Last news in Fakti

29 Ноември, 2020 13:45 2 235 24

Акад. Лъчезар Трайков: Мерките у нас срещу пандемията закъсняха

  • акад. лъчезар трайков-
  • коронавирус-
  • локдаун

Лекари работят на две, на три места поради ниското заплащане и това изтощава системата

Акад. Лъчезар Трайков: Мерките у нас срещу пандемията закъсняха - 1
Снимка: Shutterstock

"Категорично трябва да има противоепидемични мерки - това е медицинско, но и политическо решение", каза пред БНР акад. Лъчезар Трайков, невролог и ректор на Медицинския университет в София, който днес празнува 103 години от началото на висшето медицинско образование в България.

Той подчерта, че е много тънък балансът между показанията за по-строги мерки и икономиката на страната. По думите му във всички държави, където мерките са били затегнати, те са дали резултат и броят на новозаразените е бил намален:

"Ясно е, че по-строгите мерки спасяват, защото за момента разчитаме само на себе си и на здравната система, докато няма ваксина срещу Covid-19", категоричен беше той и обясни, че с този вирус лекарите са далеч от алгоритъм за сигурно лечение и затова мерките са много важни.

"Тревожно е, че много се покачи смъртността в България", подчерта акад. Трайков и добави, че може би малко по-рано е трябвало да се затегнат мерките у нас.

Акад. Трайков изтъкна проблема с липсата на кадри в здравната сфера и ниското заплащане на специалистите:

"Лекари работят на две, на три места поради ниското заплащане и това изтощава системата. Младите лекари трудно специализират и поради това средната възраст на лекарите нараства. Те имат нужда от регламентиран ред и условия за провеждане на специализациите".

Липсва система и алгоритъм за продължаващо обучение, което е задължително, подчерта той и посочи, че може би сме единствената страна в Европа, в която няма такъв алгоритъм.

По думите на академика трябва да има мораториум на тема здраве:

"Да се разберем, че ще вярваме на експертите, които разбират и ще дадат едно нова предложение, което 10 години, независимо кой е на власт, няма да го пипа".


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бушприт

    11 3 Отговор
    Липcвa cиcтeмa и aлгoритъм зa прoдължaвaщo oбучeниe, кoeтo e зaдължитeлнo, пoдчeртa тoй и пocoчи, чe мoжe би cмe eдинcтвeнaтa cтрaнa в Eврoпa, в кoятo нямa тaкъв aлгoритъм.ЕДИНСТВЕНИ СМЕ В ЕВРОПА И ПО НИСКИ ЗАПЛАТИ И ПЕНСИИ. ЗАТОВА ИЗБЯГАХА НАД 2 МИЛИОНА БЪЛГАРИ. ОЩЕ ЩЕ БЯГАТ,АКО ВЛАСТИМАЩИТЕ Я КАРАТ ТАКА-В БЕЗХАБЕРИЕ.
  • 2 щок

    2 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: и ще дадат едно новО предложение,
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Българка

    9 4 Отговор
    Естествено е , че мерките закъсняха, защото Борисов предизборно похарчи парите за подкупи и раздаде порции на своите си хора, а трябва да компенсира с пари ощетените от затварянето. Сега опорката е, че мерките са навременни, а сме първи по смъртност, защото народът е виновен. Кога социопати са имали и милиграм морал и почтеност
    Най-работещата мярка за спасяване от епидемията е да си върнем превзетата от мафията държава
    Мутри, оставки, съд и затвор!!!!!!!!!!!!!!

    Коментиран от #10, #14

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 трясъ

    4 2 Отговор
    Борисов раздава парите на своите си хора,а от другите ги краде. До първи юли.
  • 7 Медичи

    7 2 Отговор
    Бацун тотално прецака нещата. Лятото така се наплаши от протестите , че си би камшика и право в жипката....Той няма обществено доверие , затова и нямаше смисъл от мерки. Локдаун беше неизбежен. Да са живи и здрави българските лекари и сестри!
  • 8 майстор

    1 4 Отговор
    "Лекари работят на две, на три места поради ниското заплащане и това изтощава системата." Карат таксита или са строители,дограма слагат и т.н.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Hoho Boho

    6 3 Отговор
    "По думите му във всички държави, където мерките са били затегнати, те са дали резултат и броят на новозаразените е бил намален"
    Не е вярно. Защо публикува фалшиви новини?

    Това е от днес:
    "Гърция с нов антирекорд на починали от COVID-19",
    а гърците са под ключ от дълго време ...и това е резултата
    ...и в другите държави е същото

    Коментиран от #17

  • 12 Го4о

    1 2 Отговор
    Мерките вече втори ден ДАВАТ РЕЗУЛТАТ!
  • 13 Мрутрите вън!

