Last news in Fakti

3 Януари, 2021 19:52 4 391 64

Проф. Аргирова: Необходими са осем дни за създаването на ваксина!

  • ваксина-
  • коронавирус

Голяма част от хората са подозрителни към най-новото оръжие срещу коронавируса, защото ваксината се появява сравнително бързо

Проф. Аргирова: Необходими са осем дни за създаването на ваксина! - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

„Дайте да се мобилизираме. Всеки да бъде личен участник в цялата тази битка срещу коронавируса. Не можем да позволяваме някакъв вирус да ни спира живота. Трябва навреме да се вдигнем”.

Такъв призив отправи вирусологът професор Радка Аргирова от ефира на „Темата на NOVA” през месец март, когато заразата настъпи ударно в целия свят. Сега отново се срещаме с нея, за да разберем какво се промени с COVID-19 през изминалите месеци и какво разбраха учените за този вирус.

„Много неща се промениха. Нека да почнем от начало. Най-напред се промени самият вирус. Самият вирус не е този, който беше в началото - т.е аз многократно съм казвала, че Уханският вариант - ще го нарека така, защото той се оказа наистина един вариант от многото - вече на практика не циркулира. Два други варианта вече не циркулират, затова пък се появиха мутанти”, заяви председателят на Българското дружество по медицинска вирусология проф. Аргирова, предава NOVA.

По думите ѝ, учените са знаели, че ще се появят мутации, защото това е в природата на РНК - съдържащите вируси. Не за всички обаче се знае точно и достатъчно относно тяхната вирулентност, патогенност и другите им качества.

„Сега, разбира се, знаем за единия, който е широко и така застъпен в целия свят и който дойде от началото на март. Навсякъде го има. Сега този, за който се говори, че е нов - на практика не е нов, знае се, че го има в Европа.

Разбира се може би е бил нов за Великобритания - факт е, че те го докладват, значи е нов за тях. Но в Бразилия също през март докладваха за него и това го знаем”, категоричен е вирусологът.

Тези нови вируси като цяло имат една обща черта - по-лесно се пренасят, по-лесно заразяват клетките. Именно това е причината според професор Аргирова, заради която в есенната част на годината, започна много сериозно покачване броя на новооткритите заразени лица.

Още в самото начало на пандемията със сравнително бързи темпове учените установиха спецификата на COVID-19 и имаха яснота за структурата на вируса. „Според мен вече има яснота, защото напълно е дешифриран неговият геном, а щом като е известен вирусният геном, както и всичките белтъци, които този геном кодира-вече знаем кои са и най-важните, така че пътят към създаване на ефективен имуноген е открит. Имуноген означава препаратът, който ще участва във ваксината”, категорична в професор Аргирова.

Девет месеца по-късно ваксината е факт. Имунизацията започна. Но една не малка част от хората са подозрителни към най-новото оръжие срещу коронавируса, защото ваксината се появява сравнително бързо. Този процес обаче има научно обяснение.

Според професор Аргирова, са необходими осем дни за създаването на ваксина. „Останалото е въпрос на производство”, категорична е тя.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 25 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Овчарник

    26 3 Отговор
    Всичко ще се превърне в ОВЧАРНИЦИ....за енергия.....не РАЗБИРАТЕ НАЛИ?
  • 2 Такива като тая

    29 4 Отговор
    Бая ПАЛАМАРКА ще апнат
  • 3 Мутафчийски

    31 3 Отговор
    Набирам още 25 000 🐧🐧🐧🐧🐧🐧.
  • 4 Дайте снимка

    28 3 Отговор
    та да ги знаем по физиономия,като му дойде времето

    Коментиран от #5

  • 5 gggw

    13 11 Отговор

    До коментар #4 от "Дайте снимка":

    какво време мислиш, че ще дойде? времето да си биете лекарите и учените ли?

    Коментиран от #14, #31

  • 6 Киро Брейка, Яде кренвирши леки

    23 3 Отговор
    Така като гледам Коцето с пречупен кръст на челото , кубето Майтапчийски,както и техните фенове като Щерев ще трябва още по около стотина пъти да ги дупчат...Други желаещи за дупчене не се очертават на този етап...:)
  • 7 Вуте

    5 23 Отговор
    Шапка и свалям!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 народна поговорка

    27 1 Отговор
    "Бързата кyчka слепи ги ражда"

    Коментиран от #30

  • 10 Лелее

    49 3 Отговор
    Како Радке , ние не сме “експерти” , доктори , прецедатели , академици , ма ТИ съвсем за мезе ни взе ?
    За 8 дни викаш и си забъркала ваксина , а ?
    Не се ли наядохте бе ?
  • 11 КЪТ ВИЕ СТРАХ СЕ БОЦКАЙТЕ

    33 4 Отговор
    На кого му пука за вашата ваксина. Защо уведомявате хората за нещо, за което те не се интересуват. Може би защото взехте предварително комисионните за ваксинирането и сега сте в тупик.
  • 12 да поясним

    35 4 Отговор
    Проф. Аргирова! Тия лакърдии...ги кажи на лекарката...от Мексико! Енцефаломиелит!!!! Нали знаеш какво е и какви са последствията?!

