Last news in Fakti

4 Декември, 2020 11:21 3 617 37

Първан Симеонов: Ще има опашка от смърт, ако Борисов пусне шведския модел

  • коронавирус-
  • заразени-
  • мерки-
  • първан симеонов-
  • избори

Не ми се вярва някой да има желание да отлага изборите

Първан Симеонов: Ще има опашка от смърт, ако Борисов пусне шведския модел - 1
Снимка: БГНЕС

По всичко личи, че третото правителство на Бойко Борисов ще довърши мандата си. COVID вълната измести фокуса от протестите към живота и здравето на хората. Възгласи "Оставка" обаче все още се чуват от площада. Дали успешното излизане от коронакризата ще разчисти пътя на Борисов за следващ мандат?

"Здравната система по-скоро си върши работата, но има среди, които поощряват усещането за хаотичност. Има и друг проблем - България е едно от застаряващите общества. Беше ясно, че ако Борисов пусне шведския модел, ще има една опашка от смърт. Хаотичността и смъртността помрачават донякъде усещането на успех", каза социологът и политически анализатор от "Галъп" Първан Симеонов.

Според него, ако сега мерките сработят, нещата могат да се върнат в релси. Той смята, че от гледна точка на общественото съзнание мерките са дошли навреме.

"Обикновено страхът води до желание за затягане, но обществото самостоятелно стигна до тази идея. Това е шанс за Борисов, защото обществото само е стигнало до тези мерки", отбеляза социологът.

По думите му стилът на управление на България трябва да се промени. Според него Борисов иска да завърши с нещо хубаво, а протестите и COVID-19 не са нещо хубаво.

"Не ми се вярва някой да има желание да отлага изборите. Много е рано, има много неизвестни. Само преди три седмици Борисов се кълнеше, че няма да затваря държавата. Ако изборите бяха есента, можеше да се направят всякакви коалиции, защото вълната щеше да е анти ГЕРБ и щеше да е мощна", подчерта Първан Симеонов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той посочи, че вероятно Борисов се надява след известно време народът пак да го върне. По негово мнение Ахилесовата пета в управлението на ГЕРБ била, че било много реактивно.

"През лятото с началото на протестите двете основни партии загубиха. След август обаче няма никаква динамика. Предполагам, че при избори сега ГЕРБ е в малко по-изгодна позиция. Голяма промяна няма. "Патриотите" вероятно ще имат поводи за ръст. Логиката казва, че Борисов би искал да спечели тези избори за престиж, но ми се вижда трудно дали ще може да управлява пак. ГЕРБ има нужда от почивка", коментира политическият анализатор.

а, които се разхождат по улиците, са с коронавирус. Той не може да се задържи да стои вкъщи. Много хора ходят на работа и заразяват колегите си. Ние каквото и да правим, сме изпуснали лавината. Да, ще се намали контакта между хората. Но като се разхлабят малко мерките, нещата ще се усложнят пак.

Това каза по бТВ д-р Виктория Чобанова от асоциацията на общопрактикуващите лекари.

"Не е въпросът в теста. Не всеки може да получи талон за изследване за коронавирус. Видяхте, че в Китай за 9 болни човека, са изследвали град с милиони. У нас е хаос. Много хора не си правят изследвания, защото ще похарчат едни пари и ще ги затворят. Много хора не се обаждат на лекарите и чакат да им мине. Това е българския вариант за справяне с коронакризата. Ние сме единствената страна в света, в която има смесване на потоците във всяка една болница", обясни още тя.

"Все още не съм засякла грип, но има болни, които не са с коронавирус. За тези ваксини ние лекарите нищо не знаем. Не знаем какъв е типа на ваксината. Каква ваксинация правим в пика на заболяването?! Лекарите нямаме медицинска информация за ваксините", посочи д-р Чобанова.

Има моменти, в които ние не можем да издадем електронно направление. Ще мине известно време, преди това нещо да стане гладко и реално, каза тя.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ей мозък

    45 4 Отговор
    Иди се обръсни като нормалните хора.

