Last news in Fakti

30 Ноември, 2020 19:50 3 114 25

Рязък скок на смъртността в България след 40-та седмица на 2020 г.

  • covid-19-
  • коронавирус-
  • мерки-
  • смъртност

Очаква се стойността да се повиши до края на годината

Рязък скок на смъртността в България след 40-та седмица на 2020 г. - 1
Снимка: БГНЕС

Общата смъртност в страната е започнала да нараства спрямо предходната година още от края на юни. Оттогава се повишава променливо, а от няколко седмици – от 40-та седмица насам има рязко нарастване на общата смъртност.

Това съобщи пред БНР Магдалена Костова, оглавяваща Дирекция „Демографска и социална статистика“ в Националния статистически институт (НСИ).

„За да достигнем през 46-та седмица 3 800 случая на починали лица в страната, което е безпрецедентно число за последните пет години“, обясни Костова. Коефициентите са по-добър начин за измерване на явленията спрямо абсолютните бройки, уточни тя. През въпросната 46-та седмица този коефициент е бил 30 на хиляда, или 30 починали на всеки хиляда души. За сравнение общият коефициент на смъртност за 2019 година е бил 15.5 промила.

Очаква се стойността да се повиши до края на годината. „За 2020 година нашите прогнози са, че ще има между 120 и 125 хиляди починали лица в страната. Миналата година са били 108 хиляди", каза още тя и добави, че все още НСИ не разполага с обобщени данни за причините за смъртността. "Процесът на отчитане е сложен и архаичен, минава през хартиено кодиране на известията за смърт от РЗИ, които сега са доста натоварени, затова данните ще бъдат ясни едва догодина. Тогава ще може да се направи анализ за това точно от какво са умрели тези лица през годината“, посочи Магдалена Костова.

"През последните десет години броят на починалите лица се движи между 105 000 и 108 000 годишно. Смъртността в България е висока. Сред причините са застаряващото население, малкото раждания, емиграцията, която допълнително разрушава възрастовата структура на страната", отбеляза Костова.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пазете се българи

    23 4 Отговор
    Сам човек ако не се пази, никой няма да го опази от бялата мафия.

    Коментиран от #5

  • 2 Слава

    2 3 Отговор
    на Създателя.
  • 3 zeus

    26 5 Отговор
    Нормално, всички без КОВИД умират на стълбите на болницата без да ги приемат.
  • 4 Ерекция Кочева

    6 10 Отговор
    Играта с цифри не се връзва с данните,ама карай!То вече и нивото на матряла е под критичният минимум.
    🐷🐵🐷🐵🐷🐵🐷

    Коментиран от #22

  • 5 фгх

    7 6 Отговор

    До коментар #1 от "Пазете се българи":

    Ти ще си първия който ще звъни на 112, за бърза помощ, защото нямаш осигуровки и в спешното не могат да ти откажат!

    Коментиран от #10, #11

  • 6 Аззззз

    6 4 Отговор
    Да , всичко което го кажат по радиото и телевизията е точно така , не трябва да се съмняваме хич .
    А раждаемостта е отбелязала ръст , вече не се раждат само циганета .
  • 7 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    17 0 Отговор
    ХОРА БРАТЯ СЕСТРИ
    ЗДРАВЕТО Е НАЙ ГОЛЯМОТО богатсво
    най стойностни неща са семейството децата
  • 8 Не болници. а мъртвилници

    11 6 Отговор
    Не доктори, а касапи.

    Коментиран от #12, #25

  • 9 Hoho Boho

    13 2 Отговор
    "Очаква се стойността да се повиши до края на годината"
    Естествено, че ще се повиши. Нали гробарите взимат МЕРКИ в тази насока..
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Е тая лъже като за световно!

