10 Декември, 2020 12:02 2 670 30

Има гаранция, че България ще получи заявените количества ваксини срещу COVID-19

  • богдан кирилов-
  • изпълнителна агенция по лекарствата-
  • ваксини

Директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов обяви, че до този момент няма информация за забавяне на доставките

Има гаранция, че България ще получи заявените количества ваксини срещу COVID-19 - 1
Снимка: БГНЕС

Присъединяването на страната ни към споразумението между Европейската комисия и производителите на ваксините гарантира достъп до договорените количества, които общо са близо 2 милиарда и за България има гаранция, че ще получи заявените, каза на брифинг в Министерски съвет директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов. По думите му до този момент няма информация за забавяне на доставките, но те са свързани с издаването на разрешенията за употреба.

Създаването на ваксините за този вирус не е започнало през март тази година, подчерта министърът на здравеопазването Костадин Ангелов и припомни за подобна вирусна инфекция през 2003 год. Сегашният вирус може да се каже, че е втора версия на вируса от 2003 год. и фирмите работят по създаването на ваксина, която да го атакува, допълни той. По думите му твърдението, че ваксините са създадени много бързо и крият рискове за живота и здравето на хората, са неверни. Ваксините преминават през всички лабораторни изисквания за безопасност и чак тогава Европейската комисия би дала отговор дали да бъдат пуснати в употреба във всички европейски страни, добави още той.

Все още няма одобрена ваксина, но по принцип при прилагане на всеки медикамент на пациент с данни за алергични заболявания, трябва да се подхожда внимателно, подчерта министър Ангелов. Рано е да говорим за противопоказания докато не излезе кратката характеристика на продукта, каза още той. Екип на Министерството на здравеопазването работи в тясно сътрудничество с представителите на фирмите-производители, които ще трябва да предоставят цялата необходима информация за ваксините, за да се направи информационна кампания.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мъмрещ

    40 0 Отговор
    Всички депутати трябва да бъдат насилствено ваксинирани.

    Коментиран от #16, #19

  • 2 9ьцз9ць8

    32 0 Отговор
    Бе то гаранция, че ще получим дават, ама гаранция за странични ефекти не дават.
  • 3 ТаУмВзе

    29 0 Отговор
    А колко Краднахте от купуването на тая Отрова?
  • 4 Изпитан

    28 0 Отговор
    търговски трик.Когато искаш нещо да продадеш,създай дефицит! ОФ,ч,е,,гла,вите сами ще се натискат да купуват.Не само,че ще се натискат,а ще бъдат щастливи,че са преди другия!
  • 5 Маврудиев

    21 0 Отговор
    Това" Директорче" на изпълнителната агенция ,защо ми прилича,
    на онзи "Догановия" Караниколов , на Пеевски търгашина, дето манипулираше народа, като платен циркаджия ???
    Къде ли се крие в момента , този мишок???
  • 6 0808

    13 1 Отговор
    .... и гледайте да е по-скъпа от оригинала поне 20 пъти..Пример: В Италия оригинален зехтин Оригинале е 3.5 евро, тук е 21 лв..

    Коментиран от #13, #20

  • 7 Филип Георгиев

    13 0 Отговор
    КАЗАХА ЧЕ ДОСТАВКАТА И ЦЕНАТА НА ВАКСИНИТЕ ЩЕ БЪДАТ ОСВОБОДЕНИ ОТ ДДС. 'ЩО НЕ КАЖАТ К'ВА Е ЦЕНАТА. КАКТО И ЦЕНИТЕ НА ДРУГИТЕ МОДЕРНА И Т.Н. ПО ПОВОД БЕЗОПАСНОСТТА МИ Е МНОГО ИНТЕРЕСЕН ЦЕЛИЯТ ХАОС И БЕЗУМИЕ, ТАКА ПРИСЪЩ НА ЦЯЛОТО НИ ОБЩЕСТВО. ВЕЧЕ ПО СЕЛА И ПАЛАНКИ ПРАВЯТ СПИСЪЦИ НА ЖЕЛАЕЩИТЕ ДА БЪДАТ ВАКСИНИРАНИ. В СТРУКТУРИТЕ НА МВР ОТ ДЕСЕТ ДНИ. ГОРКИТЕ СИ МИСЛЯТ, ЧЕ ПО ЙОРДАНОВДЕН ЩЕ БЪДАТ ОБСЛУЖЕНИ КАЧЕСТВЕНО И ПОВЕЧЕ НИ БОЛЕСТ НИ ДЯВОЛ ЩЕ МОГАТ ДА ИМ ПОПРЕЧАТ НА НЕЩАСТНОТО ИМ ЖИВУРКАНЕ. ИМАМ ПРЕДЛОЖЕНИЕ : ПРЕДИ ПОСТАВЯНЕТО НА СПАСИТЕЛНАТА ИНЖЕКЦИЯ ДА ПОДПИСВАТ ДЕКЛАРАЦИЯ, ЧЕ ЗА ЕВЕНТУАЛНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ И СТРАНИЧНИ УСЛОЖНЕНИЯ ИНСТИТУЦИИТЕ НЕ НОСЯТ ОТГОВОРНОСТ. ДА ВИДИМ КАКЪВ ЦИРК ЩЕ СЕ ЗАФОРМИ. НЕ, ЧЕ НЯКОЙ ЩЕ НОСИ ТАКАВА, НО СУМАТОХАТА ЩЕ Е ВПЕЧАТЛЯВАЩА
  • 8 Иии

    12 0 Отговор
    И Изпълнителната агенция по лекарствата да бъдат ваксинирани за назидание
  • 9 Вие първо

    15 0 Отговор
    Публикувайте списъчен персонал на онези,белите престилки от " първа" линия.Списъчен персонал в болница Х примерно 100 служители,записани за ваксиниране- 30 служители.Същото в РЗИ от всички нива,Социални служби, и не пропускайте дупетати,МС, и разбира се полисмените.Нали и те са на най- предна,първа линия".Затова им вдигнахте заплатата с15%.Ние ще изчакаме.Те са важните за държавата.
    Не се шегувам.Без тях сме заникъде.

