Last news in Fakti

2 Декември, 2020 15:10 1 459 10

Финансират медиците на първа линия с нови 182 мн. лв. от европрограми

  • медици-
  • първа линия-
  • здравеопазване-
  • коронавирус

Допълнителният ресурс ще осигури възможност 23 000 здравни работници да получават предвидените допълнителни 1000 лв. месечно над основните им възнаграждения

Финансират медиците на първа линия с нови 182 мн. лв. от европрограми - 1
Снимка: БГНЕС

Правителството даде съгласие Управляващият орган на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" 2014-2020 да сключва договори за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ в размер на до 8,01% над определения ѝ бюджет във връзка с мерки в подкрепа на борбата с разпространението на COVID-19.

По този начин ще се осигурят 182 млн. лв., с които ще се обезпечат плащанията от Министерство на здравеопазването към медиците на първа линия, изплащането на компенсациите за заетите в неплатен отпуск от затворените икономически сектори със заповед на държавен орган, както и сключването на договори с общините за предоставяне на патронажна грижа за най-уязвимите лица.

Допълнителният ресурс ще осигури възможност 23 000 здравни работници да получават предвидените допълнителни 1000 лв. месечно над основните им възнаграждения.

Със средствата общините ще могат да продължат да предоставят патронажна грижи за възрастни хора и лица с увреждания чрез услуги в домашна среда, както и ще се осигури допълнително финансиране с цел подкрепа на общините за приспособяване на делегираните от държавата социални услуги спрямо безпрецедентните предизвикателства, свързани с разпространението на COVID-19.

С допълнителните средства ще се подкрепят и работодателите с цел запазване заетостта на служителите в секторите, в които стопанската дейност е временно преустановена заради наложените от държавата противоепидемични мерки.

Наддоговорените средства ще бъдат компенсирани от предстоящо допълнително финансиране от механизма REACT-EU за ОПРЧР 2014-2020.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мафия. Долу мафията

    3 1 Отговор
    И в бели престилки и бели якички...
  • 2 БАЙ Х@Й

    3 0 Отговор
    23'000х1'000х12 = ???
  • 3 2loop

    2 0 Отговор
    После боко се хвали че оъ неговия джоб ги извадил ***вата
  • 4 Перо

    3 0 Отговор
    Лъжите на тиквоча нямат край! Той не може да осигури на медиците,в държавните болници,отдавна заработените пари и бави заплатите,щял да плаща пари по евро-програми.

    Коментиран от #6

  • 5 Матей

    1 0 Отговор
    бОКО ОТНОВО СЕ РЕП.ЧИза вакса,бърза,трескаво се бърза да се на-хенд-рят ваксините на раята,ангажимент е поел,пари се е дало,както казва бай Ганьо,20 милиона вакса,ей, не е шега,сериозна организация трябва да се създаде,за да мине всичко гладко и по ноти.Без оглед от последствията,,с някаква скапана ваксина,изфабрикувана от ден до пладне и одобрена по спешност от СЗО,КОЕТО Е ЕДНА ФАШИСТКА ЗДРАВНА ОРГАНИЗАЦИЯ. И как я мислят тая,да ни врън-кат на главите и да ни подкарат под конвой към здравните служби ли,където ни чака доктор менгеле с наточена спринцовка и съдържание от неизвестна субстанция???
  • 6 РЕДОВИ БГ лекар

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Перо":

    Само тъпанарите от 2-ра,3-та и N-та линия не проумяха,че ги пързулкат,като ги лишават от бонусите на всякакви чиновници от РЗИ, джипита и други нахлебници!!Ало,кардиолози,невролози,хирурзи,гинеколози,онколози и всякакви ...лози!! Къде сте?? Защо не поставите тези въпроси на Министъра и Директорите на болници?? Защо мълчите?? Срам!!
  • 7 Васил

    0 1 Отговор
    Да финансираш касапи в бели престилки дето оставят народа да мре по стълбите това не е ли извратено?
  • 8 РАДЕЕЕВ

    1 0 Отговор
    А ТЕ МЕДИЦИТЕ ЩЕ ГИ ПОЛУЧАТ ЛИ ИЛИ ПАК ЩЕ ИДАТ В ЧЕКМЕЖЕТАТА НА МУТРАТА ДЕТО ДАДЕ 300 МИЛИОНА ЗА ВАКСИНА А ТЯ СТРУВАЛА ЦИФРОМ И СЛОВОМ 50 СТОТИНКИ ДОЗАТА !
  • 9 БОКО ЛЪЖЕЦА

    0 0 Отговор
    Бoйкo Бoриcoв
    Лидeрът нa ГEРБ oбяcнявa кaквo щe бъдe пoвeдeниeтo нa пaртиятa, cлeд кaтo cпeчeлят избoритe:
    Нямa дa вoдим вoйнa и рeвaншизъм, a щe бъдeм c мeкия кинжaл..... САМО ЩЕ КРАДЕМ ПАРИТЕ !
  • 10 БОКО КРАДЕЦА

    1 0 Отговор
    КОГА БОЙКО КРАДЕЦА ЩЕ ВЪРНЕ ПАРИТЕ КОИТО ОТКРАДНА С ДЯНКОВ ОТ ЗДРАВНАТА КАСА -- 1,5 МЛРД. ЛЕВА НАРОДНА ПАРА ? ВЪРНИ ПАРИТЕ ПРЕСТЪПНА МУТРО !