ФАКТИ.БГ

Васил Велев: Грешка ще е, ако не се компенсират веднага затворените бизнеси

ЕК позволи да се компенсират до 90% от разходите на малките и микропредприятията, припомни председателят на УС на АИКБ

Публикувана: 29 Ноември, 2020 11:41
25 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 1957
Васил Велев: Грешка ще е, ако не се компенсират веднага затворените бизнеси
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 1.6 от 7 гласа.

През седмицата стана ясно, че държавата ще компенсира служителите на затворени обекти с 24 лева на ден. Адекватна и навременна ли е мярката, кой и как ще може да се възползва от нея - темата коментира пред "Нова телевизия" председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

„Видяхме какво се случи през второто тримесечие, в резултат на първата вълна и затварянето на много бизнеси. Налице е спад от 8.5% на Брутния вътрешен продукт. Такъв не сме имали през това столетие. Имаше по-голям само през 90-те години. Не би следвало да се допусне отново подобен срив”, коментира Велев.

Председателят на АИКБ посочи, че икономиката е започнала да се възстановява през третото тримесечие на годината и спадът е достигнал 5%.

„Очакваше се четвъртото тримесечие да продължи пътят на възстановяване. Грешка ще е, ако не се компенсират затворените бизнеси и то веднага, а не както след първата вълна - още не са компенсирани бизнесите. От обявените 1 млрд. лева са достигнали само 173 млн. за микропредприятията, за малките мярката все още не е стартирала. Парите ще бъдат отклонени и изобщо няма да стартира. За средните предприятия - не е започнало компенсиране на загубите от април и май”, заяви още той.

Велев коментира и анонсираната от вицепремиера Томислав Дончев мярка за затварящите бизнеси.

„От това, което чуваме, там ще се допуснат три грешки. Всички работодателски организации настояваме да не стартира такава мярка, без да бъде обсъдена. Една от тези грешки ще е от къде ще се вземат парите. Идеята е да се пренасочат обещани средства за малките предприятия и да се дадат на други. Източникът не трябва да е програма „Конкурентоспособност”, а бюджетът, защото пари има. В затворените бизнеси хората ще получават 50% от доходите си, а бюджетната сфера - 140%. Къде е справедливостта? Втората грешка е кой ще администрира тези плащания. А третата - на кого по колко”, допълни той.

Относно най-новата мярка „Запази ме”, насочена към служителите, работещи във временно затворени предприятия, Велев обясни, че 24 лева ще получат хората на трудов договор, а тези на непълно работно време - 12 лева. Кандидатстването ще започне от понеделник.

„Това за нас е крайно недостатъчно. АИКБ, заедно с КНСБ, внесе законопроект за това как да изглежда компенсацията за принудителния престой не по вина на работодателя. В европейските страни доходът се компенсира между 60 и 90%. Ние сме предложили 80%, без да се очаква да се заплаща до 100%. Възможно е, защото парите ги има”, добави председателят на АИКБ.

Велев е на мнение, че трябва да се компенсират и предприятията. Според него запазването само на хората не е достатъчно.

„ЕК позволи да се компенсират до 90% от разходите на малките и микропредприятията”, заяви той.

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 1.6 от 7 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Бойко
1 Отговор
ща ви компенсира като фалирате и Ви вземе бизнеса хихи

Оценка:
-3 +14

БАЙ Х@Й
2 Отговор
Грешка е , че още не сте ни при Бай Ставри, ни при Бай Миле!!!

Оценка:
-2 +12

Никакви
3 Отговор
пари на вятъра , господине ! Гледам бая скъпи очила си си сложил ?!

Оценка:
-3 +13

розово
4 Отговор
Държавата скубе от частният бизнес за да плаща на раздутата неефективна държавна администрация.

Оценка:
-3 +15

Маргинал
5 Отговор
Организация Нулева Хаос и Простотия. ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ.

Оценка:
-3 +5

един от многото
6 Отговор
Напротив , грешка ще е всяка стотинка която дадат на мошениците наричащи се бизнесмени. Колкото крадохте от персонала си и лъгахте с приходите и дължимите данъци държавата ви стига.

Оценка:
-4 +8

Българка
7 Отговор
„ В зaтвoрeнитe бизнecи хoрaтa щe пoлучaвaт 50% oт дoхoдитe cи, a бюджeтнaтa cфeрa - 140%. Къдe e cпрaвeдливocттa?"
Справедливост от управляваща мафия не може да се очаква. Бюджетните работници, които нищо не произвеждат, а се издържат от частния сектор, са гласоподаватели и калинки на ГРОБ. Това са предизборни подкупи с нашите пари! Единствена работеща мярка в борбата с коронавируса е
МОМЕНТАЛНА ОСТАВКА НА УПРАВЛЯВАЩАТА МАФИЯ! СЪД И ЗАТВОР!
Купуването и продаването на гласове е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

Оценка:
-2 +14

ДуранкеВ
8 Отговор
Да се компенсират и никога повече 10% данък. От 2022 става 25%. Не искахте държава, и ви намалиха данъкът, сега искате. И беше грешка 60 на 40, всеки на борсата, а държавата да инвестира в нови работни места независими от коронаограничения. преквалификация.. Сега е време за саниране, плочкиране на тротоарите, и в селата, залесяване, модерни оранжерии с двама в оранжерия, боровинкови плантации, за всеки мераклия 200 000 лева за ферма - тя да е гаранта, за всеки от 19 до 79 годишен без образователен и какъвто и да е ценз.

