5 Януари, 2021 20:48 2 737 21

Петър Москов: Хаосът в здравната система е причина за голямата смъртност

  • петър москов-
  • здравна система-
  • здравеопазване-
  • коронавирус

Липсва смислена и последователна идеология, разкритикува бившият здравен министър

Петър Москов: Хаосът в здравната система е причина за голямата смъртност - 1
Кадър: bTV

Хаосът в здравната система е причината за голямата смъртност от коронавируса, заяви д-р Петър Москов в предаването „Лице в лице“ по bTV.

„Липсва смислена и последователна идеология, а когато нямаш идеология, нямаш и цел. Преди 6 години при гостуване във вашето предаване, казах, че в момента ние нямаме здравна система, имаме сбор от хаотично действащи субекти“, каза бившият здравен министър.

"Няма значение под каква форма на собственост действат болниците. Но държавата поставя правилата и тази система се развива в зависимост от потребността на хората от здравна услуга, а не от моя кеф и икономическа изгода като собственик на лечебно заведение", смята Москов.

„Преди 6 години, когато ние въведохме Здравната карта, която въз основа на анализи показваше къде са проблемите в системата и държавата трябваше да реагира, всичките разбойници в тази система намериха начин и през съда свалиха „Здравната карта“. Там, където тя беше регистрирала преди 6 години недостиг и дефицит – кадрови, структурен, апаратурен и всякакъв, днес е най-голямата смъртност от COVID-19“, разказа бившият здравен министър.

"В България има 341 болници, 31 от тях лекуваха 60% от пациентите с коронавирус. Цялата доболнична помощ беше изтрита като с гумичка, тя просто не съществуваше. Цялата система трябва да бъде изправена и да приеме собственото си предизвикателство, а който отказва да се включи в борбата с коронавирус, трябва да му се отнеме разрешителното", заяви Москов, според когото само три болници в София са се съобразили със заповедта на здравния министър Костадин Ангелов да се отдели процент от леглата за болни с коронавирус.

„Когато отиваш на война, не го правиш с три дивизии, а с цялата си армия“, коментира Москов.

Според бившия здравен министър има опасност борят на заразените отново да се увеличи след разхлабване на мерките и впоследствие да се стигне до пореден „локдаун“.

По неговите думи това може да се избегне с нов подход – масово тестване на определен период от време и изолиране на болните и заразените, докато другите хора продължават да работят и да живеят активно.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    30 3 Отговор
    Поздрави от Орлов мост! Затвор за Хунтата!
  • 2 Овчарник

    27 11 Отговор
    Един тест за наркомания .....на този друго нищо.....мишок....
  • 3 Москов

    22 4 Отговор
    Треба да ги говориш на бай Ставри тия неща, като не ти е заета устатъ.
  • 4 Ваксина

    33 5 Отговор
    А турските ваксини,които внесе за какво са причина?Мръсник!
  • 5 7596

    32 1 Отговор
    Kрадец да си в тази страна! Пазят те всички, и правителство и правораздаване! Преди почти, на 23.02.20, Нова ТВ направи разкритие за четвърт милион лева усвоени с измама от ръководството на УМБАЛ Св. Анна- София от програма за развитие на човешките ресурси на ЕС. Почти година, гледаме наглите усмивки на ръководството на болницата и нулева реакция на МЗ и лично на министър Ананиев. Въпроса е, коронавируса , дали е повод за амнистия за финансови престъпления със средства на ЕС . Д-р Москов се хвали, че има чадър от най-високо. Крадците са свещените крави на българското правителство!
  • 6 Това

    20 0 Отговор
    е факт , но никой няма топки да го разплете !
  • 7 !!!?

    6 16 Отговор
    Когато един действащ президент организира Пир по време на Пандемия, никоя Здравна система не може да се справи !!!?

  • 8 АФАФ

    25 1 Отговор
    Нищо не се чу повече за ваксините които този човек внесе от Турция?
  • 9 пройчо

    13 5 Отговор
    здравната система е продукт на иван циганина--ментора на тоз палячо !!!...Атанас Москоз би се срамувал.
  • 10 Знайко

    28 3 Отговор
    Този некадърник Петър Москов е един от виновниците за досъсипването на здравеопазването. Колко стотици милиони лева прахоса за пръстови отпечатъци. Които никой не иска, нито лекари, нито пациенти. При мен примерно пръстовото разпознаване понякога не работи. И когато не сработи какво? Няма да ме лекуват ли, защото не са ми разпознали отпечатъка? Ами хората, които нямат пръсти? Може и да са десетина само, но има и такива. Не го знам какъв е лекар, но знам, че е некадърен мениджър и политик. Да се маха и да не коментира другите политици. Всички го видяхме колко е некадърен като министър и политик. Некадърниците не трябва да дават съвети и мнение.
  • 11 ГОРСКИ

    8 1 Отговор
    Един път да признаеш че си от системата !!!
  • 12 Дедо Шишарко

    12 0 Отговор
    Да го бяха измислили както трябва може ли пръстовотпечатък да иска за спешен случай, как ще стане. Може за някви не много важни изследвания, ама аз винаги мога отидох с някой прЕател и да угодим ралтата. Взе ини пари за отпечатъци ваксини, че и мозък ръси още. Щом е бил в кабинет на бацо толкова си може
  • 13 Човек

    13 0 Отговор
    Това което казваш е абсолютно вярно но и ти се упражнява в здравеопазването с куп глупости
  • 14 Възмездие

    11 1 Отговор
    Мълчи бе, сатрап! Отрови две поколения деца!
  • 15 Кой68

    3 2 Отговор
    Щото в любимата ви USA всичко е по-конец !!
    В Великобритания и ФРГ е най-доброто!!
  • 16 Лозенец

    3 8 Отговор
    Министър Москов, поемайте шибаното министерство, защото тия ТУЛУПИ ще ни пратят в моргата.
  • 17 jorj

    2 1 Отговор
    Най-накрая и ти се освети комунисте! Безсрамник!!!
  • 18 Илиан

    5 2 Отговор
    Нещастник и ти си един от тия.
  • 19 тралала

    0 0 Отговор
    - Докторе, как съм? Кажете, умирам от любопитство?
    - Спокойно, не е от любопитство...
  • 20 big

    0 0 Отговор
    Не го харесвам този бандит, но не мога да не се съглася с него, че здравната ни система е в колапс и се управлява по изключително некадърен начин!
  • 21 Аз40

    0 0 Отговор
    Този изкуствено-създаден хаос е точно затова – за да убива систематично, затова бяха зарязвани хора навън пред болниците да мрат. Здравната система е пунта мара още от 90-те, когато я промениха за точно тази цел.