17 Януари, 2021 07:53 4 987 55

Теменужка Петкова: Мечтаехме за диверсификация, а се роди недоверие

  • теменужка петкова-
  • диверсификазия-
  • газ

Гражданите нямат основание да се притесняват за сигурността на електроенергийната система, смята енергийният министър

Теменужка Петкова: Мечтаехме за диверсификация, а се роди недоверие - 1
Снимка: БГНЕС

Това България да има диверсификация на своя газ е мечта от години, а когато се случи, има недоверие. Можем да представим плащания и договори. Това, което сме направили, е факт.

Това заяви пред БНТ енергийният министър Теменужка Петкова.

"Булгаргаз" има договор за 25 години с азербайджанската газова компания. Този договор предвижда да се доставят по 1 млрд. куб. метра газ годишно, продължи Петкова.

Енергийният министър каза, че към момента електрическото захранване е възстановено навсякъде, единствено на територията на община Своге са налице около 5 селища, в които все още текат дейности по възстановяване на захранването с електрическа енергия.

"По отношение на енергийната инфраструктура на електроразпределителните дружества бяха причинени съответни щети - имаше счупени стълбове, прекъснати електропроводи, всичко това има и своето финансово изражение. Реакциите са били навременни и адекватни и всички тези аварии са възстановени", каза Петкова.

Тя подчерта, че "нито за миг не са спирали потоците природен газ посока Гърция". Така че там ставаше дума за едно отклонение от газопровода - към един частен обект, една метан станция, но нещата се развиха добре, бяха предприети съответни превантивни мерки, каза Петкова.

По думите ѝ е имало единствено потенциален риск от проблем на територията на район Нови Искър, свързан с покачването на река Блато. Там се е наложило превантивно да бъде изключено електрическото захранване на газоразпределителната станция там. Всичко е възстановено в рамките на часове.

Министър Петкова каза, че гражданите нямат основание да се притесняват за сигурността на електроенергийната система въпреки предстоящото съществено захлаждане на времето.

"Всички производствени мощности в електоенергината система на страната са в изправност и работят в нормален режим на работа. Ние сме готови да посрещнем това високо потребление", категоричен бе енергийният министър.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 лили

    70 6 Отговор
    Тази и за лелка в детски ясли няма да я взема на работа !!

    Коментиран от #54

  • 2 нашия

    66 5 Отговор
    какво да се роди бе моме -кога сте казали истината че да ви се вярва
  • 3 324

    65 5 Отговор
    Факт?! Лъжите са големи навсякъде, а и действителността е пред очите ни.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Ей я

    53 4 Отговор
    на и Гинкината другарка "мечтателка" ! Единствените ти мечти са парите и ти ги сбъдна на гърба и за сметка на българския народ !
  • 6 да де

    61 5 Отговор
    Пфу поредната лъжа, в момента купуваме руска газ с анадолска надценка егати диверсификацията.
  • 7 защо

    58 2 Отговор
    Защо вдигате цената на газта пак?
  • 8 въпросче

    54 8 Отговор
    Министърката енергийната Теменужкасчушка Петкова: Мечтаехме за диверсификация, а се роди недовирие. Диверсификация с какво,госпожо? С втечнен скъп американски газ ли?
  • 9 Адндреев

    44 3 Отговор
    Едно ду-пе на колкото повече посоки се обръща,толкова повече ги обира..лайковете.Тази т.нр. диверсификация си е чисто надупване в стремежа да се угоди на всички и да се приберат едни пари.Безгръбначна политическа всеядност.
  • 10 Centurion

    41 3 Отговор
    Няма девердификация,всичко е ала бала.Енергийните експерти,Начев и Казанджиев го обясниха най подробно!!!
  • 11 един от многото

    43 4 Отговор
    При положение , че има истинска диверсификация , в България трябва да се продава продукта който е най евтин на пазара . Това не става , така , че или се краде здраво или диверсификацията ви е жива измама , както впрочем е всичко при тези управляващи и измислената им партия!

    Коментиран от #16

  • 12 въпросче

    33 2 Отговор
    "Енергийният експерт Илиян Василев говори за мистерията за азерския газ. По думите му до 7-8 януари България не е получила нито капка азерски газ." За каква диверсификация и за какъв ГАЗ говорите,госпожо неориентирана? Вас с ТКП-ката Бойко с конкурс ли ви е избирал?
  • 13 ГАЗ ОТ ЗАД

    23 3 Отговор
    ТИКВУН ЛЪЖЕ , СЛЕД НЕГО ФИОНА МАЖЕ.........!
  • 14 дермокрад

    15 4 Отговор
    Аз пък си мечтая за чист кашерен амерички газ...

