Last news in Fakti

16 Ноември, 2020 11:19 2 449 31

Директор: Жалете педагозите, разболеят ли се 25% от учителите, образователният процес свършва

  • директор-
  • коронавирус-
  • асен александров

Според него в училище е по-добре да се продължи с хибридно обучение

Директор: Жалете педагозите, разболеят ли се 25% от учителите, образователният процес свършва - 1
Снимка: Архив

Жалете педагозите, ако продължаваме с този егоизъм, може да направим учебната година трудна, заяви пред "Монитор" директорът на 51-во СУ "Елисавета Багряна" в София Асен Александров.

"В момента присъствено учат учениците от 1-ви до 5-и клас. За начален етап всичко протича нормално, имахме карантинирани паралелки, но те вече се върнаха. Така и ще продължим - ще се въртят. От 6-и до 12-и клас са в дистанционно обучение по решение на областния щаб. В пети клас разрешихме на децата, чиито родители се притесняват, да не идват и ще могат да се включат в т.нар. хибридни часове. С камера те виждат какво пише учителят на дъската, чуват въпросите на съучениците си, а от вкъщи също могат да се включат, ако им дадат думата. Петък в единия пети клас имахме 18 деца присъствено и 20 онлайн, в другия бяха 20 на 10. Това облекчи малко опасността", обясни процесът на работа директорът.

По думите му за учителите, които преподават и на 5-и клас и са в училище, е малко по-трудно. Те са хибридно с един клас, а след това имат часове и с по-горните класове онлайн. "Различен е урокът, когато си само присъствено, само онлайн или смесено. Когато класът е в хибридно обучение, учителят говори с децата в стаята и тези вкъщи, трябва да внимава да не закрива камерата", допълни Александров.

Той сподели още, че 17% от учителите са болни, 5-ма от тях са с коронавирус, а една учителка е в болница с кислород. "Имам две болни учителки - начални, трудно намерих заместници. Търсим такива до края на годината по български език. Няма откъде да се намерят заместници", каза още директорът.

По думите му много от учителите, въпреки че са болни, се включват онлайн. "Учителят знае, че трябва да премине даден материал. Това им е животът. Той си казва, че ако пропусне 10 дни, няма как да се навакса. Една колежка, математичка, която е болна, ме попита дали може да преподава дистанционно, за да няма загуби за класа ѝ. В същото време майка на ученик се оплаква, че дава трудни задачи на контролното. Не държим да ни ръкопляскат, а да имат уважението към нас, да намалят малко изискванията си. Учителите трябва да се чувстват оценени, тогава дават много повече от себе си. Нека родителите да оценяват какво правят учителите. Трябва да я има тяхната подкрепа, защото в противен случай ни връзват ръцете", помоли Александров.

"Родителите считат, че ние сме гарантирани, но това не е така. В момента, в който се разболеят 25% от учителите, образователният процес свършва. Жалете педагозите. Моля родителите за разбиране, съпричастност. Ако продължаваме с този егоизъм и с това разделение, може би ще направим учебната година трудна, да не кажа нулева. По някои предмети дистанционното обучение може да се получи много добре, но по други има нужда от присъствени часове. Лекарите колко време повтаряха да се пазим, да носим маски, вече няма кой да обслужва леглата в болниците. Не трябва да се случва същото и с учителите. Трябва да бъдем по-задружни, да се проявява загриженост към учителите – родителите да не пускат децата си болни, децата да носят маски. В цяла Европа се прилага тази мярка, само в 3-4 страни са хлабави мерките като в България", допълни Асен Александров.

От петък всички ученици до 5-и до 12-и клас трябва да бъдат с маски в час, каза още директорът. "Те спазват това. Пуснах анкета сред родители, директори, учители в цялата страна, вече има към 2500 отговора за маските в класните стаи, за да видим нагласите. Около 75-80% от учителите подкрепят мярката за 5-12-и клас. От другата страна са родителите, които искат присъствено обучение, но голяма част от тях са против маските. Около 40% от родителите към момента смятат, че носенето на маски или шлемове не би подобрило здравната безопасност в класната стая", каза Александров.

Според него в училище е по-добре да се продължи с хибридно обучение. "Например на четна седмица четните номера са на училище, а на нечетна – нечетните. Така ще намалим наполовина учениците в гимназиален и прогимназиален етап. С редуване на различните випуски пак ще бъдат по 30 души в класната стая. Хибридният модел е най-хубавият, но и най-трудният. Ние се подготвяме още от лятото, когато на всички им се видя сензация", предложи още той.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    24 6 Отговор
    но герб не мислят за никой
  • 2 един от многото

    31 4 Отговор
    Жалете и екипите в болниците защото разболеят ли се те , живота на много хора свършва.
  • 3 гостенка

    23 11 Отговор
    А за учениците и качеството на тяхното обучение КОЙ ще помисли?

