29 Ноември, 2020 20:01 9 298 20

Важна информация за коронавируса

  • пандемия-
  • коронавирус-
  • пенко шотеков

Проф. Пенко Шотеков: Той засяга централната нервна система

Важна информация за коронавируса - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Първият и най-важен симптом на COVID-19, който е свързан с нервната система, е нарушението на мириса. Това е вследствие на нарушение на първичните клетки, които са в лигавицата на носа. Повечето данни показват, че има и засягане на централната нервна система. В началото на епидемията се смяташе, че мирисът е нарушен със 7-8%, а сега се установява, че всъщност е повече от 80%. Това коментира проф. Пенко Шотеков, началник на клиника по неврологични заболявания към УМБАЛ "Свети Иван Рилски" в София, цитиран от телевизия "Евроком"

"Най-често симптомът за загуба на вкус и мирис изчезва след седмица. Главоболието при вируса се среща най-често при жените, тензионно главоболие, което хората определят като по-силно от по принцип. То се дължи на цитокини - белтъците, които се отделят от имунните клетки и по този начин те предават имунната информация, те са изключително много. Една част са провъзпалителни и антивъзпалителни, но тези цитокини дразнят мозъчните обвивки, в резултат, на което се получава това тежко главоболие. То не се повлиява на традиционните лекарства, защото инфекцията нарушава самата бариера на менингите, получава се възпаление, оток. По тази причина то не се влияе на обикновени аналгетици", допълни проф. Шотеков.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ковид

    15 7 Отговор
    Китайският вирус е най добрият в света.
  • 2 ИМА МНОГО ЛЕКАРСТВА

    20 10 Отговор
    НО НА ДЪРЖАВАТА Е ПО ИЗГОДНО ХОРАТА ДА ИЗМИРАТ. .ЗАЩОТО ЛЕЧЕНИЕТО Е СКЪПО! !

    Коментиран от #20

  • 3 БМБ

    21 6 Отговор
    Аз съм нагледен пример.Ако преди се правех на луд,сега след ковида съм реално напълно изтрещял!Чакам д-р Гълъбова да ме привика,ама не й стиска!

    Коментиран от #5

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Ти не знаеш

    19 1 Отговор

    До коментар #3 от "БМБ":

    Психиатрите са по изтрещели от пациентите.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Ерекция Кочева

    15 1 Отговор
    Не можеш ли да си подушиш стомашно чревните газове,спукана ти е работата!
    😥💀😥💀😥💀😥💀
  • 8 Hoho Boho

    14 4 Отговор
    Борисов мина тънко... удари го само в главата

    Коментиран от #13

  • 9 Науката

    8 6 Отговор
    Ако 3/4 от светът беше образован нямаше да търпи синджира на шията!Силата на измамниците е хората да са необразовани!! Един канибал от Африка ако бъде отгледан в Турция като порасне ще бие жена си......в Италия ще е католик.....в секта примерно яхова ще е сляп мозък до края на живота си и така докато старата система не бъде заличена....!
  • 10 ДОКТОРЕ. ДОКТОРЕ. .

    6 1 Отговор
    КОГА ЗА ПОСЛЕДНО СИ БИЛ ПРИ ДОКТОРА?
  • 11 hmhmhm

    7 0 Отговор
    Еееееееей , докторе - кажете на хората , че се губи мириса , МИРИСАААА! И утре кажете и за температурата , недейте всичко наведнъж ...
  • 12 волен сидеров

    4 0 Отговор
    АНТОНИЯ -НОВАТА БРОЙКА НА ШЕФА ,ТИ СИ ГЛАДНО ОЩЕ ,ПИШИ СИ ЗА МАКАРОНАТА ,НЯМА ЛОШО,ДАНО СЕ НАЕДЕШ ПО РАНО
  • 13 Отворко

    2 1 Отговор

    До коментар #8 от "Hoho Boho":

    Прав си.Точно затова му няма НИЩО.НЯМА НИЩО .НЯМА НИЩО...

    Коментиран от #14

  • 14 Hoho Boho

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "Отворко":

    В главата ли? :))
  • 15 ккетп

    6 0 Отговор
    Вместо да ни обяснявате, кое заради какво е - хванете го излекувайте за 2-3 дена като грип! Другите философии си ги запазете - хората не ги интересува какво заради кое е, а ги интересува как да оцелеят и да се доверят на медиците! Така че измислете лек евтин и ефикасен и да е масов! Айде успех!
  • 16 hmhmhm

    4 1 Отговор
    Аз пък не съм съгласен да вкуса и обонянието се губи защото вируса атакува клетки в устната и носната кухина но според мен той не атакува нервни клетки защото неговия интерес е да се размножава и да направи вирусни частици а както знаем нервните клетки са високо специализирирани и те трудно се размножават т.е техните ензими и белтъци за възпроизвеждане са малко. Целта на вируса е да направи много наброй вирусни частици тези частици няма как да се направят във високо специализирани клетки като нервните. По скоро се възпроизвежда в епителни клетки и поради тяхното възпаление не може да се усеща вкус и мирис. Това е мое мнение и не ангажирам никой с него.
  • 17 Петко

    2 1 Отговор
    Вчера ми се обади приятел с грипоподобни симптоми .Поради това, че последните са около седмица и са се задьлбочили той повикал линейка кьм 17.00! Бях учуден че в 21.30 не бяха посетени от екип на бьрза помощ. Позвьних в Пирогов, там ми отговориха,че при тях е ад! Позвьних в Токуда, оттам любезно ми казаха ,че не могат да изпратят линейка и ако може пациента да сё привижи сам. Прегледа струвал 75 лева,допьлнително сё заплащат снимките и ако се наложат други изследвания! Вьпроса е в тази ситуация спешността не се ли поема от дьржавата! Извода е че казаното от управляващите льжат безоглядно!
  • 18 хахаха

    0 0 Отговор
    Най-честите симптоми при синузит са главоболие, болка и тежест около очите и скулите. Главоболието и лицевата болка се засилват обикновено при навеждане и завъртане на главата, както и в следобедните часове. Освен тези симптоми при остър синузит може да има и висока температура, втрисане, чувство за обща отпадналост и неразположение, хрема, запушен нос, поради набъбване на носната лигавица, зачервено гърло, стичане на секрети от носа към фаринкса (гърлото), кашлица, мускулни и ставни болки, оток около или под очите и сенки около очите. По-редки симптоми са увеличени шийни лимфни възли, лош дъх в устата, хъркане, липса на апетит, нарушено обоняние, заглъхване на ушите.
  • 19 ХРЕМА

    1 0 Отговор
    ЧЕ ТЯ ОБИКНОВЕННАТА ХРЕМА НАРУШАВА МИРИСА КОМЕДЕАНТИ,ВСЕКИ ЧОВЕК С ЕЛЕМЕНТАРНИ МЕДИЦИНСКИ ПОЗНАНИЯ ВИЖДА КАК ЛЪЖЕТЕ ЗА СИМПТОМИТЕ!
  • 20 чети и мисли

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "ИМА МНОГО ЛЕКАРСТВА":

    Да така е, егоистичното мислене на Бойко Борисов, "колко да измрат" 50- до 75 % от пенсионерите ,които струват много пари , за "Държавния машинист ", това е спестяване на бюджетни средства!