Last news in Fakti

12 Декември, 2020 07:04 1 836 14

COVID-19 вдигна разходите на бедните домакинства до 118%

  • кнсб-
  • анализ-
  • бедни-
  • разходи-
  • коронавирус

КНСБ отчете задълбочаване на т.нар. "здравни неравенства"

COVID-19 вдигна разходите на бедните домакинства до 118%  - 1
Снимка: БГНЕС

Пандемията от COVID-19 задълбочава така наречените "здравни неравенства", сочат анализи на КНСБ, предаде Българската национална телевизия. Тези неравенства са породени от високите разходи за здраве, които домакинствата правят – средно 30 процента от доходите им.

Разходът при бедните домакинства е много по-голям - от 50 до 118 процента, и се налага да теглят кредити за прегледи, медикаменти и лечение. Според синдиката по-бедните общности са изложени и на по-голям риск от COVID-19.

Разходите за здраве при домакинствата са непропорционално високи спрямо доходите им. Те водят до т.нар. "здравни неравенства", които са силно изразени при хората с доходи под линията на бедност, обясни икономическият експерт на КНСБ Любослав Костов.

"До около 30% средно от доходите на хората през последните години са отивали за някакви разходи за здраве, лекарства, хоспитализация, прегледи при лекари - при това в периода преди коронавирусната криза. Ако вземем хората с минимални доходи и хората с минимална пенсия, то там процента нараства с между 50% и 118%. Това означава, че хората с най-ниски доходи много често прибягват до тегленото на бързи кредити или на някакви потребителски кредити, за да посрещнат своите неотложни нужди за лечение".

Анализаторите от Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ посочват, че най-бедните 20% от населението са изправени пред по-голям опасност по отношение на COVID-19 спрямо най-богатите 20%. Те не могат да се грижат пълноценно за здравето си и често страдат от придружаващи заболявания. Те са с по-ниско образование, а от там и рискът да останат без работа е по-голям, допълни БНТ.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    18 6 Отговор
    Днес в 12 00 пред старото Народно събрание е Протеста срещу Локдауна.Който иска по добър живот,да дойде.

    Коментиран от #3

  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    15 3 Отговор
    правителството доубива НАРОДА
  • 3 Какво значи локдаун ?

    17 5 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Може да си купуваш неща от първа необходимост, мен не ме интересуват чалгарски заведения, кафенета, кръчми и т.н които дори не плащат данъци на хазната.

    Коментиран от #4, #7

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ВИНЕТУ

    4 4 Отговор
    Нали Ви давам по 50 лева !
  • 6 Бай Иван

    5 3 Отговор
    А колко остави Без работа и доходи!
  • 7 Гост

    10 1 Отговор

    До коментар #3 от "Какво значи локдаун ?":

    Дам така е кафета ресторанти дискотеки не обичат да плащат осигуровки ама работниците им са съгласни да ги осигурява или на минимума или да ги води на 4 часа ама да взимат1300-1500 чиста пара! Пък сега видиш ли малко взимали на борсата !?!
  • 8 Efo

    6 0 Отговор
    Започна да се вижда края на c-19 кризата и колко народ ще бягаме навън не ми се мисли
    Имам работа в момента не ме разбирайте погрешно но не се издържа вече
  • 9 Бьнкерь

    4 2 Отговор
    Имии ний ва чакаме. Сичките до един тряа да сте на кредит...
  • 10 ЛЛЛ

    8 2 Отговор
    То да бяха само "здравни" неравенствата... Преди години ходехме на безплатно на лекар, лекуваха ни качествено и интересно как се справяше държавата, а сега те гледат като касичка навсякъде, навсякъде искат пари, всеки лекува на "парче" и никой не гледа цялостно нещата

    Коментиран от #13

  • 11 Аз40

    6 0 Отговор
    В България е табу да се говори за неравенства, защото и родителите промиват яко кратуни с тази османска "култура" за преследване на парите, та въобще не могат да се светнат дори.. Всеки чалгаджия (и не само) се мисли са ви-ай-пи. Неравенствата са толкова пошли, че такива като комшията ми "Станко с беемвето" се мисли за висша класа. На всяка крачка некомпетентни от ръждясалата "образователна система" висшисти. Само обърнете внимание на бюрокрацията и ви се изяснява моментално, какви тъпаци ни говорят за образование. Никой по света не го е еня за Кирчо, какво е завършил, а как работи, офце!
  • 12 Давос

    5 0 Отговор
    Скоро няма да ги има.Ще останат само зомбита и избрания елит.Геноцида на Хитлер спрямо еврей,черни и роми,ще ви изглежда като анимационно филмче,в сравнение с геноцида на групата от Давос,спрямо цялото човечество,където е заложено,намаляване на биомасата(човечеството) и налагане на по строги мерки за тероризиране на населението от цял свят.Добрата новина е,че държави като Русия,Китай,Индия,Унгария,Израел и Венецуела,няма да бъдат зомбирани и ще останат нормални.Лошата е,че ние не влизаме в това число.
  • 13 Така е ЛЛЛ

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "ЛЛЛ":

    Двама приятели сутринта на работата си говорят и единият пита: А бе щеше да ходиш вчера на доктор? Ами ходих..... И какво стана, намери ли ти нещо? Ами, намери ми. Имах 300лв.и всичките ми ги намери!
  • 14 Русенец

    0 0 Отговор
    В ковид кризата горивата поевтиняха с 20%, но хлябът не. Сега, искат хлябът да поскъпне?!