    Коментиран от #15, #54

  • 13 ужас

    28 3 Отговор
    Боже ,боже на какви "мозъци" дават трибуна!
  • 14 "лекари"и"учени"===

    21 5 Отговор

    До коментар #5 от "gggw":

    АЛЧНИ ПРЕДАТЕЛИ

    Коментиран от #28

  • 15 Проф Аргирова

    27 3 Отговор

    До коментар #12 от "да поясним":

    Не ме разбра .За осем дни ще забъркам кренвирши Леки.С Леки може всеки!
  • 16 Behemoth

    12 5 Отговор
    За осем дена правят ваксината ама докато вкарат и чипа вътре мина цяла година....и сега ви почват...ще ходите здрави ,пиукащи и ще отговаряте на Бамби....
  • 17 90, МИЛИАРДА ЕВРА за шкафа

    13 4 Отговор
    Мушнете си по един кремвишок от Леки с 200 и всичко ще е лек!
  • 18 Охо Бохо

    28 2 Отговор
    За създаването й незнам, ама за приложението върху хора и реакцията й върху тях 8 дни ли са необходими? Съвсем за Канарчета ни вземат.
  • 19 Пропаганда

    15 4 Отговор
    6 милиона население а доставени ваксини за 15 000! И всички го представят като хипер успех... Даже няма и да смятам за колко време ще се ваксинират поне 3 милиона.... Първо за белите, негрите накрая.....
  • 20 Бай Ганьо

    9 4 Отговор
    Тас ко расбира??? Ваксината е опасна за хората!!!
  • 21 Чети до Край

    33 3 Отговор
    1:Да приемем че всичко е ОК с ваксината. Като знаем двойните стандарти при храните и всички останали продукти, предназначени за западна европа и тези които се консумират тука, откъде да сме сигурни че тяхната ваксина е същата като тази за нас.
    5. Какъв е смисъла от тази ваксина, след като новия щам ще дойде след 7-8 месеца и цялата ваксинация отива по дяволите. Тук изниква въпроса откъде лобистите знаят че лови и новия щам. По тази логика грипа трябваше да е изкоренен, а сами знаем всяка година щама е друг.
    6. Ако ваксината беше ОК, самите хора щяха да пожелаят да се ваксинират, и нямаше да има нужда от реклама по всички медии
    7. Аз и семейството ми няма да се ваксинираме!
  • 22 Дааа

    25 2 Отговор
    АРГИРОВА ЗАТОВА ЛИ ЗА СПИН ВЕЧЕ 40 ГОДИНИ НЯМА ВАКСИНА.МНОГО ГИ РАЗБИРАШ

    Коментиран от #63

  • 23 Охо Бохо

    10 3 Отговор
    Аз да питам тези, които пострадаха от земетресението в Хърватия дали се вълнуват от ваксината и дали вече са надянали намордниците?

    Коментиран от #33

  • 24 Матей

    19 3 Отговор
    Няма смисъл да се изсилвате,стига с тия битки и войни,с въображаем противник,спадат към фразеологията на бойко!Оставете грипа-ковид да премине и никой няма да пострада,може някои да се имунизират,за всеки случай.Но е голяма глупост да се вдига толкова шум,все едно ебола ни атакува.Театралната превзетост на големците ПОКАЗВА тяхната ангажираност да проведат това МЕРОПРИЯТИЕ,не като медицинско,а като политическо.Прекрасно ги устройва,че всъщност предимно опозиционно настроени личности ще откажат ваксинация,ще останат без ковид-тескере и ще има повод да бъдат репресирани.
  • 25 Диверсант

    15 2 Отговор
    Тая гледа овчара и мисли че и овцете са като него. В случая има грешка
  • 26 Ахахах

    17 2 Отговор
    Абе много знаете тбългарски професори, много можете, но уж правехте ваксина, а нещо не ви се получи за цяла година! Само пари искате, а за съжаление нямате истински знания и умеете. Имате някакви вече не значещи нищо титли на хартия! Истинксите умове отдавна избягаха в чужбина! Спестете си бъртвежите! От вас няма никаква файда!
  • 27 Аман от

    10 1 Отговор
    професори в тази територия. Срещу СПИН изготвяха ваксина повече от 10 години и още не е 100% надеждна.
  • 28 gggw

    5 10 Отговор

    До коментар #14 от ""лекари"и"учени"===":

    парите ти откраднаха ли що ли? какъв ти е проблема точно с лекарите? не те карат да се ваксинираш. какъв е зора, че не можеш да ходиш на кръчма или друго?