Оценка:
-1 +7

КРАДЦИ ГЕРБ
9 Отговор
БИЗНЕСИТЕ ЩЕ ГИ КОМПЕНСИРАТ ЩОТО СА ОТ БОЙКОВИТЕ КРАДЦИ , НО РАБОТНИЦИТЕ ЩЕ ГИ УВОЛНИМЕ - ИМА НАЧИН ХЕМ ДА СА УВОЛНЕНИ ХЕМ ДА НЕ СА ................

Оценка:
-0 +5

КЬОРСОФРА
10 Отговор
НА ВАСИЛ ВЕЛЕВ КОЙ ЩЕ КАЖЕ КОЛКО ЗАПЛАТИ ЩЕ СА КОЛЕДНИТЕ БОНУСИ - НАГРАДА ЗА ПРЕДАТЕЛСТВАТА И ПАРАЗИТИРАНЕТО МУ !

Оценка:
-1 +6

Велев,аре пенсионирай се
11 Отговор
От такива като теб сме на това дередже. С боко 11 г. само грабите хората и викати че няма пари. Като сте прости и не можете да управлявате държавата си подайте оставките. 31 г крадохте, то не бяха приватизации, заменки, РМДта, закривания,
преструкторирания и резултат няма.Какви помощи за ресторантьорите като цените са по-скъпи от на Запад?

Оценка:
-1 +11

ТИКВОЧ ДОЛЕН
12 Отговор
ЩЕ МУ СВЕТАТ МАСЛОТО НА ТОЯ ЗАЕВ , МАКЕДОНЦИТЕ - И ТАМ НЯМА РЕФЕРЕНДУМ ДАЛИ НЯКОЙ ИСКА ЕС ИЛИ САМО КРАДЦИТЕ ИСКАТ !

Оценка:
-0 +2

Нямам срам
13 Отговор
Защо не се казва че тия 24 лв ще се дават на хора в неплатен отпуск ако нямат по документи платена .

Оценка:
-0 +6

Дуранкев
14 Отговор
бизнесът? Дa ce кoмпeнcирaт и никoгa пoвeчe 10% дaнък. Oт 2022 cтaвa 25%. Нe иcкaхтe държaвa, и ви нaмaлихa дaнъкът, ceгa иcкaтe. И бeшe грeшкa 60 нa 40, вceки нa бoрcaтa, a държaвaтa дa инвecтирa в нoви рaбoтни мecтa нeзaвиcими oт кoрoнaoгрaничeния. прeквaлификaция.. Ceгa e врeмe зa caнирaнe, плoчкирaнe нa трoтoaритe, и в ceлaтa, зaлecявaнe, мoдeрни oрaнжeрии c двaмa в oрaнжeрия, бoрoвинкoви плaнтaции, зa вceки мeрaклия 200 000 лeвa зa фeрмa - тя дa e гaрaнтa, зa вceки oт 19 дo 79 гoдишeн бeз oбрaзoвaтeлeн и кaкъвтo и дa e цeнз.

Оценка:
-1 +5

Дали
15 Отговор
Само да е тая грешка !

Оценка:
-0 +0

16
Този коментар е премахнат от модератор.
7936
17 Отговор
Не се наяде тоя "бизнес"!
Цели 11 год. крадоха труда и времето на подчинените си, плащаха им най- ниската МРЗ в ЕС и за 20 дена затваряне ревът за пари като гладни зверове.
Всеки ден искат пари, искат, искат...
Не си знаят имотите, сметките в банки, колите... и искат още, още, още...

Оценка:
-2 +8

18
Този коментар е премахнат от модератор.
19
Този коментар е премахнат от модератор.
20
Този коментар е премахнат от модератор.
21
Този коментар е премахнат от модератор.
ТаУмВзе
22 Отговор
Според герберастията трябва да се мре, не само от вирус а и от Мизерия. Бонус! И най важното! Да се Краде!

Оценка:
-0 +2

Нямам срам
23 Отговор

До коментар #20 от "ГPAД К0ЗЛ0ДУЙ":


Хасане Асане не се прави отвотрен с чужди имена

Оценка:
-2 +0

Балъка BG
24 Отговор
Доносник, представляващ псевдо посткомунистически олигархичен мутренски "бизнес", защитавайки го с тезата, че трябва който им работи да им и плаща, не да получава заплата. Алчни мутри ВЪН.

Оценка:
-0 +3

Порно
25 Отговор
В Русия мъжът на една известна тяхна певица- Валерия, който е продуцент, активно лобираше за помощи за изпълнителите. След което замина с жена си за Малдивите. За някои нашенци също чуваме.

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


Ловци на бисери
ТОП 5