Last news in Fakti

12 Януари, 2021 22:21 3 816 26

Проф. Момеков: Станахме арогантни и получихме заслужен шамар

  • георги момеков-
  • коронавирус-
  • арогантност-
  • шамар

Ако хората започнат да си купуват медикаменти за болнично лечение и да ги прилагат, това може да повлияе сериозно на здравето им, смята председателят на Българското научно дружество по фармация

Проф. Момеков: Станахме арогантни и получихме заслужен шамар - 1
Снимка: БНТ

В момента това, което виждаме, е в резултат на мерките. Ако не искаме да бъдем блокирани, трябва да бъдем разумни в поведението си. Ако продължим да се държим разумно с предпазните средства, ще намалее натискът върху здравната система и няма да се налагат мерки. Това заяви председателят на Българското научно дружество по фармация проф. Георги Момеков в студиото на "България сутрин" на телевизия Bulgaria ON AIR.

"Хората имат изобилие от информация, която не могат да осмислят, но скептицизмът е нещо полезно. Трябва по един много внимателен начин да се прави информирана кампания, защото тя трябва да е съобразена и с народопсихологията", посочи проф. Момеков.

Той отбеляза, че отлагането на втората доза от ваксината срещу COVID-19 не крие особени рискове за здравето, но ако искаме максимална ефективност, трябва да спазваме изискванията на производителя.

"Ако имаме покритие на хората, които са рискови с професиите си, хората с хронични заболявания, ще имаме успех", коментира още той за имунизирането в България.

"Има значение колко хиляди теста са направени на милион популация. Със сигурност у нас ще се сблъскат с вируса много хора, но не можем да кажем колко точно, без епидемиологично проучване. Във Великобритания и Япония се правят изследвания, защото има наука, но аз се притеснявам какво се случва в Африка", подчерта проф. Момеков.

И обясни, че ако хората започнат да си купуват медикаменти за болнично лечение и да ги прилагат, това може да повлияе сериозно на здравето им.

"Получихме хубав шамар и за човечеството ще има ползи, защото станахме арогантни. Но няма как моделът на Швеция за овладяване на коронавируса да бъде приложен в Белгия, където гъстотата на населението е много по-голяма", каза още проф. Момеков.

И добави, че в момента за първи път се сблъскваме с такъв патоген.

"В еволюционен план патогенът се изменя така, че да не убива гостоприемника си, аз съм оптимистично настроен. Трябва да пречупим ситуацията и ще започнем да се връщаме в новото нормално", смята проф. Момеков.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Гражданска защита

    8 5 Отговор
    Извънредно положение е
  • 3 Шамар

    32 10 Отговор
    Какъв шамар Бе цървул и от кого си го получил?

    Коментиран от #5

  • 4 Браво бе федербал

    7 2 Отговор

    До коментар #1 от "Гошо":

    Сам си се редиш😁
  • 5 ми ,

    10 5 Отговор

    До коментар #3 от "Шамар":

    От Мишо , бе ... Мишо Шамара ..
  • 6 ВЕРА

    23 3 Отговор
    Интересно - притеснявате се за Африка,а за България?
    Във Великобритания и Япония се правят изследвания,в Африка - не.
    Защо не ни кажете какво се прави в България и това не ви ли притеснява?

    Коментиран от #8, #17

  • 7 Гучев

    21 3 Отговор
    Нивото на Момека си е такова.
  • 8 Я кажи Верче

    3 6 Отговор

    До коментар #6 от "ВЕРА":

    Какво искаш да се прави ?
  • 9 ИМПЕРИАЛИСТ

    22 3 Отговор
    COVID-19 не е ВИРУС, защото няма ДНК. Затова се казва КОРОНА-ВИРУС. Има частично РНК и всъщност е огромна органична молекула с неустойчив строеж, което води до безброй мутации... Ефективна ваксина не може да се създаде заради БЕЗБРОЙНИТЕ му мутанти. В природата са регистрирани НАД 1700 корона-вируси, най-много по животните...
    Спасението е здрав и силен организъм, който НЕ Е ТРОВЕН ОТ ДОКТОРИТЕ С ВСЕВЪЗМОЖНИ ХАПЧЕТА ЗА ЩЯЛО И НЕЩЯЛО С ГОДИНИ. Прилагат от НОЩ тези рестриктивни мерки защото друго не могат да измислят, тъй като в случая медицинската и фармацевтична мафия са напълно безпомощни...
  • 10 Азззззззззз

    22 3 Отговор
    Какво ново нормално говори тоя? С ваксината искат да превърнат хората в полуиди0ти ама няма да им се получи на Глобалистите.
  • 11 Курумпе

