Last news in Fakti

6 Декември, 2020 20:47 5 528 41

Левон Хампарцумян: Средната класа изчезва и без COVID-19!

  • коронавирус-
  • левон хампарцумян-
  • средна класа

Ролята на финансовата сфера в преодоляването на кризата ще е съществена

Левон Хампарцумян: Средната класа изчезва и без COVID-19! - 1
Снимка: БГНЕС

Пандемията от COVID-19 и парите ни. Ще изчезнат ли бизнеси, ще се появят ли нови след пандемичната обстановка? Кои са секторите, които в условията на коронавирус процъфтяват?

Стабилни ли са банките у нас и какво трябва да научим във време на изолация и дистанция, за да сме способни да оцелеем след коронавируса? В деня на банкера - Левон Хампарцумян с коментар за „Неделята на NOVA”.

„Пандемията се отразява на всички аспекти на живота, на икономиката пък - финансовата сфера, с всичките видове финансови услуги, е просто инфраструктура, която обезпечава работата на реалната икономика.

Отразява се с всички негативни ефекти от типа на несигурност, на потиснати икономически сектори - разбира се някои пък процъфтяват. Така че ролята на финансовата сфера в преодоляването на кризата ще е съществена”, каза той.

Запитан кои са секторите, които процъфтяват, той отговаря: „Вижте какво се случва с акциите на Amazon и подобни на Amazon компании, например, които се занимават с онлайн доставки”.

На въпрос какво смята за появилата се теория на конспирациите, че това е измислено, за да може някои хора по света да станат много богати, средната класа да изчезне, а всички останали да сме бедни и лесно управляеми, Хампарцумян коментира: „Аз мисля, че надценяваме интелигентността и влиянието на тези хора. Изчезването на средната класа беше един феномен и без COVID-19.

Тя в последните 30-40 години разликата в доходите на хората стана значително по-голяма в развития свят. COVID-19 само ускорява процеси, които вървят така или иначе”.

„Разбира се, това е обратимо - то е циклично. То е циклично, всеки път обаче когато се обръща цикълът. Той е базиран на 4 фактора-– това са войни, революции природни бедствия и пандемии”, допълни още той.

Левон Хампарцумян коментира и взетото решение да се удължи мораториумът върху кредитите до 31.03. „Това означава, ако трябва така по-популярно да се обясни, да купим още малко време, за да дадем възможност на компаниите и на банките, които са ги финансирали, да не си стрелят в крака.

Тоест - да могат някои вноски по кредити, това е възможност, не е задължително, но тези, които не могат да плащат, още малко да не плащат, без да страда кредитният им рейтинг и без да страда капиталовата база на банките”, обясни той.

И допълни: „Без този мораториум банките би трябвало да започнат да си изяждат капитала, покривайки загубите от неплатени кредити. Това е едно динамично равновесие, което само купува време - то не решава проблема. Купува време всеки да си направи сметката като свърши това нещо как ще изплува”.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    73 7 Отговор
    Нали целта е да ни фалира бизнеса и да работим всички в Макдоналдс за стотинки и да гласуваме под строй.

    Коментиран от #10

  • 2 Кратун

    52 3 Отговор
    Ти колко си долна п@ститутка само.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Мдаааа

    51 2 Отговор
    Тоа що не е в нагорния карабах
  • 5 питащ

    35 4 Отговор
    Мутрите ли са средната класа ?? Да изчезват !!!

    Коментиран от #29

  • 6 чергар

    39 9 Отговор
    Да изчезне завинаги Боко Мутрата и всичко ще си дойде на мястото.
  • 7 Обирджии долни

    73 2 Отговор
    Нали това ви беше целта и я постигнахте. Превърнахте хората в роби на банковите ви пирамиди с протекцията на всички правителства от 1989 г. до сега.
  • 8 Емил

    54 1 Отговор
    Как няма да изчезне?! Пет години (до преди година) предричаше постепенно повишаване на лихвите, а те все падат! Ако беше човек на място, трябваше да изчезнеш от публичното пространство, а ти (и всички подобни на теб) не пускате кокала - от къде да дойде средната класа?!
  • 9 Демек

    29 1 Отговор
    читавите ? Остават мошеници и клошари ?!
  • 10 СТЕЛА

    8 11 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    ти бизнец нямаш мечтаеш но не ти се получава номерът

    Коментиран от #21

  • 11 Дано

    24 3 Отговор
    Дано сте разбрали какво иска да ви каже този.

