Last news in Fakti

29 Януари, 2021 09:07 1 721 23

Доц. Кунчев: Разбирам ресторантьорите, но при неспазване на заповедите следват санкции

  • доц. ангел кунчев-
  • ангел кунчев

Искаме и от тяхна страна някакво разбиране, призова главният държавен здравен инспектор

Доц. Кунчев: Разбирам ресторантьорите, но при неспазване на заповедите следват санкции - 1
Снимка: БГНЕС

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев твърди, че няма сериозни коронавирусни опасения спрямо връщането на учениците в класните стаи. По думите му очакванията, че училищата са страшно гнездо за разпространение на заразата не са се потвърдили изцяло.

"Там, където има събиране на повече хора в една стая за часове няма как да няма предаване на вируса, но след отварянето на детските градини и ясли и пускането на учениците до 4.клас нямаше никакъв ефект за повишаване на заболяемостта. Затова решихме да дадем възможност внимателно с 3 класа от цялата група , което е около 37% от учениците в тази група, да присъстват в училище за две седмици“, отбеляза Кунчев в сутрешния блок на bTV.

По темата за опасностите от заразяване в училищата, когато учителите преподават в повече от един клас, Кунчев посочи: „Стремим се да запазим този принцип за несмесването на отделните паралелки в училищата. Продължаваме да търсим този ефект. Мое впечатление е, че там е установен много добър ред. Каквото може е направено, за да се намали рискът, но някакъв процент на риск винаги остава. Новият вариант на вируса е много по-заразен. 10 души в момента при нас заразяват 6-7, а във Великобритания - 10 души заразяват 27. Концентрацията на вируса в горните дихателни пътища е около 10 пъти по-голяма и това води до повишаване на риска от заразяване 10 пъти. Затова минаваме на този вариант за отказване от шаловете и плексигласовите шлемове, които стоят на брадичката и няма как да предпазят от разпространението на вируса. Рано е да кажем точна цифра какъв процент от заразените са с новия вариант на COVID-19. Той е в България, но процентът още е пренебрежително нисък“, посочи Кунчев.

„Шлемовете предпазват в известна степен, но аерозолът излиза от страни, отгоре и отдолу. Затова той предпазва в пъти по-малко от медицинската маска. За нормалния начин на живот в обществото ползването им не дава по-голяма сигурност. Дори правилното ползване на медицинските маски е напълно достатъчно за обикновения човек в обикновени условия“, допълни той.

„Несериозни са обвиненията на ресторантьорите към отварянето на училищата, след като няма доказателства за заразяването в ресторантите. Няма как да се докаже къде е станало заразяването, но има достатъчно точни проучвания за степента на риска за заразяване на различните места и нощните заведения са на едно от първите места. Това е доказано с научни изследвания и нямаме основание да се съмняваме в тези резултати“, заяви той.

По думите му, ако някои заведения отворят на 1 февруари въпреки заповедта на здравния министър, ще се направи това, което е правено винаги. „Когато някой не спазва заповедта на министъра, следват санкции след проверка и установяване на нарушението. Разбирам положението, в което се намират. Отговорът на излизането от това положение е в две неща – в МТСП, където започнаха плащанията, но това не трябва да става за сметка на общественото здраве. Искаме и от тяхна страна някакво разбиране. Виждайки какво става с училищата, идва и техният ред“, каза още Кунчев.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    55 7 Отговор
    Призовавам всички колеги ресторантьори довечера в 20 00 часа пред БНТ Панорама да посрещнем Ботокса Ангелов както се полага.
  • 2 Оставкааа

    64 6 Отговор
    Аз го изкарах. Защо и докога с маска???

    Писна ми, бе Кунчев, не разбрахте ли? На всички до гуша им дойде!

    Коментиран от #13

  • 3 --------

    54 5 Отговор
    Само камъни по вашите кратуни гербави
  • 4 мислещ

    41 5 Отговор
    Въпросът е след незаконните санкции следва ли плащане.
  • 5 хмм

    53 4 Отговор
    Няколко психопата се гаврят с милиони.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 тарикату

    24 3 Отговор
    Аз не искам да ходя на бар, искам още 10 години да си стоя безработен вкъщи с маска и да ми дънят ваксини.

    Коментиран от #15

  • 8 Borislav Borisov

    41 3 Отговор
    Да избесим гербестката сган
  • 9 Българин

    43 3 Отговор
    А хипермаркетите не ви пречат, нали Кунчев щото ви снасят добре.

