Last news in Fakti

6 Февруари, 2021 09:08 3 518 43

Д-р Чавдар Ботев: Всяка година ще трябва да се ваксинираме срещу COVID-19

  • ваксина-
  • коронавирус

Новите щамове са по-опасни до там, че на южноафриканския щам му действат 50% от ваксините

Д-р Чавдар Ботев: Всяка година ще трябва да се ваксинираме срещу COVID-19 - 1
Снимка: БГНЕС

В опитите си за справянето със световната пандемия от COVID-19 производителите на ваксини търсят най-успешната формула за засилване на човешкия имунитет.

Оказва се, че различните видове ваксини, са с различна ефективност, особено спрямо новопоявилите се мутации на коронавируса. Възникнаха въпроси и дали могат успешно да се комбинират различни видове ваксини.

"Преди 2 дни приключи световната конференция за ваксини. Данните от нея сочат, че има ваксини, които работят с така наречения хормонален имунитет - антителата.

Другите се целят в засилването на клетъчния имунитет. От миналата година се говори за комбинация на ваксини, която да покрие и двата вида. Изследванията на ЕС казват, че ако от имунизацията се получи една доза, ефектът е 70%, а при втората - 90%", заяви в ефира на "Денят ON AIR" хематологът д-р Чавдар Ботев.

По думите му някои учени съветват втората доза да се поставя след 6 месеца. "Стенли Плоткин казва, че когато е бил млад са съществували 3 ваксини, а сега на децата се правят по 16. Не сме знаели много за клетъчния и лигавичния имунитет. Оказва се, че хората, които преболедуват безсимптомно, не образуват антитела, но имат клетъчен имунитет", добави Ботев.

Той каза още, че както при жълтата треска, така и при различни видове коронавирус в миналото се е наблюдавала ефективността на клетъчния имунитет, но все още се правят изследвания в тази насока.

"По-сигурно бихме могли да говорим за комбинация на ваксини от един тип. Трябва да се види дали обаче различните типове биха могли да се комбинират. "Спутник V" например е с 2 различни аденовируса и се говореше да се комбинира с английската ваксината", допълни специалистът. Той смята, че много от процесите не са максимално ефективни защото се бърза.

"Представете си, че ваксината е на 2 месеца и се търси по-добър ефект. Всичко ново е потенциално опасно. Винаги има рискове, но ще бъдат направени проучвания. Виждате, че някои от ваксините бяха отказани от определени държави", каза Ботев пред Bulgaria ON AIR.
Експертът смята, че ако сме преболедували Ковид-19 трябва да изчакваме поне 3 месеца, докато си направим ваксина.

"Според мен абсолютно всички ще преболедуваме. Първият вариант е - взимаме ваксина и го изкарваме може би по-леко. 2 вариант - просто преболедуваме. Проблемът тук е, че това е РНК вирус и вероятно трябва всяка година да се имунизираме срещу него", добави той и каза още, че всяка една ваксина е желателно да се тества за новите щамове.

"Вирусът мутира и ние трябва да реагираме. Moderna започна разработване на ваксина, която да покрие тези нови щамове. По отношение на южноафриканския щам тя дава най-добри резултати, но за британския най-ефективна е Novavax. Новите щамове са по-опасни до там, че на южноафриканския щам му действат 50% от ваксините. Трябва да наблюдаваме и да следим световните новости", смята още специалистът.

По думите му хората малко или много ще бъдат принудени да се ваксинират, защото е възможно да се ограничат пътуванията и участията на различни места.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Професора

    98 3 Отговор
    Така ли го измислиха всяка година да гушат фармацевтичните концерни. И нито дума за сезонния грип вече втира година.
  • 2 яяяяя

    79 1 Отговор
    Най добре всеки ден, крадливи негодници!
  • 3 Сезонен грип

    68 0 Отговор
    Дисквалифицираха ме навеки..

    Коментиран от #23

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 тъпизъм

    36 1 Отговор
    И как ще се ваксинираме всяка година в България ми е чудно? С тази организация ваксинацията ще приключи след няколко години
  • 6 гост

    57 0 Отговор
    Ще ми ваксинирате ...знаете какво !
  • 7 един от многото

    49 0 Отговор
    Откри Америка , ами нали това е целта на занятието!
  • 8 даммм

    47 0 Отговор
    "Бил и Мелинда Гейтс" трябва някак си да преживяват, няма да я карат само на филии намазани с мас и поръсени със захар.
  • 9 Само питам

    48 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "Всяка година ще трябва да се ваксинираме срещу COVID-19"....Защо всяка година? Не може ли всеки месец? Така ще гушнете още повече пари.

    Коментиран от #11

  • 10 СЛОНА

    36 1 Отговор
    ТОВА ОЗНАЧАВА ЧЕ ЧИПЧЕТАТА СЕ ПРОБАНИ НА МАЙМУНИ И ИДАТ ДА НИ НАПРАВЯТ МАЙМУНИ
  • 11 Не става

    35 0 Отговор

    До коментар #9 от "Само питам":

    Ням как да го организират, иначе щеше да е всеки месец
  • 12 Мдааааа

    29 3 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "...хората малко или много ще бъдат принудени да се ваксинират, защото ..."....Защото ще почнат да не пускат в магазина без документ, че си ваксиниран. Както сега не пускат без маска. Това се очаква да направят....
  • 13 Възмутен

    26 0 Отговор
    Дайте да организираме събирането на по 100 лв от всекиго за Бил Гейтс, дано да ни оставят на мира.