    Коментиран от #41

  • 12 Бацо

    16 6 Отговор
    Само моя шкаф се пълни гласувайте за мен
  • 13 Отивайте по селата...

    8 8 Отговор
    И си живейте спокойно с мотиката, патрЕотари кирливи...
  • 14 Румен

    45 0 Отговор
    За изчезването на средната класа вина имаш и ти. Колко такси от сметките на средната класа отидоха за твоята заплата и бонуси?
  • 15 чаушеску

    26 2 Отговор
    алчността на някои кадри на дс ще погуби България
  • 16 Точно

    44 2 Отговор
    Хъмпхрцур и събратята му,ненавиждат средната класа.Тя е най страшния им враг по дефиниция.Средната класа е обезпечена със добри доходи- семейни.Обезпечена със недвижимо имущество.Тя не затъва в ипотечни кредити,защото не и трябват.Може спокойно да си подсигури висок жизнен стандарт,пак през собствен доход и спестяване.А спестяване от милиони е другият ужас за хъмпхрцур.Трябва да плаща лихви.А откъде,ще" избива", като процента на онези- теглещи кредит е нищожен? Колкото и да оплюват социализма, точно тогва огромна част от населението беше срддна класа.Пълна независимост от банки,от работодател( имаше работа за три Българии),сто процентно безплатно здравеопазване и образование.Точно банкстерите унищожиха Социализма- като икономически модел.Той беше страховития им сън,да не се случи и Там.Другото с идеологеми като Демлкрация,демократични ценности,пазарни икономики беше димната завеса.Основната цел беше устоичивото развитие и нарастване на средната класа.
  • 17 Стига с популистките лъжи!

    31 10 Отговор
    След '44 година в България НЯМА средна класа! Средната класа се обуславя от - образование и приходи! В Бг нещата са обърнати - колкото по тъп - по-висока заплата! За справка - полицаите! Тъпи, със средно обр ( то е задължително) и пари - колкото събира шапката! И на всичко отгоре - нагли! Все им са малко парите!
  • 18 Малее

    9 3 Отговор
    що джипчета и ипотечки ще отидат на кино...
  • 19 Арман Бабикян

    5 12 Отговор
    Братко, арменецо, присъедини се към нас и ще владеем България
  • 20 Приказки под шипковия храст

    21 8 Отговор
    С висше техн образование съм, но заплатата ми бе 3 пъти по-ниска от тази на "пролетариата". Работих в престижно предприятие и какво от това? НЯМА средна класа, защото това е политика на държавата! Заплати имаше за фуражките!

    Коментиран от #22

  • 21 За Стела

    10 2 Отговор

    До коментар #10 от "СТЕЛА":

    Позволете ,един страничен въпрос: Вие в предучилищна възраст ли сте,или сте завършили първи клас? Нещо граматиката и словореда ви убягват.
  • 22 Хлъц

    11 6 Отговор

    До коментар #20 от "Приказки под шипковия храст":

    Ами правилно е било! Той- пролетариата ти е изработвал заплатата.Не- обратното.

    Коментиран от #34

  • 23 РЪМПЕЗИ

    8 3 Отговор
    ХАМБАРЦУМЯН...ВСИЧКО КОЕТО КАЗВАШ Е ВЯРНО..НО..ТОВА ВЪРВИ НО........?......НЕ И ТУК...НЯМАШЕ СМИСЪЛ ОТ ИЗЯВЛЕНИЕТО...
  • 24 Gvtdafg

    18 2 Отговор
    Хубавото в че такива като теб ще изчезнат заедно с банките ви
  • 25 Centurion

    24 2 Отговор
    То щото много,я имаше ,че сега изчезва!!!Ще се сетите вие но ще бъде късно!!!Хора които изкарват месечно 2/3000 не са средна класа,средна класа е поне 10/20 хл.месечно.А за тебе знаем ,че заплатата ти беше обявена преди! години,и ще цитирам по памет,беше нещо 183 на месец.
  • 26 Велислав Хаджи-Барбикян

    15 2 Отговор
    Левончо, нали ти си един от грабителите. Не сме забравили золумите ти. Ще си плащаш с лихвите. Бай Ставри те чака..
  • 27 USA

    30 1 Отговор
    Средната класа изчезва не само в България а в целия свят (поне подчинения на САЩ) защото това беше целта на така наречената "либерална демокрация" - да има 1% много богати а останалото да е бедни роби които да им работят без пари за единия хляб на ден. Още при Картър я въведоха в САЩ а после и по целия свят.

