Last news in Fakti

12 Януари, 2021 22:08 2 045 31

Д-р Александър Симидчиев: Не сме единни нито за мерките, нито за ваксините

  • александър симидчиев-
  • пулмолог-
  • ваксини-
  • коронавирус

Ако имаме адекватно поведение, борбата с коронавируса ще е ефективна и дори можем да го победим, смята пулмологът

Д-р Александър Симидчиев: Не сме единни нито за мерките, нито за ваксините - 1
Снимка: БГНЕС

Все повече страни не се справят добре в борбата с коронавируса. България също е в списъка с държавите, които трябва да действат по-активно. В Европа кривите на графиката са сходни и това е обяснимо, обясни пулмологът д-р Александър Симидчиев пред Радио София, цитиран от "Епицентър".

„Отдавна твърдя, че ако имаме адекватно поведение, борбата с коронавируса ще е ефективна и дори можем да го победим. Но задължително трябва да сме единни, а за съжаление не сме - нито за мерките, нито за ваксините.“ Данните от последните дни със сигурност отразяват и броя на хората с постинфекциозен имунитет, независимо колко траен е той. Сравнявайки други подобни вируси може да се очаква този имунитет да е между 1 и 2 години.

За съжаление обаче за България не можем да видим графика, която реално да отразява броя на преболедувалите (необходима представителна извадка). Ваксините дават възможност защитените хора да станат повече, без да са преболедували с всички рискове на инфекцията, подчерта д-р Симидчиев.

Той обясни, че след десетки милиони ваксинирани, вече можем да се спокойни, че ваксините действат според очакванията на базата на клиничните проучвания – относно защита и евентуални странични ефекти. Ако преболедувалите искат да подкрепят имунитета си, най-добре е да се ваксинират след всички други, препоръча още специалистът.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пацо

    17 1 Отговор
    Ква графика чакаш да видиш в България бре докторе?!
  • 2 Пфф

    10 2 Отговор
    Ти се изсуне ендъка(по врачански) дано, ще, нека!!!! Алелуя!!!
  • 3 Всички подобни специалисти

    21 1 Отговор
    след време ще бъдат обезпечени групово
  • 4 Иван

    28 1 Отговор
    Мой роднина работи в болница.Знаете ли за какъв Хаус става въпрос.Мешано болни със здрави плазма отказват да слагат че било опасно искат подпис от роднина...Знаете ли че в белодробната болница на сточна гара те питат колко ти е температурата и един лекар е на 40 човека и преглежда болни и здрави???Знаете ли че им слагат закъската върху шкафчето без салфетка без чиния???Какви единни мерки докторе???Цели сектори не работят от половин година сигурно???Каква ваксина измислена и тествана за 1г.???Че те едни гуми за кола сигурно ги правят повече време???
  • 5 Д р Вирхов

    28 1 Отговор
    Колега,не разбрах 2 неща.Първо,защо ви е толкова червен носа? И второ,кой ви мотивира да се проявявате в последно време ,Борисов или т.нар.здравен министър?
  • 6 Звездо

    5 23 Отговор
    Хора моля ви призовавам не излизайте от вкъщи не се срещайте с хора не общувайте с никой дори доставчика на храна нека да е с маска много мина малко остана ето видях те вече идват ваксините всички трябва да се ваксинират задължително това е голяма зараза голяма чума от която спасение няма имаме оръжие и това е ваксината благодарете на сзо на лекарите хората на първа линия които не спряха да се борят за човешки животи в този труден момент на пандемия не излизайте от вкъщи не се срещайте с хора остани вкъщи спаси живот скоро като ни ваксинират всичките всичко ще е по старому чакам с нетърпение ваксините хора сложете си ваксина само това ще ни върне стария живот аз дори вкъщи си нося маска маската предпазва много навън излиза много рядко и то с противогаз само с противогаз остани вкъщи спаси живот

    Коментиран от #29

  • 7 Фаро

    20 1 Отговор
    Доктора тулуп да се готви за затвора
  • 8 Звездо

    4 24 Отговор
    Хора служете ваксина спаси живот на човек от улицата на твой роднина на твой приятел на твой познат на твоите родители лекарите това са героите на нашето време дори и в най-трудните и мрачни времена те останаха на първа линия по време на пандемия спасиха много човешки животи благодаря на сзо за адекватни те мерки благодаря на лекарите че направиха тези ваксини пред тази тежка чума коронавируса хора направете ваксинациите задължителни носете маски дори в къщи навън а излизате с противогаз остани вкъщи спаси живот
  • 9 Звездо

    4 22 Отговор
    Лекарите са нашите герои като на война голяма чума е това коронавируса хора останете вкъщи спасете живот скоро и идват ваксините това е най-добрата новина ваксинираи се спаси живот на човек от улицата на твой близък и на самия себе си носете си маските дори вкъщи
  • 10 Звездо