    3 0 Отговор
    Оставка на корумпираното правителство!
  • 14 Абе

    1 2 Отговор

    До коментар #4 от "Българка":

    Готино ли е да си “жена “ ?
    По ли ти хващат вяра ?
  • 15 вопли

    0 1 Отговор
    Липсата на чалгоритъм спъва не един ака демек.
  • 16 Centurion

    5 2 Отговор
    Всичко около Ковид се преекспонира,създава се истерия и се насажда страх,с цел изместване на фокуса от същинските проблеми на деня!Корупция,шкафчета,лошо финансово състояние на държавата и Гражданите.Всичко е в следствие на провежданата политика!Хората умират не от Ковид,а защото са болни,защото няма скрининг,няма профилактика,няма качествено здравеопазване,за това сме най болни и продължителността на живота е най ниска!Тук влиза и културата на потребление,качеството на храните,постоянният стрес и притеснения за утрешният ден!Но всичко това е в резултат от провежданата политика!!! Ковид е удобно извинение за всички,за цялостният провал.сВируса разбули истината,че здравната система е на системи!!! Ужасяваща липса на кадри,техника,и лекарства.Тези комплексни проблеми са причина за смъртността а не самият вирус!!!
  • 17 Затваряне

    4 1 Отговор

    До коментар #11 от "Hoho Boho":

    С половинчатите мерки прилагани в Европа епидемията се ограничава безспорно, но временно, ако болестта не се изкорени ефекта е единствено агония огромен брой жертви, съсипана икономика и страни потънали в международни кредити. Мерките които са наистина ефективи и решават проблема са затваряне, но напълно на всичко за кратко това приложи Китай, също макар и не толкова строго Нова Зеландия и Австралия. Това са страните които са пример за справяне. Икономиката на Китай вече работи на пълни обороти, а в почети целия свят всичко тепърва потъва. За съжаление никой другаде не иска да предприеми крути мерки и да изкорени болестта, а всички искат само да управляват епидемията. Управляващи си го признават публично това навсякъде целта не е елиминиране, а контролиране на епидемията,а това е практически невъзможно за продължително време.
    С тези техните неадекватни и половинчати мерки се създава само някаква илюзия, че се опитват да правят нещо. Затваряне при което може да се ходи на работа и има работещи сектори които не са житото осигуряващи не е никакво реално затваряне. Страна която остава заразените и карантинираните в домовете им никога няма да елиминира епидемията. Страните които изграждат карантини центрове с режим на непрекъсната охрана и настаняват карантинираните в тях те се справят.
    Истината е, че епидемията носи облаги за почети всички освен за обикновените хора, които както винаги страдат и плащат за всичко.
    Управляващите правят това за да мож

    Коментиран от #19

  • 18 На майка ти

    1 0 Отговор
    Да ѝ пратиш много поздрави!
  • 19 Hoho Boho

    1 1 Отговор

    До коментар #17 от "Затваряне":

    Казваш:
    "С тези техните неадекватни и половинчати мерки се създава само някаква илюзия, че се опитват да правят нещо."

    Да речем, че съм съгласен.
    И изводът, който можем да направим е,
    че мерките са безсмислени и само скапват икономиките на държавите...

    Коментиран от #20

  • 20 Затваряне

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Hoho Boho":

    Това е безспорно, а е и една от целите очевидно. Но и да не се вземат никакви мерки в обстановка на епидемия икономиката е обречена. Агонията е за всички и с неадекватни мерки и без никакви мерки.И в двата случая се наливат помощи в не работещи икономики и се теглят кредити, които после ще изплащат всички.
  • 21 4ти Километър

    3 3 Отговор
    Що си не гледа неврологията Трайков, а се бута в нещо, от което не разбира? А сетих се, щото БАЦЕ му е казал!
  • 22 Фъзи

    2 2 Отговор
    Хората умират от други недиагностицирани заболявания.Във всички страни мерките дадоха лош резултат. Трябва да се спасяваме от глад. Ако никой не работи държавата ще фалира много скоро!Вие медиците знаете тово,но ви евсе едно колко хора ще останат на улицата!
  • 23 SSsss

    6 1 Отговор
    Кой ти е дал званието Академик като не можеш да смяташ или си на платени поръчки без да мислиш???Oбяcнeтe ми нa мeн нeгрaмoтния, кaк зa 2019гoдинa,Бългaрия c нaceлeниe 6 925 454 умрeли 105 598,a ceгa зa 2020 дo мoмeнтa 18:23 при нaceлeниe 6 880 681 имa умрeли 95 880. или Aнглия зa 2019 c нaceлeниe 66 575 226 имa умрeли 606 685,и Aнглия зa 2020 c нaceлeниe 66 957 541 дo мoмeнтa в 17:22 aнглийcкo врeмe имa умрeли 558 253..Или Гeрмaния зa 2020 при нaceлeниe 81 402 348 имa умрeли 879 959 и зa 2020 дo мoмeнтa в 18:28 при нaceлeниe 81 500 556 имa умрeли дo мoмeнтa в 18:29 805 177.Или Швeция зa 2019 имa 10 151 866 умрeли 94 945 ,a ceгa 2020 при нaceлeниe 10 228 825 дo 17:32 имa умрeли 87 542 и тaкa дo бeзкрaй.Нямa пoвишeнa cмъртнocт в нитo eднa държaвa в cвeтa.Къдe ca милиoнитe умрeли в cвeтoвeн мaщaб oт тoзи кoвид 19,мaй тoзи вируc e причинa зa нaмaлeнa cмъртнocт.В цял cвят зa 2019 c нaceлeниe 7 763 035 303 ca умрeли 60 053 019 чoвeкa a зa 2020 дo мoмeнтa бългaрcкo врeмe 19:43,при нaceлeниe 7 850 584 301 имa умрeли 55 591 952. Зaщo ни зaтвaрят тoгaвa.
  • 24 Денис

    1 0 Отговор
    Към хейтърите -бил съм на лекция на професор Трайков-рядко ерудиран специалист