26 Ноември, 2020 10:11 2 403 15

Пета градска трансформира и ендокринологията в COVID-отделение (ВИДЕО)

  • борил петров-
  • пета градска болница-
  • софия-
  • коронавирус-
  • мерки

Докторът призова хората да си правят такъв тест, само, ако в рамките на минимум 5 дни чувстват неразположение, имат лека хрема или гърлото им „дращи”

Пета градска трансформира и ендокринологията в COVID-отделение (ВИДЕО) - 1
Снимка: БГНЕС

Трето COVID-отделение, с 35 легла, ще бъде разкрито в столичната Пета многопрофилна болница. Това обяви пред БГНЕС директорът на лечебното заведение д-р Борил Петров.

„В момента има разкрити две отделения и подготвяме трето. Отделенията, които са разкрити, са на територията на пулмологията и вътрешно отделение, респективно нямаме такива отделения в момента. Третото отделение ще е на територията на ендокринологията, но част от екипа ще продължи да работи с пациенти, болни от диабет и всякакъв вид ендокринологични заболявания”, обясни директорът и добави, че в момента и двете разкрити отделения, в които има 70 легла, са запълнени на 100%.

Попитан дали е вярно, че в болниците се лекуват само COVID болни, д-р Петров каза, че това не е вярно и, че при тях се лекуват хора и с други заболявания.

„Тук е въпрос на възможности. Пета градска е многопрофилна болница и успява да се справи и с другите заболявания“, коментира той.

Борил Петров разказа и за дългогодишната подкрепа на Българския Червен кръст, които помагат на болницата от 2012 година и въпреки тежкото време не са спрели да ги подкрепят, като последното им дарение е подвижен рентген, с който се обслужват COVID болните.

„Това е подвижен рентген и може на място да се правят снимки на белия дроб на пациентите, които имат нужда. Той има рентгенова плака, но е много модернизиран и лесно се работи с него, лек е, последна технология. По този начин основният рентген на Пета градска може да се използва от пациенти, които не са болни от коронавирус. БЧК е направило множество дарения на болницата – както във връзка с пандемията, като предпазни средства, дезинфектанти, така и с най-различни консумативи – легла, спално бельо“, разказа още д-р Петров.

Макар, че положението и в това лечебно заведение е напрегнато и сложно, директорът каза, че нямат недостиг на маски, калцуни и също така вече са направили безплатно близо 1000 антигенни теста откакто са отворили изнесено помещение пред болницата.

Докторът призова хората да си правят такъв тест, само, ако в рамките на минимум 5 дни чувстват неразположение, имат лека хрема или гърлото им „дращи”, защото в противен случай рискът тестът да даде фалшив резултат е огромен.

От думите му стана ясно, че най-големият проблем в болницата са болните лекари, но въпреки това успяват да се справят.

„Има недостиг на медицински персонал, най-вече от това, че самият персонал се заразява и то вълнообразно. Доста от персонала е заразен, но засега се справяме“, увери той и подчерта, че здравната система и този път ще издържи, благодарение на българските медици, които за пореден път доказват, че са герои.

Попитан дали одобрява мерките, които влизат в сила от петък, директорът на лечебното заведение заяви, че ги одобрява и ги смята за навременни и достатъчни към настоящия момент.

„Определено ще помогнат да се намали разпространението на коронавируса така и да спадне напрежението към здравната система и медицинския персонал, респективно и той ще се заразява по-малко и ще може да продължи да прави това, за което е призван – да спасява човешки животи“, коментира д-р Петров и добави, че „зелените коридори“ в магазините са важни и полезни, но само ако стриктно се спазват правилата и дистанцията.

Борил Петров заяви още, че коронавирусът е опасен и не трябва да се подценява.

„Всичките теории, които се развиваха до сега, дори и от колеги, че не е опасен, че е обикновен грип, не отговарят на истината. Много е опасен, много е коварен, строго индивидуално подхожда към всеки един пациент. Призовавам да се спазват всички мерки за безопасност – носене на маски, спазване на дистанция и дезинфекция. Само това ще ни помогне и спаси, и ще спаси здравната система, което е най-важно, защото много от персонала се разболява поради тези причини, защото все още има граждани, които не вярват колко е сериозно това заболяване и колко е опасно“, коментира още директорът на болницата. /БГНЕС


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    3 0 Отговор
    Скоро и гробищата ще станат временни приемни за Ковид, докато модернизират екарисажите за РДФ гориво. Ще се мре яко, яко ще се мре.
  • 2 Българка

    5 0 Отговор
    Продължава мебелното изложение- разкриване ЛЕГЛА за ковид лечение. А специалисти за такова лечение има ли? Или това е продължение за омешване на болни от ковид с други болни, които все още не са заразени. И защо сега, а не преди месеци болниците не бяха преструктурирани?
  • 3 Баце

    5 0 Отговор
    Ковидот е много коварен. Сака да ме свали от власт, ама не е познал.
  • 4 КОТарАК

    2 0 Отговор
    чудя се жената може ли да ме изкара болен и да ме убие в болницата..навремето не беше такава но с годините озверя ми се чини

    Коментиран от #6

  • 5 ТКЗС специалист

    2 0 Отговор
    Ковид се лекува с мотика в десната ръка.
  • 6 злобни стерви

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "КОТарАК":

    Да си беше взел рускиня. Какво да ти направи, най-много да те отрови, поне безболезнено.

    Коментиран от #9

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ннн

    7 0 Отговор
    Трябва някой от моловете да го направят ковид болница целия , а не да мешат болните> тези молове са толкова големи че ще поемат много ковид болни

    Коментиран от #14

  • 9 КОТарАК

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "злобни стерви":

    с НОВИЧОК не ща , нищо няма да излезе и ще се мъча само
  • 10 Ицо от Слатина

    3 1 Отговор
    Докторе, дращи ми гърлото, ще се мре ли?
  • 11 локо

    3 0 Отговор
    Горките докторчета, няма ги "даренията", пълните чанти, паричките на ръка, частните кабинетчета и др. облаги, съжелявам ги, кражбата секна.....
  • 12 Просветен илюминат

    2 1 Отговор
    Честито на печелившите управляващи до какво доведоха българите в резултат на демокрация и яко грабене.
    Ето сега в следствие на масовото източване на пари и никакво лечение за хората ще е време за тотална промяна,уроците докато не се научат няма да спрат да удрят шамари.
    Отговорност за това кой какво прави и в следствие на това какво получава.
    С чакане и протести явно не става.
  • 13 А болните от Диабет кьде ша

    2 0 Отговор
    Лекуват??????? Или ША ги пишете ковид усложнения...
  • 14 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "ннн":

    Даже в някои градове никой не влиза вече.
    Не случайно преди години се питаха чужденци как толкова големи скъпи магазини без клиенти съществуват и работят.
    Пералня за пари.
  • 15 5 Градска!!! Интензивно отделение на

    0 0 Отговор
    Неврологията--"Ада на Земата!" !! Нищета, бесхаберие!!!! Бях там, Оцелях!!! Много не!!