Last news in Fakti

3 Декември, 2020 15:51 2 142 23

Доц. Чорбанов: Регулациите при ваксините са най-стриктни, това не е кисело мляко

  • андрей чорбанов-
  • ваксина-
  • мерки

Предстоят много процедури, нещата не са толкова лесни

Доц. Чорбанов: Регулациите при ваксините са най-стриктни, това не е кисело мляко - 1
Снимка: БГНЕС

„Необходимо е по-подробно информиране на обществото за ваксините. Дали ваксината ще бъде стандартно регистрирана, или ще е експериментален продукт. Този важен момент не се коментира. Не се коментира и какви национални норми на регулация ще има. Ваксината е най-сложният лекарствен продукт, защото се използва на здрави хора, не се използва за лекуване. Регулациите са най-стриктни... Това, че Министерският съвет или Народното събрание са решили, че ще има ваксинация, не значи нищо, защото е необходимо одобряване от Националната агенция за лекарствата. Това не са внесени масло или кисело мляко. Има доста въпроси, които трябва бъдат официално коментирани“, заяви пред БНР доц. Андрей Чорбанов, директор на департамент „Имунология“ в Института по микробиология на БАН.

По думите му експертите по ваксините са малко в нашата страна и би трябвало всички те ясно и еднозначно да информират обществото за всички плюсове и минуси.

„С ваксините са възможни изненади по много причини. Това е съвсем нов продукт... Преди да бъдат регистрирани които и да било ваксини, да не правим планове как ще започнем веднага ваксинацията“.

В предаването „12+3“ доц. Чорбанов допълни:

„Няма научен отговор колко дълъг е имунитетът. Има редки случаи на повторно заразяване. Не е ясно дали ваксината може да осигури дълъг имунитет. Друг въпрос е кой ще бъде ваксиниран. Принципно нещо е - имунизацията на хора, които до този момент не са се срещали с инфекцията. Ако голям процент от населението се е срещал с патогена, ваксинацията е безсмислена. Но в ситуация на пандемия въпросът е какъв ще бъде ефектът, когато се ваксинира позитивен човек“.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 14 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тигър си

    41 1 Отговор
    Само така, няма да им клякаш на всички продажни изроди, плямпащи по цял ден лъжи !
  • 2 ха ха ха

    32 0 Отговор
    Правилно, че не е ... затова ще чакам да минат 10 г. и чак тогава мога и да рискувам с тая ваксина, че засега е само експериментална, а никой не е виждал резултати, анализи и заключения за нея!

    Мушенгяр!
  • 3 БАЙ Х@Й

    33 1 Отговор
    Нормалните ваксини се съхраняват при температури около 0°С, кое налага -70°С ? А защо не -40, -50 ?
  • 4 Хайде

    15 1 Отговор
    да не се обиждаме на мляко.
  • 5 Тиквеник

    6 17 Отговор
    Тиквеник е този щом подценява българското кисело мляко.

    Коментиран от #11

  • 6 Centurion

    22 0 Отговор
    Да,дано си прав Професоре,и дано не ги стъпчат тези регулации ,в името на парите и на пъклените си планове!??
  • 7 БАЙ Х@Й

    21 0 Отговор
    Как би постъпил ЕС с производител на ютии който не иска да дава гаранция за изделието си ?
  • 8 Ковидов

    16 3 Отговор
    абсолютно прав е, но в тикви мозък няма, само семе
  • 9 ЪРП

    18 2 Отговор
    ТО Е ОТ ЯСНО ПО-ЯСНО ,ЧЕ БЪЛГАРИ ЩЕ БЪДАТ ОПИТНИТЕ ЗАЙЧЕТА НА ГОВЕДАРБОЙС И ЕВРОПиДАЛИТЕ!!!!!!!

