези " омекотени " мерки?
  • 28 ами

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "тъп":

    Ще си стоят в къщи.
  • 29 щраус

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "МРАЗЯ ГЕШЕВ И ДОГАН":

    Или си заравяш главата в пясъка!
  • 30 3446

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "МРАЗЯ ГЕШЕВ И ДОГАН":

    Освен ако не си платил 5 лева за дистанционното на болнично легло.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 МИНИСТЪР ЛИ

    1 1 Отговор
    ПАРЦАЛА НА СИМЕОНОФ
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.