    Коментиран от #30

  • 15 Бико

    2 31 Отговор
    Червените гарги са накацали под статията за министър на ГЕРБ и са окакали форума. Дежурните на "Позитано" тролове. Но идва Слави и ще ореже партийните субсидии на 1 лв. И кака Курни отново ще фалира БСП и няма да може да им плаща.
  • 16 Напомпения Майк

    25 3 Отговор

    До коментар #11 от "един от многото":

    Ти луд ли си? Или са ти гноясали мадурите? И аз искам евтин ток от АЕЦ-а,ама другарете демократе ми набутват прескъпия ток от техните ВЕИ_та и Центалите на Гаргамел Драгалевски в Мариците...
  • 17 КАКВА

    8 3 Отговор
    ДИВЕРСИ(ЧУЖДИЦА КОЯТО МИ БИЕ НА ДИВЕРСИЯ) ФИКАЦИЯ. ДОКАТО Я НАУЧИ БИБИ БАЯ СЕ ОПЛИТАШЕ.
    ПАК ЩЕ ВЗИМАМЕ ОТ СУАЩ ЗАЩОТО
    Е ЗАВИСИМ(ПАДИШАХА) ОТ ТЯХ.
  • 18 Комунивирис

    3 20 Отговор
    Комунисти замълчете, газовата връзка Александрополис-Комотини от Гърция е в строеж. Връзка с Гърция имаме на Кулата и от там вкарваме Азерска газ по Танап, но капацитета е твърде малък. Руския газ през Турски поток ни е с 10% процента по-евтини преносни такси от този през Украйна и Румъния. Двадесет процента от терминала за втечнен газ Александрополис е български, но още се строи. Успокойте се, диверсификация ще има след лятото. Спете спокойно български деца, кранчето на Русия няма как да бъде врътнато благодарение на управлението на ГЕРБ.

    Коментиран от #43

  • 19 Аз мисля

    19 2 Отговор
    Че гражданите имат огромно основание да се притесняват за всичко което е измислено и създсдено от Герберската некомпетентна падмина
  • 20 джаба

    17 2 Отговор
    каквото сте посяли- това се е родило - а и щото сте тотално неграмотни
  • 21 Абе

    5 2 Отговор
    марш от тука гнидии
  • 22 Аз пък мисля

    2 13 Отговор
    Аз пък мисля, че гражданите на България трябва да мислят как да не допуснат червените скакалци на власт и поставянето на "компетентни" специалисти като Румен Овчаров за министри(този червен специалист скоро беше осъден за 20 млн. загуби на Бобов дол от "компетентни" управленчески решения)
  • 23 Още една

    13 1 Отговор
    За сливенския..
  • 24 Пламен

    11 2 Отговор
    Петкова, я ми обясни думата"диверсификация". Говорите чужди думи, но не сте "разнообразни" като интелект.
  • 25 Уйке

    15 1 Отговор
    Питам се, абе тия негови женски кадри Борисов по магистралите ли ги събира, затова ли обикаля всеки ден, да търси себеподобни?

    Коментиран от #29

  • 26 Нане

    4 2 Отговор
    недоверието е у платените козаци

    Коментиран от #32

  • 27 Васил

    7 2 Отговор
    Недоверие защото цифрите го показват каква ще е тази диверсикация при която цените скачат. Целта на всяко такава нещо е да се намалят ама нали все пак диктатора може би е решил да си купи остров. Пък и какво доверие на Герб???

    Коментиран от #31

  • 28 Бацо

    7 1 Отговор
    Да падна от власт ако лъжа 😂
  • 29 Уйкеred

    1 6 Отговор

    До коментар #25 от "Уйке":

    Ще изберем Слави за Министър-председател. Политиците се провалиха, събираха министрите си по пътищата като Бойко, а Слави- той е друга писта, неопетнен в политиката и ще събира министрите си по дискотеките. Вечна Слава на Слави!
  • 30 ами

    6 0 Отговор

    До коментар #14 от "дермокрад":

    Има я. 250мл, за 4лв. Пише Zippo gas :-)
  • 31 До Васко червения

    4 6 Отговор

    До коментар #27 от "Васил":

    "Южен поток" го закри правителството на Орешарски- БСП+ДПС(с целувки на "Орлово гнездо" се роди тази рожба). "Южен поток" загробваше България с милиарди заем от Русия и собственост 50/50. С опция за мажоритарен дял за Русия в бъдеще. Като собствеността на тръбата в Сърбия трябваше да е 49/51 за Русия и те скочиха защо за българите е с 1%
    повече. Ще ви питам,ако имате 50% от предприятие,кой ще командва, този който осигурява суровината. Лукойл купи Нефтохима(един от най- печелившите заводи от соца в България. Да сте чули, че години Лукойл не плаща данък печалба на държавата поради "липса"на такава. Същото щеше да стане със Съветския "Южен поток".

