Last news in Fakti

1 Декември, 2020 11:24 1 949 37

Ген. Мутафчийски: ВМА е еталон в здравеопазването

  • венцислав мутафчийски-
  • мерки-
  • коронавирус

ВМА отбелязва 129 години от създаването си

Ген. Мутафчийски: ВМА е еталон в здравеопазването - 1
Снимка: БГНЕС

ВМА отбелязва 129 години от създаването си. По този повод началникът ѝ ген.-майор Венцислав Мутафчийски поздрави колегите си с публикация във Facebook.

ВМА е еталон в здравеопазването и определя модата в медицинската наука в България. Доказахме и го в настоящата ситуация, въвеждайки най-иновативните терапии за лечение на коронавирусната инфекция. Но всички тези успехи нямаше да бъдат факт без нашите лекари, сестри и санитари, превърнали се в опората и авторитетите, от които хората имат нужда и търсят надежда, пише Мутафчийски.

Макар и белязана от COVID-19 и всички перипетии и ограничения, произлизащи от тази пандемия, през годината успяхме да затвърдим стабилните финансови позиции на ВМА, продължихме с технологичното обновление и модернизация на всички военни болници, както и с подобряването на битовите условия в редица клиники. Запазихме и развихме кадровия потенциал на Академията, успешно продължаваме изпълнението и на друга стратегическа за военномедицинската служба цел – обучението на нашите курсанти, бъдещите военни лекари, добавя той.

Ето и пълния текст на публикацията на ген. Мутафчийски:

Военномедицинска академия (ВМА) е институция от национално значение, с ясни визия, цели и отговорности. ВМА е кауза на съмишленици, които вече 129 години следват традициите и заветите на нейните основатели, а именно „да е образец във всяко отношение”. Тази мисъл за образцово справяне с поставените задачи не престава да съпътства историята на Академията от създаването ѝ до днес.

„Ако днес изглеждаме големи, то е защото стоим на раменете на нашите предци, които са титани!” е мотото на поколения военни медици. Именно приемствеността и почитта към доайените на военната медицина, положили основите на редица диагностично-лечебни методи и звена, е една от първопричините за днешните успехи на ВМА.

Началото на тази 129-а година с нищо не обещаваше такива бурни месеци на изпитания на личностните и на професионалните качества, на готовността за взаимопомощ – не само между медиците, но и между самите хора. Светът, България и в частност ВМА влязоха във война с невидим враг – дълга, тежка, изпълнена с много неизвестни, с много трудности и за съжаление с много жертви, война, която се оказа стрес тест за силите и издръжливостта на всички нас.
Макар и белязана от COVID-19 и всички перипетии и ограничения, произлизащи от тази пандемия, през годината успяхме да затвърдим стабилните финансови позиции на ВМА, продължихме с технологичното обновление и модернизация на всички военни болници, както и с подобряването на битовите условия в редица клиники. Запазихме и развихме кадровия потенциал на Академията, успешно продължаваме изпълнението и на друга стратегическа за военномедицинската служба цел – обучението на нашите курсанти, бъдещите военни лекари.

ВМА е еталон в здравеопазването и определя модата в медицинската наука в България. Доказахме и го в настоящата ситуация, въвеждайки най-иновативните терапии за лечение на коронавирусната инфекция. Но всички тези успехи нямаше да бъдат факт без нашите лекари, сестри и санитари, превърнали се в опората и авторитетите, от които хората имат нужда и търсят надежда.

Като началник на ВМА съм изключително горд, че в тези времена на безпрецедентни изпитания, колеги, успяхме да останем единни и заедно, изпълнявайки отдадено нашия дълг и призвание спрямо нашите пациенти. Екипите във всички военни болници в страната, затвърдиха високия си професионализъм и експертиза, като показаха, че не се свенят да влязат във всяка битка. Благодаря ви, че останахте твърдо зад каузата ВМА, благодаря ви, че поддържате жив духа на нашите предци и че сте достойни наследници на основоположниците на тази кауза.