    Коментиран от #21

  • 10 Фикус

    20 0 Отговор
    "Aкo гoлям прoцeнт oт нaceлeниeтo ce e cрeщaл c пaтoгeнa, вaкcинaциятa e бeзcмиcлeнa. Нo в cитуaция нa пaндeмия въпрocът e кaкъв щe бъдe eфeктът, кoгaтo ce вaкcинирa пoзитивeн чoвeк“." ПРАВИЛНО! СЛЕД ВАКСИНАЦИЯТА МОЖЕ ДА ПОЛУЧИТЕ РАЗЛИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ,КОЖНИ ИЛИ ДРУГИ. ВСЕ ПАК НЕ СМЕ ОТ СУХА ДЪРВЕСИНА.
  • 11 Centurion

    9 0 Отговор

    До коментар #5 от "Тиквеник":

    Хъм,Я има 5/6 млека на пазара я не.Всичко друго са разни продукти и бъркочи със съмнителен характер.Мляко е когато си купиш прясно издоено от някой човек и си го подквасиш във вас.Може ли да ми стои в хладилника един месец и да не е мръднало.Киселото мляко е жива храна,тя се изменя постоянно!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ПОРНОВИРУС

    12 1 Отговор
    ЧОБАНИ И ОЦЕ ПРЕБРОЙТЕ СЕ!
  • 14 Чобанина е по умен от тоя

    7 1 Отговор
    Фалшифицираха кис. Мляко за пари. Тия инжекцийки за много много пари кьв е проблема и тях да измаймунтят. Милиарди в зеленооооо ох чедоооо
  • 15 Ема

    16 1 Отговор
    Преди малко ми изтриха коментара, защото казах, че ваксините не са изпробвани достатъчно, че водят до геномни изменения и автоимунни заболявания, което автоматично включва и рака. Казах още, че не бих се ваксинирала за нищо на света, защото антителата при преболедували намаляват след около 3 месеца, което значи, че ваксина реално не може да бъде създадена: ще трябва да се ваксинираме на всеки 3 месеца. Защо ме изтриха? Нещо обидно за някого да виждате?!

    Коментиран от #19

  • 16 Матей

    7 0 Отговор
    Пропаганден трик на медийните рупори е да настояват,че това било пандемия и тям подобни глупости.Освен в Европа ,за такова нещо дори не се споменава.Означава ли това ,че вирусът е бил конструиран по ДНК профил на европейците,кой и с каква цел би го направил?сега се набляга на ваксините,измества се центъра на тежестта на медийната истерия,експресно,за да не се усети стадото какво му гласят.Разбира се,че американските ваксини са абсолютен боклук,неизпитани ,негарантирани и пр.невнятности.Пълна неразбория и медийна канонада,щабове се събират и авторитетно се изказват от последна инстанция.А всъщност така им е наредено,тях изобщо не ги е еня за изкорубената здравна система,те изпълняват партийно поръчение.
  • 17 РУМЕН

    3 0 Отговор
    Венци, човека е професор, не доцент.
  • 18 Дълбоко виждащ

    1 5 Отговор
    Тъпо чорба тъпо сравнение!
  • 19 Гост

    0 4 Отговор

    До коментар #15 от "Ема":

    Изтрили са те защото хабер нямаш от имунология и ваксини.Ако осъзнаеш каква глупост си написала,ще се гръмнеш.Михайлов, доцента от около два месеца вече е ПРОФЕСОР.
  • 20 Hoho Boho

    7 2 Отговор
    Минималният период на тестване на една ваксина е две години.
    Този продукт, който наричат ваксина е незаконен.
    Никой не знае какво ще се случи с ваксинирания след една година.
    Възможностите са автоимунни и ракови заболявания, безплодие и други забавни ефекти..
  • 21 ами това

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "ЪРП":

    си е ясно , но на всичкото отгоре и ще си платим за да тестват върху нас продукта на Пфайзер.
  • 22 Диамантената ръка

    0 0 Отговор
    Последно, ковида ли е конспирация или ваксините? Ако не умреш от ковид, ще умреш от ваксината ли, или ваксината изобщо не действа, чип ли има, 5 g, изобщо конспирации в конспирациите...
  • 23 Тоя дуцент

    0 0 Отговор
    киселото мляко го нема за нищо?! Чуе ли се кво говори? Вживя се много.