    Коментиран от #48

  • 29 Чук и Гек

    15 3 Отговор
    Госпожата живее при колбите и епруветките! Колкото пъти са я потърсили от телевизията, тя се обажда от нейния бункер, оборудван с микроскопи, вируси и подобни мекотели. Сета да и звъннете, пак ще е там! Не очаквайте тези хора да се откажат от вируса!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Учуден

    10 4 Отговор
    Аз не бях чул за ваксина, която вкарвайки чуждо РНК ще накара собствените ти клетки да произвеждат чужд за организма белтък, за да се активизира имунен отговор. Тази ваксина за мен е от ново поколение и като всяко ново нещо би трябва да се докаже във времето и това е причината тестовете за новите ваксини да траят години, за да може производителите да се застраховат срещу нежелани последствия и искови дела. Идеята лансирана от Тръмп и др. „големи” да се произведат бързо ваксините без да се чака години за изследвания чрез договори за освобождаване от отговорност и прехвърляне на отговорността върху гражданите с исканията за попълване на информирано съгласие за ваксинирането считам за голям риск. Риска може да се оправдае и притесненията на много като мен да се окажат напълно неоправдани, но това ще се разбере след време. До тогава всеки решава сам за себе си дали ще се ваксинира, независимо от заплахите подхвърляни в медиите и управляващите на различните държави. За мен риска от поставяне на ваксина за тази смъртност е неоправдан, но за някой възрастен с много заболявания може и да е оправдан. Ако смъртността нараства и надвишава 10% и аз бих се ваксинирал, но засега смятам да изчакам да излезат и ваксините на другите компании, за да реша коя ще бъде евентуално най добрата за мен. Пожелавам здраве на всички и съветвам да поддържате тонуса и духа си в добро състояние и ще се убедите, че ще сте здрави по дълго време.
  • 33 Или пък

    2 0 Отговор

    До коментар #23 от "Охо Бохо":

    някой от Индонезия , Малайзия или Тайланд и мн. други.
  • 34 Като сме от село, не ядем доматите с кол

    15 2 Отговор
    Те това е нагллост - винаги водатае до коленете! А удавените - милиони! НЕУВАЖАЕМА госпожо, за 8 дни можешда имаш идеи, на да създадеш ваксина??? Те това са гъ зо мийниците Бокови и за туй сме на това дередже! Щом е тъй защо не я създадохме ний, а чакаме... Боже, прибери си вересиите.

    Коментиран от #35

  • 35 мнение

    0 6 Отговор

    До коментар #34 от "Като сме от село, не ядем доматите с кол":

    последното ти изречение е към теб :))
  • 36 Ойнг-ойнг

    9 2 Отговор
    Тази жена изобщо не прилича на професор. А като отвори уста па съвсем.

    Коментиран от #39

  • 37 Циганка

    12 2 Отговор
    Тази беше чистачка У факултет0 . 0т там го е чула. Ма не казва , че трЕбат и 5-10 години да се изпитват.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 питам

    1 4 Отговор

    До коментар #36 от "Ойнг-ойнг":

    Кой прилича на професор?

    Коментиран от #41

  • 40 Циганка

    7 1 Отговор
    Тази е приятелка на гнома "проф"палашев от библиотекарския. Всички са от котилото на ту*ското дс
  • 41 Майка ти

    3 1 Отговор

    До коментар #39 от "питам":

    видях я на околовръстното с топки на боко в ръка.
  • 42 gggw

    1 0 Отговор

    До коментар #31 от "Ковидманяк":

    и после? ще си купиш яхта ли?
  • 43 Българин

    7 1 Отговор
    Махнаха ли ви Опорката за Чиповете и нанотехнологиите...Много странно,защото ако наистина ви Чипосат с ваксините кво прайм,а...Кажи кво прайм....Наблюдавам ви...Ако ваксинираните почнат да размахват Американски знаменца с лозунги от сорта- Да живее Братския Американски Народ и Неговия Капиталистически братовчед ЕС....значи сте Чипирани Успешно....
  • 44 hmhmhm

    4 1 Отговор
    тая пък - за 8 дни ще се мотае ! Аз такива ваксини за 3-4 дена ги праскам ! Ако се разбързам - може и за 3дни!
  • 45 98u8j987