    Коментиран от #23

  • 4 Гост

    20 4 Отговор
    На Европа не й трябват, образовани , а хамали. Ние сме велики българи на 30 000 години, дошли от космоса ние сме донесли живота на вселената. Ние сме родени умни за какво ни е образование?
  • 5 хъхъ

    24 3 Отговор
    Училищата и университетите през последните години станаха развъдници на джендърчета. Либерастки учебници с джендър пропаганда, учители, които си траят, щото "така каза директора" и липса на всякакво възпитание в християнски ценности и родолюбие.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Бат Бойко крадеца на детски

    23 1 Отговор
    Мене не ми трябват грамотни избиратели.Ще върна цветната бюлетина и готово.
  • 8 Пенсионер

    6 8 Отговор
    Какво трябва да стане още, че фашистите, които ни управляват да затворят всички училища за дистанционно обучение
  • 9 гостенка

    21 2 Отговор
    България през 21 век:
    бойко управлява от джипката;
    учителите преподават от дома си;
    учениците не им дреме в кафенето.
  • 10 кисело зеле

    6 2 Отговор
    Когато стане киселото зеле и го почнем ще се справим с вируса. Оцет и трушиите морят вируса като му повреждат заханите рога с които влиза в клетките. Една лъжица оцет на 8-10 малки глътки в рамките минута преди ядене е добра и чиста превенция. Наздраве!
  • 11 Гошо

    12 2 Отговор
    Оооо я спокойно е, дишайте. От 5 до 10 дена държи тоя грип, нема цел живот да ги нема, а и кво сега се замислихте за образованието, то е тотал щета от 30 години вече
  • 12 Нина

    9 3 Отговор
    Човече, без друго вече седмици наред гимназистите не са на училище, както и вече повечето от учениците от 5-ти клас и нагоре. Като се разболеят педагозите, това няма да има нищо общо с училищата. Както и няма в момента. Защото училищата не са развъдниците на заболяване, което е в момента навред и го носят хиляди във всеки град. Минават през него, като през всяко друго. Едли - леко, други - тежко, като при гриповете.
    Та кого плашите със спиране на образователния процес? Той без друго е спорен доколко е наличен в момента с това дистанционно обучение. Което от европейските държави тази есен бе въведено само в България за учениците по училищата. Понеже е видно, че у нас от мързели, тикви, калинки, недоучили и слабомозъчни, образованието е последна дупка на кавала, не се цени от населението и управниците му. И затова сме последни във всякакви негативни европейски класации.

    Народ без образование, като нашия, е осъден на затриване! Но даскали, политици, бизнесмени и т.н. ще го разберат твърде късно, когато от тук ще се изнесе и последното младо семейство с деца, и последният ученик. Да видим кого ще обучавате тогава, кой ще ви внася в бюджета данъци и осигуровки! Защото натам сте ни повели - вие и такива като вас, за които образованието се изчерпва с компютрите по къщите.
  • 13 Петя

    9 8 Отговор
    Прав е. Като се разболеят повечето учители, кой ще преподава. Никой не е останал неграмотен, ако има желание да учи. Дори и при дистанционно обучение. Казвам го като майка на ученик, който се справя отлично при този тип обучение и като майка на друг ученик, който не иска да учи нито присъствено, нито неприсъствено.
  • 14 Родител

    10 3 Отговор
    Защо и кого обвинтяват в егоизъм тези хфорица?
    Акъл имат ли?
    Че нали и родителите са изложени на зараза?
    Обаче на работа си ходим всички. И не ви плашим, че ще затворим съдилищата, банките, магазините, аптеките, полицията и т.н., нали?
    Кой ви заразява по гимназиите? Та вие не сте там от близо месец вече! Какво искате от родителите, за Бога! Що за нахалство?!
    Приканвате към задружност, а наричета хората, неясно защо "егоисти"! Това е живо нахалство!
  • 15 рапжхбванхжч