    3 7 Отговор
    Повече от 110-112к няма как да станат, та ако ще целия декември да има пик...
  • 14 фгх

    10 3 Отговор

    До коментар #11 от "д г д":

    Дам, а ти си представител на средностатистическия българин, не уважаващ никого, никоя професия, никой не е авторитет за теб, всички са измекяри и по-големи балъци от теб. За теб няма господ, ти вярваш в конспирацията ковид-19, ти самия си най-голения тарикат, за теб законите не важат, за теб няма червен светофар, всички са зелени, да откраднеш от общото не е кражба, да ви напомня на някой този тип?
    Колко станаха процентите, 90 ли?
    Ти си най-великия, всички други са глупаци, ти си най-най!
    .............
    Преброй точките!
  • 15 Просто

    11 0 Отговор
    Най-после се сетиха да видят очевидното
    Управляващите лъжат за размера на проблема.Всичко е тотално трагично. Тестове не се правя и то умишлено. Заразените са в пъти повече. Болните са оставени, ако го преживеят, преживеят. Ако се усложнят и случайно имат късмета изобщо да стигнат до медицинска помощ може и да бъдат тествани и да влезнат в бройките на статистиката с ковид. Инак са просто починали.
    Общата смъртност от всичко за 44 седмица е 30% повече отколко е била през последните 5 години за тази седмица това са 600 човека повече. За 45 седмица е 40% по-голяма т.е са починали с 1000 човека в повече спрямо предходните 5 години. За 46 седмица увеличението е повече от 80% това са около 1750 повече починали спрямо тези през предходните 5 години. А 47 седмица може би увеличеното ще бъде 100%.
    Честит законен геноцид на всички
  • 16 Георги Илиев Митев

    3 1 Отговор
    Пенсионерска жалба : Рано станах отзарана коридор зелен да хвана. Тез зелени коридори кой ли така ни ги стори ? С коридорите зелени пак настанаха промени. Тез управници игриви ги превьрнаха в сиви. Автор: Георги Илиев Митев. Потьрпевш от милицията, военните, полицията, медиците, институции и граждани. Трето поколение репресиран. Град София (2020).
  • 17 Маскираният певец

    1 1 Отговор
    Мрете бе кърлежи.
  • 18 Кокорчо🙄

    3 2 Отговор
    Ами продължавайте с хубавите новини, та хората да се успокоят и по лесно и бързо да мрът, от сутрин до вечер ковид та ковид взеха вече по улиците и стълбите да мрът щот всички алчни за пари и полата ли пишат на прсзия ковид та ковид
  • 19 Гост

    5 3 Отговор
    Къде е онзи трол, който всеки ден ни обяснява, че смъртността била същата и всичко е измислица. Дори ни праща да проверяваме в НСИ. Ето директорът на дирекцията в НСИ ни го каза. Не е нужно да проверяваме.

    Коментиран от #23

  • 20 Бари

    3 2 Отговор
    До ден днешен са умряли , Бог да ги прости , 96хиляди души в България . При положение че дневно в Бг. почиват средно около 280 души , за станат 125 000 ... смъртността трябва да скочи на 1 000 души дневно . Което няма как стане !!! Алооо , що за манипулации !?

    Коментиран от #21

  • 21 Просто

    3 1 Отговор

    До коментар #20 от "Бари":

    Въпроса е в това, че в последните седмици не почиват 280-290 средно дневно както е било последните години, а почиват много повече. За седмицата 46 от годината (от 9.11 до 15.11) средната дневна смъртност е 550
  • 22 Само питам

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Ерекция Кочева":

    А раждат ли се повече деца или Ковид-а и тука се намеси?
  • 23 Ха ха

    1 1 Отговор

    До коментар #19 от "Гост":

    Време беше и директора на НСИ да го включат в играта.Вече и той е на първа линия.Очакваме рекорди .
  • 24 Д-р Менгеле

    1 3 Отговор
    Намерете Мангъра и го обесете публично на стадиона! Бандата на Боко - на дръвника!
  • 25 Джангър Джендем Джендъров

    0 1 Отговор

    До коментар #8 от "Не болници. а мъртвилници":

    За 'кво са ти виновни лекарите? Като не спазвате мерки, не носите маски, шляете се по моловете, събирате се с приятели и т.н . Какво очаквахте, че Ковид-19 е лъжа? Знам 2 сигурни неща в този живот. Първото е, че за ВСИЧКО което прави в живота, човек ПЛАЩА. Второто е, неизбежната смърт. Всичко останало е....ай, да не казвам.