    7 1 Отговор
    За осем дни, дори материал за ракия не може да ферментира.
    Тя шамани с бели престилки не се спряха.
    Лаком г@з, кръв ака.
  • 46 Лост

    4 1 Отговор
    Да не от на цар Киро родата? И той така правеше алкохол -спирт и есенция. Пък после ослепели и умрели.
  • 47 Novus Ordo Seclorum

    5 0 Отговор
    Осем минути направо! Даже накрая ще излезе че предварително се правят!
  • 48 Абе Ръфльо,въпросът е в принципите,

    1 4 Отговор

    До коментар #28 от "gggw":

    обаче ти или нямаш такива или си без мозък
  • 49 Спиновъдката Аргирова така те кръстиха

    8 1 Отговор
    Никой НЕЕ забравил колко "компетентна" беше по времето на Спин, всички те помнят, Скрийсе!!!
  • 50 Novus Ordo Seclorum

    4 1 Отговор
    Ей жълто кафяв кенеф, като ми цитирате някой на такива важни теми , сложете поне снимка на човека! Човешки утайки! Гнусни, жълти мисирки!
  • 51 Гост

    3 0 Отговор
    Аз по принцип съм за ваксината! Тука сякакви се изказаха по повод ваксината общо пралтикуващи доктори, хирурзи, вирусолози , инфекционисти но аз искам да излезе човек който се занимава с тия неща човек на който му е работа а именно имунолози и микро биолози да се изкажат те по темата!
  • 52 Миновач

    5 1 Отговор
    А па киселото ми зеле в мазето става за 25 дни
    Абе що не ви го наваксинирам на всичките професори
  • 53 1520

    2 1 Отговор
    тази е голям бързак но ние не сме чак толкова прости за колкото ни взима
  • 54 Приятел

    0 2 Отговор

    До коментар #12 от "да поясним":

    Ти май не четеш всичко? За лекарката от Мексико казаха, че е имала тежки алергии към определени вещества!
  • 55 gogo

    2 0 Отговор
    Как па ги сметна 8? Да каже 10-на еди дойди,ама 8?Ми като е такава "фасулска" работа,да бяха го забъркали те миш-маша.

    Коментиран от #64

  • 56 Пламен

    2 0 Отговор
    Скъсай си дипломата Госпожо.
  • 57 зара

    0 0 Отговор
    брех, че "УВАЖАЕМА"ударничка - а пък световни умове, вирусолози, заявиха ,че една ваксина се прави и изследва, преди да влезе в употреба 10-15 ГОДИНИ
  • 58 ЗАРА

    0 0 Отговор
    убавото на тоззз вирус/бактерия е че изтри от лицето на ЗЕМЯТА - РАКА, ХЕПАТИТА, ИНСУЛТИТЕ, ИНФАРКТИТЕ, ГРИПОВЕТЕ, АЛЕРГИИТЕ, ЕНЦЕФАЛИТИТЕ,...,ОСТАНА НА ЦАРУВА САМО КОРОНАТА,
  • 59 пешопитанката

    1 0 Отговор
    ИСКАМ лично да ваксинирам таз набедена дохторка
  • 60 гуньо

    2 0 Отговор
    Със тас осем дневната ваксина да вземе първо неините деца и внуци ако има да ваксинира първо а пък след това ние ще помислим дали да си я сложим.
  • 61 незнайко

    1 0 Отговор
    Въпроса е НЕ за колко дни ще се създаде ваксина а как ще действа след това ??? ПОСЛЕДИЦИТЕ ОТ НЕЙНОТО ДЕЙСТВИЕ !!! Това никой не го казва !!!
  • 62 Живял на село

    1 0 Отговор
    Баба БОГ да я прости .я правеше ваксината за 60 минути като настинехме едно време.Супичка от домашно петле -вряла .кашичка .от бялото месо на петлето.Дядо точи 2 литра червено ВИНЦЕ с 400 гр. лимонада .Като хапна и пина .баба ме растрие със свинска мас -ДОМАШНА и ми сложи надупчен весник на гърдите и гърбъ-а на вратъ ми увие забрадка напоена с 65 градусова ракия.и лягане под дебелия юрган-На другия ден шейната и 3 часа на пързалката -ТА ДА ВИ И УЧЕНИТЕ.
  • 63 Е чакай де

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "Дааа":

    ОЩЕ не е почнала.Като почне и за 8 дена е готова и за СПИН.
  • 64 не БЕ

    0 0 Отговор

    До коментар #55 от "gogo":

    ПОДГОТВЯТ НИ ЗА 8 дневни ваксини .И така в годината ще ни бият по 45 броя .по 50 долара -за каква пара става въпрос а.