    1 25 Отговор
    Най-добрата новина е че идват ваксините и час по-скоро ще се ваксинират хората да се свършва вече с тази пандемия нямам търпение да се ваксинирам хора останете в къщи не се срещайте с хора не излизайте не общувайте с никой носете си маските остани вкъщи спаси живот аз дори вкъщи си нося маската а навън излизам с противогаз и то само в краен случай излизам навън остани вкъщи спаси живот дори като дойде доставчика за храна му казвам да си сложи маската хора пазете се скоро ще сложим ваксини всичко ще е по старому само още малко търпение и моля ви нека ваксините бъдат задължителни бъдете здрави и се пазете от коронавируса
  • 11 Може

    20 0 Отговор
    Да не сме единни, но при нас случаите драстично намаляха. А при тези, които са строги мерките случаите са много. Това щото са единни много.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Учител

    4 29 Отговор
    Как да сме единни с такъв матрЯл като Мангъров и неговите орки!?😂

    Коментиран от #18

  • 14 Пурко

    20 4 Отговор
    Звездо, подарявам ти моята ваксина, сложи и нея, за по- сигурно. Е, още я нямам налична, щяла да дойде към май месец. Тъй че заключи се в килера отвътре и не отваря на никой, ние ще ти се обадим когато дойдат ваксините да отвориш
  • 15 Киро Брейка

    12 1 Отговор
    Надупчи се първо ти
  • 16 Напротив

    16 0 Отговор
    , единни сме , ама на тебе не ти се чува !
  • 17 айде стига обвинения

    5 3 Отговор
    Мисля че какавотозависи от нас, то правим и сме дисциплинирани в мерките. За празниците бях в Берлин и не бих казал че тук сме по-разлигавени. Но ми прави друго нещо впечатление. И там мерките не са перфектни, например имаше опашки и струпване на хора по летището, но и композициите на метрото бяха максимално дълги и често. А у нас общините разреждат графика на автобусите. В магазините се допуска струпване на прекалено много хора и кауанд и лидъл лъжат че има каквито и да е мерки, които да върщат работа.
  • 18 Оставка

    9 0 Отговор

    До коментар #13 от "Учител":

    Ей ББ оклук
  • 19 Hoho Boho

    8 0 Отговор
    (необходима е представителна извадка)

    Защо няма представителна извадка?

    НАПРАВЕТЕ Я!
  • 20 провинциалист от провинция Тракия

    14 2 Отговор
    "Д-р Александър Симидчиев: Не сме единни нито за мерките, нито за ваксините"
    Едно време бяхме и се оказа, че било тоталитаризъм.
  • 21 Ние сме единни

    7 0 Отговор
    Но вие ни гледате тук с лявото , ти с дясното око.
    И ако резултата е различен идете на очен лекар.
  • 22 the truth

    11 0 Отговор
    Важното е единно и задружно да пълним шкафа на еднокнижника. А от БЧК имат ли намерение да работят или ще имитират дейност докато си решат? От октомври още спряха курсовете по първа помощ, докога ще ги чакаме да се наканят!?!???????????? Мутри, оставка!
  • 23 Абе

    4 0 Отговор
    Баш ние българите ставаме най-единните в най-застрашителния момент а по-застрашително от ваксините против настинката ковид няма.Скоро ще ви изядем с парцалите продажници
  • 24 Фърфър

    6 0 Отговор
    Звездо и моите ти давам сега хапни нещо че си станал кожа и кости само да кихнеш и си свършен
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 СЛОНА

    4 0 Отговор
    БЪДЕТЕ БЕЗОТГОВОРНИ ТОВА Е СВЕТОВНА ИЗМАМА С ЕДИН ГРИП
  • 27 Айде бе

    1 0 Отговор
    С кой да бъдем единни, бе "докторе"?
    Със Сорос, с Бил Гейтс, с Тулупа, с Майтапчийски, с Гешев, със Шиши?
    А?
  • 28 е х о

    1 0 Отговор
    Ти „дохтор“-е си грабнал тлъст хонорар са това свое пледиране ! Посочваш графика за пример от други страни и се оправдаваш , че в Б-я липсвала такава графика ! Но , ИМА статистика за болни и излекувани ? Графиките са продукт именно на тези статистики , с коита ни ЗАЛИВАТ . Споменаваш за имунитет от 1-2 г. , докато други КОМПЕТЕНТИ , споменават 3-4 мес . Просто повтаряш нещо , за което ти е платено , без да вникваш в съдържанието на изказването !
  • 29 иво

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Звездо":

    Защо се продаваш?
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.