Last news in Fakti

27 Януари, 2021 11:07 3 138 40

Проф. Чорбанов: През Средновековието несъгласните учени са ги горели на клада

  • андрей чорбанов

Държави, които обявяваме за диктатури, не са приложили строги мерки срещу COVID-19

Проф. Чорбанов: През Средновековието несъгласните учени са ги горели на клада - 1
Снимка: Фейсбук

Най-важният въпрос, който трябва да се зададе към нас учените е защо го правим. Хората, които се занимават с наука са два основни типа по света, особено когато става дума за неща, свързани с биомедицината, защото има много неща по света, които не са пряко свързани с хората, но всичко, което е свързано със здравето, особено с ваксините много важно. Единият тип учени имат държавни позиции - те имат съответни позиции в управляващи органи, в органи, които са пряко свързани с налагането на правила и норми, налагане на мерки, осъществяване на някаква дейност. Другият тип учени са тези, които работят в лаборатории в институти. Това коментира директорът на Департамента по Имунология към Института по Микробиология на БАН проф. д-р Андрей Чорбанов в ефира на 7/8 TV.

"Трябва да се каже, че нито един учен не представлява своята институция. Ученият представлява себе си и екипът, който ръководи. Аз съм оторизиран от своя екип да го представлявам съвсем официално. Аз съм от втория тип учени. Но пък в средновековието е било по-лесно - едните са придворните - алхимиците, хората, които способстват нещо, което би подпомогнало владетеля, а учените, които не са били във властта - просто са ги палили. Несъгласните учени са ги палили", коментира той.

"Сега е малко по-различно. Винаги има учени, които са несъгласни с налаганите мерки, които се опитват да обясняват с логични и функционални доводи защо една или друга мярка няма смисъл и какво би имало смисъл. Например протестите в някои страни са много прости, защото държави, които са много затворени, с изключително строги мерки, имат много висок брой положителни случаи. Държавите с най-тежките локдауни удариха абсолютните максимуми по брой позитивни хора" допълни проф. Чорбанов.

"Ограничаването на хората и свободите им е изключително тежко и трябва да се признае, че много африкански държави и държави, които обявяваме за диктатури нямат ограничение на тези права. Ще дам пример с Беларус, които решиха да не въвеждат тези правила и норми. Още по-страшно е когато става въпрос за африкански държави. Всеки, който иска може да отвори всяка туристическа страница и да види, че екскурзиите до Занзибар например са без ограничения - няма маски, тестове или проверки. Всеки ден там кацат самолети с хора от държави, на които има бум от заразени. Ако там се случи така, че заразените са много на брой, това ще се разбере", каза той.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 И правилно

    5 27 Отговор
    Според християнството несъгласните се изгарят

    Коментиран от #5, #14, #20, #21

  • 2 3839

    64 0 Отговор
    Днес е по-хитро. Пускат мейнстрийма срещу тях, очернят ги, уволняват ги, спират им допълнителните приходи и готово.
    Ученът вече изглежда жалък и смешен.
  • 3 Аз40🏴‍☠️

    25 7 Отговор
    Ако продължава така този смел професор, може би един ден ще признае/разбере/осъзнае истината и ще ви я каже цялата. Неудобната и много лошата!
  • 4 Българка

    56 2 Отговор
    Сега учените, които не обслужват интересите на властта също ги палят, но в преносен смисъл. Анатемосват ги, създават проблеми за кариерно развитие
  • 5 Българка

    16 1 Отговор

    До коментар #1 от "И правилно":

    Не съм съгласна!

    Коментиран от #9, #11

  • 6 Абе чорбанов

    6 48 Отговор
    Не може ли да ти светне, че големият брой позитивни, не е следствие на локдауните, а е точно обратното. Локдауните са в следствие на високият брой позитивни. Да си върнеш заплатата
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Хахаха..

    2 19 Отговор
    Значи е нездравословно да си много Учен,бъди си просто Нормален Лечител,като Чирков примерно..
  • 9 Не си съгласна

    7 8 Отговор

    До коментар #5 от "Българка":

    Защото живееш сега, когато догмите са отхвърлени. Ако живееше в средновековието щеше да си съгласна или изгорена
  • 10 Сега

    34 0 Отговор
    ги морят от глад ! Очернят ги чрез продажби медии , остават ги без работа и средства , ако не слугуват на силните на деня и не казват на черното бяло!
  • 11 Джордано Бруно

    1 14 Отговор

    До коментар #5 от "Българка":

    Абе то и аз не бях съгласен ама...
  • 12 element 05

    32 2 Отговор
    Добре че има все още нормални хора като проф.Чорбанов и все още има достъп до някоя ТВ та да ни каже истината. Управляващите като Рейгън, Хелмут Кол , Франсоа Митеран и Маргарет Тачър са титани в сравнение с боклуците които се разпореждат със света в момента. А сред тях най-големия е нашия боклук, който е много по опасен и вреден за нас от вируса.
  • 13 Русенец

    32 1 Отговор
    Прав е Чорбанов ! Превърнаха вируса в бизнес от който лекарите от НОЩ станаха милионери с лобистките си позиции за PCR тестове и локдаун ! Това са хора безотговорни егоисти, които само се наслаждават на страданието на масите и са опианени от предоставената им власт !

