Last news in Fakti

28 Януари, 2021 11:37 1 386 20

Ако ЕК одобри ваксините на всички компании, България може да получи до 18 млн. дози

  • коронавирус-
  • мерки

До момента ЕК е сключила 6 договора. За 5 производителя са заявени количествата

Ако ЕК одобри ваксините на всички компании, България може да получи до 18 млн. дози - 1
Снимка: БГНЕС

Ако ЕК одобри ваксините на всички компании, България може да получи до 18 млн. дози. Това каза председателят на Агенцията по лекарствата маг. фарм. Богдан Кирилов на брифинг в Министерски съвет за разпространението на COVID-19 у нас и предприетите противоепидемични мерки, предаде агенция „Фокус“.

„Направили сме изчисления, така че да имаме представа по месеци и тримесечие какво можем да очакваме. След като приключи процеса по производство, има и независими лаборатории, които правят анализ и е възможно дадена партида да не бъде пусната на пазара и да се забави процеса. До края на годината очакваме 4,4 млн. дози. Очаква се днес или утре ЕК да излезе с решение за оксфордската ваксина. До юни месец, при двете одобрени ваксини. Би било възможно да се ваксинират 1 млн. души. Ако ваксината на Оксфорд получи разрешение, 2 млн. да бъдат ваксинирани. Ако 4-тата ваксина получи разрешение – 2,4 млн. души ще могат да бъдат ваксинирани, ако 5-ата получи разрешение, вече над 2,5 млн. души ще могат да се ваксинират. Опитваме се своевременно да предоставяме информация“, каза още той.

„Стана ясно, че до момента ЕК е сключила 6 договора. За 5 производителя са заявени количествата. България в заявила 12 млн. дози. 6-ият производител е до 4,5 млн. дози. Общото количество става 16,5 млн. дози. Предстои сключване със 7-ма компания. При нея има поне още 1,5 млн. т.е. стигаме до 18 млн. дози, гарантирани за България, при положение, че всички компании получат разрешение за употреба“, заяви Кирилов.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ВАКСИНАТА.....ДРУГАРИ......ШЕ ВИ ОПРАЙ

    12 2 Отговор
    СКОРО ЩЕ НИ НАВОДНЯТ С ВАКСИНИ....ЩЕ СИ Я КУПУВАМЕ КАТО СПРЕЙ ОТ АПТЕКАТА....
  • 2 Познавач

    22 1 Отговор
    Това докато се случи, у нас пандемията ще е преминала.
  • 3 незнайко

    17 4 Отговор
    И за какво ни са 18 милиона дози като сме по малко от 7 милиона ? Даже 14 милиона ни са много ! Може би ще ги ПЛАТИМ като самолетите и докато дойдат няма да ни трябват !!!

    Коментиран от #6, #12

  • 4 мутрокилър

    17 2 Отговор
    ако? защо България чака ЕС да одобрява?! всяка страна има право сама да одобрява! а не да се мазни ограниченият тулуп винету! всяка подобна статия показва неграмотността и некадърността на тези управляващи! вече са опасни!

    Коментиран от #9

  • 5 честен ционист

    8 1 Отговор
    Това означава, че в Кочинката ще дойдат няколко млн камиларчета в близки срокове. Честито!
  • 6 мутрокилър

    14 2 Отговор

    До коментар #3 от "незнайко":

    защото ще те ваксинират през три месеца! просто така, за кеф!
  • 7 Аз40🏴‍☠️

    7 2 Отговор
    Направо да купуват още към 2-3 милиарда, та да имаме запас, че като гледам се изтрепаха по опашките хората. Само като се посвестят от мерките, че ще трябва да плащат до края на дните си с мизерен икономически живот ще е малко късничко, но пък кво, пак няква пандемийка оправя нещата.
  • 8 xaxaxaxa

    9 1 Отговор
    И тръгнал някакъв си имбецилен бюрократ да се плюнчи какво МОЖЕЛО да стане...
    Абе тиквопитек, досега имаш 26к ваксинирани!
    Слабоумен игнорамус

    Коментиран от #14

  • 9 xaxaxaxaxa

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "мутрокилър":

    Защото сте бантускотове-тиквопитеци и не можете да "одобрите" и "оцените" и една играчка (дали е безопасна).
    Като закупите подходящ хладилник за ваксините е по новините поне седмица...
  • 10 Математик

    7 0 Отговор
    Само 18 млн.дози! Че за кого по-напред ?
  • 11 ТаУмВзе

    3 2 Отговор
    И уж ваксините се оказаха блъф и шантаж за кинтаж!
  • 12 Ха ха

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "незнайко":

    Незнайко,а защо слагаш до 18-годишните в кюпа?А алергичните и с противопоказания?Те не се ваксинират.Така,че 8-9 млн.са предостатъчни за по 2 дози.Но Боко плаща.Нали парата е народна,важното е делаверата да върви.
  • 13 Йово

    4 0 Отговор
    В България не се консумира толкова бира годишно колкото ваксини са ни приготвили да ни сложат. Сутрин ставаш, удряш си една, вечерта преди лягане си биеш и втората и така всеки ден.
  • 14 Ха ха

    6 0 Отговор

    До коментар #8 от "xaxaxaxa":

    То е ясно ,че и неродените ще ваксинираме,а и ексхумирани те даже.Но аз питам:В бройката включена ли са Спутник и китайската? Ако не -защо?
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 123

    3 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: България може да получи до 18 млн. дози.
    Ще ни мумифицират ли, какво ще ни правят? Съд за тези които плащат от народните пари за фалшивите ваксини.
  • 17 а така

    2 0 Отговор
    18 мил. дози? Ами ще ваксинираме и умрелите, те защо са умрели преди да се ваксинират? Като каже държавата-майка и тях ще ваксинираме. И по 10 лева на личния лекар за инжекция! Далавека, а?
  • 18 Ха ха ха

    3 0 Отговор
    Абе ей глупаци, то няма толкова хора, всички ваксини който не ги одобряд ще дойдат в България, то е ясно пак далавери
  • 19 Нещо като с маските

    4 0 Отговор
    В началото...Олее,ле,Кумчо ще ни изяде! И маските изчезнаха за ден- два.Последва скоростно откриване на цехове за маски,за облекла.Да върви далаверата! Сега съзнателно забавят топката.Усетиха че стадото взе да се оглежда и пита:- Абе вълци ли вият,или е демо запис.Създаваш дефицит, увеличаваш търсенето.Трик,който дори нашите Айшета на сергия,по Женския пазар го схванаха и прилагат успешно.
  • 20 1122

    0 0 Отговор
    Е Е Е, за какъв чеп ни са толкова много ваксини?Да има.Тия хора в това правителство,ама за нищо не стават,кого ще ваксинираме с толкова ваксини.....18 милиона,че ние сме 7 милиона с умрелите.Толкова кухи лейки не сме имали докато ГЕРБ не дойдоха на власт.