    Коментиран от #10, #15

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 БАЙ Х@Й

    40 0 Отговор
    Тези които плюеха Борисов днес са на хранилката ! А като падне ще има борба по надплюване !
  • 4 НАБЛЮДАТЕЛ

    40 1 Отговор
    ИДИОТ
  • 5 Aахахах

    39 0 Отговор
    При нас има друг шведски модел, кафяваите шведи болни обикалят и никой не може да ги спре! Така че, спри да бълваш!
  • 6 ТаУмВзе

    33 3 Отговор
    Абе талибан, че сега няма опашки от Смърт. Хранилката скоро свършва.
  • 7 Стига поръчки

    29 2 Отговор
    Абе Прърване , нали щеше да показваш диаграмите, на" Галъп инт".
    ти пак започна с" платения монолог" , прекаляваш и съсипваш рейтинта на фирмата, която представляваш!
  • 8 Рошко

    24 2 Отговор
    То пък щото сега няма, умник хората умират от чакане по болниците
  • 9 Глупак

    22 3 Отговор
    Да те пази оспод да опреш до здравната система , че да видиш от първо лице как работи "що годе прилично". А ако искаш да знаеш истината застани пред Пирогов и само гледай. А иначе и ти целуваш зад.ника на управляващите "що годе прилично".
  • 10 Рошко

    11 1 Отговор

    До коментар #1 от "Ей мозък":

    То ако са нормслни няма да ни ги натрисат всеки ден с техните мнения, там където глупостта надделее разумът е излишен, и това се прави нарочно за да затъояваме повече и повече
  • 11 Българка

    16 2 Отговор
    Лoгикaтa кaзвa, чe Бoриcoв би иcкaл дa cпeчeли тeзи избoри зa прecтиж, нo ми ce виждa труднo дaли щe мoжe дa упрaвлявa пaк. ГEРБ имa нуждa oт пoчивкa", кoмeнтирa пoлитичecкият aнaлизaтoр."
    Борисов може да спечели с фалшификация / подмяна на реалния вот, мъртвите гласове за ГРОБ, корпоративния вот.. Нали за да организира тези избори, Борисов не подаде оставка и с всякакви спектакли в НС, от пъна, от джипа стискат властта. А Борисов и сега не управлява. Управляват ни от ДС задкулисието и сараите. За да управляваш, трябва поне малко да си грамотен, а на вожда капацитета всички го знаят.
    Лошото е, че мафия не може да бъде отстранена от власт с мирни протести. Поне аз не знам някъде по света това да е станало

    Коментиран от #17, #22, #24

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Симеон Първанов

    25 3 Отговор
    Ярък обществен лицемер. Главна мъжка мисирка. Обижда нашата интелигентност. Обижда и Швеция, слагайки в едно изречение бг и Швеция. Болестта във Швеция си взе своето. Икономиката не спря, нито образованието. Запазиха си психиката- И това е най-важното. В бг иконмиката я няма, хората си умират, вече се оформя поколение онлайн социдиоти, без знания, без умения. И такива като тоя зе упражняват върху нас.
  • 14 оня с магарето

    14 3 Отговор
    стой си в къщи мушморок с маска и памперс
  • 15 сила

    11 2 Отговор

    До коментар #1 от "Ей мозък":

    или да си пусне нормална брада.....ако се мисли за оргинален,еми не е..
  • 16 От Швеция

    16 2 Отговор
    Новините днес от Швеция:

    35 починали за последното денонощие!.
    Безплатна ваксина за всички граждани без изключение!
    Започва се дистанционно, он лайн преподаване на уроците за гимназиите!
    Ситуацията е коренно различна от България.
    "Галъп Интернейшънъл ", заразен ли е, та така лошо, говори глупави лъжи???
  • 17 17 ноември

    14 2 Отговор

    До коментар #11 от "Българка":

    срещу мафия може само с нейните методи
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 ТоА нали бе политолог

    10 2 Отговор
    Да си я гледа и да не са меси там дет не МУ е работата....
  • 20 Гласоподавател

    18 1 Отговор
    Никога по-вече Боко Тиквата! Има млади образовани хора, които никога не са принадлежали към ПОДЗЕМНИЯТ свят на Б-я.Стига МУТРИ,КРАДЦИ най-вече ЛЪЖЦИ.Да се смени моделът и да се избавим от настоящата мръсотия.

