4 Януари, 2021 18:11 4 413 41

Тодор Кантарджиев: Загубата на обоняние е прогноза за леко минаване през новия коронавирус

  • тодор кантарджиев-
  • коронавирус-
  • мерки

Обикновено започва с дразнене в гърлото, уточни той

Тодор Кантарджиев: Загубата на обоняние е прогноза за леко минаване през новия коронавирус - 1
Снимка: БГНЕС

Загубата на обоняние е прогноза за леко минаване през новия коронавирус. Това каза пред „Фокус“ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. Той обясни, че обикновено COVID инфекцията се развива по-бавно, a инкубационният ѝ период е по-дълъг.

„Обикновено започва с дразнене в гърлото, а при младите хора със здрава имунна система първо се губи обоняние. Това притеснява хората, въпреки че загубата на обоняние обикновено е прогноза, че по-лесно ще се мине през заболяването. Критерият е повишаването на температурата и непродуктивна кашлица. Грипната инфекция започва за часове. Френската дума „grippe“ значи сграбчвам. Най-добре е да има лабораторно потвърждение чрез тест“, каза той.

Според проф. Тодор Кантарджиев антигенните тестове са подобрили диагностиката на вируса и са достъпни за общопрактикуващите лекари и бърза помощ. Не трябва да се забравя обаче, че те не са чувствителни, колкото PSR тестовете. Освен това през втората половина на заболяването антигенният тест ще покаже негативен резултат, обясни проф. Кантарджиев.

„Ако се разболееш, в първите клинични симптоми антигенният тест обикновено е положителен, но след няколко дни боледуване - температура, болки в гърлото, кашлица, неразположение и главоболие, които са симптоми на COVID, антигенният тест може да е отрицателен след третия ден, но PSR тестът ще е положителен“, обясни той.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 др Гей Билтс

    12 6 Отговор
    Аз загубих обоняняние 1 ден след като ми ръчнаха клечката и заразиха мозъчната кора с невротоксина. Всичко съм документирал, само "мед сестрата" не си даде името, като я питах за него.
  • 2 Йорданов

    6 1 Отговор
    Ати кога ще се ваксинираш
  • 3 Румен

    3 3 Отговор
    Кво обоняние бе, то всичко GMO. Я едно агънце печено па да видиш нема ли нюх
  • 4 КОТарАК

    14 1 Отговор
    вкус и обоняние загубих , след като се появиха в БГ нови храни тип LIDL/ явно съм нулевия пациент

    Коментиран от #20

  • 5 Майна

    14 1 Отговор
    ПРИ ХРЕМА ОБОНЯНИЕТО СЕ ЗАГУБВА, ...И КАКВА Е РАЗЛИКАТА ОТ СИМПТОМИТЕ НА ГРИПА
  • 6 Смърди

    6 1 Отговор
    от всякъде !
  • 7 Аз40

    7 2 Отговор
    Тези станаха екстрасенски по урочасване. Слагайте алуминиевото фолио, сериозно.
  • 8 чичо Мичо

    2 0 Отговор
    КОЙ ОТ ПОЛИТИЦИТЕ БЕШЕ НАЙ-ГОНЕНИЯ,ПРЕЗ ГОДИНИТЕ?НАЙ-ГОНЕНИЯ,ВИНАГИ Е НАЙ-ПРАВ !..

    Коментиран от #10

  • 9 др Гей Билтс

    10 2 Отговор
    Ковидът се изкарва за 5 дни. Почва с гъделичкане в носоглътката (заради невротоксина, както ви обясних). Послеслиза надолу към десния бял дроб, ама като пиеш 2-3 чая и малко сироп за кашлица спира, температура се появява точно 2 вечери за по 2 часа, докато организмът насмете и последните остатаци от токсина. Кашлица при 80% от заразените даже не се наблюдава. Общо взето е гола вода в сравнение с гадорията от март 2018г, която върлуваше из вентилационните систми на моловете, при която те втрисаше и приковаваше на легло за 3 дни, без да можеш да мръднеш.
  • 10 лека му пръст

    2 4 Отговор

    До коментар #8 от "чичо Мичо":

    Жорж Ганчев, ама него го прибра Ковидът със задна дата.
  • 11 Centurion

    11 0 Отговор
    Аз не загубих обоняние и вкус,нямах температура,имах влажна кашлица и хрема,и два дни леки болки в гърлото и трахеята.Карах го 12/14 дни с 3/4 дена остра фаза.По големият проблем,е сега,че ми разбута кръвното нямам сила и имам постоянно тънко главоболие .Истината е че хората го карат индивидуално,няма точни и еднакви симптоми както при друга болест.