    5 3 Отговор
    На доклади за резултати от анкети изобщо не вярвам.
    Тях никой не ги проверява и не може да установи истината. Та всеки директор може да си измисли каквото си ще. Нашите учшителки пък са твърдо за присъствено обучение и за преподаване без маски, особено по чужд език. Ясно дори на празните тикви защо. На пълните - няма нужда да се обяснява.
    Вирусът е навред, далеч не е само в училищата, половината от които не работят без друго от близо месец.
    Но ние, останалите хора, си работим, нали? Не се правим на интересни и не извиваме ръцете на никого. Ходим си на работа, за да има да ядете и вие, господа на бюджетни заплати!
    Нас и децата ни някой дали ще пожали?
    Предпочитам да изкарам вируса втори път, защото вече го карах, вместо тази пародия с ДО да продължава неясно до кога. Докато се належат някои хора, вероятно, но то там край няма!
    Разберете, че трябва да работите, както работим всички! А вирусъ ще го минете, ако не сте го минали вече! Като всички хора!
  • 16 Лицемери

    11 3 Отговор
    плачат за още пари, тва е истината, Боко е виновен че им напълни гушите, сега неим се работи !
  • 17 данъкоплатец

    7 2 Отговор
    Аз предлагам който до Коледа не почне да работи реално - да го пращат на борсата. Във всеки сектор и във всяка професия! Да го видя къде ще си намери работа, като му свършат обезщетенията! Пазарът не е това, което беше до миналата година. Ще изпукате от глад, но не мислите и не виждате по-далеч от носа си. И не си цените работните места!
  • 18 Данъкоплатец

    7 5 Отговор
    Като данъкоплатец , съм ЗА предложението, ако се премине към ОН лайн обучение да се взема 50% от заплатата!!!! Абсурдно е, да си пиеш кафето в къщи и да вземаш заплата за това!!!!

    Коментиран от #28

  • 19 Въпрос

    7 2 Отговор
    Кой ще се занимава с децата ни, бе господине! Защо не ни жалите нас, работещите в производство , търговия и услуги???? Кой ще ни издържа като си загубим работата? В частния сектор никой не плаща за да си стоиш в къщи!!!

    Коментиран от #20, #22

  • 20 До 19

    5 2 Отговор

    До коментар #19 от "Въпрос":

    То нас, работещите в реалния сектор, няма кой да ни издържа, но егоистите - бюджетари още не са схванали, че без нас и тях няма кой да издържа. За толкоз месеца по-далеч от носа си така и не се научиха да гледат!
  • 21 Behemoth

    4 4 Отговор
    90% от учителите са пълна пародия....самата система е силно консервативна и не приема цветни и образовани хора.....скучни сиви лелки повтарят без живец едно и също до пенсия ...

    Коментиран от #27

  • 22 Дон

    0 2 Отговор

    До коментар #19 от "Въпрос":

    Каракачанката да продава корабите и самолетите,за да има за вас,защото без вас няма да ги има и тях!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Хайде бе?!

    1 0 Отговор
    Ами не е верно туй!Има сумати кандидат учители кой от кой с по-яки връзки в РУО-тата и чакат да се освободят бройки и възрастните учители да се пенсионират.Глад за учители има САМО за кварталите,градчетата,селата и паланките,където говорят "майчин език".Вижте им обявите на РУО-тата:с препоръчителен майчин език.
  • 25 чичо Скруч

    2 0 Отговор
    искате да раждате деца,а друг да ви ги гледа и учи-научете се да гледате,възпитавате и учите децата си,или сте станали като циганите, ние раждаме, пък вие ги учете
  • 26 Център обучения

    1 1 Отговор
    Към всички критикуващи, които си представят работата в онлайн среда, като раздумката с дружки по един час на телефона или пред компютъра. Нямате си и идея колко време трябва, за да се подготвят визуални презентации, текстови, графични и всякакви други компоненти на презентацията. Аз организирам обучения за специалисти - преподавателите масово ми отказват онлайн обучение - точно, защото е много по-трудно и като подготовка, и като провеждане. Това, че децата нямат дисциплина и не умеят да стоят на едно място, да слушат и да участват - което не е проблем при обучението на възрастни, не означава, че за лошите резултати са виновни обучаващите. Можеш да заведеш коня до реката, но не можеш да го накараш да пие вода. Хайде, да потърсим първо камъните в собствената градина, а тогава да коментираме градините на другите.
  • 27 Данъчен

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "Behemoth":

    Хахаха, колко цветни да са тези, които още не са приети в системата на образованието? Вече има достатъчно "странни птици" и екзотични екземпляри. За да не е приет някой - твъъърде цветен ще да е :-)
  • 28 Данъчен

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "Данъкоплатец":

    Напротив! Онлайн обучението отнема много повече време и усилия на преподаващите. Опитайте поне веднъж, да подготвите избрана от Вас тема и да я представите на поне двама човека от личния си компютър! Споделете резултата - кой издържА повече (обучаващият или обучаваните), с прекъсване и без прекъсване, както и за колко време общо. Също споделете и за колко време подготвихте презентацията си и то на тема, която не е от учебна програма!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.