    Няма дребен бизнес - големи вериги супермаркети, големи земевладелци, големи животновъди, големи производители на коли - всичко голямо се толерира а дребните се унищожават.

    Тия големите са съответно мултинационални и ти интересува да има "световно правителство" което да е тяхно - отделни нации и народи не ги интересуват. Всички политици биват подкупени а който мисли за народа си бива оплют, заклеймен като "диктатор", спретват му някоя цветна революция или нападат държавата му и го унищожават за да сложат някоя марионетка.

    Та за това е прав но и той е от по-големите но е дребна риба спрямо световните "акули" и знае че може да бъде изяден от тях и от страх издава някои тайни.
  • 28 Левон

    11 2 Отговор
    Тези разговори по тая тема могат да се водят я в лвеция, я швейцария, донякъде (вече!) германия, аустриа... Човече тук няма свободен бизне от 1 година, а полу свободен от 10...та тъжна история на латинска Европа
  • 29 Евреино

    11 2 Отговор

    До коментар #5 от "питащ":

    Мутрите ни завладяха, няма бизнес в бг, не се КРИИТЕ КАТО ЩРАУСИ , говорете, вие сте хората! Правите бизнес с милиарди а ви е страх, или ви е удобно май!
  • 30 Перо

    21 1 Отговор
    Този криминален елемент съм го отстранявал лично като незаконен криминален посредник,предстяващ се като преводач на чуждестранни фирми.Костов го назначи като шеф на Агенцията за приватизация,който продаде на безценица бившата най-печеливша банка БВТБ и го “предложи” за Изпълнителен директор. По образование е инженер-химик и лично Костов за него промени закона,че могат да бъдат Изпълнителни директори на банки и хора,без юридическо и икономическо образование.
  • 31 Анджело

    7 5 Отговор
    Кога е омало средна класа, че да изчезне бe?
  • 32 Антибанкер

    13 1 Отговор
    Такива като Хампарцумян са от първите, много му пука за обедняване на повечето хора. Той и около него са милионери от високи заплати, бонуси, печелищи инвестиции и още кой знае колко далавери. Противен тип! Разбира главно от лихви и такси и няма нужда да се явява да да обяснява други сфери от икономиката!
  • 33 Един

    11 1 Отговор
    Средната класа изчезва, защото изчезна социализма. В момента няма друга конкурентна е световен мащаб социално-политическа система и капиталистите се чувстват свободни да правят каквото си искат. Но това няма кой да го каже на глас.
  • 34 Пролетатия

    7 1 Отговор

    До коментар #22 от "Хлъц":

    Изобщо не ми е заработвал заплатата. Защото каквото може да направи той, и аз го правя, но той не може да прави това, което аз мога! Бях в производството - не съм бил в канцелария! Философите казват, че интелектуалния труд е прост труд, повдигнат на степен положителна.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Пиночет

    3 0 Отговор
    ти къф болкок долен си...
  • 37 chi

    3 0 Отговор
    Факти-що ни го показвате тоз разбойник?
  • 38 Докато завчера френският интелектуалец

    0 0 Отговор
    ви съветваше да четете Монтен и стоиците, този не е преставал да чете Сан Дзу. Та затова и средната класа е на изчезване.
  • 39 факт

    0 0 Отговор
    на средната класа среден пръст!!!
  • 40 aide

    0 0 Отговор
    При пълно затваряне заради Covid какво остана отворено?
    - Банките
    Мисля че нещата са ясни за хората които имат малко акъл.
  • 41 Айде бе

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Дано":

    просветини.Нищо не сме разбрали.