10 Януари, 2021 17:51 2 266 41

Следващата седмица решават дали да се удължат мерките

  • ангел кунчев-
  • коронавирус-
  • мерки

Тенденцията се пречупи, но е рано да се каже, че е окончателно

Следващата седмица решават дали да се удължат мерките - 1
Снимка: БГНЕС

Следващата седмица ще бъде решено дали да се удължат ограничителните противоепидемични мерки и след 31-ви януари, или по-рано да бъдат облекчени.

Това заяви пред БНР главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, член на Националния оперативен щаб.

Той уточни, че това ще стане на базата на данни от изминалата пълна работна седмица, в която и децата се върнаха в детските градини и учениците от 1-ви до 4-ти клас - в училище.

По думите му основната цел е да се търси балансът между това да се намали рискът и да не се прекратяват всички социални дейности, "което води до тежки последици".

"Тенденцията се пречупи, но е рано да се каже, че е окончателно. Очевидно е, че успяхме да намалим броя на новозаразените, така и на хората, нуждаещи се от медицинска помощ, а и на тези, които го карат най-тежко и попадат в интензивни отделения", поясни той.

Кунчев посочи, че заради т.нар. британска мутация на коронавируса, която доведе до скок на заразените във Великобритания, не позволява да се дават прогнози как ще се развия пандемията въобще в Европа и в частност в България. Кунчев подчерта, че заради това мнението му за предстоящите парламентарни избори е да се направят тогава, когато реши този, от когото зависи - президентът, без да се обляга на медицинската експертиза, защото тя не може да каже кога е по-благоприятният период за това.

"Причината няма да е в здравните власти за това да поставят под въпрос провеждането на изборите", отбеляза здравният инспектор.

"Радвам се, че интересът към ваксините е голям и предпочитам този вариант - да има търсене и ваксините да не достигат, отколкото да е обратното", заяви доц. Кунчев.

Той очаква до 10 дни и ваксината на "АстраЗенека" да получи разрешение за употреба в страните от ЕС.

Доц. Кунчев отново обясни, че преболедувалите хора могат да бъдат имунизирани, без това да е риск за тях, но не е необходимо да се прави на етап, в който ваксините не са достатъчни за масово имунизиране. Той препоръча хората с изградени антитела от срещата им с коронавируса да следят нивата на им и да се ваксинират, когато титърът на антителата се понижи.

"Предстоят доставки на ваксини от "Модерна" - първите количества са 2000-3000 до 5000 дози, постепенно ще се увеличават и през април очакваме 220 хиляди дози от тази ваксина", подчерта Кунчев.

Той съобщи, че до момента информацията за профила на ваксината на "Пфайзер", която вече е поставена на 14 хиляди души, е много добра, има само 5 регистрирани случая с нежелани реакции, но те са в рамките на очакваните - болка в областта на убождането при ваксинирането и леко схващане на ръката, но отшумяват в рамките на часове или на 1-2 дни.

Във връзка с проведената имунизация на общински съветници в Сандански, доц. Ангел Кунчев беше категоричен, че НОЩ следи за отклонения от плана за ваксинация и нарушенията ще бъдат наказвани.

Според него при развила се вече пандемия и засягане на всички страни е грешка да се прекъсва изобщо движението на хората, но подчерта, че изискването за отрицателни резултати от тестове и карантиниране е необходимо.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    51 7 Отговор
    На 13 януари сряда от 11 00 часа елате на площада да си върнем живота.Долу Хунтата!

    Коментиран от #5, #18, #20, #34, #36

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Абе

    37 4 Отговор
    кого лъжете, всички знаем, че ще ги удължават до 2050 ако зависи от тях.
  • 4 Сатъра на Хана

    13 7 Отговор
    ДЕБИЛИ , СЪРБИТЕ пак са ПИЧОВЕ
    АМЕРИКАНСКИ РОБИ ПРОСТИ ... хем Министър-Председателката им е лесбийка ...
    .....
    В неделя сръбският премиер Ана Брнабич и Мисад Йерлек присъстваха на началото на ваксинациите за медицински персонал в Университетската болница „Тиршова“ в Белград. Правителственият глава заяви, че до края на януари Сърбия ще има около 2 милиона дози ваксини от различни производители, включително обемите, получени в края на декември, а през февруари се очаква да пристигнат до 1,5 милиона дози.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Аз40🏴‍☠️

    30 2 Отговор
    Кунчев, разболявате още повече всички. Ще има сериозни последствия, а не ви интересува в целия ви гнусен щаб въобще това, защото сте продажници. Проверете какво казват медици от цял свят в "Great Barrington Declaration".
  • 7 Последния Софиянец

    27 3 Отговор

    До коментар #5 от "Гражданин":

    Искам си бизнеса и живота.Не съм трол като тебе на заплата.