    Коментиран от #12

  • 12 карам новия щам

    0 1 Отговор

    До коментар #11 от "Centurion":

    Карал си нещо друго. При почти всички кашлицата е непродуктивна суха, хрипове се чуват само ат авеолите, когато се пукат при издишване. Звукът е специфичен и е все едно си глътнал пяна от веро. Ковид си има много ясно изброена симптоматика и при много от болните дори симптомите следват еднаква последователност.

    Коментиран от #13

  • 13 Centurion

    5 0 Отговор

    До коментар #12 от "карам новия щам":

    Не,не е друго,правих кръвен тест за антитела в лаборатория Рамус.Анти телата ми 25 дни след болесттс бяха 6.02.И аз имах съмнения че е друго но тест категорично показа SARS

    Коментиран от #14

  • 14 карам новия щам

    1 3 Отговор

    До коментар #13 от "Centurion":

    Нямаш ли бърз антигенен и после ПЦР и двата положителни, значи си бил просто настинал. Антигените скачат от всякакви инфекции.
  • 15 тарикату

    7 1 Отговор
    Ай дайте някой друг вирус, тая корона отдавна я отупахме вече.
  • 16 перничанин

    5 0 Отговор
    Аз първо загубих обоняние и вкус, физически бях добре първия ден, след това ме започна температура 37,9 - 38 около 10 дни. на 3-я ден ми направиха снимка и се видя , че имам пневмония. Нямах кашлица или главоболие, само температура и нямах сила да мърдам.

    Коментиран от #18

  • 17 Behemoth

    5 1 Отговор
    Тоя е голям глупак ...докога ще ни занимава с идиотските си мимики...
  • 18 др Гей Билтс

    6 2 Отговор

    До коментар #16 от "перничанин":

    Писали са те с пневмония да си приберат парите по пътеката и да те потровят малко с менте антибиотици.

    Коментиран от #21

  • 19 МНОГу ЛаЖА

    1 1 Отговор
    на мене ми излезоха хемороиди многу болат и пецето ми забива
  • 20 Гневен скункс

    2 2 Отговор

    До коментар #4 от "КОТарАК":

    Имам хрема и не мога да подуша пръднята на съпругата си!! " Корона" ли карам?? Кой ще ми отговори??

    Коментиран от #30

  • 21 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "др Гей Билтс":

    Хич,ама ич не е лека формата!Загубих обоняние на 22,или 23 ноември трябва да видя в тетрадката една седмица след като ме посети!ТРЪГНА С 37,5 СПОРЕД МЕН тЕМПЕРАТУРАТА Е ПОКАЗАТЕЛ ЗА ПРОТИЧАНЕ НА ....И клавиатурата я хвана...Още нямам дори средно обоняние!!Най бързо се върна обоняние за приятни миризми!За лоши миризми едва едва,усещам като събирам акото от котешката тоалетна на Професора ....Това е нищо!Кръвното при атаката се качи с над 33% и пулса!!На 25ден ми мина и през сърцето..стоя 3-4дена.Въобще не говоря за болки по месата...Кости ,стави!На чужд гръб сто тояги са малко!Най висока до 38 и падна от един парацетамол и 2 аспирина по 100мг.после температура повече от 36 не можете вдигна ,а след 4-5 дена отивате на 36,4...Кръвното играе ,не знам от Нещото ,или от 5г,което от 19г го има в шопия!вече уж съм добре и съпругата ми,но сме далеч от това което бе преди срещата!Най леко го изкараха Синът ми и тъща ми!При тъща ми един ден 37 и силни болки по стави и кости,имашелека хрема,тя е на 88 близо 89г,а синът ни само с лека болка ,или дразнене в гърлото!Котарака го изкара с 3дена разстройство и намали храната.Това биооръжие ще премине през всеки жив топлокръвен организъм!през бг вече преминава и за нас не е опасно за разлика от другаде....Естественно не съм се занимавал с медицинско обслужване бг! карантинирахме се за 10дена,жена ми,аз по дълго !На 8ден пак направих 37,1,а нямах температура от 2ри ден и сам си взех антибиотик,винаги имам под ръка.Това бе гре

    Коментиран от #37

  • 22 Hoho Boho

    2 0 Отговор
    На мене пет дни не ми се пиеше, но ми мина.
    Сега съм екстра.
  • 23 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 1 Отговор
    Това бе грешка ,след това се чистих около седмица,колкото и го пих!
  • 24 До #21 " дълбоко" виждащ!

