Last news in Fakti

29 Ноември, 2020 18:32 5 074 12

COVID-19: Затворническа драма в Самораново

  • затвор-
  • затворник-
  • коронавирус

Липсват адекватни мерки в затворите

COVID-19: Затворническа драма  в Самораново - 1
Снимка: БГНЕС

Лишен от свобода, излежаващ 6-годишна присъда в затворническото общежитие в дупнишкото село Самораново, обявил гладна стачка, поиска думата в „Струма”, за разкаже защо е преминал към тази крайна мярка. Ето какво разказа той по телефона:

“Казвам се Камен Райчов Георгиев, на 30 години съм, от Дупница. Във вторник обявих гладна стачка. Бях докаран до тази крайност, след като ме настаниха при още 5-има мъже, изолирани с COVID-19. Аз се чувствам добре, нямам температура и се страхувам да не се заразя. Вчера /б.р. петък/ едно от момчетата се влоши и беше закарано в болница. Исках да ме пуснат при другите затворници и да не съм изолиран, но не ме пуснаха. Тогава счупих вратата на стаята и ме закопчаха с белезници, уж да се успокоя, а надзирателят започна да ме бие, докато съм с вързани ръце. Вярно, сгрешил съм пред закона и си понасям наказанието, но да ме бият като животно не съм съгласен. Елате и вижте какво става в общежитието. Остават ми още месец и половина от присъдата. Не знам дали ще оцелея при този тормоз. Признавам си, осъден съм на 6 години и половина затвор за разпространение на наркотици. Докато бях в затвора, родителите ми починаха. Няма на кого да се опра”, разказа Камен Георгиев.

Както “Струма” писа, преди няколко дни близки на лишени от свобода позвъниха на редакционния ни телефон и с тревога споделиха, че сред настанените в общежитието в Самораново има заразени с COVID-19, а всички 120 затворници ползват обща миялна и баня. Репортер на “Струма” тогава потърси отговори за ситуацията в общежитието от РЗИ – Кюстендил и Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” /ГДИН/, но такива не последваха.

Вчера от ГДИН изпратиха имейл, в който заявяват: “В затворническото общежитие от открит тип Самораново са регистрирани два случая на заразени с COVID-19 лишени от свобода. Същите са изолирани и са под наблюдение от медицинските специалисти от Медицинския център при затвора в Бобов дол. Болните получават предписаните от външни специалисти медикаменти. Същите не ползват общи помещения и санитарни възли съвместно с другите осъдени лица. Лишените от свобода незабавно са изолирани. Извършени са извънредни дезинфекционни мероприятия и са предприети необходимите противоепидемични мерки за ограничаване разпространението на вируса”.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жак Фреско

    15 3 Отговор
    Когато хората губят вяра в системата,се държат по друг начин!Исторически доказано.
  • 2 Criminal

    8 6 Отговор
    Милия той.........като чета ми идва и аз да му хвърля един бой...............
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Какво иска

    11 5 Отговор
    този мрънкьо?Издръжката на него и останалите скотове струва на данъкоплатеца по 1180 лева месечно за всеки(охрана,медицински грижи изхранване и д.р).Да се благодари,че не живее в народната република защото тогава често разходите се свеждаха до патрон за Макаров на стойност 30-40стотинки.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 хари

    6 1 Отговор
    Ако този е м а н г а л ..... БХК у р в и ще го защитят!
  • 8 А бе

    4 1 Отговор
    Няма ли помощно стопанство с гладни прасета, тая гад трови децата, и иска справедливост, ако я имаше тая справедливост,отдавна е трябвало да закусят прасетата с теб гадино, защото утре ще излезеш и ще продължиш мизерния си живот опропастявайки стотици други!
  • 9 Чепа

    1 1 Отговор
    Защо не помисли преди да влезе във затвора ами се сети че са му нарушени правата вътре.
    Това не е хотел а затвор. Когато излеш вън има голям избор . Или може би ласките в затвора са намалели, и иска килия с повече кирестенлии
  • 10 един от многото

    1 1 Отговор
    А какво правиш в "университета на живота"? Да би мирно седяло , не би чудо видяло.

    Коментиран от #12

  • 11 Жоро

    1 0 Отговор
    Свестните с в затвора а измамниците на свобода защото дават на прокурора!
    Брутално ме обраха циг банда а прокурорслата к-ва ми отказа образуване на досъдебно защото нямало престъпление те си изкали аз съм давал.
  • 12 Марто

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "един от многото":

    Аз си стоях мирно в гаража и ме обраха а властите ги оправдаха сега не вярвам на никои и нямам пари защото работех без пари честно
    Боли ме зъб зъболекара иска 500 лв. А без да работя трябва да плащам здравни вноски.