    Коментиран от #17, #23, #30

  • 8 Киро Брейка

    23 2 Отговор
    Ти ще си първи а дръвника
  • 9 БАЙ ШИЛИ

    25 2 Отговор
    ЕКМЕК ВАРМУ?ХЛАДИЛНИК КАПЪЛЪ И ЮРУШ БАКЪЛЪМ НА ЖЪЛТИТЕ ПАВЕТА КОРОНАВИРУС ЙОК БУРДА!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 100 лв. ПСР.. КРАЖБИТЕ НА ГЕРБ

    20 3 Отговор
    Ще. Дойде вашето време и ще ви се търси сметка вярвайте денят дойде
  • 12 58217

    26 1 Отговор
    Некадърника е отново на линия за да ни говори поредните небивалици без да казва най важното защо смъртността в България е толкова висока и кога ще поемат отговорност за престъпната си небрежност поради която умряха доста Българи щаба НОЩ и Боко Тиквата! Кунчев толкова си некадърен и прост, че ако не умираха хора вледствие вашата неграмотност щях да ви се смея с глас! ОСТАВКА простия да те няма, за нищо не ставаш, виж резултатите ви и колко хора умряха!
  • 13 Киро Брейка

    24 2 Отговор
    Тези карат коли за по 200000 Евро за сметка на хората които гладуват... Ще гниете в затвора
  • 14 Срамота

    27 2 Отговор
    Надявам се един ден всички, които уж управлявате, така да ви се удължават присъдите.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Мутафчийски и Балтов

    28 3 Отговор
    Статията беше свалена за няма 10 мин. при това в събота.
    Паразитите, които изискват от нас да стоим с намордници в къщи. Всяка вечер гуляят в няколко ресторанта в София и плащат сметки за хиляди левове. В същото време задължават бизнеса да стои затворен.

    Например любимия ресторант на паразитите от щаба се намира на бул. България, а другите паразити от ДАНС също не обичат да ходят далеч и всеки ден са в отсрещен ресторант на бул. Черни връх. Обаче народа да продължава да им ходи по гайдата, да блее с намордниците, да си брои стотинките, и да се готви за ваксинация, щото иначе щял яко да измре.
  • 17 Корона вирус. 👑👑👑

    6 29 Отговор

    До коментар #7 от "Последния Софиянец":

    Ти ли си най гладният дето си искаш бизнеса, абе ти невиждаш ли че по целият свят кръчмите и заведенията са затворени много си нагъл крайно време е да разбереш че кръчмите ти няма да отворят и работят, така че намери си някоя нормална работа и работи примерно към чистотата в София....

    Коментиран от #26

  • 18 Надарен.

    3 18 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Абе я отивай да работиш и ще видиш как ще се върне живота -вие сте банда мързели.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Любопитен

    3 13 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Ще дойда на демонстрацията но само ми кажи кои сте вие на площада, май сте само кръчмари и хотелиери а???? Мерси и безто цял ден съм на работа и нямам намерение да си губя малкото свободно време заради накой гладен кръчмар.
  • 21 Дъртият

    4 7 Отговор
    Аз ще гласувам за отровното трио на предстоящите парламентарни избори през март уважаеми дами и господа и народни представители искам си златната лична карта за хора преболедували болестта ковид деветнадесет защото сме оцелели в тази война и животът ни трябва да продължи както преди това това беше една война която аз спечелих срещу невидимият враг и само аз си знам какво ми е струвало това изпитанието имам антитела и искам да си сваля маската и да не си правя повече пср тестове които ще излизат вечно отрицателни искам си златната лична карта за хора преболедували болестта ковид деветнадесет защото сме оцелели в тази война и животът ни трябва да продължи както преди това това беше една война която аз спечелих срещу невидимият враг и само аз си знам какво ми е струвало това изпитание боледувал съм от хепатит шарка пет вида грип с температура и отпадналосттези болести са летен бриз спрямо урагана ковид деветнадесет повярвайте ми говоря цялата истина болестта ковид деветнадесет защото сме оцелели в тази война и животът ни трябва да продължи както преди това това беше една война която аз спечелих срещу невидимият враг и само аз си знам какво ми е струвало това изпитание имам антитела и искам да си сваля маската и да не си правя повече пср тестове които ще излизат вечно отрицателни искам си златната лична карта за хора преболедували болестта ковид и животът ни трябва да продължи както преди това това беше една война която аз спечелих срещу невидимият враг и с
  • 22 chi

    6 1 Отговор
    Този с право можем да го наречем Хунтакадаверес!
  • 23 Бивш барман

    5 9 Отговор

    До коментар #7 от "Последния Софиянец":

    Да наистина ти не си трол, ти си един кръчмар дето готви с евтини боклуци и трови клиентите си, също така неплащаш осигуровки на персонала си и не си плащаш данъците дефакто правиш пари на народният гръб едната от добрите страни на ковид пандемията е че наказва такива мошенници като теб......
  • 24 Бонговец

    10 1 Отговор
    Ще питаме танте Меркел. А тя дали ще е на кеф ,никой не знае.