    Коментиран от #17

  • 14 Ваксан

    15 5 Отговор
    Преди имаше противогрипни ваксини и те не действаха поради мутации н сезонния грип. Сага след като всички грипове освен короняка изчезнаха и ваксината действа и срещу мутациите на короняка, вече е лесно. Боцваш се и нищо ти няма вече.
  • 15 Хи хи хи

    20 4 Отговор
    Що Бе, един чип не е ли достатъчен, или всяка година ще се прави актуализация 😂😂😂
  • 16 Българка

    29 0 Отговор
    Всички тези разсъждения и изявления на учени ини води убедително до извод, че сега поставяните ваксини са по-скоро ЕКСПЕРИМЕНТ, а ваксинираните са бели мишки. Това е така, защото въпросите са повече от птговорите. Едно е сигурно, че масовото произвеждане на ваксини имат корпоративни цели за производителите
  • 17 наивно Уотсън

    19 0 Отговор

    До коментар #13 от "Възмутен":

    Няма да ви остави. Вие просто не сте му необходими. Изкуственият интелект е достатъчно напреднал за да няма нужда от вас и вашите 100ЛъВъ.
  • 18 Аз40🏴‍☠️

    21 0 Отговор
    Проблемът не е, че ще продават-купуват ваксини, а това, какво правят под този претекст. Митът за право на избор е да ни заблуди да повярваме, че сме свободни.
  • 19 К 1929

    10 8 Отговор
    МНОГО СПЕЦИАЛИСТИ ,МНОГО ЧУДО В БГ.
  • 20 Малееее

    20 1 Отговор
    Тия така и не разбраха, че ние Българите няма да се дадем на тия маниполатори, съпротивата ще ни спаси. Другите страни може да си правят каквото поискат, да си се боцкат навсякъде, в ръката, в дупето... Безстрашните са безсмъртни.

    Коментиран от #25

  • 21 ман

    22 0 Отговор
    Гейтс всяка година ще ни апгрейдва и апдейтва.
  • 22 Лост

    15 1 Отговор
    Калин Вельов:Забранете думите с "П" -професор Плоткин, Пандемия, Проблем, Принудени и всичко ще е наред.
  • 23 Професора

    14 0 Отговор

    До коментар #3 от "Сезонен грип":

    Не бе батинка просто го прекръстиха на Корона сезонния.
  • 24 6с7щ8з5гг

    11 0 Отговор
    Дори и за 3900 лева няма да се ваксинирам.
  • 25 гост

    12 0 Отговор

    До коментар #20 от "Малееее":

    Дори и да си прав, ще те принудят доброзорно. Вече са в ход подобни предложения за единен европейски ваксинационен паспорт, гърците ще искат лятото и ПСР, и документ за ваксинация.У нас също се заговори за приоритетно васиниране на работещите в туризма. Ще стане, бавно, въпреки всякакви съпротиви. Знаеш ли защо съм сигурен? В последните години дадоха на хората много ,,свободи,, носещи удоволствия . И сега повечето от световното население ще иска да си ги възвърне отново. А дали това ще стане след ваксинацията? Засега остава неизвестно..
  • 26 Хей

    13 0 Отговор
    Абе досега не се ли усетихте че се опитват да ви отворят очите навират ви постоянно противоречива информация за да ви разбутат критичното мислене да не приемате всяко казано нещо за чиста монета.
  • 27 Павел пенев

    15 0 Отговор
    Ето имаме новина,както казваше един простак-журналист. А защо да не ни ваксинират всеки месец? Мафията с бели манти това чака.
  • 28 Ботев

    8 0 Отговор
    Мога да го ваксинирам всеки ден не веднъж годишно.
  • 29 БOKo Банкянски

    11 0 Отговор
    T.e. тия недоизпипани ваксини ще ни направят ВАКСИНО-ЗАВИСИМИ! Е на това му викам БИЗНЕС по БКП-ДС-БОКовски: умишлено некачествена работа за милиарди със започване на ремонти на ремонтите на ремонтите ..... до идването на пълното кибер-финансовото робство (т.е. развития мутро-милиционерски наци-комунизъм)!
  • 30 ЖОРО

    11 0 Отговор
    ТРЯБВА ДА НИ НАПРАВЯТ ЗОМБИТА ПОСЛУШНИ..ДОТОГАВА ЩЕ НИ БИЯТ ВАКСИНИ..КОЙТО НЕ Е СЪГЛАСЕН В НЕДЕЛЯ НА ПРОТЕСТ..
  • 31 ХАХАХА

    11 0 Отговор
    ВАКСИНИРАЙТЕ СЕ ВСЕКИДНЕВНО А НОРМАЛНИТЕ МИСЛИЩЕТЕ ХОРА ОСТАВЕТЕ НА МИРА СЕКТАНТИ ПЛУЖЕЦИ САТАНИСТИ.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Хмммм