    Коментиран от #19

  • 14 Не правилно

    10 1 Отговор

    До коментар #1 от "И правилно":

    Не е според Християнството.
    Това че, някои личности, институции, са се възползвали от него чрез властта си, не значи, че Християнството проповядва подобно нещо.
    За разлика от Исляма, който проповядва ... да не казвам, че ще ме изтрият.

    Коментиран от #17, #25

  • 15 АНОНИМЕН

    14 0 Отговор
    Cтaр пocт oтпрeди избoритe:
    "Въпросът c глaвнo В е кого ще изберат американците за президент : Ако е Тръмп - коронавируса ще си отиде от информационните сайтове и ще стане като гриповете всяка година! Ако изберат Байдън - ще видите тогава кон боб яде ли или луканка на пръчка! Ще има още по напориста коронаистерия и такъв невероятен бизнес с всякакви дезинфектанти, ваксини, лекарства!"
  • 16 търсещ

    8 2 Отговор
    В средновековието е имало чума , а един лекар успял да предпази един град във Франция от нея се казвал Мишел дю Нострадамус.
    През 1555 г. той предсказал в 1 глава, 3 стих от книгата си : Когато те бъдат повалени от вихъра и лицата се покрият с маски, републиката ще бъде застрашена от своя нов народ.
    Той е предсказал пандемията и маските! Републиката е Франция, която тогава е била кралство. А новият народ са имигрантите.
  • 17 АНОНИМЕН

    3 1 Отговор

    До коментар #14 от "Не правилно":

    Ти се шегуваш, колега! И за какво ли е бил кръстоносния поход! И то не един, а цели четири похода! И кой знае защо са превзели Константинопол и се е опряло дотам Калоян ди ги бие около Одрин! Сигурно са търсили майка си и баща си и по нашите земи!?

    Коментиран от #23, #31

  • 18 Centurion

    10 1 Отговор
    То и сега е така Професоре!!!Управниците са пещерни протеи, шефа им е прочел една книга и то не до края, обаче е развил способност да тъпче шкафа до откат!!!И да се чудиш защо са му,те не могат да компенсират, умственият и културен дефицит,който при него е в изобилие!!!Най лошото е ,че тези неща не се продават!!!Та така, истината е стъпкана,в името на кокала и томбака!!!
  • 19 АНОНИМЕН

    6 0 Отговор

    До коментар #13 от "Русенец":

    Като още отначало се знае, че ПЦР-тестовете дават около 30% фалшиво /+/ или /-/ резултат! Като се знае, че тестовете за антитела хващат и антителата от преживени / преживени естествено, щото ако не са преживени нали се сещате / преди инфекции с коронавируси, щото и те коронавирусите били много! И каква стана тя!?
  • 20 Ахам

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "И правилно":

    Напротив, бъркаш. Несъгласните са били изгаряни от псевдо християните, предрешени в попове, кардинали, царе и крале. Те никога не са били християни, днес се наричат "православни", "католици", "протестанти" и прочее секти. Наричаните от тях еретици - катари, павликяни, богомили, албигойци - истинските християни, са били горени на кладите.
  • 21 Анонимен

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "И правилно":

    Същата работа като , демонстриращите днес ,
    на клада да се печат ,но бавно,
    за надзидание на всички!
    "Власт се не дава, тя се отвоюва!"
  • 22 Аха

    6 0 Отговор
    В Африка измисленият вирус ходи по козите и папаята.
  • 23 Не правилно

    6 0 Отговор

    До коментар #17 от "АНОНИМЕН":

    Май, когато четеш, не разбираш много.
    В оригиналната християнска догма, както е формулирана в Новия завет, няма нито един израз, с който Синът Божи да призовава към насилие спрямо когото и да било. Напротив, казано е да обичаш ближния и да обърнеш другата буза.
    Да, християните също са проливали доста кръв и продължават да проливат, но не по вина на Христа.
    За разлика от Исляма, в който насилието е и като догма, и като практика.

    Коментиран от #26, #30

  • 24 Истината

    9 0 Отговор
    С ПСР теста могат да открият каквото и когато поискат. И то у здрави хора. Няма ПСР- нама пандемия.
  • 25 Джордано Бруно

    3 1 Отговор

    До коментар #14 от "Не правилно":

    А мен исляма ли ме изгори?