    Коментиран от #27

  • 25 Уточнение, господин Кунчев

    6 1 Отговор
    Когато вашият здравен министър , а не моя. Започне да изговаря българщина с ударение на първата сричка, а не на последната.....ще започна да вярвам че Вие сте компетентни по всички въпроси, по които вие не сте специалисти.
  • 26 Точно

    5 0 Отговор

    До коментар #17 от "Корона вирус. 👑👑👑":

    при тебе ли? Дадоха ли ви от новите работни дрехи?-))

    Коментиран от #31

  • 27 Силен Взрив

    10 1 Отговор

    До коментар #24 от "Бонговец":

    Леля Меркел ще каже НАЙН! Абсурдише! Майнен хемороиден тут мир веен! Алес мус Гешлосен верден!! Не, Абсурд! Болят ме хемороидите! Всички да затварят!
  • 28 Санитар

    10 1 Отговор
    Намаляват бройките предизборно и без това бяха завишавани многократно само на хартия.Няма персонал само да ги преброи толкова камо ли да ги тества.Вируса го има и грип има,като симптомите са едни и същи,както при предходните години няма никаква разлика
  • 29 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    6 0 Отговор
    Ако този не знае да му кажа-Мерките ще продължат до 01.МАРТ ,21г,а изборите ще са на 28март!
  • 30 Грауч.

    4 9 Отговор

    До коментар #7 от "Последния Софиянец":

    Абе търтей като ти умре бизнеса и ти ли умираш с него? Сменяй го от бизнесмен неможеш ли да станеш някъде общ.работник. Кумунистите едно време много хубаво ги лекуваха такива като теб от бизнесмени ги правеха овчари, я бягай да плачеш някъде другаде.
  • 31 Корона вирус. 👑👑👑

    5 3 Отговор

    До коментар #26 от "Точно":

    Ти за мен не се притеснявай аз си вземам 720 левчета чисто на седмица и гледам сеира на търтеите като теб.👍👍👍
  • 32 SwiftKey

    9 1 Отговор
    Статията беше свалена за няма 10 мин. при това в събота.
    Паразитите, които изискват от нас да стоим с намордници в къщи. Всяка вечер гуляят в няколко ресторанта в София и плащат сметки за хиляди левове. В същото време задължават бизнеса да стои затворен.

    Например любимия ресторант на паразитите от щаба се намира на бул. България, а другите паразити от ДАНС също не обичат да ходят далеч и всеки ден са в отсрещен ресторант на бул. Черни връх. Обаче народа да продължава да им ходи по гайдата, да блее с намордниците, да си брои стотинките, и да се готви за ваксинация, щото иначе щял яко да измре.
  • 33 Перничанин

    13 1 Отговор
    Само моловете и малко ресторанти затворили и твърдят че предпазват от корона вируса всичко навсякъде е пълно и е фраш егати пенсионерските мерки тъпооооо

    Коментиран от #35

  • 34 Учуден.

    3 4 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Какво връщане на живота бе тарикат, ти къде живееш че чакаш живота да се върне? Ей смешник отивай на психолог.
  • 35 Ей перко

    4 4 Отговор

    До коментар #33 от "Перничанин":

    Затварянето на молове и ресторанти се прави за да се ограничи до някаква степен разпространението в заразата, а движештите бизнеси от които зависи държавата няма как да бъдат спрени защото държавата ще фалира и такива като теб ще тръгнат да трошат и разбиват магазини ще настане анархия.

    Коментиран от #39

  • 36 трдупоя

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    То само с разходки по площадите не става.Нали все гледаме Европа?! Точно там са фъркали зелки на крале и кралици.
  • 37 Алфа Ромео

    3 2 Отговор
    Ще бъдете наказани някой ден, ако не от земния от друг съд!
  • 38 big

    8 1 Отговор
    Разбира се, че няма да ги отменят! Тенденцията се определя по всички критерии, но не и здравословни!
  • 39 Алфа Ромео

    6 1 Отговор

    До коментар #35 от "Ей перко":

    Техномаркет, Технополис, Джъмбо, Декатлон и други магазини нехранителни извън моловете и те ли са движещи бизнеси на държавата, ресторантите в хотелите и те ли са движещи!? Няма никва логика, нищо не се прави на здравно основание, статистиките са свободно съченение, и малките деца го знаят вече.
  • 40 Целият

    1 0 Отговор
    Персонал на НОЩ веднага Оставка, всяко затваряне е забит нож за Бизнеса и Икономиката,На 28 март и ние ще ви затворим и то завинаги.
  • 41 Антон

    0 0 Отговор
    На мен ми писна, та чак ми свирна! А на вас?