    Коментиран от #22

  • 10 БАЙ ШИЛИ

    30 2 Отговор
    КУНЧИ,ДО СЕГА БАРАХТЕ БЕДНЯЦИТЕ ,СЕГА ПОСЯГАТЕ И НА ТЕЗ С ДЖИПОВЕТЕ ,АКО ПОСЕГНЕТЕ И НА ДРУГИТЕ С ПО ГОЛЕМИТЕ ДЖИПОВЕ ЩЕ ВА ПЛЮЩЯТ НО ВИЕ СТЕ ТЪПИЧКИ И НЕ СЕ УСЕЩАТЕ МИСЛИТЕ ЧЕ ГЛОБАЛИСТИТЕ КАТО СА ЗАД ВАС И ВСИЧКАТА ВИ Е НАРЕД ЩЕ ЛЪЖЕМ ЗА ВИРУС ЩЕ РАЗБИВАМЕ БИЗНЕС И ЩЕ ПРАВИМ ФЕОДАЛИЗЪМ С ДВЕ ТРИ КОМПАНИИ ВЛАДЕТЕЛИ НА ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ БАЙ ШИЛИ С ГЕГАТА ИДВА ХАХАХАХА
  • 11 Държавен

    23 2 Отговор
    чиновник, заплатката му не се влияе от вируси.
  • 12 Скоро

    21 2 Отговор
    ще висят по дърветата.
  • 13 бл.134 в Зап. парк

    19 1 Отговор

    До коментар #2 от "Оставкааа":

    Щом ги разбираш; Откажи се поне един месец от 10 бона заплата в полза на неработещите ! Или трупаш за къща в Гърция?
  • 14 Реалист

    13 1 Отговор
    Кунчев за какви плащания говориш бе плащания има само към фирмите които стопанисват заведения а към персонала на заведенията до тази минута няма и стотинка преведена два месеца без една стотинка коледните празници без пари новогодишните празници без пари сметките се трупат заемите(който може да си осигури) също
  • 15 А средства

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "тарикату":

    За ядене как ще ти дойдат

    Коментиран от #17

  • 16 Аз40🏴‍☠️

    12 2 Отговор
    Това е една от вълните на плана по прокарване на по-тоталитарни ограничения. Целят да ни разделят и ударят в хранителния сектор. В ресторантите се храним, пием, веселим, разговаряме като общество. Това са един вид публични формуми за нас, където обсъждаме много теми. Мислете.
  • 17 тарикату

    4 1 Отговор

    До коментар #15 от "А средства":

    Аз ще съм от тези, дето ще умрат от глад, не от корона.
  • 18 Топ

    14 2 Отговор
    ЛОКУМЧЕВ ПИСНА МИ ОТ ТЕБ !ВДИГАЙ ГЬЛЬБИТЕ И НЕ СЕ ПОКАЗВАЙ! СТАВАТЕ ЗА СМЯХ С БОТОКСА И КОМПАНИЯ !ВДИГАЙТЕ МЕРКИТЕ ЗАЩОТО СЛЕДВА ДА ВИ СЕ ПОТЪРСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА МУШЕНГИЯТА!
  • 19 Max

    9 1 Отговор
    Цял живот държавен хрантутник.
  • 20 Перо

    4 13 Отговор
    По-известните туристически страни като Гърция,Испания,Франция въведоха драконовски мерки,даже изискват СМС при излизане от дома и губят стократно повече,но направената организация не им пречи.Казват там,че живота и здравето са най-важни,но Барба Ганьос е прост,слчен и крадлив. На него е трудно да му се определи базовата държавна помощ,защото е в сивия сектор и не се знаят обороти,данъци,трудови договори и т.н.За това той иска да работи,а да не взима държавна помощ.
  • 21 кочо

    7 0 Отговор
    тоя нищо не разбира.въшка.разбиват икономиката на страната. никой на сила не тика хората във ресторантите.
  • 22 заплес

    1 4 Отговор

    До коментар #9 от "Българин":

    В ресторанта само 30-40 минути ли седиш, сам и то с маска, а?
  • 23 цхвйхб

    2 0 Отговор
    Тези професори не мислят че един ден ще се разхождат по улицата.Тогава когато дебелия тъпак няма да е на власт,а те забравени,да не се чудят защо навън ще е опасно за тях.Тогава ще са в доброволен локдаун.Тези които губят пари,няма да им простят.