Думата „пандемия” бе определена за дума на 2020 година в световен мащаб. За нас, за ВМА тази дума е „екипност”, „сплотеност”. Въпреки умората, въпреки напрежението и „изненадите“ на вируса, ВМА и целият ѝ колектив за пореден път са образцовият пример. Пример за отговорност, ангажираност, дисциплина, хуманност и човечност.

Наши съмишленици в битката за човешкия живот се оказаха и изправилите се на първа линия доброволци. Стотици се отзоваха, включително и в момента, и подкрепиха нашите екипи, които работят без почивка повече от 10 месеца. Благодарим за всяка подадена ръка, за нас тази помощ е безценна.

Признателност и към българските военнослужещи – посланици на здравето, които продължават да са наша опора в ежедневната ни дейност и които, дарявавайки безвъзмездно кръв, а сега и реконвалесцентна плазма, са помогнали на стотици наши сънародници да живеят.

Още веднъж - честит празник, колеги! Бъдете здрави и горди със своето призвание и с морала, който проявявате!

ГЕНЕРАЛ-МАЙОР ПРОФ. Д-Р ВЕНЦИСЛАВ МУТАФЧИЙСКИ, д.м.н., FACS
НАЧАЛНИК НА ВМА


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ангелинка

    11 58 Отговор
    Този човек е светец! Заедно с НОЩ и правителството спасиха милиони български животи! Поклон пред вас!

    Коментиран от #3, #20

  • 2 един от многото

    28 7 Отговор
    ВМА , ООД ли е?
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    7 4 Отговор
    Еталон в здравеопазванито е Деси санитарката от Лом защото си гледа работата и аз много я обичам и затова ще я водя на почивка по КОЛЕДАТА
  • 5 Сега

    7 6 Отговор
    цялото племе ще се юрне натам.

    Коментиран от #16

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Е как не

    20 9 Отговор
    То като няма друг еталон Мутафчииски е еталон за България. А и тия пари където ги зимате. С годините повечето къдърни лекари емигрираха. Остана еталонът.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Кажи

    27 7 Отговор
    бюджета , бе ! Каже медицинската апаратура за какви стотици милиони е и кой я внася ? Кажи и какви субекти церите , а читавите данъкоплатци , на чийто гръб е лукса , мрът по стълбите на клиниките , в стаи без отопление , падат по пътищата или докато дни наред чакат линейка в някое селце ! Еталон бил ? Позор !
  • 10 Кяр и берекет

    21 7 Отговор
    А цялата ви "Здравна система" е еталон за здраве-погазването!
  • 11 Така е

    15 7 Отговор
    Хората се хвалят с онкохематологии, генетики, биотехнологии, нашите с военната си болница.
    Да живей прогреса...
  • 12 БАЙ Х@Й

    20 7 Отговор
    Ало, еталонЯ, как извади 400'000 за Англия бе! Че и ние да знаем !
  • 13 Venturа

    8 7 Отговор
    Е, не съм на мнението за "еталон" и то от предишни години.
  • 14 Браво

    14 11 Отговор
    Доволни ли сте от развитието на нещата? ‘’Благодарете се’’ на тези които половин година не повярваха, че има такава опасна болест и горяха маски на жълтите павета и чучела на тези които налагаха маските, водени от тримата глупаци и доцента тъпанар! А те сега да се кефят на затворените им ресторанти, молове, фитнеси и театри които си ги самозатвориха по собствено желание горейки маски публично и подлъгвайки и без това най-неграмотният народ на планетата, че всичко е конспирация и не могат да се заразят от несъществуващ вирус! Те невярващите в нищо си го предават по родословното дърво неверието и техните деди така разпънаха Божият син на кръст, но като лепнат вируса и набързо стават вярващи, а най-много вярват точно преди смъртта си!

