22 Декември, 2020 09:39 1 765 8

Акад. Петрунов: За да има ефект от ваксината трябва да минат поне три-четири месеца

  • акад. богдан петрунов-
  • ваксина-
  • коронавирус

"И до сега данните показват, че няма основание да се съмняваме в ефективността на ваксината за сега", каза акад. Богдан Петрунов

Акад. Петрунов: За да има ефект от ваксината трябва да минат поне три-четири месеца - 1
Акад. Богдан Петрунов, кадър: БНТ

Новият щам на COVID-19 до голяма степен блокира Великобритания и Европа що се отнася до транспорта. В студиото на "Денят започва" имунологът акад. Богдан Петрунов обясни, че появата на този щам не трябва да ни изненадва и няма основание за паника.

"Това е напълно естественият еволюционен път за развитието на вирусите, които мутират непрекъснато", каза той.

Става въпрос за нов вариант на съществуващия вече вирус. Това, което има значение от медицинска гледна точка, е това, че новият щам има по-голяма възможност да се разпространява. До сега репродуктивното число беше около 1-1.2, сега се е оказало, че то ще се повиши с 0.4. Тоест, един човек ще заразява един или двама души.

Няма данни за това новият щам да предизвиква по-голяма смъртност или заболяването да протича по-тежко. Акад. Петрунов обясни, че вече го има, освен във Великобритания, и в Нидерландия, в Австралия.

"В България аз не мога да си представя, че го няма. Вероятно вече и в България е дошъл", смята имунологът.

Акад. Петрунов уточни, че от мерките има смисъл, тъй като те ще ограничат разпространението на вируса. Според него няма да има нужда от преработване на ваксината, тъй като имунитетът, който тя създава е достатъчно ефективен с оглед настъпващите мутации. Във вируса има т. нар. "консервативни части", които не подлежат на промяна и мутират изключително трудно и рядко. Ваксината е базирана на тези белтъчни съставки и ние няма защо да се тревожим.

"И до сега данните показват, че няма основание да се съмняваме в ефективността на ваксината за сега", каза акад. Петрунов.

За да има ефект от ваксината трябва да минат поне три-четири месеца, за да се създаде колективен имунитет, припомни той.

"Ние постоянно ще бъдем изправени пред появата на нов тип щамове."

Акад. Петрунов се съгласи, че е нормално хората да са развълнувани от затварянето на граници, но за него не е необходимо да се допуска идването на нов щам в страната така масово.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    27 2 Отговор
    Откраднаха една година от живота ни.Сега се готвят за още.Събудете се бе хора!Ходите като живите мъртви.Какво има да губите!?
  • 2 CoV TV

    6 4 Отговор
    Първата българка, която си сложи ваксина срещу Ковид-19, е от Пловдив.

    Коментиран от #6

  • 3 ТаУмВзе

    15 3 Отговор
    Коя ваксина бе нафталин? Това е генна промивка. НИКАКВИ ВАКСИНА БЕ!
  • 4 Лелее

    7 1 Отговор
    Да попитам ?
    Да идва нов щам така масово ?
    Не съм “експерт” , академик , но дочувам , че вирусът се разпространява по въздушно -капков
    път ?Тоест като дойде един път , теоретично до часове е навсякъде ?
    Значи незнам колко (НЕ)Масово , трябва да дойде , че да не го “хванем” ?
    Отиваш в големите вериги , завърташ се и си готов !
    Едва ли има човек през когото не е преминал , освен ако не живее в мазето ?
  • 5 Аз40

    8 4 Отговор
    Петрунов е клакьор за слава!
  • 6 Да не е тази която избяга от....

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "CoV TV":

    Инцидента с пешеходеца на пешеходната пътека?Дайте повече информация за пристъпничката която се скри от ,,закона"....Каскета пак си губи времето с разгадаване на криминалния живот в детските ясли на България...
  • 7 медик

    2 1 Отговор
    Значи след 3-4 месеца започва яко да се мре - от ваксинзтз.
  • 8 незнайко

    1 0 Отговор
    Вирусите мутират в ЛАБОРАТОРИИТЕ КОИТО ГИ СЪЗДАВАТ !!! Птичи грип, свински грип, човешки грип и много още създадени ЛАБОРАТОРНО !!!