    Коментиран от #40

  • 26 А ти четеш евангелието

    2 1 Отговор

    До коментар #23 от "Не правилно":

    Като дявола. Я си направи справка да видиш кои са водели най-кръвопролитните войни в историята на човечеството.

    Коментиран от #27

  • 27 Не правилно

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "А ти четеш евангелието":

    И ти май, когато четеш, се правиш, че не разбираш.

    Коментиран от #29

  • 28 Торквемада

    4 1 Отговор
    Да не забравяме, че кладите и аутодафетата са християнско изобретение директно инспирирано от Бога и сведено до простите маси чрез мен, великият инквизитор.

    Коментиран от #32

  • 29 Какво има да разбирам

    3 0 Отговор

    До коментар #27 от "Не правилно":

    ПСВ и ВСВ затриха над 100 милиона. Будисти ли ги предизвикаха?

    Коментиран от #34

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Абе повечко от 4 са били

    4 0 Отговор

    До коментар #17 от "АНОНИМЕН":

    Например е имало и един детски. Някакъв си папа Инокентий незнам си кой събрал 50000 деца и ги изпратил в името на Исуса Христа да "освобождават" божи гроб....пълна идиотия. Бог, а има гроб....
  • 32 Безбожен

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "Торквемада":

    Ми то от испански евреин, какво да чакаш?!
  • 33 Не правилно

    3 0 Отговор

    До коментар #30 от "Какво не е наред с тебе":

    Сам го каза-щом Христос не бил заповядал така, но "християните" са го извършвали против неговата воля, то само са се писали за християни
  • 34 Не правилно

    0 2 Отговор

    До коментар #29 от "Какво има да разбирам":

    Цитирай, къде в оригиналната християнска догма, се проповядва за ПСВ,ВСВ,..войни ,насилие...
    Щом не спазват християнска догма, какви християни са?

    Коментиран от #39

  • 35 Чорба ама рядка

    2 10 Отговор
    Твърденията на този "учен", който ще ни спаси с ваксината на БАН, но след 10 години, са просто смехотворни. Колкото и да ти е нисък умствения хоризонт, би трябвало ясно да видиш че преди локдауна нямаше линейки и хора умираха по стълбите на болниците. След един месец локдаун няма такова нещо. Това са фактите, а не свободните съчинения на Чорбанов. Сега понеже не ви увират главичките, мерките отслабват, развъдниците се отварят, и вирусът пак ще ви запердаши яко. Очевидно нямате "стаден имунитет" както си фантазира този. Просто изчакайте 1 месец без мерки и истината ще лъсне.
  • 36 Относно Швеция

    3 0 Отговор
    Резултатът от малко наблюдение във Worldometers. Имат графика, в която може да се види, колко смъртни случая са били регистрирани до конкретна дата. На 5 януари пишеше, че до 3 януари е имало 8953 смъртни случая. Днес, малко над три седмици по-късно, пише, че до 3 януари е имало 10069 смъртни случая от/с CoviD. В предишни коментари обясних на какво се дължи тази разлика, но не очаквах, че ще е толкова голяма (+1100 случая). И в България лъжат, но и в Швеция също не са коректни в начина на представяне на "актуални" данни. Изводите от последствията от такова забавяне в регистрирането на случаите всеки може да си ги направи сам.
  • 37 бай Иван

    5 1 Отговор
    Aбe хoрa,cутринтa в интeрвю пo БНР C дoц.Мaнгърoв кoйтo e в инфeкциoзнa бoлницa кaзa,чe при 90лeглa зa кoвид бoлни ca зaeти caмo 7 лeглa.И другo интeрecнo,цигaни нямa в бoлницитe.КOЙ щe ce ceти зaщo.Зaщoтo нe им плaщaт нищo дa кaзвaт,чe ca бoлни oт кoвид19.
  • 38 ПЕНКО

    0 0 Отговор
    ДНЕС ГИ ПЪРЖАТ И ВАРЯТ - КАТО УЧЕНИ НА СВОБОДНА ПРАКТИКА !!! НИЩА НЕ ПРОИЗВЕЖДАШ И НИЩА ПОЛУЧАВАШ - "УЧЬОННЪЙ " И " САМОУЧЬОННЪЙ " !!!!!!!!!!!!!!!!
  • 39 Какво не е наред с главата ти

    2 0 Отговор

    До коментар #34 от "Не правилно":

    Какво да ти цитирам, пълно е с материали в нета на които се вижда как преди да влезат в битка поповете четат молитва на полка
  • 40 чалма тв

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "Джордано Бруно":

    исляма е мир ..ако се навеждаш главата..и най вече като убиеш неверните ще имаш в Рая малки момичета,може и момчета..на по 6-7 годинки..да ви е сладко..на правоверните.