    23 1 Отговор
    Само как се е загрижил тоя...да не спре притока на парички в аптеките..., не друго, баш го боли за здравето на хората!
    То здравето почва от чистия въздух , дето го отровиха Управниците със вносните отровни боклуци дето горят постоянно, същите позволиха да се продават откровено вредни и отровни храни по супермаркетите, а избиха на хората животните..то не беше грип, то не беше Чума по свинете, то не беше Шап по овцете..за капак, съдадоха масова Психоза със този Вирус - всеки ден само сеят страх и Ужас като ги облъчват с броя на умрелите и заразените...Стресът от мизерията и Безработицата, от несигурността за утрешния ден...това Грижа за здравето ли е бре Другари - Въздухари?!
  • 12 Хайл

    14 1 Отговор
    Бой само оправя тия докторя...седнал да мисли за мен-а мерси,недей...аз мога сам да мисля за себе си
  • 13 Джи

    11 0 Отговор
    Нашите представи и разбиранията за живота са други, г-н Момеков.......
  • 14 ВЕРА

    6 0 Отговор
    До коментар #8

    За изследванията говори,но не казва ние като първите две страни ли сме,или...Африка
  • 15 Тия професори

    10 1 Отговор
    взеха много да ми падат в очите, особено като почват да обясняват как неспециалистите не разбирали? Кое? Големите тайни и дълбоки "научни познания" Смешни и досадни хора. Ние много добре знаем, че сте 50 години назад и 40 год. в страни от развитието на световната наука въпреки че почисленост сте една трета от армията.
    Тъй че по-полека... и с уважение към хората, които са много изнервени... да не казвам защо
  • 16 Алфа Ромео

    11 0 Отговор
    62% от всички тествани около 50 000 души са положителни или имат антитела тоест срещали са се с прословутия "мега" опасен вирус, ако се наложат като представителна извадка върху цялото население то епидемията е към срая си, колко са верни тестовете вече е съвсем друга тема. Ваксината на Пфайзер е в трети етап на изпитание до 27 януари 2023 г., успех на тези който ще се ваксинират!
  • 17 Гост

    1 9 Отговор

    До коментар #6 от "ВЕРА":

    Той човека и за България е казвал в други интервюта,ама кой да гледа и слуша,а ?По лесно е да влезем в едно форумче и да цвъкаме редки.....ако беше сравнил Швеция с България,а ге с Белгия, ей такива усти щяхте да отворите.Давайте по сериозно, стига с едни и съки простотии под всяка статия за коронавирус.
  • 18 Лост

    8 0 Отговор
    Вчера написах нещо и ме изтриха.Ангелов да излезе и обясни как ще ваксинират ромските райони :с полиция, жандармерия и блокада ли? Защото те са хората, които нито ги знаят колко са, нито къде са. Аз няма да се ваксинирам, но просто логиката пм куца и тука им издиша всичко. При положение, че е толкова страшно и трябва да се ваксинират рисковите фактори.

    Коментиран от #20

  • 19 Пазарджиклия

    4 2 Отговор
    Верно сте арогантни. Шамарите ще ви ги раздаде Господ.
  • 20 Мърморко

    5 0 Отговор

    До коментар #18 от "Лост":

    Рисковите фактори не са само ромите, депутатите също са рисков фактор. Нали са народни представители и слуги. Първо тях да ваксинират. Иначе ако ковида ги почне, кой ще ме представлява у нас и в Европа? Мислете хора. Рискуваме да останем без парламент!
  • 21 Един

    5 0 Отговор
    Момеков, здравната ни система ме накара да направя точно това : ДА СИ КУПЯ САМ ЛЕКАРСТВА И САМ ДА СЕ ЛЕКУВАМ В КЪЩИ! И ЗАТОВА ПРЕБОЛЕДУВАХ ! Ако ме бяха вкарали в болница - дали щях да преживея !?
  • 22 защото

    3 0 Отговор
    Господинът е професор , само той може да осмисля медицинките неща.
  • 23 Ами,

    3 0 Отговор
    Те ако мислеха за здравето на хората,в ЩАБА щяха да сложат преди всичко вирусолози,а не администратори,математици,коремни хирурзи и пр. лапачи на народна пара.
  • 24 Лубрикант за душата

    1 0 Отговор
    Ти байнольо това "ако хората започнат да си купуват медикаменти за болнично лечение и да ги прилагат, това може да повлияе сериозно на здравето им." сериозно ли го каза и мислиш? Че аз от 5 години дето ходя в Едирне виждам нашенци да се редят в аптеките и да купуват лекарства на килограм, при това дори безобидни витамини и тези с рецепта също, защото са наясно, че са по-качествени и лекуват а и съдържанието в опаковката е различно. Докато от нашата фармация файда йок, внасят всякакъв EU шит и няма контрол, раята вярва, че султана Ердоган е по ербап от ония изсуления от Банкя и ще натири вносителите на отрови на кучето в задните части.
  • 25 4432

    4 0 Отговор
    Моме Момемекова, ела да ти обясня аз, по друг начин ще говориш и изглеждаш после.
    Интелектуално импотентнено бюроктратче.
  • 26 Шаулин57

    0 0 Отговор
    4432 да ти кажа ,че с тоя съм тренирАл джудо немаш идея на кво е способен :)