Last news in Fakti

30 Ноември, 2020 19:46 1 795 16

Аркади Шарков: Обещанието на управляващите за ваксината иска да отпусне напрежението

  • ваксина-
  • коронавирус-
  • covid-19

Намаляване на ДДС върху лекарствата е добро решение в коронакризата

Аркади Шарков: Обещанието на управляващите за ваксината иска да отпусне напрежението - 1
Снимка: Shutterstock

Намаляване на ДДС върху лекарствата е добро решение в коронакризата, посочи пред БНР здравният експерт Аркади Шарков. Коментарът е по повод предложението на ГЕРБ за освобождаване на антиковид ваксините от ДДС. Според него, тъй като държавата е обещала да поеме разходите за ваксините, евентуално ДДС би се върнало отново в хазната на страната ни, тоест, „данъкът ще се прибере от единия в другия джоб“. Освен това, предложението на управляващите е обвързано и с административно улеснение предвид излизането на Великобритания от ЕС и ситуирането на фирмата, от която ще се купуват ваксините, на територията на Острова.

Шарков припомни, че препоръката на Европейската комисия за нулево ДДС за ваксините цели по-бързо придобиване и по-ниска стойност:

„По отношение на лекарствените средства двете големи асоциации на производителите на оригинални и на генерични медикаменти и ЕК излязоха с препоръки за регулацията на продуктите - ценова и от административна тежест. Преди пандемията голяма част от активните вещества се произвеждаха в Китай и много компании преместиха производствата си в други държави или ги върнаха в Европа. Това повишава цената на единица продукт, което означава, че може да се очаква увеличаване на цената на част от лекарствата. Затова препоръчаха част от регулаторните мерки да бъдат облекчени. Въпросът е дали нашият парламент ще гласува тези препоръки“.

В предаването „Нещо повече“ здравният експерт допълни:

„На 21-ви декември никой не знае какво ще се случи, затова има нужда от един клапан, който да отпуши напрежението. В случая този клапан е обещаната ваксина. Правителството е притиснато от няколко страни - има повишаване на смъртността и влизаме в сериозна рецесия. Затова все някъде трябва да намери възможност да изглежда добре пред гражданите, колкото и хумористично да звучи това. Такъв популизъм е краткотраен, трябват по-дългосрочни мерки“.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 фрг

    11 1 Отговор
    Обещанието е обещание само, като "тате каза че ще ми купи колело, ама друг път".
  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 1 Отговор
    ГЕРБ продължават сериала с лъжите
    как не ги е срам БОРИСОВ засрами се
  • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 1 Отговор
    обещания обещания носиренето е с пари
  • 4 Охо Бохо

    8 1 Отговор
    И как ще отпусне напрежението като допълнително нагнетява страх с неизпробвана ваксина? Не вярвам да има много смелчаци.
  • 5 Hoho Boho

    3 1 Отговор
    „На 21-ви декември никой не знае какво ще се случи..."

    Експерковците от щаба прилагат мерки без да знаят какво ще се случи.
    После ще си слагаме ваксина за да видим какво ще стане.
    :)
  • 6 Руски падовем Мъжкар

    1 5 Отговор
    Руската ваксина е за прасета тя не е минала опити със хора а само със пРасета,Не напразно Путин Чака Американската Все пак друхо си е да е сигурно

    Коментиран от #11

  • 7 Лапащият Руснак

    0 4 Отговор
    Путин каза Файзер руският спутник не става
  • 8 Пасивната Руска сила

    0 3 Отговор
    Американците с Пушката на пред Руснаците С дупето на зад

    Коментиран от #9, #13

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 не съм мишка

    3 1 Отговор
    Щом обещанието е от тулупите , това ме напряга , не ме успокоява.
  • 11 Centurion

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "Руски падовем Мъжкар":

    Човече,не пиши глупости.Нищо не се сигурно в Тези ваксини.А да подценяваш Руската микробиология значи ,че не си на ясно с нищо.Огромни научни екипи,правят всякакви бъркочи,и са майстори.Значи от десетилетия са направили унгвент с които ако си намажа,ръката и се здрависаме,теб след 24 ч те няма.Аз вземам неутрализатор и си продължавам по пътя. Та значи тези екипи не могат да създадат ваксина за тази Китайска кашлица,така ли??.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Гост

    3 1 Отговор
    Един умен каза.... Ваксина няма.. Или има но ще пострадат поколения на пред... Ковид не е опасен... Опасен е климата който рушим... Замърсява е, вода, храна, въздух... Антарктида се топи. Океаните се покачват... Изсичат се горите... Защо не казват колко хора умират от глад,,, колко умират от катастрофи, от разни болести... Аз ви казвам. Събудете се... Конспирацията е пред очите ви... Бойко ни е продал днк... Ква ваксина,, бе хора... Как ваксината ще ви спаси... Ваксината е геноинжинерство на психично болния
    Гейтс... Ваксина срещу какво... Пневмонит от биологични и химични свойства..... И кво... Ами яко ще се мре... Събудете се..

    Коментиран от #16

  • 15 Тиквун се натиска първи да изпробва....

    1 1 Отговор
    Най съмнителната ваксина на туземците от неговото царство,царство -господарство...Ако мишките шават след инвазията ще получи опрощаване на бандитското си престъпно минало ,настояще и бъдеще...
  • 16 Бързо

    1 1 Отговор

    До коментар #14 от "Гост":

    на 112 да те взимат, че не си добре, пич.