    Коментиран от #23

  • 21 Вторан

    2 6 Отговор
    Разбира ги нещата Първан, капацитет е. Ще гласувам за него.
  • 22 999999

    8 1 Отговор

    До коментар #11 от "Българка":

    Абе вие къде спахте 14-15 години и чак сега се събудихте да разберете кой точно е Бойко. Той ще се пенсионира вече.
  • 23 джендъри

    2 4 Отговор

    До коментар #20 от "Гласоподавател":

    ама на протеста не виждам такива!Къде ги криете???

    Коментиран от #29

  • 24 !!!?

    7 1 Отговор

    До коментар #11 от "Българка":

    Права си - диктатурите идват без мирни протести !!!?
  • 25 манипулации

    9 2 Отговор
    Още една поодлога се изказа.
    Много хубава тая хранилка бе, особено сега е препълнена.
  • 26 big

    7 1 Отговор
    Г-не, този модел действа от самото начало, но както всичко е побългарено! Ние нямаме нито здравна система, нито болници, нито лекарите ни са морални професионалисти. В момента високата смъртност не е в резултат на вируса, а в абсолютния хаос в здравната ни система и страха в хората от него! Другото е в експериментаторите лекари в лечението на вируса!
  • 27 Факт

    4 1 Отговор
    Смешник!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Doni Brasko

    3 0 Отговор

    До коментар #23 от "джендъри":

    Защото си кьорав. На теб и слънцето да ти покажат все тая.
  • 30 Чучура

    3 1 Отговор
    Първанчо плюеше, докато не го напазаруваха. Къде работи здравната система? Вие сте пълни откачалници. Ако тестовете бяха без пари, щяхте да разберете истинската цифра на заболеваемост. Вече 60% от хората минаха през вируса. Работя във фирма от около 250 души и мога да кажа, че 150 вече го преболедуваха. Няма нито един случай с летален край. Това е една микро система, която показва истината. Сега очаквам да кажат, че благодарение на мерките са овладели пандемията. Нищо не може да го спре вируса. Просто трябва да го изкарат хората.
  • 31 РАДЕВ КОШМАРА НА ТИКВИТЕ

    9 1 Отговор
    В България отдавна е въведен шведския модел , Мата Хари +кмета на Симитли + ББ а шкафчето е Икея.......
  • 32 Ел Пендехоса

    8 2 Отговор
    тоя кукумицин до кога ще го дават?
  • 33 Васил

    0 0 Отговор
    Герб даже и с едни дупки по пътищата не можаха да се справят а какво очаквате от тях да се оправят с такава пандемия направиха пълен хаос да се махат по бързо.
  • 34 Запознат

    0 0 Отговор
    Гробарите, умишлено правиха малък брой тестове, за да създадат измамното усещане, че са овладяли кризата, но всичко беше за печелене на време, сега истината лъсна и започнаха ограниченията и пак се печели време, така че ще има нормални избори и мутрата пак ще ги купи, вече е заделил достатъчно 💶 💶 💶 💶 💶, да му мислят 🐑 🐑 🐑 🐑 🐑 🐑 🐑 🐑 🐑
  • 35 кочо

    1 1 Отговор
    ПЪРДВАНЕ ЗАЩО НЕ СИ ПИЕШ ХАПЧЕТА.ЕЗИКА МУ НЯМА ВРЪЗКА С ГЛАВНИЯТ МОЗЪК.
  • 36 БРАВО БОКОООО

    0 0 Отговор
    ПРИ МУТРАТА - Видяхтe, чe в Китaй зa 9 бoлни чoвeкa, ca изcлeдвaли грaд c милиoни. У нac e хaoc. Мнoгo хoрa нe cи прaвят изcлeдвaния, зaщoтo щe пoхaрчaт eдни пaри и щe ги зaтвoрят. Мнoгo хoрa нe ce oбaждaт нa лeкaритe и чaкaт дa им минe. Тoвa e бългaрcкия вaриaнт зa cпрaвянe c кoрoнaкризaтa. Ниe cмe eдинcтвeнaтa cтрaнa в cвeтa, в кoятo имa cмecвaнe нa пoтoцитe във вcякa eднa бoлницa"
  • 37 РАДЕЕЕВ

    0 0 Отговор
    БОЙКО ОЩЕ С КУЧЕТАТА НЕ СЕ Е СПРАВИЛ , НО С КРАДЕНЕТО УСПЯ !