    12 0 Отговор
    ОК, разбрахме, че цял живот ще трябва да плащаме и данък Фармацевтични компании. Хайде сега да приключват с цирка и да започваме да живеем и работим нормално, за да имаме пари да си плащаме.
  • 34 Хмммм

    9 0 Отговор
    Интересно е да се наблюдава развитието на капитализма.
    В борбата за пари и пазари отначало беше пълното задоволяване на прищевките на всички. Произвеждаше се какво ли не.
    После на помощ дойде рекламата. От безобидните реплики и картинки тя стара масирана и тотална. В едни моменти дори ни облъчваха през телевизията със "скрити кадри". Вече е навсякъде и е нахлула в живота ни по всички възможни канали.
    Явно масираното наливане на пари и рекламиране вече не води до желания ръст в печалбите, което води до следващата стъпка, която наблюдаваме сега - тази на принудата. Започна се с ваксините, но очаквам да се прехвърли и върху други жизненоважни стоки, дейности и дори и услуги. Това е неминуемо, защото за да оцелееш в света на вълци, трябва и ти да се превърнеш във вълк.
    Следвщата крачка ще е мечтата на Маркс - всичко под шапката на правителството/държавата, където всеки ще работи каквото и колкото може и ще получава колкото му е нужно. Подробност е кой и как ще определя какво и колко можем да работим и колко ни е нужно.
    Чакай, чакай, нещо такова вече имахме, нали. И май не проработи както трябва. Тогава?!?!?!
  • 35 Пресен пример

    8 0 Отговор
    Как се започва с принудите в съвременния корпоративно капиталистически свят - за да ползваш промоции в Лидъл, трябва да имаш смартфон и да инсталираш приложение, което да събира информация какво пазаруваш.

    Коментиран от #37

  • 36 Хитър Петър

    6 0 Отговор
    Най добре е на всеки час да ни ваксинират.Или колкото пъти ходиш по малка нужда ..А ако отидеш по голяма то трябва да е двойна доза.Ахахахаха....Докато не го убият тоя ГЕЙ...тс..да се стреснат малко останалите олигарси които искат да ни правят на пумпали ,оправия няма да има.
  • 37 Хмммм

    9 0 Отговор

    До коментар #35 от "Пресен пример":

    Принуда има отдавна, но беше някак си мека и един вид "доброволна". Например, лаптопа ти в един момент се задръства или спират да го обновяват и ти трябва нова ОС, но пък тя иска нов хардуер и трябва да купуваш нов. Телефоните не могат да работят с новите мрежи или системи и трябва да си купуваш нов. Принуждават те да си държиш всичката информация в някакъв облак, където не е ясно кой какъв достъп има до нея и за какво я използва. Трябва да избираш между 2-3 доставчици на електроенергия, които са едни и същи маскари, същото е и с мобилните оператори, банките и т.н. и т.н. Това все още е до известна степен по желание. Докато с ваксините и задължителните PCR тестове нещата опират до ограничаване на възможността ти да работиш, оцеляваш и живееш нормално, ограничават ти се основни права, като това на свободно движение и т.н. Отделно, че ти бъркат много дълбоко в джоба. Това е качествено нов етап и неслучайно вече започват протести срещу него. Ако нещата продължават, скоро ще има и бунтове. Една година пандемия, дори повече, е много дълго време за съвременната наука за да не може да даде адекватен отговор на това, какво защо и как се случва и защо всички правителства по света се държат толкова неадекватно.
  • 38 🤣🤣🤣

    1 1 Отговор
    Искам да го видя как ще стане?... Много скоро ще бъдеш ваксиниран между очите!
  • 39 Невена

    5 0 Отговор
    Ха,ха и за ваксините писаха, че с предимство са пенсионерите, а сега казват, че ваксините не са подходящи за хора над 60. На кого да вярваш? Май най-добре, яж, пий и си носи новите дрехи, пък той Господ си знае.
  • 40 Мангъров е човекът 💞Без страх напред

    2 0 Отговор
    Абе,я ни пуснете една Ебола и да се свършва😡😡😡
  • 41 Аз пък

    0 0 Отговор
    се ваксинирах и нямах проблем да ходя на ски в Швейцария
  • 42 Васил

    0 0 Отговор
    Годината е 2050 ваксинацията още продължава тогава със сигурност ще има ваксини ама няма да има население да се ваксинира. Големи смешници са от Герб
  • 43 ХАХАХАХАХАХА

    0 0 Отговор
    д-р ботев, АКО СТАНЕ ХРИСТО БОТЕВ ОТ ГРОБА КАКВО БИ ТИ НАПРАВИЛ НА ТЕБ И НА ЦЯЛАТА ТИ ЧЕЛЯД И ДОМОЧАДИЕ ПИТАМ АЗ :) Малко се замисляйте вече какви ги ръсите лъжи и паникьорство че идва на Видьо именния ден :D и тогава Ама Наистина Яко ще СЕ мрете, Много Яко ще СЕ мрете, подлоги гербави :))))