    Коментиран от #15, #25

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 един от многото

    12 5 Отговор

    До коментар #5 от "Сега":

    Нямат абсолютно никакъв шанс , там е само за богопомазаните.
  • 17 Българин

    8 6 Отговор
    Не се учудвам, че я мисли за еталон, Мутафа тази година изобщо не е стъпвал във ВМА - редува Халкидики с Нова ТВ. Ако го закарам в тоалетните на поликлиниката на ВМА и го попитам къде искаш да си - тук или да чукаш камъни в Белене, със сигурност ще избере Белене. За котките и плъховете, които необезпокоявано щъкат из ковидотделението да не говорим.
  • 18 ГОРСКИ

    9 4 Отговор
    Еталон но за богатите а обикновеният Българин през крив макарон!!!!
  • 19 Мнение

    12 6 Отговор
    Вип-болници за властта,а за хората внасяли осигуровки стълбищата! И плашането за яко мрене. Толкова му е капацитета. Вместо за 20 години да се създадат и поддържат болници на средно ниво във всеки областен град се създават еталони. А иначе солидарно издържаме здрсвеопазването
  • 20 Съгласен съм

    7 13 Отговор

    До коментар #1 от "Ангелинка":

    Това е достоен човек, който платените драскачи се опитват да компрометират. Пример - Бенатова, която “правеше компания” на мутрите срещу заплащане.
  • 21 Тодоров

    14 7 Отговор
    Този е толкова влюбен в себе се, че чак се рувнува. ВМА за кого е еталон ? Естествено - за миропомазаната ни политическа класа, която сами си избрахме с викове и палци "горе" и "долу". Този "спасител" на нацията да вземе да се разходи из страната и особено по-малките градчета и да види каква е МИЗЕРИЯ в болничните заведения. Това е нашето здравеопазване - ПЪЛНА МИЗЕРИЯ.
  • 22 вма

    5 7 Отговор
    Но ти не си на ниво, защото си подметка на Боко Тиквата....
  • 23 оз от БНА

    5 4 Отговор
    А бе щом това Годжи се афишира ,като ...."генерал" а не ,като ...ДОКТОР-ЛЕКАР,че и ..."ПРОФЕСОР"...смятайте КОЛКО Е ТАКЪВ,колкото е и ..."генерал" ....толкова,колкото Шефа Му -Боко е ..."доктор на маркучните науки" ...най-резултатният футболист-нападател...каратист... тенесист ...политик от Евро ниво и успешен Мин.Председател на България .

    Коментиран от #26

  • 24 chi

    4 4 Отговор
    Цялото здравеопазване е калпаво...
  • 25 Аааааа

    3 3 Отговор

    До коментар #14 от "Браво":

    Страх лозе брани.
    Неможе всички да сме г@золизници като тебе.
  • 26 И накря

    5 4 Отговор

    До коментар #23 от "оз от БНА":

    .......Едно голямо НИЩО.
  • 27 Васил

    1 3 Отговор
    В 2020 само една болница срам за такава изостанала държава като нашата
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Next

    3 1 Отговор
    Бря, ама този съ появи бе, остава и разбойко да се покаже.
  • 30 Горан

    2 1 Отговор
    Мутафчийски ти си срам за лекарското съсловие, готов си да продадеш и майка си за няколко сребърника
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Не мисля.

    3 0 Отговор
    Един път ми се наложи да потърся лекарска помощ,след като двадесет години се осигурявам .В еталона болница ме посрещна доктор Храбър Маринов,който ме размотава като циркаджийска мечка за пари.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 дядоЯго

    2 0 Отговор
    ВМА НЕ еталон . Не лекар,не генерал а клоун !
  • 36 Немаскираният

    1 0 Отговор
    Немаскираният Евец: Тъй наречената - Болница на богатите (ВМА) не може да е никакъв еталон. Познавам богат старец с пари който не можа да се дореди за лечение срущу пари. Нужни са още и връзки....
  • 37 Ники

    1 0 Отговор
    2 пъти съм бил във ВМА ... няма такава скапана болница !!! Мизерия .. нахален персонал ... никаква информация Неясен статут Военна ама пък и за граждани ... Огромен паркинг за персонала ... 0 места за паркиране на клиенти в близост до Болницата !!! Евала ЕТАЛОН !!