    Коментиран от #12

  • 10 Gvtdafg

    15 0 Отговор
    Всички пишат а кервана си върви.Пропагадата за тези ваксини върви в разгара си.впрочем до този момент в тази хибридна война струва само 30 трилиона на света.само днес е купено злато за близо 300 милярда.
  • 11 А дали

    9 0 Отговор
    Всички страни ще получат ваксина или чиста водица не се знае? Ще стане като при храните и другите лекарства не двоен ами троен стандарт! Ни ще получим остатачните материали от истинската ваксина! Ни сме свикнали да ядем боклуците на другите държави сега дайте да ни ги инжектира директно!
  • 12 пророк Исай

    8 0 Отговор

    До коментар #9 от "Вие първо":

    Правилно ! При евакуация , първите , които напускат са те ! Приоритетно ваксиниране , но публично , не през камери ! Ние , ще чакаме , както чакахме , ДА СЕ СБЪДНАТ ОБЕЩЕНИЯТА НА ПОЛИТИЦИТЕ , ЗА ПО-ДОБЪР ЖИВОТ !

    Коментиран от #30

  • 13 даскала

    8 0 Отговор

    До коментар #6 от "0808":

    Маслото „ПРЕЗИДЕНТ“ във Франция е 1,55€ , тук е 8,50лв/4,4€/ !
  • 14 Невероятно

    7 0 Отговор
    се бяхме изпопритеснили дали ще ги получите. Един по един .Не се блъскайте-))
  • 15 Бивш канадец

    7 1 Отговор
    И пендела Ангелов, и Тулупа ни пеят, че ще можем да си избираме ваксината. Е, е'бем ти избора, като купуват само помията на Пфайзер! Нищо, аз ще почакам - и ако видя, че на ваксинираните не е поникнала опашка или трето око, може и да си помисля...ама едва ли...
  • 16 пророк Исай

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Мъмрещ":

    Но публично и не пред „случайна“ публика !
  • 17 любопитен

    6 1 Отговор
    Кое е това момченце ? Че и брадище си е пуснало , да изглежда пълнолетен !
  • 18 Браво

    5 1 Отговор
    А ладилници за тези ваксини? Направихте страшно шоу за света с два малки хладилника. С какво ще се превозват и как и от кого? Пълен сеир както винаги. Преди да започнете ваксинации, ще покажете ли на хората реалните отчети до последния ден от прозводителите за страничните ефекти? Гола вода сте.
  • 19 Сектант

    0 5 Отговор

    До коментар #1 от "Мъмрещ":

    Същото важи и за всички български граждани начело с фатмака,ако е български гражданин де,защото се изявява като руски такъв.
  • 20 Споко

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "0808":

    Те ще ги минат с голямата баданарка и ще си вземат своето. За тях това е закон!
  • 21 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 1 Отговор
    лъжи манипулиране зомбиране
  • 22 Коко

    5 2 Отговор
    Никой не трябва да си бие американска ваксина, защото това е предното менте
  • 23 Гост

    5 0 Отговор
    Тоя чантаджия що не казва кога ще се боцне в ефир с файзер от фризер! Заедно с всички на масата до него и семействата им...

    Коментиран от #24

  • 24 Да се съберем

    4 0 Отговор

    До коментар #23 от "Гост":

    И да ги боцнем всички в Ефир. После да си ходят при бай Ставри. Поне него да не заразят.
  • 25 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 0 Отговор
    пациенти болни от ковид който били на лечение в ВЕЛИКОБРИТАНИЯ след лечение и ваксиниране са се самоубили
    пациентите са били от
    РУСИЯ и УКРАЙНА
  • 26 Българин

    1 0 Отговор
    Не се натискайте, споко, ще има ваксинка за всички.
  • 27 Джовани

    2 0 Отговор
    Врете си ги отзаде тези ваксини
  • 28 TürkOğluBayezidEfendi

    0 0 Отговор
    Днес в Баку се проведе парадът на победата над Армения. С участието на Ердоган. Треперенето преминава от състоянието на голямо тържество. Две страни. Братски. Един народ!

    Коментиран от #29

  • 29 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #28 от "TürkOğluBayezidEfendi":

    А днес 10.12.2020 г. знаеш ли каква годишнина е, турчино? Няма да мъча теб и останалите форумци! Навършват се 143 г. от падането на Плевен! Началото на края на Руско-турската освободителна война! Интересно защо никъде по новините не срещам поне кратко съобщение за годишнината...
  • 30 Обаче

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "пророк Исай":

    публични на площада. Ние вземаме шишенцата и ги ваксинираме.