    Коментиран от #33, #37

  • 32 Напред и само напред

    5 0 Отговор

    До коментар #26 от "Нане":

    Да си пишат глупостите, на 4 0.4 ще им затворим миризливите усти.
  • 33 Гост

    2 6 Отговор

    До коментар #31 от "До Васко червения":

    Всичко червено смърди.
  • 34 Естествено е

    2 0 Отговор
    300 милиона, срещу 15 милиарда, а после се чуди за един какво си
  • 35 Перо

    6 2 Отговор
    За хората определяща е цената на газа,не диверсификацията,защото в БГ двете неща не са свързани за по-ниска цена,а са опорочени.Дайте цената на руския газ и на втечнения и ще се види,че според ГРОБ диверсификацията е да си задължен да купуваш и двойно по-скъп газ,и да правиш микс.
  • 36 Един българин

    2 11 Отговор
    Въпреки помията която всекидневно се излива върху управлението на ГЕРБ те са първите които работят България да придобива Европейски вид и да се освободи от руската зависимост. Русия е като кърлеж който се е впил в страната ни и неговото унищожаване ще помогне България по бързо да се присъедини към групата на богатите Европейски държави където несъмнено щяхме да сме ако не беше този 45 годишен мракобесен комунистически режим.
  • 37 No comment

    3 1 Отговор

    До коментар #31 от "До Васко червения":

    Справката бе представена от генералния директор на „Лукойл България” Валентин Златев по време на годишната среща на Българската петролна и газова асоциация (БПГА). Тя бе извадена публично заради твърденията, че фирмата не плаща данъци към българския бюджет.
    Основното перо е за акцизи и ДДС – съответно 21 млрд.лева и 12 млрд.лева., социалните осигуровки са 443 млн.лева, ДОД – 206 млн.лева, данък печалба - 153 млн.лева, екотакси – 70 млн.лева.

    Коментиран от #41

  • 38 Просто човек

    3 1 Отговор
    Що така, бе, Теменужке?! Що ли не ви вярваме?!
  • 39 JEFF

    3 1 Отговор
    Всички се надявахме на умно и кадърно управление, но все калинки хвъркат насам, натам.
  • 40 Хан Богров

    1 0 Отговор
    Бойко все жени слага за министри защо ли?
  • 41 До non coment

    1 0 Отговор

    До коментар #37 от "No comment":

    Да ти прави впечатление ДДС, което се плаща от всеки гражданин купил си гориво, соц.осигуряване за работниците,които си наел(няма как,те не са роби на Лукойл), печалба смешна за най-голямата рафинерия на Балканите(собствениците на западни рафинерии ще паднат от смях) това е печалба за месец,два,но не на година.Истина, че се декларира покупка на руски нефт значително над световните цени на нефта, от там и високото ДДС. Но данък печалба е колкото едно средно предприятие в България.
  • 42 Комунивирис

    0 2 Отговор
    Ако погледнем назад за тези 30 години преход ,може да направим следния извод:
    1.Първите шест от 7 години преходът го извършиха правителства на БСП, които раздържавявайки икономиката ни ограбиха активите на предприятия и банки, 16 банки бяха фалирани и спестяванията на гражданите бяха открадната
    2. Правителствата на Беров,Костов, Сакскобурготски или направиха половинчати реформи или дооглозгаха кокала(особено Костов, съветник на Тодор Живков). Бяха започнати заробващи проекти(като този за АЕЦ"Белене", американските централи и руски газови връзки).
    3. Правителството на ГЕРБ възстанови икономическата стабилност на банки и предприятия. АЕЦ"Козлодуй", която беше все на загуби през годините на ГЕРБ управление се стабилизира финансово. Като погледнем до ГЕРБ пътищата ни бяха като тези в Молдова. Метрото беше само с един лъч незавършен. Газ можехме да купуваме само от една страна,а комунистите строго да ни клатят пръст да внимаваме за кого гласуваме, че Путин ще ни врътне кранчето. Десет години се отблъскваме от този социалистически бряг, докато други бивши соц.страни бяха много навътре в морето. Е, българи, няма ли да кажем най-сетне чао на този бряг.

