5 Февруари, 2021 11:08 1 284 6

Пламен Киров: Нямаме закон, който да урежда различните видове извънредно положение

  • пламен киров-
  • коронавирус-
  • мерки-
  • закони

Критика към работата на Народното събрание

Пламен Киров: Нямаме закон, който да урежда различните видове извънредно положение - 1
Снимка: БГНЕС

Можем да имаме сериозни претенции за начина, по който се създава законодателството в пандемична обстановка от гледна точка на стандартите на законодателния процес. Това заяви в предаването „Преди всички“ по БНР бившият конституционен съдия и преподавател Пламен Киров.
Дори студентите по право не разбират как в един закон, създаден да действа по време на извънредно положение в началото на пандемичната криза, са смесени извънредното положение и извънредната епидемична обстановка, посочи юристът.

„При нас, както винаги, каруцата е поставена пред коня. Ние нямаме закон, който да урежда различните видове извънредни положения“, уточни Киров. По думите му, при тази липса на нормативна основа парламентът може на някакво основание да въведе извънредно положение.

Военното положение е уредено в Закона за отбраната и въоръжените сили, но то е само вид извънредно положение, изтъкна Пламен Киров и припомни, че парламентът първо обяви извънредно положение, а след това прие закон за извънредното положение.

Относно призива за повече юристи в листите за предстоящите парламентарни избори и качеството на законодателния процес в сегашния парламент Пламен Киров коментира:

„Безспорно това, което се демонстрира, особено в края на мандата на 44-тото Народно събрание, не може да бъде определено като добра законодателна практика. За съжаление.“


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българка

    5 0 Отговор
    Всички закони и поправки на закони, които са приемали слугите на управляващите, трябва да се гледат под лупа, да се изменят или отхвърлят , тъй като те или са лобистки, или са объркани, или направо противоречиви. Всички знаем, че така се обслужват поръчките на мафията или просто поради некомпетентност и безхаберие са приети за имитация на дейност от родните айдуци!
  • 2 провинциалист от провинция Тракия

    5 0 Отговор
    Нямаме и институции, които гарантират спазването на законите.
  • 3 Бай Знай

    1 0 Отговор
    По минималния брой коментари под материала, в сравнение с тези под материали свързани с Гала, Мала, Азис, разни спортни фигуранти, може да се направи равносметка колко го е еня наш Ганя за спазването на законите.

    Коментиран от #4

  • 4 Муншайн

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Бай Знай":

    Най-гот е кат няма закони и няма кой да следи. За всички ни така е по-айляк.
  • 5 Павел Пенев

    0 0 Отговор
    Политически блюдолизец.
  • 6 Пловдив

    0 0 Отговор
    Там са се събрали само тъпаци, от които нищо не става. Какво да очакваме от подобна сган?