    0 2 Отговор
    След като виждаш дълбоко,би трябвало да душиш още по-дълбоко пръднята на жена си!! Ха ха ха ха!!
  • 25 Гост

    0 0 Отговор
    Бай Шиле отново ръси глупости! Аз изгубих обоняние за около седмица, но въобще не прекарах леко вируса - изтръпвания на крайници, устни, зъби, треска, температура, силно главоболие, кашлица, температура 5 дни сутрин и вечер до 38 градуса, болки в гърдите и мускулите.... Въобще цялата гама симптоми, а на 16-ия ден бързия ми антигенен тест беше още положителен. До към 20-ия ден усещах дискомфорт!
  • 26 До #25

    1 1 Отговор
    Забрави да споменеш диарията с обща отпадналост!!!

    Коментиран от #28

  • 27 До #25

    0 2 Отговор
    Забрави да споменеш диарията с обща отпадналост!!!
  • 28 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "До #25":

    Не, нямах диария! Явно само този симптом ми се е размина.... За сметка на това бях "лекуван" с рецепта по есемес, като дори не бях изслушан от джипито за симптомите! Абе не се шегувай - не беше лесно и на най-големия си враг не го пожелавам!
  • 29 Спри се бе, Кантарджиев

    1 1 Отговор
    Кантарджиев, спри се бе, човек. Глупостите ти почват да ме дразнят. Какво от това че вирусът ще го закачи леко, ако бактериите го торпилират!
  • 30 Фелдшер

    2 1 Отговор

    До коментар #20 от "Гневен скункс":

    Не е корона при теб пич!По скоро си забравил маската на лицето си!
  • 31 Санитар

    2 1 Отговор
    Обоняние се губи при хрема и др.Ковид не е причина.Тези хора са с много ниска медицинска компетентност,защото се поставят на по ниско ниво от мутрата

    Коментиран от #32

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 бай Иван

    0 1 Отговор
    Почтеността и честността са скъпи подаръци, не ги очаквайте от евтини хора
  • 34 Сподели

    1 0 Отговор
    КАКВО ДА НАПРАВИМ, АКО НИ ПРИНУЖДАВАТ ДА СЕ ВАКСИНИРАМЕ?
    В никакъв случай не отказваме ваксинацията, а просто
    изискваме следните документи:
    – Сертификат за качество на продукта.
    – Информация за производителя на лекарството.
    – Документи с лицензите на производителя на лекарството:
    а) извлечение от Единния държавен регистър за юридическите лица.
    б) документи за допуск и акредитация на дружеството.
    в) действащи лицензи на компанията.
    – Сертификати за изпитания на препарата.
    – Странични ефекти на препарата.
    – Застраховка и нейния размер, ако изникнат нежелани последствия.
    – Документи на лицето, което ваксинира:
    а) обучение
    б) атестация
    в) допускане до работата
    д) медицинска книжка
    в) удостоверение за отсъствие на COVID19

    Коментиран от #35

  • 35 Сподели

    1 0 Отговор

    До коментар #34 от "Сподели":

    Продължение
    След предоставяне на ВСИЧКИ документи, трябва да вземем 1 образец от лекарството за анализ срещу подпис, след което да го изпратим за химически анализ в лабораторията.
    След това задължително трябва да вземем писмено заявление, че нищо няма да ни се случи след инжекцията.
    След като всичко ни бъде предоставено можем да заявим, че отказваме ваксинацията, тъй като виждаме риск за своето здраве!

    Коментиран от #36, #38

  • 36 Мир

    2 1 Отговор

    До коментар #35 от "Сподели":

    Ако поискате всичко да бъде документирано .... ще се откажат да ви убеждават да се ваксиниране.
  • 37 Мир

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Поздрави, здраве и сили - най - лошото е минало . Скоро ще си платят за лошото което ни сториха.
  • 38 честен ционист

    0 2 Отговор

    До коментар #35 от "Сподели":

    Ша седиш на студа февруари месец пред Кауфланда на опашката с неваксинираните, докато ваксинираните те пререждат и пазаруват на промоционалните цени, или първо качество стоки, а за теб развалена продукция. ТАлоо, това е Файзер, при тях дори и листовката с опътването не се чете.

    Коментиран от #41

  • 39 Стрелата

    0 1 Отговор
    Като видя такива Главоци да са оправленито се радвам че преди 10 г напуснах тая територия късмет братя. УЖАС.

    Коментиран от #40

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Сподели

    1 0 Отговор

    До коментар #38 от "честен ционист":

    Кауфанд също няма право да спира клиенти ( обществено място), защото носи отговорност , най - много да "назначат " някой заблуден продавач да се прави на шериф за да яде ной или бъде съден лично, но собствениците на Кауфанд никога няма да се изложат на риск.