    Коментиран от #46, #50

  • 43 Гларус

    2 1 Отговор

    До коментар #18 от "Комунивирис":

    Интересуваме какво се случи с онези 200 милиона, които получавахме като транзитни такси за доставките към гърците и турците. - Сега ли да го водя и по- косно ще започнеш свирките? От сега да кажа не излизай с простотията, че те са компенсирани защото знам, каква е истината.
  • 44 Павел Пенев

    4 0 Отговор
    А ние мечтаехме за демокрация, но се роди корумпирана автокрация.
  • 45 0!0

    5 1 Отговор
    в цялата ни история не е имало такова некъдърно и крадливо управление а тая енергетичка си мечтаела
  • 46 Варна

    4 1 Отговор

    До коментар #42 от "Комунивирис":

    Не знак къде ги чете тези съчинения, но май не си погледнал нито един отчет за приходите и разходите на държавата или така наречената Консолидирана Фискална Програма. - Явно не си гледал и справките за дълговете, тълговският баланс и още един куп справки... - Явно не разбираш от анализ, щото дори да не се налага да дезагрегираш показателите съвсем отчетливо се виждат кои фактори са повлияли върху резултативните величини. Само безхаберник може да твърди, че този е свършил нещо положително.- Освен да го намразят хората, аз за последните 1 години друго не открива.
    -Аз си признавам в годината ги проверявам, числата най- редовно макар селянина от Банкя и мисирките да се опитват да манипулират цифрите и да бавят справките съвсем целенасочено с половин години.
    Ако хората са наясно какви ги бърка онзи с джипката ще го овесят пред НС и там ще гние за урок на следващите. Не сме имали такъв отпадък на системата, който да занули усилията на предходните по всички параграфи.
    Бих те посъветвал за да не говориш глупости и да изпадаш в нелепа ситуация като настоящата, горещо препоръчвам да следиш числата от справките им не изказванията на папура и останалите неграмотници, които е събрал около себе си. Но ако не си икономист, горното го забрави! - И да гледаш числата, нищо няма да научиш. - Ще ти липсва потготовката от университета.

    Коментиран от #47

  • 47 Комунивирис

    0 4 Отговор

    До коментар #46 от "Варна":

    Като чета и разбирам колко си неграмотен, съвсем ти повярвах, на "икономическото" образование. Няма как човек, който не знае българската граматика, да ни чете приказки на Шехерезада. Скрий се неграмотен комунистически трол. Како Корнелия, не му плащай за това тролене на този неграмотник.
  • 48 Бико

    0 2 Отговор
    Колко комунистическа мъка има в този форум, само по изказа на троловете от "Позитано" 20 ще разберете духовната им нищета. Боже прости им. Те не знаят какво правят.
  • 49 Отвратен

    1 0 Отговор
    Тъп@, пр0ста и н@гл@ подлога - касиерка на "пашата".
    А и много грозна!
  • 50 Енергетик

    3 0 Отговор

    До коментар #42 от "Комунивирис":

    Мухль0, аз съм в енергетиката от 25 години и мога да ти кажа, че там винаги се е крало (нямам в предвид електроенергия - това е за селски тарикати), но такова разграбване каквото направи и продължава да прави ГЕРБ - никога не е имало. Комисионите достигат 60%. Обществени поръчки печелят тяхни фирми и то на повече от двойни цени. Краде се всичко и навсякъде по всички етажи на власт!
    ГЕРБ ЕБ@Х@ М@М@Т@ НА ЕНЕРГЕТИКАТА !!!!!!! А И НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА!
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 БОКО ЛЪЖЕЦА

    3 0 Отговор
    КАЖИ ЦЕНИТЕ МА КРАДЛО , НЕ МИ СЕ ОПРАВДАВАЙ - ЗА ЗАТВОРА СИ ПОНЕ ЗА 1000 ГОДИНИ !
  • 53 За Жеметутка

    0 0 Отговор
    Жеметутка е цяла епоха българската енергетика.
  • 54 Читател

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "лили":

    Тази" Гинка"-Калинка, я управляват отдавна,

    само с дистанционно!

    Милиони кебапчета и кюфтета без пари !

    Дертове, къде да крие комисионните и ред други неща,

    водят до това външно , болно състояние!
  • 55 ААнтонов

    0 0 Отговор
    Бодряшките изказвания за ел.енергетиката не кореспондират с реалността.През тази година/след изборите ще има увеличение на цената на тока/И то ще бъде не поради някакви обективни причини,а заради илиардите дадени за спасяване на ТЕЦ”Марица”2/за да не стачкуват миньорите/След пет подкрепи ит м.май миналата година за милиарди/последната само 50 мл.лв./профсъюзите надават вой за още.А работодателските организации директно обвиниха в манипулации за ежедневна кражба ръководството на този ТЕЦ.А за съучастници и виновни бяха посочени и тази госпожа и министър председателя.Накрая ние ще плащаме зулумите в този ТЕЦ и въобще цялата некадърност/кражби/в областта на ел.енергетиката.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове