Last news in Fakti

16 Януари, 2021 07:08 5 200 10

20 деца са с опасно усложнение след COVID-19

  • болест-
  • деца-
  • усложнения

То причинява остър миокардит и шок синдром, който може да е фатален

20 деца са с опасно усложнение след COVID-19 - 1
Снимка: БГНЕС

У нас само за два месеца при повече от 20 деца се наблюдава тежко протичане на така наречения Мултисистемен възпалителен синдром, предаде БНТ.

Най-притеснителното при него е, че причинява остър миокардит и шок синдром, който може да е фатален.

В момента деца в тежко състояние се лекуват в болници в София, Пловдив и Варна.

Все още не се знае реалният брой на засегнатите от заболяването. Поне 20 деца от края на ноември досега са получили тежки усложнения, но се предполага, че тези, които са го прекарали в по-лека форма, са много повече.

Мултисистемният възпалителен синдром е рядко усложнение, но лекарите предупреждават, че ако 3-4 седмици след прекаран COVID-19 дори безсимптомно, детето вдигне температура и не се чувства добре, е добре да се потърси медицинска помощ.

Първият случай на Мултисистемен възпалителен синдром е засечен в педиатричната болница в столицата. А вчера вечерта там приемат 6-ия си малък пациент с миокардит. Детето няма навършени две години и е в стабилно състояние.

"При тези деца много бързо се развива този шок синдром, което значи много остро спадане, дисфункция на сърдечния мускул, която води до спадане на кръвното", обясни доц. Албена Телчарова от Катедра "Педиатрия" на болница "Проф.д-р Иван Митев" в София.

Става въпрос за наистина рядко усложнение след прекаран COVID-19, което обаче се диагностицира трудно."Коварното на този синдром е, че той започва, след като децата са преболедували, от 2 до 6 седмици, средно 4", уточни детският ревматолог от "Токуда" д-р Калин Лисички.

Кои деца са предразположени към това?

"Всички. Има абсолютно здрави деца, които заболяват, има и деца с придружаващи заболявания", допълни доц. Телчарова.

При тази свръхреакция на организма към вируса може да бъдат засегнати сърдечната, нервната, кръвоносната система.

"Имаме хематологични отклонения в кръвната картина, в статуса на съсирване, може да има кожен синдром, лигавичен синдром, ето това значи мултисистемност, реакция от много органи и системи", обясни доц. Телчарова.

За какво трябва да внимават родителите?

  • Повишаването на температурата;

  • Почти 100% имат оплаквания от коремни болки и разстройство;

  • Да наблюдават децата за прояви на учестено дишане.

Именно учестеното дишане привлича вниманието на д-р Лисички, когато преглежда 8-годишно момченце.

"Правеше впечатление много изразената тахикардия, то беше дори без температура, с пулс около 150-160, за неговите осем години и 40 килограма това е твърде много", коментира д-р Лисички.

Изследвания показват, че случаи на този синдром се появяват най-често месец след пик на епидемията, както става и у нас. Най-тежките случаи се лекуват в Кардиологичната болница в столицата.

"В Трета градска болница има 4 деца плюс нашите две, които отидоха там. Детето от Инфекциозна болница е препратено с менингиална симптоматика, от Пирогов след коремна болка, много тежка. Много сериозни състояния и те са животозастрашаващи", категорична беше доц. Телчарова.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рошко

    14 11 Отговор
    Ще видите вие усложнения след ваксинирането

    Коментиран от #8

  • 2 Протестиращ

    4 17 Отговор
    Доцент мангъров ще им предпише чай.
  • 3 Азззззззззз

    17 12 Отговор
    Ковида е един грип. Стига сте плашили. Усложненията ще дойдат след "ваксината".
  • 4 Аз40🏴‍☠️

    7 1 Отговор
    Умираме от страх! Като когато стотици хиляди деца и възрастни се прикриваха в инфекциозните 90-те с хепатит Б, полово предавана болест. Обяснения как се разпространи? Някак тогава обаче не беше проблем и пандемия. Да не говорим за туберкулоза, за която всички ни ваксаха без право на глас като деца. Всичките им статистики са подвеждащи и за сплашване. Това е от програмата им.
  • 5 Протест срещу безобразията в България

    6 3 Отговор
    Никой не ви вярва... Къде са тези деца искаме да ги видим
  • 6 Архангел

    4 0 Отговор
    Създателя на Ковид е голям гад, мноого голям.
  • 7 АНОНИМЕН

    1 0 Отговор
    Аз не, че нещо но как разбраха, че точно от този вирус е следствие миокардита!? Тестове ПЦР ли правиха, тестове за антитела ли правиха - какво?!
    Модерно е да лепиш етикет КОВИД, но прекаляват пернатите от сайтовете!
    Има дълъг списък с около 200 такива вируси / парагрипни тип 1и2, респираторно-синцитиалният вирус, метапневмовирусът, адено-, рино-, корона- и бокавирусите/!
    Коронавирусите също са много на брой! Не е само КОВИД!
    Справка:интервю за ОВИ и ОРЗ от 03.04.2018г. на Проф. Нели Корсун
    завеждащ Националната референтна лаборатория „Грип и ОРЗ“ към Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ), София
  • 8 АНОНИМЕН

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Рошко":

    На Модерна ваксината не била добра за "силиконки"! Защо ли?! А на Пфайзер добра ли е за "силиконки"?!За една плеймейтка питам!?
  • 9 Сандо

    2 0 Отговор
    Нещо става със здравето на децата!Връщайки се във вече далечните години на детството ми,спомените ми са за единични случаи на заболели деца,и то от болести като скарлатина,заушки,сливици,настинки.А грипните ваканции бяха повод за всеобща радост,а не за тревога или пък някаква паника.Времената се промениха,хората също,и то не към добро.

    Коментиран от #10

  • 10 незнайко

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Сандо":

    За съжаление сте прав . Ако продължава да стоят децата в къщи ще става все по лошо !!!